ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Στο επίκεντρο ο «ζωτικός ρόλος» της Τουρκίας

Μέλι για τον «ζωτικό ρόλο» της Τουρκίας έσταξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή μας (4-11/1), το Σάββατο είχε - όπως τόνισε ο ίδιος - «μια πολύ παραγωγική μέρα συναντήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία», κατά τις οποίες συζήτησαν για τη «ΝΑΤΟική μας Συμμαχία», ιεραρχώντας δηλαδή τη σφυρηλάτηση της συνοχής στη λυκοσυμμαχία.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη - όπου, πριν φτάσει στη Σούδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον Πρόεδρο αλλά και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας - ανέδειξε ότι ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναβάθμισε και το αλισβερίσι με την τουρκική αστική τάξη. «Εστιάσαμε εκτενώς στο τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την επιρροή της και τους δεσμούς της, για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», εξήγησε, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει και τον ρόλο που η Αγκυρα μπορεί να αναλάβει στις μεταπολεμικές ισορροπίες, τον «ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη μέρα για τη Γάζα όσον αφορά τα απαιτητικά ζητήματα της διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, της ασφάλειας, της ανοικοδόμησης», συνολικά για όσα μπορεί να κάνει «με άλλους για να προσπαθήσει να παράγουν πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Μιλώντας για τα συνολικότερα σχέδια στο Μεσανατολικό και γενικά στην περιφέρεια, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις με εταίρους και συμμάχους «δεν είναι απαραίτητα εύκολες συζητήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές απαιτήσεις». Απαντώντας δε σε νέο ερώτημα για τις συνομιλίες στην Τουρκία, υπογράμμισε: «Από τις συνομιλίες μας σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει θετικό, παραγωγικό ρόλο στο έργο που πρέπει να γίνει την επομένη της λήξης της σύγκρουσης, καθώς και ευρύτερα στην προσπάθεια εύρεσης ενός μονοπατιού για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια (...) Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες εκτός από το να πω και πάλι ότι είναι ξεκάθαρα έτοιμοι να παίξουν έναν παραγωγικό ρόλο», για να καταλήξει ότι οι Τούρκοι «είναι επίσης προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν τους δεσμούς, την επιρροή που έχουν, τις σχέσεις που έχουν με ορισμένους από τους κρίσιμους παράγοντες και μερικές από τις κρίσιμες χώρες της περιοχής, για να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης. Η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν πραγματικά ζωτικό ρόλο σε αυτό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος της συζήτησής μας σήμερα. Εχουν ξεκάθαρα κοινό ενδιαφέρον μαζί μας να κάνουν ακριβώς αυτό, και είμαι βέβαιος σε αυτές τις συζητήσεις ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια».

«Κλειδί» οι «κοινές προτεραιότητες στο ΝΑΤΟ»

Στις συναντήσεις του με Ερντογάν και Φιντάν, ο Μπλίνκεν συζήτησε και την πορεία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε και «τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικά με τον Φιντάν συζήτησαν «κοινές προτεραιότητες, ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Ξεχωριστό θέμα αποτέλεσε η «ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», με όλο και περισσότερους τομείς να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επενδυτών και από τις δύο πλευρές για νέες κοινές μπίζνες.

Σημειωτέον, το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην Τουρκία για επίσημες επαφές και οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και του Ιράν, Εμπρ. Ραϊσί.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διορίστηκε νέα απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ

Τον διορισμό της πρώην ΥΠΕΞ της Κολομβίας Μαρία Ανχελ Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο ανακοίνωσε το Σάββατο ο Οργανισμός, ενώ φουντώνουν τα παζάρια για τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να αναλάβει σε κρίσιμα σχέδια (συμπεριλαμβανομένων του βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, της επαναχάραξης ενεργειακών διαδρόμων μεταξύ Ανατολής - Δύσης κ.λπ.).

Η βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ, Στέφανι Τρέπλι, δήλωσε ότι ο γγ ζήτησε από την νέα απεσταλμένη «να αναλάβει εκ μέρους του ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός». Τις επόμενες μέρες η Κουέγιαρ αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει επαφές στην Κύπρο και τις πρωτεύουσες των «εγγυητριών δυνάμεων» (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία).

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τον διορισμό απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ και χτες συγκλήθηκε σχετικό Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας και επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, να εξηγεί ότι αυτό επικεντρώθηκε στη «στρατηγική για τα επόμενα βήματα (...) και για τη δική μας ακόμη πιο εποικοδομητική στάση ως προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί σύμφωνα και με τη συμφωνημένη βάση λύσης».

Η «προεδρία» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι ο (ηγέτης των Κατεχομένων) Ερσίν Τατάρ είχε αποδεχθεί την πρόταση του γγ του ΟΗΕ για προσωπικό απεσταλμένο με καθήκον του να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών για «νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης» με όρο «την επιβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καλωσόρισε θερμά την ανακοίνωση διορισμού νέας απεσταλμένης χαρακτηρίζοντάς τον «σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καλλιεργώντας ξανά αυταπάτες για τον ρόλο των διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου και δεσμευόμενη ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες» σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.

Τον διορισμό χαιρέτισε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι στο «σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσεγγίσεις, είναι πιο σημαντικές από ποτέ».


ΕΓΧΩΡΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενταξη στους ευρωσοσιαλιστές ζητάνε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' την ομάδα της «ευρωπαϊκής αριστεράς» και την ένταξή του στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών (όπου ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως «παρατηρητής») ζητούν με επιστολή τους τα στελέχη του κόμματος Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ραγκούσης και Θ. Θεοχαρόπουλος, ενόψει των ευρωεκλογών και πάντα στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή. Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας», αναφέρουν τα στελέχη που υπογράφουν την επιστολή, ενώ υποστηρίζουν πως «δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά. Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς», επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί προ πολλού σε μια ακόμα εκφυλισμένη μορφή της σοσιαλδημοκρατίας για την υπεράσπιση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η Κουμουνδούρου, όπως αναμενόταν εξάλλου, έσπευσε να αποκηρύξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δίχως ωστόσο να προβάλει καμία διαφωνία επί της ουσίας. Οπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην ευρωπαϊκή αριστερά και να μην απεμπολήσει τον ρόλο του αυτό. Και να ενισχύσει το θετικό αφήγημα για τη σύγχρονη κυβερνητική αριστερά, που θα κριθεί και στις ευρωεκλογές. Πρόκειται δηλαδή και για πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα την οποία δεν εγκαταλείπει, ούτε χαρίζει».

Ταυτόχρονα, στελέχη όπως ο ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης εξέφρασαν την ενόχλησή τους, διαμηνύοντας ο ίδιος ότι «δεν χωράω σε κάτι τέτοιο». Κριτική στην πρόταση των τριών άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Δ. Μάντζο, να δηλώνει στον «Real fm»: «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά».

Βλέπει «θετική ατζέντα» Ελλάδας - Τουρκίας ο Κασσελάκης

Να υπερθεματίσει για το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση στον λαό έσπευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου, δήλωσε: «Είμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση, και εγώ προσωπικά, υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και όλης της προσπάθειας την οποία κι εσείς υποστηρίζετε για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών».


«Απόβαση» Αμερικανών στο Λιτόχωρο

Μέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όταν η περιοχή είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο ορμητήριο πολέμου, θυμίζει η μεγάλη αποβατική επιχείρηση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς χθες το πρωί στη Γρίτσα του Λιτοχώρου στην Πιερία.

Ενα τεράστιο ελικοπτεροφόρο πλοίο, με τη συνοδεία τριών ακόμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και δύο ελληνικών, κατέπλευσε ανοιχτά του λιμανιού της Γρίτσας. Με τα γνωστά χόβερκραφτ μεταφέρονταν οι εκατοντάδες πεζοναύτες στη στεριά. Ολη η γύρω περιοχή είχε αποκλειστεί με μεγάλη κινητοποίηση Αστυνομίας, Στρατού, Λιμενικού και Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων, το «USS Mesa Verde» με την 26th Marine Expeditionary Unit, με περίπου 2.000 πεζοναύτες, ένα από τα τρία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα, και το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή του Λιτοχώρου μέχρι τις 16 Γενάρη, στο πλαίσιο ασκήσεων που πραγματοποιούν, αξιοποιώντας - με βάση και την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία - για ασκήσεις και το πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου. Από τη μεριά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Ελλήνων Πεζοναυτών.

Δεν περνάει απαρατήρητος και ο «συμβολισμός», με την αποβατική κίνηση να γίνεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αντ. Μπλίνκεν και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, συνάντηση που σφράγισε την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ