ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται οι διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ανακήρυξε η Λιβύη

Το ζήτημα των F-16 βρέθηκε ξανά στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργείων Αμυνας ΗΠΑ - Τουρκίας

Lithuanian Ministry of Nationa

Το ζήτημα των F-16 βρέθηκε ξανά στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργείων Αμυνας ΗΠΑ - Τουρκίας
Ενα «ευρύ φάσμα θεμάτων» που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή, με άξονα τα σχέδια για την «ευρωατλαντική συνοχή» σε αυτή, που ακουμπάνε και το εν εξελίξει παζάρι Ελλάδας - Τουρκίας, συζήτησαν τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας στην πρόσφατη συνάντηση της κοινής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Αμυνα, την οποία έχουν συγκροτήσει.

«Βασιζόμενοι στις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και περιφερειακών θεμάτων. Αυτό περιλαμβάνει την ήττα της τρομοκρατίας, την ασφάλεια στην Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη σημασία της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ενώ σημειώνεται ότι η βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σ. Γουόλαντερ, επικεφαλής των συζητήσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, «τόνισε επίσης τη συνεργασία σε πολλά περιφερειακά ζητήματα και την ανάπτυξη πρόσθετων τομέων για αυξημένη εταιρική σχέση». Διευκρινίστηκε δε ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα τη διμερή αμυντική συνεργασία, τον κοινό μας στόχο για την ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών, και η βοηθός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ανάγκες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά της η επίσημη τουρκική ανακοίνωση αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την άμυνα σε διμερές επίπεδο, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή θέματα ασφάλειας».

Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στην Αγκυρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» μετέδωσε ότι στα θέματα που οι ΗΠΑ παζαρεύουν με την Τουρκία γύρω από τα F-16 είναι και η διασφάλιση άδειας που η Αγκυρα θα ήθελε για τη συμπαραγωγή κινητήρων τύπου F110 (τους φτιάχνει η «General Electric Aerospace» και χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16), προκειμένου να τους αξιοποιήσει στην παραγωγή δικού της, «αυτόχθονης» παραγωγής πολεμικού αεροσκάφους που θέλει να ολοκληρώσει, του μαχητικού «TAI Kaan». Θυμίζουμε ότι η Τουρκία εδώ και καιρό ζητά την αγορά δεκάδων ακόμα νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και πολύ περισσότερων κιτ για την αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέα ώθηση στις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να δώσει η επιστολή που έστειλε αρχές Δεκέμβρη στον ΟΗΕ η αποκαλούμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» στη Λιβύη, του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με την οποία κοινοποιεί ότι η χώρα διαθέτει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων και ταυτόχρονα ανακηρύσσει τη λεγόμενη «συνορεύουσα ζώνη» (contiguous zone) στα 24 ν.μ. βορειότερα, δυνατότητα που προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση καταρχάς της Αιγύπτου, η οποία αμφισβητεί τα σημεία της οριοθέτησης στα δυτικά της (τα οποία, σημειωτέον, γίνονται με «μπούσουλα» το τουρκολιβυκό σύμφωνο), ενώ ξεκίνησαν και συζητήσεις για το αν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακηρύξει κι αυτή χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., τουλάχιστον στα νότια της Κρήτης.

ΑΡΘΡΟ
Επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να εφησυχάσει τον λαό για τον «οδικό χάρτη» διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών που καταρτίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη, με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, και επικυρώθηκε στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η διαδικασία αυτή προωθείται με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία και υπηρετεί τρεις αλληλένδετους στόχους:

Την παραπέρα ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας και τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ευρωατλαντικών ενεργειακών ομίλων, με σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επιλεγμένα μέσα, που ήδη ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Πρόκειται για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στο οποίο υπογράφτηκαν οικονομικές και άλλες συμφωνίες προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων, την «Κοινή Διακήρυξη», που αποτελεί μπούσουλα του συμβιβασμού, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορούν στρατιωτικά ζητήματα, και τον Πολιτικό Διάλογο, στον οποίο θα εξεταστεί - όπως λέγεται - η ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στην πράξη, δηλαδή, προωθείται εφ' όλης της ύλης «παζάρι». Σ' αυτό το πλαίσιο, η τουρκική ηγεσία θέτει απαράδεκτες διεκδικήσεις για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους, χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη τουρκική και αποβλέπει στην παραπομπή του συνολικού πακέτου των τουρκικών απαιτήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο εκπληρώνει σημαντικό ρόλο στα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διαφορά με την Τουρκία αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Είναι όμως έτσι; Θυμίζουμε ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις «ορκίζονταν» στη «μία διαφορά», αλλά κατά τη διάρκεια των «διερευνητικών συνομιλιών» Ελλάδας - Τουρκίας, π.χ. το 2003 και το 2010, συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας, το εύρος των χωρικών υδάτων. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ανέφερε ότι υπάρχει «μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία» (Δικαστήριο της Χάγης) και προκύπτει το εύλογο ερώτημα, ποιες είναι οι άλλες διαφορές και πώς θα επιλυθούν;

Συμπερασματικά, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και εμπλέκει τη χώρα στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ουσιαστικά συναινούν στο κυβερνητικό σχέδιο, βάζει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας. Και αυτό εκφράζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στη στήριξη του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, που σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους, στη συμμετοχή ελληνικών πλοίων στην πολυεθνική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα και σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της σύγκλισης ήταν η από κοινού (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) ψήφιση των κατ' όνομα «αμυντικών» - στην πραγματικότητα επιθετικών ΝΑΤΟικών - εξοπλισμών στον προϋπολογισμό του 2024.

Συνεπώς, η επιθυμία του λαού μας να ζήσει ειρηνικά με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τον αγώνα του ΚΚΕ για την απεμπλοκή της χώρας από τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με κατεύθυνση να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διεθνείς σχέσεις, με κριτήριο το αμοιβαίο όφελος, έξω από τις δαγκάνες των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, με την εργατική τάξη και τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας.

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Documento» την Κυριακή 24 Δεκέμβρη.

Του
Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, το οποίο υπονομεύει τη μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο των εκλογών. Το νομοσχέδιο αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως πρόθεσή της είναι να επεκτείνει την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα ψηφίζουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στην Ελλάδα θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση έως 40 μέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό τηλέφωνο που δηλώνει και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP). Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 10 Γενάρη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ