Σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 50 ξένοι και Ελληνες εισηγητές (καθηγητές πανεπιστημίων, ποιητές, μελετητές της επίδρασης που άσκησε το κίνημα του υπερρεαλισμού στην ελληνική λογοτεχνία, κριτικοί και μεταφραστές του έργου του Εμπειρίκου και ψυχίατροι), είναι - μέσα από οκτώ θεματικές ενότητες (οι τέσσερις θα συζητηθούν σε στρογγυλά τραπέζια) - να επανεξετάσουν το έργο του, τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ελληνικής λογοτεχνίας στο παρελθόν, στο παρόν και - προφανώς - στο μέλλον και τη σχέση της ποίησής του με την ευρωπαϊκή και αμερικανική λογοτεχνία. Τα θέματα των τεσσάρων στρογγυλών τραπεζιών είναι: «Οι σωματοφύλακες εορτάζουν: Μαρτυρίες για τον Α. Εμπειρίκο» (ανθρώπων που τον γνώρισαν). ««Τα ρήματα: Ο Α. Εμπειρίκος και η νεοελληνική λογοτεχνία» (οι επιρροές που δέχτηκε ο Εμπειρίκος από την ελληνική ποιητική παράδοση και οι επιδράσεις που άσκησε σε νεοέλληνες ποιητές). «Οιδίπους Ρεξ: Ο Εμπειρίκος και η Ψυχανάλυση» (Η εμπλοκή του στην ψυχαναλυτική διαδικασία, τα ψυχαναλυτικά του κείμενα, η σχέση ψυχαναλυτή - ποιητή). «Οχι Μπραζίλια μα Οκτάνα: Ο Εμπειρίκος και η Ουτοπία» (Ο Εμπειρίκος και το πολιτικο-κοινωνικό όραμα του υπερρεαλισμού). (Σ.σ. Εδώ να σημειωθεί ότι ο υπερρεαλιστής Εμπειρίκος είχε ενστερνιστεί την Οχτωβριανή Επανάσταση).
Οι άλλες τέσσερις ενότητες αφορούν στα εξής: «Τα ηρωικά χρόνια του υπερρεαλισμού στην Αθήνα του μεσοπολέμου. Οι αγώνες για την καθιέρωση του κινήματος και η συμβολή του Εμπειρίκου». «Η υποδοχή του υπερρεαλισμού στις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλήματα και επιτεύγματα». «Η σχέση του Εμπειρίκου με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Επιρροές και μεταπλάσεις». «Η τεχνική του υπερρεαλιστικού λόγου. Αφηγηματικά σχήματα, ρητορική και γλώσσα».
Οι εργασίες και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου θα περιλαμβάνουν και κινηματογραφικό αφιέρωμα (8μμ), χωρισμένο σε τρία μέρη. Πρόκειται για ταινίες μικρού μήκους, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του Εμπειρίκου. Αύριο θα προβληθούν οι ταινίες «Αφιέρωμα στον Εμπειρίκο» της Μαίρης Κουτσούρη (55`) και «Εσωτερική μετανάστευση» της Βουβούλας Σκούρα (22`). Την Παρασκευή «Η δε πόλις ελάλησεν: Ανδρέας Εμπειρίκος» του Γιάννη Σμαραγδή (26`) και «Ποίησις Ανδρέα Εμπειρίκου» του Κώστα Σφήκα (25`). Το Σάββατο «Η Ανδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου» του Γιώργου Δάμπαση (60`).
Το συνέδριο πλαισιώνεται και με κινητή έκθεση βιο-εργογραφικών στοιχείων, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και χειρόγραφα του ποιητή, καθώς και συλλογή μαυρόασπρων φωτογραφιών που τράβηξε ο ίδιος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ κυκλοφόρησαν ένα τεύχος για τον Εμπειρίκο, με τίτλο «Ανευ ορίων, άνευ όρων» (36 σελ. μεγάλου σχήματος) και επιμέλεια της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Το τεύχος περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του ποιητή, πλήρη εργογραφία, βασική βιβλιογραφία (μελέτες, άρθρα, κριτικές), ανθολόγιο ποιημάτων και πεζών του, πλούσια εικονογράφηση (σχέδια, πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, φωτογραφίες του και αδημοσίευτες φωτογραφίες που ο ίδιος τράβηξε).
Ο Θύμιος Καρακατσάνης στις «Νεφέλες» |
Ο Αύγουστος ξεκινάει με συναυλία Σταμάτη Σπανουδάκη (3/8). Ακολουθούν: «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» (10/8), σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, με τους: Γιώργο Παρτσαλάκη, Τάσο Χαλκιά κ.ά. «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (17/8), σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με τους: Μάριο Φραγκούλη, Νίκο Ψαρά, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο κ.ά. «Σωκράτης... φωτιά και αέρας» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (25/8), σε κείμενο Ανδρέα Θωμόπουλου, σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου. Παίζουν: Σταύρος Παράβας, Γιώργος Γραμματικός κ.ά. «Ομήρου Οδύσσεια» από την Παιδική σκηνή του Εθνικού (31/8), σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.
Το φεστιβάλ κλείνει με δύο ακόμη εκδηλώσεις το Σεπτέμβρη: Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο παρουσιάζουν (3/9) το Κοντσέρτο Χορωδίας Δασκάλων Νυρεμβέργης, ενώ στις 6/9 θα δοθεί συναυλία της Μεικτής Ορχήστρας Νέων Μουσικής Σχολής Tuebingen και Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
Μαθητές των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας (Ν. Ιταλία) θα φιλοξενήσει ο Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας από 30/7-8/8. Οι μαθητές προέρχονται από τα ελληνόφωνα χωριά Κοριλιάνο, Τζολίνο, Στερνατία, Καστράκι των Ελλήνων και Σολέτο και, εκτός των άλλων, θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αττικής, καθώς και νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι μετακινήσεις θα γίνουν με λεωφορεία που προσέφεραν οι Δήμοι Βριλησσίων, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δραπετσώνας και Χολαργού. Η επίσκεψη των παιδιών γίνεται στο πλαίσιο του διαγωνισμού έκθεσης για τους μαθητές των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας με θέμα «Γιατί δεν πρέπει να πεθάνει η Γκρίκο».
Το σπανίως παιζόμενο έργο του Γκούσταβ Μάλερ «Το Τραγούδι της Γης», έργο για κοντράλτο, τενόρο και μεγάλη ορχήστρα (120 μέλη) θα παρουσιάσει η περίφημη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, στις 12 του Ιούλη, στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Κεντ Ναγκάνο. Σολίστ της συναυλίας θα είναι δύο μεγάλες φωνές, η Γκρέις Μπάμπρι και ο Ρόμπερτ Γκάμπιλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τα έργα: «Simfonia Concertante KV 364» του Μότσαρτ και «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Βέμπερ. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα της «ActionAid Ελλάς».
Η δανειστική βιβλιοθήκη της «Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου» (Τσόχα 3, Αμπελόκηποι) προτείνει στα παιδιά, τους νέους και τους μεγάλους, 7.000 τίτλους βιβλίων (παιδικά βιβλία, μυθιστορήματα, ιστορικά, βιογραφίες, ταξιδιωτικά, παιδαγωγικά, πολιτιστικού και πνευματικού προβληματισμού, χιούμορ, σπορ, χόμπι κ.ά.). Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.30 - 8 μ.μ. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, 10 π.μ. - 12 μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6463.888 και 6463.263.
Τέσσερις ζωγράφοι με σημαντική παρουσία στη σύγχρονη εικαστική σκηνή, οι Αρτεμις Αλκαλάη, Μαριλένα Ζαμπούρα, Δημήτρης Σεβαστάκης και Ηλίας Χαρίσης, παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας (Νίκης 39, Σύνταγμα) και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.