Μετά την Ημερίδα θα λειτουργήσει ο ιστότοπος mnimia.kke.gr. Ο νέος αυτός ιστότοπος καταγράφει, συγκεντρώνει και παρουσιάζει τη διαχρονική προσπάθεια του Κόμματος να τιμήσει την Ιστορία των ταξικών αγώνων του ΚΚΕ, δημιουργώντας μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών τόπων είναι μία ακόμα πλευρά της επαφής με την Ιστορία του ΚΚΕ, μια πλευρά που παρακινεί για μελέτη και συμπεράσματα.
Το mnimia.kke.gr θα έχει τη δική του συμβολή σε αυτήν τη σύνδεση με την Ιστορία, καθώς ο κάθε χρήστης θα έρθει σε επαφή με το σύνολο των μνημείων και μουσείων που έχει δημιουργήσει η ΚΕ του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων του Κόμματος. Με την ψηφιακή αποτύπωση και τις εικονικές τρισδιάστατες περιηγήσεις αυτή η προσπάθεια ολοκληρώνεται, παίρνοντας νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
Στην Ημερίδα θα μιλήσουν:
Ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ: «Παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου mnimia.kke.gr και των εικονικών περιηγήσεων σε ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ».
Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».
Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».
Η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του EETE: «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης».
Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ: «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης».
Στην Ημερίδα θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Εργαζόμενοι από τον χώρο του βιβλίου γνώρισαν μια «διαφορετική βιβλιοθήκη», που τους μαγνήτισε. Ξεναγήθηκαν στον χώρο από τον Νίκο Παπαγεωργάκη, υπεύθυνο του Επιμορφωτικού Κέντρου (ΕΚΧΦ), ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη και βέβαια στον χαρακτήρα του ΕΚΧΦ, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει, να ερευνήσει την ιστορική πείρα των αγώνων και της πάλης της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, κόντρα στην παραχάραξη της Ιστορίας και στον αντικομμουνισμό της ΕΕ. Αναφέρθηκε στην αξία της γνώσης και ειδικά της Ιστορίας ως πηγής άντλησης συμπερασμάτων, αλλά και στη δύναμη της λογοτεχνίας, ενώ κατακλύστηκε από ερωτήσεις.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία ενόψει της 1ης Μάη να δουν στις προθήκες έκθεση αρχειακού υλικού που αφορά την Εργατική Πρωτομαγιά, προτού πλοηγηθούν και στο ηλεκτρονικό Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ πολλοί ανέφεραν ότι αυτή η συνάντηση ήταν πράγματι επιβεβλημένη, αφού όπως είπαν δεν γνώριζαν τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Επιμορφωτικό Κέντρο και ανανέωσαν το ραντεβού τους εκεί για περαιτέρω μελέτη.
Ο σύντροφος Στελής, αδερφός του λαϊκού ποιητή Μίχαλου Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, από μικρός βγήκε στη βιοπάλη μαζί με τα αδέρφια του, ενώ συνδέθηκε από πολύ μικρός με το λαϊκό κίνημα. Κτηνοτρόφος, πρωτοστάτησε στους αγώνες του αγροτικού κινήματος σε όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στο χωριό του, όπου γνώρισε τον σεβασμό των συντοπιτών του ως κομμουνιστής. Για χρόνια διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων, ενώ ήταν επίσης για χρόνια μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ και μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΕΠ Κρήτης. Γαλούχησε με ζήλο τις νέες γενιές στο χωριό με τα ιδανικά του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αγωνιστής μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η κηδεία του συντρόφου σύμφωνα με την επιθυμία του ήταν πολιτική και πραγματοποιήθηκε στο Περαχώρι στα Ανώγεια, την Κυριακή 14/4.
Η ΕΠ Κρήτης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους οικείους του. «Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή για τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή», σημειώνει.
Ούτε στην ιστορική πόλη της Αμφισσας τόλμησε να εμφανιστεί ο πρόεδρος του ακροδεξιού μορφώματος «Σπαρτιάτες» και «μπροστινός» του Κασιδιάρη, Β. Στίγκας, κάτω από την αποφασιστική και μαχητική στάση των εργαζομένων, του λαού της περιοχής, των σωματείων και των μαζικών τους φορέων.
Την πρόσκληση των «Σπαρτιατών» και του Β. Στίγκα να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 203 χρόνων από την «Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων», κατήγγειλαν το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δελφών, τονίζοντας ότι οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού είναι ανεπιθύμητοι στην ιστορική πόλη της Αμφισσας.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μαζί με τα σωματεία και τους φορείς τους πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 14 Απρίλη συγκέντρωση καταδίκης της παρουσίας του προέδρου των «Σπαρτιατών», ο οποίος κάτω από την κατακραυγή και την πίεση του αγώνα του λαού της περιοχής δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην πόλη της Αμφισσας.
«Χάρη στη μαχητική και αποφασιστική κινητοποίηση του λαού της Αμφισσας ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού μορφώματος των "Σπαρτιατών" και "μπροστινός" του εγκληματία ναζί Κασιδιάρη που είναι στη φυλακή, Β. Στίγκας, δεν τόλμησε να εμφανιστεί σήμερα στην πόλη και να τη λερώσει. Η θέση των φασιστών - ναζιστών είναι στις θλιβερές παραγράφους της Ιστορίας και αυτό έγινε ξεκάθαρο», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που μαζί με άλλους φορείς πρωτοστάτησαν στην καταδίκη και την αποτροπή της επίσκεψης των φασιστών στην πόλη. Και προσθέτουν:
«Σημειώνουμε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς, οι βουλευτές των κομμάτων που παρευρέθηκαν είναι έκθετοι διότι μέχρι την τελευταία στιγμή επιχείρησαν να καλυφτούν πίσω από τα πρωτόκολλα και την κοινοβουλευτική προβιά που φοράει το ακροδεξιό μόρφωμα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με τη στάση τους αυτή "ξεπλένεται" ο φασιστικός χαρακτήρας των "Σπαρτιατών".
Συνεχίζουμε τους αγώνες για τη ζωή που μας αξίζει. Παλεύουμε για αξιοπρεπές εισόδημα στο ύψος των αναγκών, ασφαλή ζωή με δικαιώματα και σταθερή εργασία. Εξω οι φασίστες από την Αμφισσα».
Η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Βαλάντη Μαργαρίτη και στην οικογένειά του για την απώλεια του πατέρα του.
Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ηρωική μάχη και θυσία κατά των φασιστικών δυνάμεων από τους: Δημήτρη Αυγέρη, 18 ετών, διμοιρίτη του 2ου Λόχου του ΕΛΑΣ Υμηττού και ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ Υμηττού. Κώστα Φολτόπουλο, 17 ετών, μαχητή του 2ου Λόχου του ΕΛΑΣ Υμηττού. Και Θάνο Κιοκμενίδη, 17 ετών, μαχητή του 2ου Λόχου του ΕΛΑΣ Υμηττού.
Η μάχη διεξήχθη σε ένα μικρό σπίτι στην Αθήνα, στα σύνορα Υμηττού και Γούβας, στην οδό Αγραίων. Το σπιτάκι αυτό έμελλε να μείνει ένα άσβεστο μνημείο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, γνωστό ως το «Κάστρο του Υμηττού».
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Κάστρο του Υμηττού (Αγραίων 47) θα πραγματοποιήσουν οι Οργανώσεις Δάφνης - Υμηττού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Δάφνης - Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 12 μ., με ομιλητή τον Αλέξανδρο Μπουγά, Γραμματέα της Τομεακή Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών Αττικής.
Επίσης θα λειτουργήσει έκθεση με το ιστορικό για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση από τη φασιστική κατοχή, και την Αντίσταση στον Υμηττό και στη Δάφνη, στην πλατεία Δημαρχείου στη Δάφνη, το Σάββατο 20 Απρίλη και ώρες 10.30 π.μ. - 12.30 μ.μ.