INTIME NEWS |
Από την τελευταία συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους |
Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, στην Αγκυρα, όπου δρομολόγησαν την άμεση ενεργοποίηση όλων των ΝΑΤΟικής κοπής μέτρων και διαδικασιών που είχαν συμφωνήσει οι Μητσοτάκης και Ερντογάν τον Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ενώ κατέληξαν στον εξής «οδικό χάρτη» για τους επόμενους μήνες, πέραν της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στον ΟΗΕ:
-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10 επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.
-- Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία οκτώ χρόνια) και - κατά τον Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».
-- Στο τέλος του έτους θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έρχεται, με βάση αυτόν τον «οδικό χάρτη», να βάλει τους επόμενους κρίκους στο «εφ' όλης της ύλης» και «άνευ προϋποθέσεων» ιμπεριαλιστικό παζάρι, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην πρόσφατη συνάντηση ο Φιντάν, ο οποίος μίλησε ακόμα για «αμοιβαίο σεβασμό σε δικαιώματα και συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων». Οι «νέες προσεγγίσεις» αφορούν τη δρομολόγηση συνυποσχετικού για τη Χάγη, με όλες τις τουρκικές απαιτήσεις και διάφορες «δημιουργικές ιδέες» στο τραπέζι, π.χ. για «ευέλικτο» εύρος χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, μη αναγνώριση της ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου ή μειωμένης στο ελάχιστο, κ.λπ.
Την «ευελιξία» αυτή άλλωστε σε ό,τι αφορά κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα περιέγραψε μεσοβδόμαδα η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στην «Οικονομική Επιθεώρηση» και ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μια προσφυγή στη Χάγη να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη επήρεια νησιών κατά τη χάραξη ΑΟΖ, απάντησε: «Το αληθινό ερώτημα είναι για ποια βάση μιλάμε: Τη βάση του τι έχουμε σήμερα; (...) Σε κυριαρχία, τι έχουμε; Μιλούμε λοιπόν περί της προσδοκώμενης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, που εμείς διεκδικούμε - και διεκδικούν και οι Τούρκοι (...) Αρα η λέξη και μόνο "υποχώρηση" είναι λάθος. Δεν υποχωρείς από κάτι που δεν είναι κεκτημένο (...) Προσδοκάς: Εκεί ακριβώς είναι η διαπραγμάτευση! Στη διαπραγμάτευση, όπου θα βάλεις κάτω και θα πεις: "Ποια είναι η δική μου προσδοκία; Το μέγιστο!". Ποια η προσδοκία των Τούρκων; Το δικό τους μέγιστο, γιατί κι αυτοί από το μάξιμουμ θα ξεκινήσουν», θυμίζοντας τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός στο Βίλνιους, ότι μια ενδεχόμενη «απομείωση κυριαρχίας» «είναι σχετική έννοια», καθώς «οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
Ερωτηθείσα δε αν τα κόμματα της Βουλής «θα σηκώσουν την ευθύνη», αν πορευθούμε προς Χάγη, με συνυποσχετικό, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι «για τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει η απάντηση είναι "ναι"», επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη το διάστημα 18-23/9 στη Ν. Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης ΓΣ του ΟΗΕ, με «προτεραιότητα» επισήμως την «προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025 - 2026» και την «προβολή των θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», όπως αυτές βέβαια «κουμπώνουν» πάνω στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Εκτός από διμερείς συναντήσεις, θα συμμετάσχει σε τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας - Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Θα πραγματοποιηθεί επίσης τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Επιπλέον, θα λάβει μέρος σε «συνομιλίες υψηλού επιπέδου» για την «ευρωατλαντική συνεργασία», τον πόλεμο στην Ουκρανία και την «ειρήνευση» στη Μέση Ανατολή, ενώ θα παραστεί σε «Διατλαντικό Δείπνο» που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Τέλος, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και θα έχει επαφές με την ηγεσία των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.
Εναν χώρο που από το 2004 έχει χαρακτηριστεί χώρος ανέγερσης σχολείων από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αλλά έχει περάσει «από σαράντα κύματα», μετά τις επαναλαμβανόμενες προσφυγές των ιδιοκτητών, ώστε να αποχαρακτηριστεί και να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά.
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση: Και αυτόν τον χώρο θα τον σώσει ο λαός από τα αρπακτικά, τους επιχειρηματίες, την κυβέρνηση, την απερχόμενη αντιλαϊκή δημοτική αρχή, από όποιον επιβουλεύεται και υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΡΙΟΤΕΚ, στη συγκέντρωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νέας Ιωνίας με επικεφαλής τον Πέτρο Αλέπη, για να διεκδικήσουμε, για να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με τους φορείς, τον λαό και τη νεολαία της Νέας Ιωνίας, όλης της περιοχής, ώστε αυτός ο χώρος εδώ να αποδοθεί για να γίνουν σχολεία, για να γίνουν υποδομές για τα παιδιά, και όχι να πέσουν πάλι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ΚΚΕ είναι εδώ, πρωτοστατεί σε αυτόν τον αγώνα, ήδη καταθέσαμε Ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα και κυρίως αναπτύσσουμε την πάλη μας μέσα στο κίνημα μαζί με τους φορείς, τον λαό και τη νεολαία της Νέας Ιωνίας, όλης της περιοχής».
Με τις γνωστές διαδικασίες της ψευδεπίγραφης «συμμετοχής» του μισάωρου, που έχουν καθιερώσει όλα τα αστικά κόμματα, διεξάγονται αυτήν την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη οι αναβληθείσες κατά μία βδομάδα εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τελική ευθεία εντείνονται οι εκκλήσεις από όλους τους υποψηφίους ώστε να υπάρξει συμμετοχή στη διαδικασία, και να παρουσιαστεί ότι το κόμμα μετά τον καταποντισμό των εκλογών έχει κάποια δυναμική για να παίξει τον ρόλο της κυβερνητικής εναλλακτικής.
Παράλληλα δυναμώνουν τα σενάρια που θέλουν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα να πυροδοτεί αποχωρήσεις στελεχών, ακόμα και διάσπαση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη δημιουργία νέου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.
Απαντώντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Μανώλης Φάμελος, την Παρασκευή από τη ΔΕΘ, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο, γιατί ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση... Για να εξασφαλίσουμε την ενότητα χρειάζεται δημοκρατία στο κόμμα, πλουραλισμός αλλά και μία ενιαία φωνή προς τα έξω».
«Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. Θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει στο τελευταίο σποτ του ο υποψήφιος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ζητάει «μισή ώρα από την Κυριακή» όλη κι όλη για το... «ελληνικό όνειρο» του κεφαλαίου. «Για έναν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σύγχρονο, συμμετοχικό, αποτελεσματικό», καλεί στο μήνυμά της η επίσης υποψήφια Εφη Αχτσιόγλου, με «ανέκδοτα» περί μιας «κοινωνίας υψηλών προσδοκιών»... που ο ΣΥΡΙΖΑ τις πήγε στον πάτο. «Αξιόπιστα, Ενωτικά και Αριστερά» είναι το σύνθημα του Ευ. Τσακαλώτου, ώστε το κόμμα «να είναι αξιόπιστο για την κυβέρνηση» και τα επόμενα μνημόνια και αντεργατικά μέτρα με «αριστερή» προβιά.
Οσο αφορά τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν την είσοδο στον δεύτερο γύρο της Εφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.
Οπως και να 'χει, με οποιονδήποτε στο τιμόνι η πυξίδα δείχνει σταθερά αντιλαϊκά. Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κωλυσιέργησε» στην υλοποίηση των Οδηγιών της ΕΕ για τις πλημμύρες, πολιτική που οδηγεί ολοταχώς και σε νέα εγκλήματα σε βάρος της ζωής και της περιουσίας του λαού, και να υπερασπίζεται την ευρωενωσιακή «κανονικότητα» στα Εργασιακά, «κανονικότητα» την οποία σφραγίζει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη 13ωρη δουλειά.
Τουρκία και Κίνα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλ. Μπαϊρακτάρ, σε άλλη μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη - μια ανάσα από το «στρατηγικό λιμάνι» του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την Ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.
«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο και πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα και κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να επιλυθούν, αλλά είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις και είμαστε πολύ κοντά. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».
Μέλη της αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε για επιθεώρηση την περιοχή στη Θράκη φέρεται να ήταν ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας, He Yang, και ο ανώτερος αντιπρόεδρος της «State Power Investment Corporation», Lu Haongzao.