ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
Αναβαθμισμένο κέντρο πολέμου των Αμερικανών η Σούδα

Προχωρούν τα σχέδιά τους, ενισχύεται ο ρόλος της βάσης να υποστηρίζει επεμβάσεις από τη Μέση Ανατολή έως τη Μαύρη Θάλασσα

Ενισχύεται ο ρόλος της χώρας ως προμαχώνα υποστήριξης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα, με επέκταση των υποδομών από όπου στηρίζονται π.χ. οι ΝΑΤΟικές μονάδες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, έως και οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις στο μακέλεμα που διαπράττουν σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Χαρακτηριστικά, πατώντας στη Συμφωνία για τις Βάσεις, όπως και στη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, και επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», οι Αμερικανοί προχωρούν ταχέως την ανάπτυξη των υποδομών στο αεροπορικό σκέλος της Σούδας, με στόχο να μπορούν να μετασταθμεύσουν εκεί περισσότερα μεταγωγικά τους αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, κατασκοπευτικά κ.ά., ανταποκρινόμενοι στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από κατασκευαστικές εταιρείες να τους ενημερώσουν έως τις 18/1/2024 αν μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα νέο, φαραωνικό Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Μεταφορών («Joint Mobility Center at NSA Souda Bay, Greece» - κωδικός υποδομής P -903).

Με βάση τα σχέδιά τους πρόκειται για ένα νέο, διώροφο κτίριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενοποιήσει τις βασικές λειτουργίες αεροπορικών επιχειρήσεων και αεροπορικών μεταφορών της εγκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας», όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, σε άλλο ένα δείγμα της ακόμα εντατικότερης χρήσης της βάσης από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η νέα εγκατάσταση θα «πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης.

Από τα σχέδια των ΗΠΑ για την επέκταση της Σούδας
Από τα σχέδια των ΗΠΑ για την επέκταση της Σούδας
Διόλου τυχαία, στα σχέδιά τους εμφανίζουν τουλάχιστον 12 μεταγωγικά σταθμευμένα μπροστά στο σχεδιαζόμενο κτίριο P -903, όπου δίνεται και ο χώρος μιας «προτεινόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών», με κωδικό εγκατάστασης P -911 («Proposed P -911 apron expansion project»).

Για το κτίριο P-903 προϋπολογίζουν ένα κόστος μεταξύ 25 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με περίοδο ολοκλήρωσης της κατασκευής 912 ημερολογιακές ημέρες, ενώ ο ανάδοχος θα πρέπει να ξεκινήσει τα έργα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή των συμβολαίων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα σχετικά κείμενα των Αμερικανών, το Air Passenger Terminal της εγκατάστασης θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία Gate επιβατών. Το συσχετιζόμενο Κέντρο Επιχειρήσεων (Air Operations) «θα περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε διοικητικούς χώρους/γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα εκπαίδευσης και τουαλέτες». Το Air Cargo Terminal θα χρησιμοποιηθεί «για την παροχή υποστήριξης τύπου αποθήκης στη διαχείριση φορτίων».

Επιπλέον, για την ανέγερση του νέου «Joint Mobility Center» θα απαιτηθεί η κατεδάφιση 2 κτιρίων (τα υπ' αριθμόν 5 και 6 στη βάση) κατά την έναρξη της κατασκευής, ενώ το κτίριο 22 θα κατεδαφιστεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου. Προειδοποιούν επ' αυτού τους επίδοξους κατασκευαστές ότι θα πρέπει να φροντίσουν για την απομάκρυνση όχι μόνο μπάζων, αλλά και «επικίνδυνων υλικών» («Hazardous Material» - HAZMAT), διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν υλικά ή εξαρτήματα που περιέχουν αμίαντο, υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο. Δεν περνά απαρατήρητο ότι προβλέπουν να στηθεί μια «προσωρινή εγκατάσταση για τα επικίνδυνα υλικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής», ωστόσο στο Γενικό Σχέδιο Οριζοντιογραφίας της νέας υποδομής φαίνεται να παραμένει και μετά ένα «HAZMAT Canopy» ως «στεγασμένος χώρος επικίνδυνων υλικών». Πρόκειται για το κτίριο 11 δίπλα στο P-903, με βάση τα σχέδια που δημοσιοποιεί ο «Ριζοσπάστης».

Στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα εγκαταστάσεων προβλέπεται χώρος (το κτίριο υπ' αριθμ. 11) και για αποθήκευση «επικίνδυνων υλικών»
Στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα εγκαταστάσεων προβλέπεται χώρος (το κτίριο υπ' αριθμ. 11) και για αποθήκευση «επικίνδυνων υλικών»
Σημειωτέον, κατά πληροφορίες, σε προηγούμενες φάσεις ενδιαφέρον για το έργο έδειξαν κατασκευαστικές όπως οι ELICA S.A., ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, P&C Development, ECC, Smart Engineering, TSONTOS S.A. και MVL. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να (ξανα)κάνουν αυτοψία στον χώρο, ερχόμενοι σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Ετοιμοι να πολεμήσουν για το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, καθώς ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο υλοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης η άσκηση του Γ' Σώματος Στρατού (χαρακτηρισμένο ως Στρατηγείο Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα - NATO Rapid Deployable Corps - Greece) «Γόρδιος Δεσμός - GORDIAN KNOT 2023». Αποτελεί την ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα, μέσα από την οποία το Στρατηγείο, στο πλαίσιο «πιθανών επιχειρήσεων» του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας (περί «συλλογικής αντίδρασης» σε επίθεση εναντίον «συμμαχικού εδάφους»), τεστάρει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες σε ρόλο Σώματος Στρατού (War Fighting Corps - WFC).

Σύμφωνα, άλλωστε, και με το ΓΕΕΘΑ, «σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν 531 Αξιωματικοί του NRDC-GR και ετέρων συμμαχικών δομών του ΝΑΤΟ από 13 κράτη - μέλη της Συμμαχίας, ήταν να εκπαιδευτεί το Στρατηγείο NRDC-GR ως WFC στον σχεδιασμό και στη διεξαγωγή επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου σε ένα πολυδιάστατο πεδίο μάχης», εξ ου και «το προσωπικό του NRDC-GR ασκήθηκε σε κρίσιμες Λειτουργίες Μάχης και διαδικασίες, εξασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητά του σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και τακτικές της Συμμαχίας».

Το νέο θηριώδες κτίριο
Το νέο θηριώδες κτίριο
Διαβεβαιώνοντας, τέλος, για την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν για το ΝΑΤΟ, τονίζουν ότι το NRDC-GR «είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο Στρατηγείο της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο μέσω πληθώρας εκπαιδεύσεων και άλλων δράσεων διατηρεί υψηλή ετοιμότητα ανάπτυξης σε οποιαδήποτε περιοχή διακλαδικών επιχειρήσεων απαιτηθεί προκειμένου να είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί», επίσης «να αναλάβει με επιτυχία διασυμμαχικές επιχειρήσεις συλλογικής άμυνας, που είναι και οι πλέον πολύπλοκες και απαιτητικές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε οποιαδήποτε περιοχή απαιτηθεί να επιχειρήσει»...

Ανοίγουν χώρο για μεταστάθμευση περισσότερων μεταγωγικών, ιπτάμενων τάνκερ, κατασκοπευτικών και άλλων αεροσκαφών
Ανοίγουν χώρο για μεταστάθμευση περισσότερων μεταγωγικών, ιπτάμενων τάνκερ, κατασκοπευτικών και άλλων αεροσκαφών
Από την αίτηση για την αυτοψία στη βάση
Από την αίτηση για την αυτοψία στη βάση

Θ. Μπ.

Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα
  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κάνει την εισαγωγική ομιλία το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην ιδρυτική συνάντηση μιας νέας περιφερειακής οργάνωσης συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση (ΕΚΔ), που θα γίνει στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ, μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ (βλέπε και σελ. 13).
  • Επίσης το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., θα παραβρεθεί στη μουσική παράσταση «Εγώ ο Μίκης», αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, που οργανώνει ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορωδία Αταλάντης» και θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Μητρόπολης Φθιώτιδας (Μ. Αλεξάνδρου & Αγράφων).
  • Τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.
  • Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής και το Τμήμα ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ