ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μέσα απ' τη μουσική του Μίκη η νεολαία μας διδάσκεται την Ιστορία, την αγωνιστική ανάταση

Τη μουσική παράσταση «Εγώ ο Μίκης», που οργάνωσε ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορωδία Αταλάντης» στη Λαμία, παρακολούθησε το Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη μουσική παράσταση «Εγώ ο Μίκης», ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που οργάνωσε ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορωδία Αταλάντης» στη Λαμία, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Μητρόπολης Φθιώτιδας, παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τον Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας, και τον Χρ. Λιγδή, δημοτικό σύμβουλο Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την παράσταση παρακολούθησε και ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ο οποίος αντάλλαξε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκε ο δήμαρχος Λοκρών Θ. Ζεκεντές. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης παρουσίασε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και μέλος της χορωδίας Ηλ. Σχοινής, που ευχαρίστησε όλους, ιδιαίτερα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λόγω και των δεσμών που συνέδεαν τον Μίκη Θεοδωράκη με το ΚΚΕ, για την παρουσία τους και τη στήριξη του έργου του συλλόγου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πριν την έναρξη της εκδήλωσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε και τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό της νεολαίας και του λαού στο Πολυτεχνείο το 1973. Ο Μίκης είναι ο συνθέτης της καρδιάς μας, ο συνθέτης που σήμανε την αντίσταση, τον αγώνα των λαών και της νεολαίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι προσπάθειες, οι πρωτοβουλίες που παίρνει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Χορωδία Αταλάντης", όπως να αφιερώσει σήμερα στον Μίκη αυτήν τη συναυλία, αλλά και η υποστήριξη του Ωδείου Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας. Νομίζουμε ότι η νεολαία μαθαίνει, διδάσκεται τη μουσική μέσα απ' αυτά, διδάσκεται την Ιστορία, διδάσκεται την αγωνιστική ανάταση για τους αγώνες που μέλλονται να 'ρθουν».


Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν αυτή προς το τέλος της εκδήλωσης, όταν ο Ηλ. Σχοινής ανέγνωσε την προσωπική επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οποία έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν από το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "μεγάλα μεγέθη". Ετσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για τον λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτό τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Μητροπολίτη Συμεών να ευχαριστεί τους συντελεστές της πολύ όμορφης μουσικής παράστασης, εξαίροντας την προσφορά τους και το έργο τους. Ο ίδιος παρότρυνε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να πει δυο λόγια στους συντελεστές και στο κοινό της παράστασης. Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, ευχαριστώ πρώτα από όλα για αυτή την εκδήλωση όλους σας, και τον σεβασμιότατο Συμεών, τον αγαπητό φίλο. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις, ιδιαίτερα αυτό το αφιέρωμα στον Μίκη μέρες που είναι, χτες (σ.σ. την Παρασκευή) είχαμε τον γιορτασμό των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο αγώνας, η αντίσταση, το τραγούδι, η μουσική συμβάλλει όχι μόνο να θυμόμαστε το παρελθόν, αυτούς που κόπιασαν για όλους εμάς, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους και τα καλύτερα χρόνια τους, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα, τα προβλήματα και να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε ο καθένας με τον τρόπο που κατανοεί, που μπορεί ανάλογα τις δυνατότητές του, αλλά όλοι ενωμένοι για το καλό του τόπου, για το καλό του λαού μας και κυρίως της νεολαίας μας, που δέχεται μεγάλη επίθεση από πολυπλόκαμες δυνάμεις και αποτελεί πραγματικά η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη και σε όλη την περιοχή έναν κίνδυνο κυρίως για τις νέες γενιές. Με αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους, όλους εμάς, τους συνανθρώπους μας, παλεύουμε, δίνουμε το χέρι, προσπαθούμε να σηκώσουμε όποιον σκοντάφτει και εδώ είμαστε όλοι μαζί, να παλέψουμε για το καλό, για την ευημερία, για τη δικαιοσύνη, για την ειρήνη. Σας ευχαριστώ».

Ο Ηλ. Σχοινής πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα ένα λεύκωμα της Αταλάντης και ένα CD της παραδοσιακής χορωδίας της πόλης.


«Ημερολόγιο» από τη θεατρική ομάδα «Μήδεια»

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

«Τα πάντα είναι ανύπαρκτα πριν τα σκεφτείς και πριν τα πράξεις... - Γιάννης Ρίτσος».

Το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ», ένα «Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο», αποτελεί μια συλλογή αυτούσιων κειμένων από την «Τέταρτη Διάσταση», συνδυάζοντας ποιήματα από διάφορες ποιητικές συλλογές και στίχους του ποιητή, τα οποία βρίσκονται νοηματικά κοντά στα επιλεγμένα κείμενα από την «Τέταρτη Διάσταση», που ουσιαστικά αποτελούν ποιητικούς θεατρικούς μονολόγους. Στόχος των επιλογών αυτών είναι η σύνδεση του τότε με το σήμερα. Αυτή η τόση διαχρονική γραφή του ποιητή και η σχέση του με τον χρόνο, τον άνθρωπο και τις ιδέες, εκφράζουν τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου, παραμένοντας πάντα επίκαιρος χτυπώντας μας το καμπανάκι της αφύπνισης.

Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο «Δρόμος» (Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλης).

Ενας νέος τριαντάρης κάνει ένα ταξίδι σαν ξένος μέσα στον χρόνο συμμετέχοντας σε δρώμενα από τις ζωογόνες μνήμες του παρελθόντος, φέροντας τις ζωοφόρες ελπίδες του μέλλοντος.

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ως αφιέρωμα στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μια συνέχεια. Η Ιφιγένεια συναντά τον Ορέστη, η Ισμήνη αναπολεί την αδικία της, η Φαίδρα εξομολογείται την πραγματική ερωτική επιθυμία με πάθος, ενώ από το πίσω μέρος του δραματικού καμβά, μια ηλικιωμένη γυναίκα με τα μαύρα απολογείται ένα ανοιξιάτικο βράδυ για το παρελθόν, θέλοντας να χτίσει το παρόν, για να οδηγηθούμε με αυτόν τον τρόπο σε έναν πικρό αποχαιρετισμό, που αποτελεί ένα κοινωνικό μανιφέστο για όσα χρειάζονται να γίνουν στο μέλλον. Τη μαραθώνια τούτη εικόνα την συμπληρώνει το τραγούδι και η απαγγελία ποιημάτων του νεαρού ταξιδευτή του χωροχρόνου μας.

Από τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη και κάθε Δευτέρα στις 20.30 θα παρουσιάζεται η «Ισμήνη» με την Γιώτα Τσιότσκα.

Από το Σάββατο 2 Δεκέμβρη στις 21.00 και κάθε Σάββατο θα ανεβαίνει ο «Αποχαιρετισμός» με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη.

Από την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 21.15 και κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζεται «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» με την Μαριάννα Λαγουρού.

Από την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη στις 20.30 και κάθε Τετάρτη θα ανεβαίνει η «Φαίδρα» με την Μαριάνθη Σοντάκη. Ιππόλυτος ο Λάζαρος Αναστασιάδης.

Νεαρός Ταξιδευτής του Χωροχρόνου ο Γιώργος Λιάκος.

Επιμέλεια επιλογής κειμένων & ποιημάτων / Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ. Εισιτήριο αφιερώματος: 35 ευρώ

Προπώληση: more.com

Κράτηση και αγορά μόνο μέσω ταμείου του θεάτρου (τηλ. 210 88 18 906 17.00 - 21.00).


«Αποσύμπλεξη» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ

Το έργο «Αποσύμπλεξη» του Remi de Vos από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσιάζεται την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στις 19.00, στο Κινηματοθέατρο «Γιώργος Αντωνακάκης» («Καλυψώ» - Γρ. Λαμπράκη & Καλυψούς) στην Καλλιθέα.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη παράσταση στο 49ο Φεστιβάλ, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καλούν μέλη και φίλους της Οργάνωσης να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Αποσύμπλεξη» που ανέβασε τη φετινή χρονιά η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, επιδιώκοντας να οξύνει τον προβληματισμό γύρω από το ζήτημα της εκμετάλλευσης, των εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Οσοι και όσες ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν προσκλήσεις στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Η «Αποσύμπλεξη» γράφτηκε μέσα στη δεκαετία του 1990 και πραγματεύεται τις σύγχρονες σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια και τις προεκτάσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Παρουσιάζει καταστάσεις απολύτως οικείες και γνώριμες στον καθένα έως σήμερα, όπως η καταπίεση και οι συγκρούσεις στο εργασιακό περιβάλλον, η απόλυση, το φλερτ, η απώλεια. Με τραγικό χιούμορ και σπονδυλωτό χαρακτήρα αναδεικνύει την αθλιότητα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από πολλές μικρές στιγμές της καθημερινής ζωής.

Ο τίτλος του έργου «Αποσύμπλεξη» αναφέρεται στην αποσύνθεση, παραμόρφωση και αλλοτρίωση του σημερινού εργαζόμενου, που αποξενώνεται βίαια από το προϊόν της εργασίας του.

Ο σύγχρονος χαρακτήρας της θεατρικής παράστασης μέσα από την προσέγγιση της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ προσφέρει μια ακόμη ματιά στον επίκαιρο αγώνα του λαού και της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα, αποδεικνύοντας ότι όταν το πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο έρχεται σε επαφή με το εργατικό κίνημα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει. Η επιλογή του έργου δεν έγινε συγκυριακά, αλλά βασίστηκε στην πολύτιμη πείρα σημαντικών εργατικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα αλλά και Γαλλία.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και έκτοτε έχει παρουσιαστεί από διάφορες θεατρικές ομάδες και θιάσους.

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ κάθε χρόνο μέσα από τη δουλειά της επιδιώκει να φέρει σε επαφή ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους με τον δημιουργικό κόσμο του θεάτρου, με μία τέχνη που αφυπνίζει συνειδήσεις, προβληματίζει και κινητοποιεί. Με ακούραστη δουλειά και πολύ μεράκι δημιούργησε μία παράσταση που αξίζει να δει κάθε νέος και νέα!

Συντελεστές: Σκηνοθέτης: Σοφιανός Πεσιρίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή Αλεξανδράτου, Μουσική επιμέλεια: Νατάσσα Μουσάδη, Σκηνικά και κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετροπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ