ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία - Δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία»

Χιλιάδες λαού στην Κρήτη διαδήλωσαν ακόμα μια φορά για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας του νησιού, διατρανώνοντας ότι δεν θα περάσει η υποβάθμιση των νοσοκομείων και συνολικά της Υγείας του νησιού.

Από όλους τους νομούς κατέφθασαν στο Ηράκλειο υγειονομικοί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και νεολαία, για να φωνάξουν «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία - Δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία»!

Περισσότερα από 100 εργατικά σωματεία, φορείς από όλη την Κρήτη και σύσσωμα τα υγειονομικά σωματεία έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε όλους τους νομούς είχαν κηρύξει στάση εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των μεγάλων παλλαϊκών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τη σωτηρία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου της Σητείας και όλων των νοσοκομείων του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από σήμερα, 1η Δεκέμβρη, και την καθιέρωση εφημερίας τομέα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στη συγκέντρωση δυναμικό «παρών» έδωσε το παράρτημα εργαζομένων ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» μαζί με τον σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τις δομές απεξάρτησης.

Ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την υποβάθμιση της μουσικής παιδείας.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των υγειονομικών σωματείων από όλους τους νομούς, των Ενώσεων γιατρών, των Εργατικών Κέντρων, από το ΔΣ του «Αριάδνη» και των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, και όλοι οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Για το περιεχόμενο της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών μίλησε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση η Ράνια Μπέτση, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, και ανέδειξε τις διεκδικήσεις για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία, αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών και ένα σύγχρονο, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό.

«Σήμερα από εδώ, από την πλατεία Ελευθερίας στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε τη δημόσια Υγεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ στα νύχια των επιχειρηματιών, στο πέρασμά τους στα κοράκια, που μόνο στόχο έχουν να πλουτίσουν από τον πόνο και την ασθένεια του λαού μας», τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

«Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα, όταν τα τελευταία 10 χρόνια οι μόνιμοι υγειονομικοί είναι 20 χιλιάδες λιγότεροι. Οταν λείπουν 6.500 γιατροί. Οταν από το 2013 μέχρι το 2019 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 30%. Η σημερινή μας συγκέντρωση στέλνει μήνυμα ότι τα προβλήματα δεν είναι συγκυριακά, δεν είναι τοπικά, δεν τεμαχίζονται. Εχουν κοινή αιτία την πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης», πρόσθεσε.

«Αυτό το "ως εδώ" που ακούγεται από υγειονομικούς και ασθενείς, τώρα είναι η ώρα να γίνει ακόμα πιο δυνατός, ακόμα πιο μαζικός αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία! Για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που έχουμε ανάγκη και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις δυνατότητες του 21ου αιώνα!

Τη σκυτάλη παίρνει από σήμερα κιόλας η οργάνωση τοπικών νομαρχιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους νομούς», ανέφερε ο Δ. Βρύσαλης.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο τέλος της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των σωματείων κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΛΑΜΑ
Να επαναλειτουργήσει και να ενισχυθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Παλαμά

Μαχητική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στεγάζεται στο «Μουσών Μέλαθρον», πραγματοποίησαν, χτες, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας, ο Αγροτικός και ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Γονέων Φύλλου, ο Αιμοδοτικός Σύλλογος, οι Αθλητικοί Σύλλογοι «Ηρακλής» και «Ευρύπυλος», στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Οι μαζικοί φορείς απαίτησαν την άμεση επαναλειτουργία του, με αποκατάσταση, συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου αλλά και μαζικές προσλήψεις με προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στο Κέντρο Υγείας, με ανάπτυξη όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΥΠΕ, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής ανέδειξε η Σέβη Μωραΐτη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας νομού Καρδίτσας, για το γεγονός ότι εδώ και 2,5 μήνες παραμένει εκτός λειτουργίας το ΚΥ. Οπως είπε, έχουν ευθύνη, γιατί «δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να προστατεύσουν τον λαό της περιοχής από μια υγειονομική βόμβα. Την ίδια ώρα, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας βρίσκεται στον "αέρα", χωρίς κατάλληλους χώρους εργασίας, χωρίς απαραίτητους εξοπλισμούς, με τον κίνδυνο μετακίνησης στο νοσοκομείο για να καλύψει εκεί άλλα χρόνια κενά. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα αλλά ούτε και ενημέρωση για την αποκατάσταση των Περιφερειακών Ιατρείων των χωριών που πλημμύρισαν».

Την υποστελέχωση και την απαξίωση που προκαλούν τεράστιες ελλείψεις ανέδειξε η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας νομού Καρδίτσας. Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα των κτιρίων και των υποδομών, της στατικότητας, της συντήρησης, της θέρμανσης, γίνονται επικίνδυνα σε όλα τα Κέντρα Υγείας. Τα εργαστήρια του Ακτινολογικού και του Μικροβιολογικού κάνουν ελάχιστες εξετάσεις, ουσιαστικά είναι υπό διάλυση. Ενώ την ίδια ώρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές θησαυρίζουν».

Στην κινητοποίηση έγιναν χαιρετισμοί από τον Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και την Ιωάννα Αγγελή, γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά.

Αλλος ένας θάνατος στην αναμονή για το ασθενοφόρο

Στην Ελευθερούπολη Καβάλας το νέο τραγικό περιστατικό

Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι της Τετάρτης, 29 Νοέμβρη, ένας 65χρονος άνδρας στην Ελευθερούπολη Καβάλας, αναμένοντας ασθενοφόρο. Ο άνδρας βρισκόταν στο κέντρο της πόλης όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς έξω από κατάστημα εστίασης, στο οποίο εργαζόταν ο γιος του.

Αν και κλήθηκε άμεσα ασθενοφόρο για να διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, το μοναδικό διαθέσιμο βρισκόνταν σε άλλο περιστατικό και στη συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο από την Καβάλα, το οποίο έφτασε στο σημείο περίπου μισή ώρα μετά. Ο γιος του μαζί με περαστικούς τού πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο όταν τελικά έφτασε το ασθενοφόρο στο σημείο ο άνδρας είχε ήδη πεθάνει.

«Ο θάνατος 65χρονου στην Ελευθερούπολη Καβάλας επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις αγωνίες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων που χθες και σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών», σημειώνει σε σχόλιό της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Και προσθέτει: «Το ΚΚΕ επανειλημμένα με δημόσιες παρεμβάσεις και Ερωτήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο έχει απαιτήσει την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων της περιοχής, των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερα για τις διακομιδές των ασθενών και των επειγόντων περιστατικών έχουμε αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την απαράδεκτη κατάσταση. Για το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον δήμο Παγγαίου τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, αλλά και η κάλυψη των βαρδιών να γίνεται μόνο με ένα ασθενοφόρο!»

Παράλληλα, η ΤΕ Καβάλας σημειώνει πως σε μία από τις πολλές Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας, τον Νοέμβρη του 2021 υπογράμμιζε ότι «το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης στην ΠΕ Καβάλας εξυπηρετεί ασθενείς του δήμου Παγγαίου με πληθυσμό περίπου 32.000 που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται εξαιτίας της τουριστικής κίνησης (...) η περιοχή εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ στην Καβάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο δήμος Παγγαίου εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα με ορεινές και πεδινές περιοχές. Η μεταφορά για κάποιο επείγον περιστατικό μπορεί να απαιτεί ακόμα και περισσότερο από 1 ώρα».

45 νεκροί και 50 διασωληνωμένοι

Αύξηση στη θετικότητα του κορονοϊού, στις νέες διασωληνώσεις και στις νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού, καταγράφει στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, για το διάστημα από 20 έως 26 Νοέμβρη. Παράλληλα ένας θάνατος και ένα σοβαρό περιστατικό με εισαγωγή σε ΜΕΘ (γυναίκα 40 ετών) λόγω γρίπης καταγράφονται την εβδομάδα αναφοράς.

45 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους, το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας έφτασε τις 838. 50 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αυξητική τάση παρατηρήθηκε τα αστικά λύματα σε τέσσερις από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν: Ιωάννινα (72%), Θεσσαλονίκη (33%), Αττική (23%) και Βόλο (16%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ