ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τέσσερις μήνες ισραηλινού εγκλήματος στη Γάζα με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Πάνω από 27.000 οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι - Πάνω από 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι στα σύνορα με την Αίγυπτο

Τέσσερις μήνες συμπληρώνουν οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και πιέζοντας όλο και πιο νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και σε άθλιες συνθήκες τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, η οποία βιώνει έναν διαρκή ξεριζωμό για να γλιτώσει από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό.

Στις 119 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων, μέχρι την Παρασκευή, έχουν σκοτωθεί 27.131 Παλαιστίνιοι και άλλοι 66.287 έχουν τραυματιστεί, ενώ πολλές χιλιάδες αγνοούμενοι θάφτηκαν από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό να κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει μεταφερθεί σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης στον νότο.

Στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Προπολεμικά, η πόλη αυτή είχε κάπου 250.000 κατοίκους....

Από το πρωί της Παρασκευής, το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει ανατολικά προάστια και της Ράφα, προκαλώντας πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων, που δεν ξέρουν πού να στραφούν για να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ασφάλεια στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Από τη δολοφονική εισβολή των Ισραηλινών κομάντος σε νοσοκομείο της Τζενίν
Από τη δολοφονική εισβολή των Ισραηλινών κομάντος σε νοσοκομείο της Τζενίν
«'Η θα μείνουμε εδώ και θα πεθάνουμε, ή θα σκαρφαλώσουμε στο τείχος των συνόρων με την Αίγυπτο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωνε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφο του δικτύου «Al Jazeera» ένας 55χρονος πατέρας έξι παιδιών, εκφράζοντας απελπισία για τις δραματικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν.

Οπως τόνισε ο ίδιος, σαν να μην έφταναν ο πόλεμος και η πείνα, τώρα έχουν να τα βγάλουν πέρα με τη βροχή και το κρύο, που έχει μετατρέψει τους χώρους που έχουν στήσει πρόχειρες σκηνές με πλαστικό και ύφασμα σε βάλτους.

Οι «βάλτοι» αυτοί λειτουργούν σαν «θερμοκήπια» διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, προκαλώντας μεταξύ άλλων επιδημίες διάρροιας, λοιμώξεων του αναπνευστικού, κυρίως σε πολύ μικρά παιδιά και βρέφη που έχουν μείνει ανεμβολίαστα από την έναρξη του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Γ. Λέρκε, χαρακτήρισε τη Ράφα «χύτρα ταχύτητας έτοιμη να εκραγεί», λόγω της απελπισίας που αισθάνεται μεγάλο μέρος των ταλαιπωρημένων εκτοπισμένων αμάχων, που μετακινούνται συνεχώς σαν «πιόνια» υπό τις απειλές του ισραηλινού στρατού, δίχως να μπορούν να μεταβούν σε ασφαλή περιοχή.

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι στριμώχνονται σε ένα ολοένα και μικρότερο κομμάτι γης, από το οποίο απουσιάζει κάθε υποδομή σε καθαρό νερό, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο στοιχεία της ΜΚΟ «Mediterranean Human Rights Monitor», αναφέρει ότι πάνω από 24.000 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει έναν από τους δύο γονείς τους.

Η δε UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 19.000 παιδιά στη Γάζα έχουν μείνει ορφανά και από τους δύο γονείς, χωρίς κανέναν ενήλικα συγγενή να τα φροντίζει. Εκπρόσωπος της UNICEF μιλώντας μεσοβδόμαδα στο BBC ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είναι τόσο μικρά που δεν ξέρουν καν το όνομά τους, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερα, τα οποία είναι τόσο σοκαρισμένα που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Σε άλλο ρεπορτάζ το BBC κάνει έναν νεότερο απολογισμό των τεράστιων καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τεσσάρων μηνών στα κτίρια της Γάζας. Βάσει ανάλυσης δορυφορικών φωτογραφικών και άλλων δεδομένων, εκτιμά πως έχει ισοπεδωθεί πάνω από το 50%, έως το 61% των κτιρίων όλης της Λωρίδας της Γάζας. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι έχουν ισοπεδωθεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές 144.000 έως 175.000 κτίρια.

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, όπου εστιάζουν πλέον οι σφοδρές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, έχει ήδη ισοπεδωθεί πάνω από το 46% των κτιρίων.

Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι εντείνουν τον στραγγαλισμό των Παλαιστινίων

Σε αυτό το φόντο τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εντείνουν συντονισμένα τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού, αξιοποιώντας για άλλη μια φορά ως όπλο την παρεμπόδιση ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων και του απάνθρωπου αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, μια σειρά άλλα κράτη της ΕΕ, αξιοποιώντας καταγγελίες των ισραηλινών προπαγανδιστικών επιτελείων και μυστικών υπηρεσιών περί φερόμενης εμπλοκής 12 εργαζομένων (σε σύνολο 30.000...) της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σε επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, προχώρησαν σε αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί ότι η UNRWA είναι μακράν ο μεγαλύτερος φορέας ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 130 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους 4 μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν βρει στόχο στα σχολεία της και σε άλλες υποδομές της - οι οποίες παρ' όλα αυτά γίνονται επίσης στόχος των επιθέσεων του κατοχικού στρατού.

Εκπρόσωποι της UNRWA προειδοποίησαν ότι εφόσον συνεχιστεί η αναστολή της χρηματοδότησής της, μέχρι τα τέλη Φλεβάρη δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο της...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε μάλιστα μεσοβδόμαδα πως «ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και ο ίδιος ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει». Δεν έκρυψε ότι ...θέλει να «εξαφανίσει» τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι η UNRWA «επιδιώκει να διατηρήσει το ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων».

Κλιμάκωση των κατοχικών επιθέσεων και στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα κλιμακώνεται η κατοχική βία και εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Οχθη.

Πολλές κοινότητες και πόλεις έχουν μείνει αποκλεισμένες από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εδώ και τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να φροντίσουν τα χωράφια και τα ζώα τους.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει καθημερινά σε πόλεις και χωριά (π.χ. Τζενίν, Ναμπλούς, Τουλκαρέμ, κ.α.) μπαίνοντας στα σπίτια για να συλλάβει και να τρομοκρατήσει οικογένειες, καταστρέφοντας κάθε είδους υποδομή σε οδικά δίκτυα, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και αποχέτευση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των φονικών επιδρομών μάλιστα, ο κατοχικός στρατός εμποδίζει τις διελεύσεις ασθενοφόρων, συλλαμβάνει, πυροβολεί και τραυματίζει ακόμη και τους τραυματιοφορείς ή τους οδηγούς ασθενοφόρων για να μην παραλάβουν τραυματίες.

Με τις δολοφονικές επιθέσεις σε νοσοκομεία να αποτελούν «σπεσιαλιτέ» του ισραηλινού στρατού και στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, νέα βάρβαρη επιδρομή πραγματοποίησαν αυτήν τη βδομάδα Ισραηλινοί κομάντος των ειδικών δυνάμεων μέσα στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά της πόλης Τζενίν.

Οπως φαίνεται σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου, το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου, οι κομάντος του κατοχικού στρατού μπήκαν στο νοσοκομείο μεταμφιεσμένοι σαν ασθενείς, υγειονομικοί, γυναίκες με ισλαμική μαντίλα κ.ά. και στη συνέχεια δολοφόνησαν τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, με το πρόσχημα πως «σχεδίαζαν επιθέσεις».

Σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα κυνισμού, η ισραηλινή υπηρεσία ασφάλειας Σιν Μπετ δημοσιοποίησε στη συνέχεια φωτογραφίες από το... μακιγιάρισμα των κομάντος πριν την επίθεση στο νοσοκομείο, καμαρώνοντας προκλητικά ότι «το τέλος αυτής της ταινίας το ξέρετε»...


Δ.ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ