ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τα πάντα για τους μεγαλοξενοδόχους και τους επιχειρηματικούς ομίλους

Γ. Στεφανάκης: Να ενισχυθεί ο αυθεντικός αντίπαλος της ΕΕ, της πολιτικής και των κομμάτων της

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πηγές παραγωγής του πλούτου, οι επιχειρήσεις θα έχουν γίνει κοινωνική, λαϊκή περιουσία». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, ο Γ. Στεφανάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που είχε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 17 Απρίλη, τονίζοντας πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα του αγώνα τους και δεν το χάρισε καμιά κυβέρνηση. Στη συνέχεια τόνισε: «Για να πάρουμε λοιπόν θέση για τον Τουρισμό πρώτα απαντάμε στο ερώτημα, ανάπτυξη για ποιον; Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους λίγους; `Η για τους πολλούς, την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και μικρούς επαγγελματίες; Για το κέρδος ή για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών;».

Ειδικά για την κατάσταση στο νησί, αλλά και γενικότερα και σε σχέση με τους εργαζόμενους, δήλωσε: «Την περίοδο 2023 για την Κεφαλονιά οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό είχαν αύξηση κοντά στο 3% και συνολικά ήταν περίπου 5%. Μόνο από το εξωτερικό σε αυτό το μικρό πανέμορφο νησί προστέθηκαν στον πληθυσμό του 10.000 επιπλέον από πέρυσι, δηλαδή 363.000 τουρίστες από το εξωτερικό. Μάλιστα σύμφωνα με την αγγλική τουριστική αγορά οι κρατήσεις των αγγλικών γραφείων που είναι και τα κυρίαρχα είναι αυξημένες κοντά στο 20%.

Ο Γ. Στεφανάκης
Ο Γ. Στεφανάκης
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του 2022, 24 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% εκτιμάται ότι προσέγγισε η άμεση συμβολή του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2022.

Χαρακτηριστικό στοιχείο πανελλαδικά είναι και το στοιχείο στα κέτερινγκ, όπου το 2022 ενώ μειώθηκαν κατά 99% οι επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 92% η απασχόληση και κατά 14% ο κύκλος εργασιών. Οπως επίσης το ότι ενώ αυξήθηκαν κατά πολύ οι νέες μικρές επιχειρήσεις στην εστίαση ο τζίρος συνεχώς πέφτει (στην πραγματικότητα είναι περισσότερο διότι δεν δηλώνεται ο πραγματικός τζίρος) και ταυτόχρονα αυξάνεται στις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού.

Να λοιπόν η μεγάλη αποκάλυψη, η μεγάλη αντίφαση. Τα ίδια τα νούμερα αποκαλύπτουν αντικειμενικά ότι με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, λέμε λιγότερο λόγω των επίσημων ελλείψεων που έχουν ανακοινώσει οι ξενοδόχοι, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική. Καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας που αναλογεί σε καθέναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης».

Βγαίνουμε μπροστά στις καθημερινές μάχες

Στάθηκε στον ανταγωνισμό των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέας Αριστεράς» κι άλλων αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και στον Τουρισμό, αλλά και στη συνολική θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξή του μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία, και κατέληξε:

«Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ δεν περιμένει απαθές μέχρι ο λαός να υιοθετήσει το πρόγραμμά του. Ξέρουμε καλά ότι μόνο μέσα στη μάχη, στην καθημερινή δράση και διεκδίκηση αλλάζουν οι συνειδήσεις.

Μπαίνουμε μπροστά στον καθημερινό αγώνα, για να πάρουμε άμεσα ανάσες ανακούφισης, για να εμποδίσουμε αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, για να έχουμε νέες κατακτήσεις.

Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις, στα σωματεία, για να ξηλωθεί ο αρνητικός συσχετισμός, για να προσπεραστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις και στις ευρωεκλογές. Ολοι οι άλλοι δεν τολμούν να πιάσουν την ΕΕ στο στόμα τους, γιατί έχουν εξαρτήσεις από αυτή. Εχουν δεσμεύσεις πρώτα απ' όλα απέναντι στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η φυλακή της χώρας στην ΕΕ. Είναι δεσμευμένοι πολιτικά να την υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει. Γι' αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σπύρο Καμπίτση, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, και την Αγγελική Κωνσταντοπούλου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τουριστική «ανοικοδόμηση», αλλά τα νοικοκυριά δεν έχουν για το νοίκι

Μια σειρά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Ζακύνθου αναδείχθηκαν κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε χθες στο νησί ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Το πρωί βρέθηκε στα εργοτάξια ανεγειρόμενων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή του Τραγακίου, συνομιλώντας με εργαζόμενους. Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και σε μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης. Στις συζητήσεις του με τους εργαζόμενους ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε στην αντίφαση που επικρατεί: Την ώρα που τα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να αποκτήσουν μια κατοικία, τεράστιες οικοδομές να ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, όπου έγινε συνάντηση με την Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγο, διευθύντρια του Μουσείου, αναπληρώτρια συντονίστρια του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων και υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Στην ξενάγηση και συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα προβλήματα χρηματοδότησης του Μουσείου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών εκθεμάτων του.

Το βράδυ της Κυριακής ο Ν. Καραθανασόπουλος και η Κ. Δεμέτη μίλησαν σε σύσκεψη της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου, στον Αγιο Δημήτριο. Σε συνέχεια της αγωνιστικής της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, η Κ. Δεμέτη σε δήλωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η συγκεκριμένη ημερομηνία (σ.σ. 21 Απρίλη) είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί αποτελεί την επέτειο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που θυμίζει μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης Ιστορίας, αλλά και γιατί την ίδια ημερομηνία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, το 1963, που σημαδεύτηκε από τη σύλληψη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η εκκίνηση της προεκλογικής δραστηριότητας από την όμορφη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου είναι και μια υπόσχεση για διεκδίκηση ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας σε μια Ευρώπη που λυμαίνεται τον κόπο και τον ιδρώτα του απλού ανθρώπου προς όφελος των συμφερόντων των ολίγων. Και η Ζάκυνθος έχει υποστεί αυτές τις επιπτώσεις, καθώς αν και θα έπρεπε να έχει από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα της Μεσογείου, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, περνούν δύσκολα.

Ο Διονύσιος Σολωμός, ο ποιητής του Υμνου εις την Ελευθερίαν, το αποτύπωσε με καθαρότητα: "Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε"».

«Δεν μπαίνει τιμοκατάλογος στη ζωή»

Σε εκδήλωση στη Λάρισα για την Υγεία μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση με θέμα: «Δεν μπαίνει τιμοκατάλογος στη ζωή! Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!», μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Την εκδήλωση, που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Επιμελητήριο Λάρισας, διοργάνωσαν οι ΚΟΒ Δημόσιας Υγείας, Ιδιωτικής Υγείας, 2ου και 3ου Διαμερίσματος Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ μετά την εισηγητική ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι «η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η ισχυροποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής Υγείας, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών του λαού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της στρατηγικής της ΕΕ για υποταγή της Υγείας στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το "νέο ΕΣΥ" που οικοδομεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι από τα παλιά υλικά του "κόστους - οφέλους", των "δημοσιονομικών περιορισμών", του "νοικοκυρέματος των δαπανών και των παροχών", υλικά που χρησιμοποίησαν όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και διαμόρφωσαν αυτό το απαράδεκτο έως επικίνδυνο για τον λαό σύστημα Υγείας. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά παράγοντες δραστικής επιδείνωσης των όρων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».

Τέλος τόνισε ότι «για το ΚΚΕ, δεν νοείται Υγεία με κέρδος, "κόστος", επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η Υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα. Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε ως "αντιπολιτευόμενη" συμπολίτευση».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟΒ Τυρνάβου και Αμπελώνα με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, οι επιπτώσεις της και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 3.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα Β1008 του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: «Η επιστήμη προς όφελος των αναγκών των πολλών ή των κερδών των λίγων». Θα μιλήσουν: Σπύρος Αγριμάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ. Μπάμπης Λουτσέτης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Κέλλυ Καπετανάκη, πολιτικός μηχανικός, ερευνήτρια στο τμήμα ΑΡΜΗΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αύριο Τετάρτη

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Παπάγου - Χολαργού καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στο μαγαζί «ο Πλάτανος» (πλατεία Δημοκρατίας, Χολαργός). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

Την Πέμπτη 25 Απρίλη

- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Περισσού και Νεάπολης καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αναστασίας στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 26 Απρίλη

- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Αμαρουσίου και Χαλανδρίου καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ελεύθεροι χώροι, πράσινο, σχολεία, υποδομές πολιτικής προστασίας για τον λαό και τη νεολαία της Βόρειας Αθήνας vs καζίνο και ξενοδοχεία προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων», στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ