ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ «ΕΝΤΟΣ 'Η ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ»
«Πλυντήριο» των πολιτικών ευθυνών για ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού

«Πλυντήριο» των πολιτικών ευθυνών χαρακτηρίζει η «Πανεπιστημονική» Μηχανικών τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», καθώς η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο όπως τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της, να φταίει ο πολίτης που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και δεν έφτιαξε ...το προσωπικό του Πυροσβεστικό Φυλάκιο.

Στην ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική» αναφέρεται στη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, αλλά η υπόθεση αφορά κάθε περιοχή της Ελλάδας. Σημειώνει: «Σε μια περίοδο που ακόμα είναι πολύ νωπές οι πληγές στη μνήμη των Ροδιτών από τη μεγάλη περσινή πυρκαγιά, όπου ο λαός έσωσε τον λαό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα αιφνιδιαστική κατάσταση.

Το "επιτελικό κράτος" της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων χρόνων, έρχεται με την εγκύκλιο στις 15/3/2024 (ΑΔΑ: ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ) να εφαρμόσει τον "Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων" όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3475/Β'/2023.

Δηλαδή όλοι οι ιδιοκτήτες με κατοικία πλησίον δασικής έκτασης σε απόσταση 300 μέτρων μέχρι 31/3/2024 - ουσιαστικά μέχρι σήμερα - πρέπει να συντάξουν το Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Εκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Και εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία, μέχρι τις 30 Απρίλη 2024, να υποβάλουν και τη Δήλωση Εφαρμογής των Μέτρων Πυρασφάλειας.

Το ζήτημα αφορά σχεδόν όλους τους οικισμούς της Ρόδου και των νησιών της Δωδεκανήσου.

Γιατί θεσμοθέτησαν τον Κανονισμό Πυροπροστασίας και τον επέβαλαν άμεσα, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο, ενώ ούτε την πλατφόρμα για την υποδοχή των δηλώσεων για το ηλεκτρονικό μητρώο πυροπροστασίας δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν;

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί το πλυντήριο των πολιτικών ευθυνών τους σε περίπτωση φωτιάς. Προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους, αφού θα φταίει ο πολίτης που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και δεν έφτιαξε το προσωπικό του "Πυροσβεστικό Φυλάκιο".

Βέβαια, δεν τους αρκεί μόνο αυτό, επιβάλλουν και ένα τσουχτερό χαράτσι με πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη υλοποίησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Φυσικά, ο στόχος τους είναι ταυτόχρονα να φέρουν έσοδα και σε ασφαλιστικές εταιρείες - ο πρόλογος έχει γίνει με τις καταστροφές των πλημμυρών - για να μας έρθει σιγά σιγά και η ασφάλιση σαν κάτι το υποχρεωτικό.

Η στρατηγική της ατομικής ευθύνης, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, αντί της ενίσχυσης των υπηρεσιών δασοπροστασίας και κατάσβεσης με το κατάλληλο προσωπικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν πρέπει να περάσει σε επίπεδο συνείδησης στους συναδέλφους μηχανικούς και γενικότερα στον κόσμο, σε μια περίοδο που ο μισθός φτάνει μέχρι τις 20 του μήνα, με τον πληθωρισμό στα ύψη και την ακρίβεια να τρέχει με μαθηματική πρόοδο.

Σε μια περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων στους Αναρτημένους Δασικούς Χάρτες, με αναδασωτέα πλέον τα 2/3 του νησιού, με υποστελεχωμένες τις Υπηρεσίες Πυροπροστασίας.

Η "Πανεπιστημονική" καλεί τους συναδέλφους να παλέψουμε για: Αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας. Καμία μετακύλιση του συγκεκριμένου κόστους στις πλάτες όλων μας. Ικανές υπηρεσίες, στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».

  • Και η διοίκηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο επισημαίνει ότι το ζήτημα της πυροπροστασίας ανάγεται στην «ατομική ευθύνη», σημειώνει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στους δήμους και ζητάει να υπάρξει παράταση των προθεσμιών που έχει βάλει το υπουργείο, κάτι που - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του - έγινε δεκτό.
Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στα Πιέρια όρη

Για τρίτη μέρα συνέχιζε να καίει χτες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Σαρακατσάνα, στα Πιέρια Ορη, στα όρια του νομού Πιερίας και κατευθύνεται προς Κοζάνη.

Προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί, καθώς η φωτιά καίει σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία που θα ακολουθήσει η πυρκαγιά.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς τρία ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας σε υψόμετρο 1.100 μέτρα και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στα 1.900 μέτρα σχεδόν στα όρια του νομού Κοζάνης, σύμφωνα με τον δασάρχη Πιερίας.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι και οι δασικοί συνεταιρισμοί των όμορων οικισμών (Ρητίνη, Ελατοχώρι, Αγ. Δημήτριος, Λιβάδι κ.ά.), οι οποίοι βοήθησαν στη διάνοιξη τριών αντιπυρικών ζωνών.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Συνελήφθη αντιδήμαρχος για ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο αντιδήμαρχος του δήμου Βόλβης και δύο οδηγοί φορτηγών, που συνελήφθησαν για ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων σε προστατευόμενη περιοχή Natura, κοντά στον Σταυρό του δήμου Βόλβης.

Η εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των δύο οδηγών - 49 και 46 ετών - ποινική δίωξη για υποβάθμιση περιβάλλοντος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις ότι μπορεί να προκύψει σοβαρός κίνδυνος καθώς και για παραβίαση της δασικής νομοθεσίας και στον 47χρονο αντιδήμαρχο για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τη Δευτέρα 1 Απριλίου εντοπίστηκαν οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι να πετούν ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, αυτό έγινε κατά εντολή του 47χρονου αντιδημάρχου.

Επίσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιούνταν τουλάχιστον τα τελευταία πέντε έτη από 54χρονο πρώην δημοτικό λειτουργό κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, σε δασική περιοχή που βρίσκεται εντός ενταγμένης ζώνης προστασίας NATURA και σε Ζώνη Προστασίας Εθνικού Πάρκου, ενώ δημιουργήθηκε μια άτυπη χωματερή (ΧΑΔΑ) από την οποία καλύφθηκε εν μέρει γειτνιάζον διερχόμενο ρέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ