ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για την παύση πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της κύριας κατοικίας

RIZOSPASTIS

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία - προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος "ΗΡΑΚΛΗΣ" και άλλες επείγουσες διατάξεις», για την αυτοδίκαιη παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών.

Η αιτιολογική έκθεση έχει ως εξής:

«Με πλειστηριασμούς της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για χρέη προς τις τράπεζες και τα "κοράκια", τα funds που έχουν αγοράσει τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όπως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε τα "κόκκινα" δάνεια στα αρπακτικά των funds και σε συνέχεια ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενώ, ταυτόχρονα, με μια σειρά μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις αυτές, ενισχύθηκε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καταστολή κ.ά. για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός που βυθίζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Το άρθρο που προστίθεται έχει ως εξής:

«Από την ψήφιση του παρόντος παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια - funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς.

Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών

Εξάλλου, τροπολογία - προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος "ΗΡΑΚΛΗΣ" και άλλες επείγουσες διατάξεις» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Τσοκάνης, Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης και Λ. Στολτίδης, για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών.

Στην Αιτιολογική Εκθεση σημειώνεται: «Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας.

Το ελληνικό κράτος, αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό αλλά και έναν πολιτισμικό πλούτο που μετέφεραν στις αποσκευές τους, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης του 2009 επιδεινώθηκε ραγδαία η θέση τους, όπως άλλωστε και όλων των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας. Την ίδια όμως στιγμή εκτοξεύτηκε το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, γιατί το επιτόκιό τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αντί όμως να βοηθηθούν για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους.

Επειδή ο κίνδυνος για να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία είναι πολύ μεγάλος, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία».

Το άρθρο που προτείνεται να προστεθεί είναι το ακόλουθο: «Για τα στεγαστικά δάνεια των Παλιννοστούντων Ομογενών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διαγράφονται οι τόκοι που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας. Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές απομειώνονται κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου».


ΣΥΡΙΖΑ
Κυβερνητική «αριστερά» των αντιλαϊκών μέτρων, των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της επιχειρηματικότητας

Επίθεση σε όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χτες ο Στ. Κασσελάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατηγορώντας τους ότι δεν σεβάστηκαν την υπογραφή τους με την επιλογή να μην παραδώσουν τις έδρες τους και ότι ενώ για καιρό ήταν εξαφανισμένοι, σήμερα έχουν πιάσει στασίδι στα ΜΜΕ υπηρετώντας τις φιλοδοξίες τους. Ολα αυτά ενώπιον του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έπειτα από καιρό πήρε μέρος σε κομματική διαδικασία, γεγονός που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα ηγεσία αλλά και ως διάθεση τόνωσης του ηθικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο Στ. Κασσελάκης απέρριψε τις «ρετσινιές» που, όπως είπε, η ΝΔ κόλλησε στον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ότι «είμαστε εναντίον της αριστείας, της επιχειρηματικότητας, εθνομηδενιστές...», αυτοπαρουσιαζόμενος ως «η αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική αριστερά, η κυβερνητική αριστερά, που μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα», στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να επανοικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προφίλ δύναμης αξιόπιστης για την αστική διαχείριση.

Ο Στ. Κασσελάκης επικρότησε την κυβερνητική απόφαση για θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη μυστικότητα της ψήφου, με τον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Είχε το θράσος να αναφερθεί στα «κόκκινα» δάνεια, που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων εκτίναξε καθιστώντας τα λαϊκά νοικοκυριά έρμαια των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα ήραν και την όποια προστασία υπήρχε για τη λαϊκή κατοικία, με «μπροστάρη» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ η πρόταση ήταν τέτοια ώστε να διασφαλίζουν τα funds τα κέρδη τους, μέσα απ' την πώληση στην Αναπτυξιακή Τράπεζα πακέτων «κόκκινων» δανείων με εγγύηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα διαγράφονται ή θα «κουρεύονται» στη συνέχεια... Πρόταση δηλαδή «τάλε κουάλε» με το νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, με τον λαό να πληρώνει από άλλον δρόμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το οριζόντιο χαράτσι που πάει να επιβάλει στους επαγγελματίες, τη φοροεπιδρομή στους πολλούς που σηματοδοτεί και ο προϋπολογισμός για το 2024, προσπέρασε όμως ότι αυτή είναι η πεπατημένη όλων των αστικών κυβερνήσεων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απογείωσε αφήνοντας «κάβα» φοροληστείας το περιβόητο «μαξιλάρι», για το οποίο ακόμα κομπάζουν.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν ο Στ. Κασσελάκης σχολίασε τις δηλώσεις Σαμαρά, τον οποίο επέκρινε για τη διαφωνία του στον ελληνοτουρκικό διάλογο, στην κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στηρίζοντας έτσι εμμέσως όλο το πακέτο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων που έγιναν ή δρομολογούνται στην περιοχή. Οπως είπε, άλλωστε, «πατριωτισμός για μας είναι πράξη και το έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση», ενώ «αποδείξεις» για την προσήλωση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς έφερε και σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ζητώντας διάλογο με την Τουρκία, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασία, προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και με κόκκινη γραμμή τη ...μη απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μιλώντας την ίδια ώρα στον ΑΝΤ1, η Εφη Αχτσιόγλου βρήκε όλα τα παραπάνω, που ως χτες υπηρετούσε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και με τα υπόλοιπα στελέχη που αποχώρησαν, «ασαφή πολιτική κατεύθυνση, και σε μείζονα ζητήματα όπως στα Εργασιακά, στην Παιδεία, υιοθετούνται θέσεις προβληματικές που δεν έχουν να κάνουν με τον προγραμματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε διαμορφωθεί».

Αλλωστε, λέγοντας ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προανήγγειλε ότι και το νέο σχήμα θα έχει για προμετωπίδα την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη λειτουργία του κράτους και ζητήματα οικονομίας που αφορούν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας «με στόχο να εκφραστεί με ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο ένα πρόγραμμα το οποίο θα αντιπαρατίθεται με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», όπως είπε, με τη γνωστή λογική του «ριζοσπαστισμού» εντός των τειχών του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, είχε προηγηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Στ. Κασσελάκη να αποχωρεί απροειδοποίητα την ώρα που μιλούσε ο Δ. Τεμπονέρας και ενώ είχε εξαρχής επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη συνεδρίαση προσδίδοντάς της χαρακτήρα «χαλαρής κουβέντας».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε να βγει από τον κατάλογο ομιλητών, ενώ το ίδιο έκαναν ο Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Στο μεταξύ και παρά την προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να υποβαθμιστεί το κύμα φυγής, με διαρροές και στοιχείων που τάχα το αποδεικνύουν, αυτό επιμένει. Χτες, μεταξύ άλλων, αποχώρησαν 5 μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ