ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Σημείο αναφοράς τα Στέκια αλληλεγγύης και οι επιτροπές αγώνα

Στηριγμένοι στην πολύμορφη στήριξη και την οργάνωσή τους παλεύουν να σταθούν όρθιοι

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
Σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι μαζικοί φορείς, παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, προτάσσοντας συγκεκριμένα αιτήματα για την προστασία των πληγέντων και όλου του λαού.

Εκεί που ο λαός έζησε την εγκατάλειψη του από το αστικό κράτος, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αναγκαίος όρος για να μην ξεχαστούν, όταν τα φώτα σβήσουν και κοπάσει ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ, είναι η λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση και δράση, η αλληλεγγύη.

Αλλωστε η όποια αποκατάσταση ζημιών που έχει γίνει σε άλλες περιοχές που πληγήκαν από παρόμοιες καταστροφές, ήταν αποτέλεσμα λαϊκής, οργανωμένης πίεσης και διεκδίκησης.

Είναι πολλά τα παραδείγματα, όπου τα ανεπαρκέστατα μέτρα μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών, που κάθε φορά παίρνουν οι κυβερνήσεις, κολλάνε σε μακροχρόνιες διαδικασίες, ενώ μεγάλος μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνονται καν. Οι πληγέντες του «Ιανού» (3 χρόνια πριν), οι σεισμόπληκτοι της Λάρισας και των Τρικάλων (30 μήνες πριν) το γνωρίζουν καλά.

Σημεία αναφοράς για τον λαό που παραμένει αβοήθητος από κράτος και κυβέρνηση είναι τα Στέκια Αλληλεγγύης που έχουν στηθεί σε μια σειρά από πόλεις: Στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στον Βόλο. Εκεί συγκεντρώνονται καθημερινά χιλιάδες σακούλες με νερά, είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό, ρούχα, φάρμακα και στέλνονται στους κατοίκους που τα έχουν ανάγκη.

Μεγάλα Καλύβια
Μεγάλα Καλύβια
Παράλληλα, σε μια σειρά από περιοχές έχουν γίνει μαζικές συνελεύσεις και συγκροτήθηκαν επιτροπές πληγέντων. Οι επιτροπές αυτές έχουν αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης για εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν ακόμα τη μάχη με τις λάσπες. Ταυτόχρονα δυναμώνουν την πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Ενδεικτικά, στη Λάρισα έχουν συγκροτηθεί επιτροπές πληγέντων στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης, στην περιοχή γύρω από το ΑΤΑ και των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης. Οι επιτροπές πληγέντων έχουν ήδη πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή, καταφέρνοντας να αποσπάσουν ορισμένες δεσμεύσεις για άμεσα αιτήματά τους.

Σημαντική είναι και η δράση της επιτροπής πληγέντων Μεγάλων Καλυβίων του νομού Τρικάλων, που συγκροτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων, σχεδόν του μισού χωριού. Ηδη έχει οργανωθεί μία κινητοποίηση σε δήμο και Περιφέρεια, ενώ η πολύμορφη δράση συνεχίζεται.

Με αυταπάρνηση «ένας για όλους και όλοι για έναν»

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, η οποία ανέφερε: «Σε αυτήν τη φάση εξελίσσεται η οργάνωση της αλληλεγγύης. Εχουμε φτιάξει δίκτυο διανομής νερών, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης - καθαριότητας, κλινοσκεπασμάτων κ.λπ. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από όλη τη χώρα, από σωματεία, από μαζικούς φορείς, ιδιώτες, εταιρείες. Εχουμε "επιτάξει" το παλιό δημαρχείο του χωριού, το ΚΑΠΗ και μία αποθήκη που μας παραχωρεί ένας συγχωριανός, γιατί έχουμε πρόβλημα αποθήκευσης των ειδών. Τεράστιο είναι το θέμα με την ταφή των ζώων και την περισυλλογή τους. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση των κατοίκων, αφού γίνονται σπασμωδικές κινήσεις από τον δήμο και την Περιφέρεια, χωρίς οργανωμένο σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα, που από τον δήμο για την περισυλλογή ζώων στείλανε μετανάστες και η ...συνεννόηση ήταν ότι θα έπρεπε να τους πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι. Η επιτροπή πλημμυροπαθών έγκαιρα παρενέβη και έκανε ξεκάθαρο ότι τα μεροκάματα είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου.

Από τη μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη
Από τη μαζική συγκέντρωση κατοίκων στη Γιάννουλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της πονεμένης Θεσσαλίας, είναι λες και έπεσε βόμβα. Σε όλη τη διαδικασία της αλληλεγγύης, έμπρακτης στήριξης και βοήθειας, καθαρισμό σπιτιών, έλεγχο τροφοδοσίας, ζήτημα στέγασης και ό,τι άλλο μπορεί να προκύπτει κάθε φορά, η επιτροπή πλημμυροπαθών έχει στήσει ένα δίκτυο συγχωριανών αλλά και εθελοντών της πόλης των Τρικάλων, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στην κρατική γύμνια. Αφού οι ζωές μας είναι κόστος για το "σύγχρονο" - "επιτελικό" κράτος, ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!».

Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του λαού δεν μπορούν να παριστάνουν τους σωτήρες

«Πυροσβεστικό» ρόλο στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα έχουν αναλάβει στελέχη και εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα, κυρίως μέσα από τον μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης.

Αυτοί που ευθύνονται για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, που προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους μιλώντας για «ακραία φαινόμενα», που άφησαν τόσες μέρες αβοήθητο τον λαό της περιοχής, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κατευνάσουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών δυνάμεων.

Στέκι αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Στέκι αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Ετσι, καλλιεργούν τον εφησυχασμό μοιράζοντας κούφιες υποσχέσεις για «άμεση υποστήριξη, κρατική αρωγή, με ελάχιστη γραφειοκρατία», λόγια που είχαν επαναλάβει και σε προηγούμενες καταστροφές, με τα γνωστά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα δηλώνουν ότι η όποια βοήθεια δοθεί θα είναι «εντός δημοσιονομικών ορίων».

Ταυτόχρονα, συκοφαντούν και πολεμάνε την οργάνωση του λαού μέσα από τις επιτροπές πληγέντων, λέγοντας ότι υπάρχουν τα τοπικά συμβούλια, ότι θα τα λύσει ο δήμος ή οι τοπικοί βουλευτές κ.λπ. Οι πληγέντες όμως γνωρίζουν καλά ότι ήταν αυτές οι δημοτικές αρχές που κινήθηκαν στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό, που δεν μπορούσαν να διαθέσουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να σωθεί ο κόσμος, όπως για παράδειγμα σακιά με άμμο στη Λάρισα, που έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τη βοήθεια που συγκεντρώνει η αλληλεγγύη του κόσμου, με αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ να ανακοινώνει ότι σταματάει το μάζεμα υλικού!

Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του λαού δεν μπορούν να παριστάνουν τους σωτήρες. Σε κάθε χωριό και πόλη οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Οργανώνοντας επιτροπές αγώνα, αλληλεγγύης, διεκδίκησης, διαμορφώνοντας όρους πίεσης σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους για 100% αποζημιώσεις, πλήρη αποκατάσταση, άμεσα μέτρα στέγασης, διατροφής και υγιεινής διαβίωσης για όλους τους πληγέντες, άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, να προστατευτεί η υγεία του λαού από την υγειονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς νερό, φαΐ και φάρμακα... »

Ο «Ριζοσπάστης» στα Στέκια του Παλαμά και της Καρδίτσας

Από τη διανομή της βοήθειας στους πλημμυροπαθείς
Από τη διανομή της βοήθειας στους πλημμυροπαθείς
Σε σημείο αναφοράς για τον πλημμυροπαθή λαό της Καρδίτσας έχουν μετατραπεί τα Στέκια Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης που έχουν στηθεί στον Παλαμά, από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, και στην πόλη της Καρδίτσας, από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης. Η συμπαράσταση και στήριξη που φτάνει από όλη την Ελλάδα, μέσα από τα Στέκια αγγίζει κάθε σπίτι, κάθε γειτονιά.

Την ίδια ώρα που το κράτος και η κυβέρνηση επιδεικνύουν για μέρες εγκληματική, επιλεκτική ανικανότητα και οι δημοτικές αρχές δηλώνουν απροκάλυπτα ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τη βοήθεια, ο λαός της περιοχής μπαίνει μπροστά και πολλοί πλημμυροπαθείς εξασφαλίζουν μέσω των Στεκιών ένδυση, φαγητό, εμφιαλωμένο νερό, φάρμακα και άλλα είδη.

Στο Στέκι του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, καθημερινά ξεφορτώνονται είδη πρώτης ανάγκης. Κάθε φορτίο είναι και μια συγκλονιστική εκδήλωση της λαϊκής αλληλεγγύης. Οσοι βρίσκονται γύρω σχηματίζουν άμεσα αλυσίδες και μόλις τελειώνουν, οι άνθρωποι αγκαλιάζονται. «Κρατάτε γερά», «Ευχαριστούμε», «Δεν θα σας ξεχάσουμε» είναι κάποιες από τις κουβέντες τους.

Διαρκώς καταφτάνουν εκεί οικογένειες, είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητα, για να φορτώσουν φαγητό, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Από εκεί ξεκινάνε και δρομολόγια για να πάνε πράγματα στα σπίτια του Παλαμά. Δεν είναι εύκολο για κανέναν, έχοντας περάσει μια ολόκληρη μέρα καθαρίζοντας και κουβαλώντας, να περπατήσει για να κουβαλήσει δύο εξάδες νερά ώστε να μπορεί ακόμα και να καθαριστεί.

«Δεν θα μείνει κανείς στο χωριό χωρίς νερό, κανείς νηστικός, κανείς χωρίς φάρμακα».Με αυτό το σχέδιο, ο κόσμος διαθέτει οχήματα που φορτώνονται και εξορμούν σε κάθε γειτονιά. Μέσω του Στεκιού άρχισαν επίσης την Παρασκευή να καταφτάνουν στην περιοχή και τα πρώτα φορτία με ζωοτροφές για όσα ζώα γλίτωσαν, από βιοπαλαιστές αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αγωνιστές αγρότες του - χτυπημένου από την καταστροφική πλημμύρα και την εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων και τοπικών αρχών - δήμου Παλαμά πήραν την πρωτοβουλία και έστησαν το Στέκι Αλληλεγγύης ήδη από την περασμένη Παρασκευή (8/9). Την επόμενη μέρα στήθηκε το Στέκι και στην πόλη της Καρδίτσας, στην οδό Ιεζεκιήλ 24, από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από τα χωριά κατέφυγαν στην πόλη, σε φίλους και συγγενείς.

Και εκεί εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι κάνουν πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, τονίζει ότι η έκφραση της λαϊκής αλληλεγγύης είναι συγκλονιστική, όπως και η προσφορά εργαζομένων - μελών των σωματείων οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν και να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Εμπρακτα, προσφέροντας όχι μόνο υλική βοήθεια αλλά και τον προσωπικό τους χρόνο, γιατί πρόκειται για προσπάθεια που θέλει πολλά χέρια, χρειάζεται αυτοκίνητα και φορτηγά, βρίσκονται καθημερινά εδώ όλο και περισσότεροι.

«Ηδη έχουμε ξεκινήσει και θα εντείνουμε τις προσπάθειες να στέλνουμε αποστολές σε κάθε χωριό, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, γιατί τα προβλήματα παραμένουν», αναφέρει ο συνδικαλιστής.

Περιοδεία του Κ. Παπαδάκη στα Τρίκαλα

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του νομού Τρικάλων θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- Στη 1 μ.μ. θα επισκεφτεί τον καταυλισμό στο Γριζάνο Φαρκαδονας.

-- Στις 3 μ.μ. θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο φιλοξενίας αστέγων στην Καλαμπάκα.

-- Στις 6 μ.μ. θα επισκεφτεί τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όπου θα έχει συνάντηση με το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας, την επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών και κτηνοτρόφους του χωριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ