ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Διαφωνίες στην εκτίμηση για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ εκφράζει διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές της επιτροπής όσον αφορά στην αποτίμηση της κατάστασης στη γειτονική χώρα

Σοβαρές διαφωνίες με την αποτίμηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, που συνέταξε η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, διατυπώνει με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία η ελληνική αντιπροσωπεία στη στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας. Διαφωνίες που ουδόλως απασχόλησαν την κυβέρνηση, καθώς η πολιτική ηγεσία στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δε φαίνεται διατεθειμένη να αμφισβητήσει τα ΝΑΤΟικά θέσφατα.

Ο «Ρ» στη χτεσινή του έκδοση αναφέρθηκε εκτενώς στην έκθεση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η συμμαχία ζητά από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ικανοποιήσει τα περισσότερα από τα αιτήματα των Αλβανών αυτονομιστών. Με αυτή τη διαπίστωση φαίνεται ότι συμφωνεί και η ελληνική αντιπροσωπεία στην επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία με έγγραφό της, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα των ΝΑΤΟικών διαπιστώσεων, αλλά και των παραλείψεων της έκθεσης.

«Οι ρίζες της κρίσεως δεν είναι οι διεκδικήσεις ίσων δικαιωμάτων των αλβανόφωνων στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά η μεγάλη Αλβανία. Τα δικαιώματα είναι το προπέτασμα πίσω από το οποίο καλύπτεται ο πραγματικός αντικειμενικός σκοπός», σημειώνεται στο έγγραφο, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία παραθέτει τα σχόλιά της για την έκθεση του ΝΑΤΟ.

Σε άλλο σημείο του εγγράφου επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των Αλβανών, «γίνονται πάντοτε γενικές αναφορές στο θέμα χωρίς να υπάρχει συστηματική προσέγγιση, δηλαδή προσδιορισμός χωρών που συγκεντρώνονται τα χρήματα και τρόποι με τους οποίους προωθούνται (έχει γίνει μία αναφορά για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία) στους αντάρτες, όπως επίσης και γενικότερες πηγές χρηματοδότησης. Επίσης, δεν έχει εκτιμηθεί το ύψος αυτών των συνεισφορών, όπως επίσης και το ύψος των πιστώσεων που απαιτούνται για τη συντήρηση του αγώνα σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα θα είναι δυνατή η χρηματοδότησή του από τις πηγές».

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται και η αποτίμηση του ΝΑΤΟ σχετικά με τον εξοπλισμό των ανταρτών. «Γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στα προβλήματα εξοπλισμού των ανταρτών, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι πηγές αποκτήσεως των υλικών και εφοδίων, οι άξονες και οι βάσεις ανεφοδιασμού, το ύψος των αποθεμάτων, όπως επίσης ο χρόνος υποστηρίξεως του αγώνα με τα υπάρχοντα αποθέματα και τον συνήθη ρυθμό ανεφοδιασμού», αναφέρουν προς τους πολιτικούς προϊσταμένους τους οι Ελληνες αξιωματικοί που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς της η ελληνική αντιπροσωπεία σημειώνει: «Μια γενική αναφορά στη στάση των γειτονικών χωρών στην κρίση δεν αποδίδει την πραγματικότητα και απαιτείται να αναλυθούν και εκτιμηθούν, πρώτον, η επίδραση επίσημων και ανεπίσημων κύκλων και οργάνων της Αλβανίας και του Κοσσόβου στην κατάσταση, δεύτερον η χρηματοδότηση του αγώνα από αλβανικές πηγές, ανεφοδιασμός από την Αλβανία, χρησιμοποίηση του αλβανικού εδάφους ως βάσης ανασυγκροτήσεως και ανεφοδιασμού των ανταρτών».

Στις παρατηρήσεις της, η ελληνική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει ότι η επιτροπή του ΝΑΤΟ στην ανάλυσή της είναι μονομερής. Σημειώνεται ότι «γίνεται ανάλυση των πιθανών τροπών ενεργείας μόνο των αρχών των Σκοπίων και για τους αντάρτες γίνεται δεκτό ότι ακολουθούν την τακτική "βλέποντας και κάνοντας" ανάλογα με τις αντιδράσεις της επίσημης κυβέρνησης, Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι αντάρτες, με δεδομένη την αδυναμία των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ακολουθεί, ανάλογα με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι αντάρτες στο έδαφος και την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Σημειωτέον, ότι η πίεση είναι μονομερής καθόσον δεν ασκείται σοβαρή πίεση στους αντάρτες. Ενδεικτικά αναφέρονται ότι ο Αλί Αχμέτι, πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΙ-Α, κινείται ελεύθερα μεταξύ Πρίστινας και Τιράνων κάνοντας δηλώσεις και εκδίδοντας ανακοινώσεις, ο Γκεζίμ Οστρεμί, πρώην επιτελάρχης του ΚΡC, που χρηματοδοτείται από τη διεθνή κοινότητα, έχει οριστεί μετά την εκδίωξή του από το ΚΡC στρατιωτικός αρχηγός του ΝLΑ».

Η ελληνική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζει «ευχολόγιο» τα όσα αναφέρει η στρατιωτική επιτροπή για τους τρόπους διεξόδου από την κρίση και επισημαίνει ότι δεν εξετάζονται:

«Η ικανότητα και αντοχή (οικονομική, στρατιωτική κλπ.) των Σκοπίων να συνεχίσουν τον αγώνα και για πόσο χρόνο, καθώς και η περίπτωση επέμβασης της διεθνούς κοινότητας, μετά από σχετική εντολή, για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων».

ΠΓΔΜ
«Διάλογος» των πολιτικών και «διάλογος» των όπλων...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η αναμενόμενη επανέναρξη του «ειρηνευτικού διαλόγου» μεταξύ των σλαβομακεδονικών και των αλβανικών κομμάτων αποτελεί γεγονός, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι.

Ο «διάλογος» θα αφορά τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας. Οι τροποποιήσεις θα γίνουν βάσει του σχεδίου του Γάλλου Ρομπέρ Μπαταντέρ, του περιβόητου πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει αναμειχθεί ξανά σε προηγούμενα επεισόδια της βαλκανικής τραγωδίας - της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας...

Ο Μπαταντέρ βρισκόταν στην ΠΓΔΜ για πάνω από μία εβδομάδα μετά από απευθείας πρόσκληση του Μπόρις Τράικοφσκι για να υποβάλει τις «συμβουλές» του όσον αφορά τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα απαιτηθούν για να «ικανοποιηθεί» η αλβανική πλευρά.

Οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων της «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είχαν πολύωρη συνάντηση προχθές το βράδυ με τον πρόεδρο Τράικοφσκι, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Πέρντιου, και τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Φρανσουά Λεοτάρ. Το «ρεζουμέ» της συνάντησης, σύμφωνα με τον Τράικοφσκι, ήταν ότι επιτεύχτηκε μια συμφωνία «που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε μια ορατή και γρήγορη εξέλιξη στην πολιτική διαδικασία». Πάντα σύμφωνα με το Σκοπιανό πρόεδρο, «αυτή η συμφωνία θα διατηρήσει τον ενωτικό χαρακτήρα του κράτους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, οι προτάσεις Μπαταντέρ συνίστανται στην παραχώρηση ευρείας τοπικής αυτονομίας στο πολυεθνικό κρατίδιο, προσφέροντας μία «βάση για συζήτηση» στους Μακεδόνες και ξένους νομικούς ειδικούς.

Το κρίσιμο βέβαια για τις δύο πλευρές είναι τι θα γίνει με τα ιδιαιτέρως «ακανθώδη» ζητήματα της αναγνώρισης της αλβανικής εθνότητας ως «συντακτικής», όπως ρητώς ζητάει ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός», όπως και της κατοχής θέσης αντιπροέδρου με δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) από Αλβανό πολιτικό.

Τη συμφωνία επανέναρξης «διαλόγου» χαιρέτισε ο Βέλγος ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ (το Βέλγιο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο). Από την πλευρά του ο Επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ Κρις Πάτεν εκτίμησε πως «δεν είναι πολύ αργά για την αποφυγή της καταστροφής, αλλά απαιτείται το θάρρος κάθε πολίτη της ΠΓΔΜ για να έρθει πίσω η χώρα από το χείλος του γκρεμού».

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από την πλευρά του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού».

Οι μάχες συνεχίζονται

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των ένοπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μάρκοφσκι ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας δέχτηκε πυρά όλμων κοντά στο χωριό Ράντουσα, όπου οι αυτονομιστές ενισχύουν και ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους την τελευταία εβδομάδα. Ο στρατός απάντησε με πυρά αρμάτων μάχης. Κυβερνητικά στρατεύματα δέχτηκαν επίσης πυρά, από ελεύθερους σκοπευτές, κοντά στο χωριό Σιπκόβιτσα, στα βουνά που περιβάλλουν το Τέτοβο, κατά τον Μάρκοφσκι, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το BBC World Service.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην περιοχή στις ίδιες μάχες ένας ηγέτης των ανταρτών, με το όνομα Αντνάν, σκοτώθηκε και υπάρχουν «πολλοί τραυματίες και ίσως και άλλοι νεκροί» στις τάξεις των λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού. Ο Μάρκοφσκι είπε ότι ο στρατός χρησιμοποιεί «όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του» συμπεριλαμβανομένων και δύο μαχητικών ελικοπτέρων. Η ηγεσία του «νέου» UCK διαψεύδει πάντοτε πληροφορίες σχετικές με θανάτους οπλαρχηγών του.

Το απόγευμα χθες ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε επίθεση που σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τανουσέφσκι, στα σύνορα με το Κόσσοβο.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΑΤΟϊκή ανάμειξη, σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο των λονδρέζικων «Τάιμς» επικεφαλής των περίπου 3.000 ανδρών που προτίθεται να αποστείλει η «Συμμαχία» με ρόλο (υποτίθεται) αφοπλισμού της ένοπλης ομάδας των Αλβανών θα τοποθετηθεί ο ταγματάρχης Μπάρνεϊ Ουάιτ - Σπούνερ του βρετανικού στρατού. Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που υπογράφει ο συντάκτης της για θέματα άμυνας Μάικλ Εβανς, δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το «είδος» των στρατευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση. Ο Βρετανός πάντως διοικεί μονάδα Αλεξιπτωτιστών.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
«Οταν ρέει το χρήμα»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Δυστοκία, δυσθυμία, αλλά και πολύ παρασκήνιο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Κυβέρνησης, που κατέρρευσε κατά την υφαρπαγή και παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Τίποτα από αυτά δεν πτοούν φυσικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε χθες βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι «εκτελεστές» της παράδοσης πρέπει να ανταμειφθούν, και μάλιστα γρήγορα, έστω και με το ποσό αυτό των 300 εκατομμυρίων Ευρώ, που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί την επανάληψη της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η κοινοτική συνδρομή θα αποτελείται από δυο μέρη: Ενα μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ και δωρεάν βοήθεια ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο Πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα άρχισε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, του DOS, τόσο για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Σερβίας, ενώ η ομοσπονδιακή Βουλή αποδέχτηκε και επίσημα, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, την παραίτηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ζόραν Ζίζιτς και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Ζίζιτς επανέλαβε στην ομιλία του ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση ήταν η υιοθέτηση του κυβερνητικού διατάγματος για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς, αποφάσεις οι οποίες αποσταθεροποίησαν την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, για την εκλογή της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα και είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα να δώσει και πάλι την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα Μαυροβουνίου». Αντιθέτως, προβλήματα και πολλά αναμένονται σε επίπεδο Σερβίας, μετά την ανακοίνωση του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (DSS) του Κοστούνιτσα, ότι επιθυμεί έξι υπουργεία και μια θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση της Σερβίας. Η προοπτική αυτή έκανε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς να δηλώσει: «Καλύτερα να πέσει ολόκληρη η κυβέρνηση, παρά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του DSS για έξι υπουργεία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ