Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιβόλι...

Πραγματικό «περιβόλι» είναι το σημείωμα που διακινούν από την περασμένη Πέμπτη τα κυβερνητικά επιτελεία ώστε - κάτω απ' την κατακραυγή για την εμπλοκή που μεγαλώνει - να εξηγήσουν γιατί «εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά συμφέροντα» να γίνεται ο λαός μας στόχος, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση έως και τη διοίκηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης στην Ερυθρά. Δεν χρειάζεται βέβαια μεγάλη φαντασία για το ποια «εθνικά» συμφέροντα υπηρετεί η εμπλοκή, αφού παραδέχονται «φόρα παρτίδα» ότι «η συμμετοχή της Ελλάδος έχει και τεράστια οικονομική διάσταση». Οπως εξηγούν, «ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής». Αρα είναι «αυτονόητη» υποχρέωση να προστατεύουν οι Ενοπλες Δυνάμεις τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών. Εκεί που ξεπερνούν όμως τον εαυτό τους στην κωμωδία, είναι όταν ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις «εκτοξεύουν το μεταφορικό κόστος το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές». Σε λίγο θα μας πουν ότι η συμμετοχή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι «πλάτες» που βάζουν στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, το λάδι που ρίχνουν στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, γίνονται για να πέσουν οι τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ! Πάει πραγματικά πολύ αυτοί που ευθύνονται για την ακρίβεια να το παίζουν «προστάτες» του λαϊκού εισοδήματος μέσω ...Ερυθράς!

... και φυντάνια

Οσα κρύα αστεία κι αν επιστρατεύσουν, με τίποτα δεν κρύβεται ότι η πολιτική της εμπλοκής - αυτή που θέλει φρεγάτες στο στόμα του λύκου και τη Λάρισα διοικητήριο της πολεμικής αποστολής - είναι η άλλη όψη της πολιτικής που στο εσωτερικό τσακίζει μισθούς και δικαιώματα για τα κέρδη των λίγων. Ως τέτοια πρέπει να την δει και να την αντιπαλέψει ο λαός. «Προέκταση» της αντιλαϊκής πολιτικής στο «εσωτερικό» είναι η εμπλοκή και γι' αυτό γελοιοποιούνται συνεχώς όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να κρύψουν τη συναίνεσή τους πίσω από αστειότητες περί «θεσμικών ομπρελών» και «ανταλλαγμάτων». Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα η Ρένα Δούρου, που είπε την περασμένη Τετάρτη ότι «αντί η Ελλάδα να αναλάβει να πρωτοστατήσει στους πρόθυμους στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας, έπρεπε να επιμείνει σε μία ευρωπαϊκή επιχείρηση». Την ίδια ακριβώς ώρα, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωνε ότι η κυβέρνηση ζητάει τη διοίκηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης, εξέλιξη που λίγο μετά χαιρέτιζε και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός Ευ. Αποστολάκης, κλείνοντας έναν ακόμα κύκλο εκκωφαντικής «συναίνεσης» στους στόχους της αστικής τάξης.

Κοντά ποδάρια

Τη στιγμή που κλιμακώνονται οι μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και στα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, ακροδεξιά κόμματα, όπως στη χώρα μας η Ελληνική Λύση, προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά. Με τη γνωστή ακροδεξιά δημαγωγία παριστάνει ότι στηρίζει τις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών, ενώ είναι ακραιφνής υποστηρικτής της ΚΑΠ της ΕΕ. Η υποκρισία και το ψέμα έχουν «κοντά ποδάρια». Ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ψήφισε στις 23/11/2020 με χέρια και με πόδια τη «νέα» ΚΑΠ 2023 - 2027 στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί βέβαια με όλους τους υπόλοιπους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, πλην ΚΚΕ. Οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ, που ψήφισε το κόμμα του Βελόπουλου και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», επιβάλλουν δυσβάσταχτες «πράσινες» υποχρεώσεις στους αγρότες, μειώνουν την καλλιεργούμενη έκταση, κόβουν δραστικά τις άμεσες επιδοτήσεις στους φτωχούς, προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων. Οι αγρότες ξέρουν καλά ποιος στάθηκε στο πλευρό τους, ποιος αποκάλυψε και προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες της ΚΑΠ, που στο όνομά της «πίνουν νερό» το κόμμα του Βελόπουλου κι όλοι οι άλλοι. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την κυβέρνηση και την ΕΕ, ούτε από «προστάτες» τύπου Βελόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στις Βρυξέλλες τα ψηφίζουν όλα και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειες. Μόνος δρόμος για τη δικαίωσή τους είναι η κλιμάκωση του αγώνα βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: ΕΕ, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων ομίλων που υπηρετούν.

Οργή

Δεν φτάνει που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στενάζουν λόγω της ακρίβειας, έρχεται από πάνω η κυβέρνηση, μαζί με διάφορους κολαούζους και κουνάνε το δάχτυλο στον λαό. «Να αγοράζετε από τα φθηνότερα», είπε με στόμφο ο Μ. Βορίδης, κατηγορώντας όσους ματώνουν ν' αγοράσουν τα αναγκαία ότι αυτοί φταίνε για την ακρίβεια! Για τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την εγκληματική πολιτική που φορτώνει τα βάρη στον λαό, τους πανάκριβους «πράσινους» φόρους, δεν είπε φυσικά κουβέντα. Στο ίδιο πνεύμα, πριν από λίγες μέρες, σε πρωινή εκπομπή, οι παρουσιαστές αποφάνθηκαν ότι με 4 τοστ χορταίνει όλη η οικογένεια και ότι είναι «πολυτέλεια» αυτό που γινόταν παλιότερα, να αγοράζει κάποιος 10 - 15 φέτες τυρί του τοστ. Τόση ξετσιπωσιά και τόση χυδαιότητα για να φτιασιδωθεί η βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, γενικά οι άνθρωποι του μόχθου. Δίκαια οργίζεται ο λαός για την ακρίβεια, αλλά και για την κοροϊδία που «λούζεται» από την κυβέρνηση. Στο χέρι του είναι να δώσει τη μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν και κάνει τον σβέρκο τους να ιδρώνει: Μαζικά στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στις 5 Φλεβάρη, για να κάνουμε «της φτώχειας την οργή αγώνα για την ανατροπή», ακόμα πιο μαχητικά στην οργάνωση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 3 Φλεβάρη

1924 Σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής διαπάλης συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ). Μεταξύ άλλων, αποφασίζεται η σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων με την Κομμουνιστική Διεθνή.

1929 Αρχίζει τις εργασίες του το Ενωτικό Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 289 αντιπροσώπων απ' όλη την Ελλάδα, που στις 9/2 κατέληξε με την ίδρυση της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

1966 Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» πραγματοποιεί την πρώτη ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη.

1969 Το Παλαιστινιακό Εθνικό Κογκρέσο επιλέγει τον Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

1972 Πάνω από 1.000 προσωπικότητες της ΟΔ Γερμανίας έστειλαν στον καγκελάριο Βίλι Μπραντ ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η κυβέρνησή του στην ελληνική χούντα.

1991 Ενα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας τσακίζεται στις πλαγιές του βουνού Οθρυς. Επιβάτες και πλήρωμα, συνολικά 63 άνδρες, ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια.

1991 Το Ιταλικό ΚΚ διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

1994 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Discovery» εκρήγνυται, μεταφέροντας πέντε Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ρώσο κοσμοναύτη.

1996 Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νοτιοδυτική Κίνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 302 άτομα και τραυματίζοντας 15.000.

Κυριακή 4 Φλεβάρη

1843 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό (21 Μάη του 1927).

1939 Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο, που αρχικά συνάφθηκε από τη Γερμανία και την Ιαπωνία (1936) και είχε στόχο το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (Κομμουνιστική Διεθνή) και ειδικότερα τη Σοβιετική Ενωση.

1945 Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας, όπου οι ηγέτες της ΕΣΣΔ, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για τους όρους συνθηκολόγησης της Γερμανίας, την πορεία του πολέμου στην Ανατολή και τη μεταπολεμική κατάσταση.

1961 Ξεκινά το ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Αγκόλα ενάντια στους Πορτογάλους αποικιοκράτες.

1976 Σεισμός μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Βόρεια Γουατεμάλα προκαλώντας τον θάνατο 23.000 ανθρώπων. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

2001 Πεθαίνει ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία όπου διέπρεψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ