ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους

Νέα τρίωρη στάση εργασίας σήμερα (11.30πμ-2.30 μμ) και συγκέντρωση στη Βουλή (12μ) πραγματοποιούν οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, διεκδικώντας συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «δεν έχει προβεί, επίσημα, σε καμία δέσμευση», ενώ «χορηγεί απλόχερα δισεκατομμύρια σε συναυλίες (τα μνημεία "φθείρονται" μόνο από τους απεργούς και όχι από όσα συμβαίνουν σε χώρους όπως το Ολυμπίειον), πολλοί συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ παραμένουν απλήρωτοι». Θυμίζουν ότι με το νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά έργα επιχειρείται ο κατακερματισμός και η δημιουργία εργαζομένων «πολλών ταχυτήτων» και η αντικατάστασή τους στη φύλαξη των αρχαιοτήτων από «εθελοντές».

Υπέρ του αιτήματος των εκτάκτων τάσσεται (καθυστερημένα βέβαια) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του «αναγνωρίζει» πως η πολυετής απασχόληση των συναδέλφων τους ως ωρομίσθιων ή συμβασιούχων «έχει δημιουργήσει μεγάλο ηθικό και κοινωνικό ζήτημα». Και προσθέτει ότι «θεωρεί αναγκαία την επίλυση του ζητήματος των εκτάκτων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους εκτάκτους στο Δημόσιο Τομέα».

Στον αγώνα των εκτάκτων συμπαραστέκεται και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, χαρακτηρίζοντας «άδικη» και «άνιση μεταχείριση» την εξαίρεση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ από τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους εκτάκτους και καλεί το ΥΠΠΟ «να προωθήσει άμεσα τις κατάλληλες ρυθμίσεις για δίκαιη και μόνιμη επίλυση του εργασιακού καθεστώτος».

Λογοτεχνικό... 2001

Αφιερώματα στους Παπαδιαμάντη, Ξενόπουλο, Σικελιανό

Γρηγόριος Ξενόπουλος
Γρηγόριος Ξενόπουλος
Αφορμή για να σκύψουμε πάνω από το έργο τριών κορυφαίων δημιουργών της νεοελληνικής λογοτεχνίας αποτελεί το 2001, αφού, φέτος, συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) και 50 χρόνια από το θάνατο του Γρηγορίου Ξενόπουλου (1867-1951) και του Αγγελου Σικελιανού (1884-1951).

Το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ οργανώνουν αφιερώματα για τους τρεις λογοτέχνες, τα οποία περιλαμβάνουν συνέδρια, εκθέσεις και εκδόσεις. Επίσης, «επιδιώκεται» η προβολή ταινιών, εκπομπών λόγου και ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Αν και ο Ξενόπουλος είναι αγαπητός στο ευρύ κοινό, το έργο του δεν αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας φιλολογικής έρευνας, κάτι που θα επιδιωχτεί με το αφιέρωμα.

Σ' αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται τα εξής: Συνέδριο με θέμα «Γρηγόριος Ξενόπουλος: Πενήντα χρόνια από το θάνατό του», στη «Στοά του Βιβλίου» (28, 29/11) με ομιλητές πανεπιστημιακούς, κριτικούς και μελετητές του έργου του. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με έκθεση των πρώτων εκδόσεων, φωτογραφιών, χειρογράφων κ.ά. Επεξεργασία βιβλιογραφίας Μαρκάκη, με στόχο την ολοκληρωμένη εργογραφία του Ξενόπουλου και καταγραφή της σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού κόμβου του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ). Εκδοση των κριτικών κειμένων του. Αναπαραγωγή του περίφημου περιοδικού που έγραφε και εξέδιδε ο Ξενόπουλος «Η Διάπλασις των Παίδων» σε μικροφίλμ και CD-ROM. Εκπαιδευτικό «πακέτο» για παιδιά 8-11 ετών, για να γνωριστούν με το περιοδικό. Οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζακύνθου για τη λειτουργία και τον εμπλουτισμό του Μουσείου Γρ. Ξενόπουλου.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Αντίθετα με τον Ξενόπουλο, ο Παπαδιαμάντης, αν και δεν εξέδωσε κανένα έργο του όσο ζούσε, ωστόσο αποτέλεσε από νωρίς αντικείμενο έρευνας και κριτικής.

Το αφιέρωμα για τον Παπαδιαμάντη περιλαμβάνει: Διεθνές Συνέδριο (1-4/11) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών) με Ελληνες και ξένους συνέδρους. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η «Φόνισσα» από τη θεατρική ομάδα της Φιλοσοφικής. Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (20-24/9) με τίτλο «Ο Παπαδιαμάντης υπό άλλους ουρανούς», με 16 ξένους και 2 Ελληνες εισηγητές. Οργανωτής είναι το περιοδικό «L' Atelier du Roman», που εκδίδει στο Παρίσι ο Λάκης Προγκίδης. Κύκλος διαλέξεων, το Σεπτέμβρη στο χώρο εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ «Αρένα», με θέματα: «Σύγχρονοι Ελληνες πεζογράφοι και Παπαδιαμάντης», «Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης» και «Νέοι ερευνητές και Παπαδιαμάντης». Εκδοση ανθολογίας κριτικών κειμένων για τον μυθιστοριογράφο Παπαδιαμάντη, σε επιμέλεια των Στ. Ζουμπουλάκη - Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου και συνεργασία των εκδόσεων «Εστία». Αποκατάσταση του ναού του Αγ. Ελισσαίου (οδός Αρεως 14, Μοναστηράκι).

Οι εκδηλώσεις για τον Σικελιανό αποβλέπουν στη διάδοση του έργου του και για στροφή των μελετητών στις λιγότερο ερευνημένες περιοχές του έργου του. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται: Αγορά και αποκατάσταση του πατρικού σπιτιού του Σικελιανού στη Λευκάδα και μετατροπή του σε Μουσείο. Διεθνές Συνέδριο στην Κύπρο (16-19/11), με Ελληνες, Ευρωπαίους και Αυστραλούς εισηγητές, σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ημερίδα με θέμα «Ο Σικελιανός και το θέατρο», σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέδριο στην Λευκάδα (9-11/8), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάδας για το Ετος Σικελιανού. Εκδοση του ανέκδοτου κειμένου του Σικελιανού «Το πνεύμα του Ηρωισμού», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ικαρος».

Αγγελος Σικελιανός
Αγγελος Σικελιανός
Για την προβολή του έργου των τριών δημιουργών προβλέπεται: Οικονομική ενίσχυση για αφιερώματα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υποστήριξη προτάσεων φορέων για συμμετοχή στους γιορτασμούς. Εκδόσεις με βιο-εργογραφικό χρονολόγιο, βιβλιογραφία, ανθολόγιο, κινητές εκθέσεις με φωτογραφίες, αφίσες και άλλο πληροφοριακό υλικό για υποστήριξη εκδηλώσεων και ψηφιακές εκδόσεις από τα αρχεία της ΕΡΤ και του ΕΛΙΑ.

Συναυλιακή διαδρομή

Το «Κατράκειο», προχτές το βράδυ, ήταν ο πρώτος σταθμός της μεγάλης συναυλιακής διαδρομής του Γιώργου Νταλάρα για το φετινό καλοκαίρι. Πυρήνας του προγράμματος, που παρουσίασε ο δημοφιλής ερμηνευτής, ήταν τα καινούρια τραγούδια του από το διπλό άλμπουμ «Η άσφαλτος που τρέχει» - δημιουργίες των Ν. Ζούδιαρη, Λ. Μαχαιρίτσα, Στ. Σέμση, Μ. Φάμελλου - ενώ δεν έλειψαν και παλιότερες αγαπημένες επιτυχίες του. Μαζί του ο Χρήστος Θηβαίος, φωνή και ψυχή του συγκροτήματος «Συνήθεις Υποπτοι», με ξεχωριστές ερμηνείες. Επίσης η νέα τραγουδίστρια Μαρία Ιακώβου, καθώς και 14 σπουδαίοι μουσικοί.

Σήμερα, η μελωδική συντροφιά θα εμφανιστεί στο Θέατρο της Γης, στη Θεσσαλονίκη, ενώ το «ταξίδι» τους θα συνεχιστεί με δεκαοκτώ ακόμη συναυλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τον Ιούλιο θα εμφανιστούν: Ωρωπός (7/7), Κασσάνδρα (13/7), Δίον (14/7), Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα (16/7), Ξάνθη (17/7), Θέατρο Φλόκα - Ολυμπία (21/7), Σκόπελος (30/7). Τον Αύγουστο: Χανιά (2/8), Ηράκλειο (3/8), Φοινικόδασος Βάι (4/8), Μυτιλήνη (7/8), Ρόδος (10/8), Κεφαλονιά (22/8), Πάτρα - Κάστρο Ρίου (24/8), Καλαμάτα (25/8), Βύρωνας (29/8), Βεάκειο (30/8). Η συναυλιακή διαδρομή θα ολοκληρωθεί με συναυλία, στις 3/9, στο άλσος Αναβρύτων (κτήμα Συγγρού).

Φεστιβάλ «Θεάτρου Δάσους»

Δυο ξεχωριστές μουσικές βραδιές διοργανώνονται σήμερα και αύριο, στο «Θέατρο Δάσους» (Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Παύλου. Σήμερα (9.30μμ) θα γίνει αφιέρωμα στο παραδοσιακό τραγούδι με τίτλο «Από την Πόλη στα Γιάννενα». Συμμετέχουν: Το σχήμα «Εν Χορδαίς», οι Θανάσης Σέρκος, Πετρολούκας, Αχιλλέας Χαλκιάς, Χρήστος Τζιτζιμίκας. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημ. Παλιογιάννη. Τα εισιτήρια (2.500 δρχ.) προπωλούνται στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και στα «Virgin Megastores». Αύριο (9.30μμ) θα δώσει συναυλία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μια τρίωρη μουσική παράσταση, μια μελωδική διαδρομή των 30 χρόνων του στο τραγούδι. Εισιτήρια (4.000 δρχ.) προπωλούνται στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, στα «Virgin Megastores» και στα δισκοπωλεία «Blow up».

Μελωδική «εκπομπή»

Η Δήμητρα Γαλάνη και η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδούν σήμερα, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Αναβρύτων (Κηφισίας 182, κτήμα Συγγρού), στο Μαρούσι. Δύο σπουδαίες φωνές ξεδιπλώνουν τη μουσική τους ιστορία σ' ένα πρόγραμμα που έχει ραδιοφωνικό ύφος, σαν εκπομπή, με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Η σημερινή συναυλία είναι η πρώτη της καλοκαιρινής τους περιοδείας, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Ακολουθούν συναυλίες τους στις: 29/6 στο Ναύπλιο (Πλατεία Αρβανιτιάς), στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Ναυπλίου», 4/7 στο Βεάκειο, 9/7 Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών), ενώ από τις 25 έως τις 27/7 θα δώσουν τρεις συναυλίες στην Κύπρο.

Φεστιβαλική αυλαία

Σε τέσσερις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις - αντί συνέντευξης Τύπου - θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του «7ου Φεστιβάλ της Σύμης», στο οποίο θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς επτακόσιοι μουσικοί και ηθοποιοί. Η αρχή θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στο Λευκό Πύργο θα δώσει συναυλία το «Κουαρτέτο σαξοφώνων Θεόδωρος Κερκέζος». Ενα ταξίδι από το 1650 μέχρι τις μέρες μας, από το μπαρόκ μέχρι την τζαζ. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή (29/6), στη Ρόδο (Παναγία του Μπούργκου). Η Ντέμπορα Μέγερς θα ερμηνεύσει άριες από όπερες και τραγούδια από μιούζικαλ με τη συνοδεία των Θεόδωρου Οικονόμου (πιάνο) και Γιώργου Καλούδη (βιολοντσέλο).

Την Κυριακή (1/7) θα γίνει εκδήλωση στο «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», στην Πλάκα. Ενα μουσικό ταξίδι με τον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο και την Μαρία Δημητριάδη, στο τραγούδι. Συμμετέχουν οι μουσικοί Θ. Οικονόμου και Γ. Καλούδης. Παραδοσιακή μουσική θα παρουσιάσει η «Συμαϊκή Κομπανία». Θ' ακολουθήσει στις 6/7 εκδήλωση στην Ελευσίνα, στο πάρκο Συμιακά, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, με τη Μελίνα Μποτέλη σ' ένα πρόγραμμα «Στο φως των κεριών». Κιθάρα: Μιχάλης Σουρβίνος. Ολες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9μμ.

Στο «μύλο» του κέρδους

Αύξηση της μεταφρασμένης ξενόγλωσσης λογοτεχνίας παρουσιάζεται στην ελληνική βιβλιαγορά, με επικυρίαρχη την αγγλική γλώσσα, διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με θέμα «Θησαυροί ή άνθρακες; Η ξένη λογοτεχνία που μεταφράζεται και κυκλοφορεί στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε (26/6) στην αίθουσα «Αρένα» του ΕΚΕΒΙ. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ανοιχτών συζητήσεων του ΕΚΕΒΙ με γενικό τίτλο «Λογοπαίγνια».

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταφραστές, συγγραφείς, κριτικοί και καθηγητές. Τα συμπεράσματα ήταν: Τα αγγλικά κυριαρχούν. Η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή ευθυγραμμίζεται όχι με την ποιοτική λογοτεχνία, αλλά με τις διεθνείς εμπορευματικές επιτυχίες κάποιων λογοτεχνικών βιβλίων (συνήθως «άνθρακας ο θησαυρός»...). Πλήθος μεταφράσεων ελέγχονται για τον στείρο επαγγελματισμό τους, την ανευθυνότητά τους, την απουσία αγάπης για τη λογοτεχνία. Η αύξηση των μεταφράσεων δε σημαίνει και ποιότητα. Υπάρχει έλλειψη «διαλόγου» μεταξύ των εθνικών λογοτεχνιών.

Ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου είναι το θέμα της συζήτησης που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σήμερα (8μμ), στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρένα» (Αθ. Διάκου 4, στάση Μετρό «Ακρόπολη»). Παίρνουν μέρος ο εκδότης Στ. Πατάκης, ο βιβλιοπώλης Ν. Λιβέριος και η νομική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ και της ΠΟΕΒ, Ελλη Φιλιπποπούλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ