Συνεχίζονται τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές
Eurokinissi |
Νέα ταλαιπωρία αντιμετώπισαν χτες το μεσημέρι επιβάτες του σιδηροδρόμου, καθώς η αμαξοστοιχία Intercity 53 ακινητοποιήθηκε στις 12.45 λόγω τεχνικού προβλήματος στη σήραγγα «Οθρυς», στη γραμμή καθόδου. Πρόκειται για τη δίδυμη σήραγγα μήκους 6,5 χιλιομέτρων, μεταξύ Δομοκού και Λιανοκλαδίου. Στον συρμό επέβαιναν 325 επιβάτες.
Οι επιβάτες του συγκεκριμένου δρομολογίου από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα είδαν το τρένο να «μένει» μέσα στο τούνελ. Στο σημείο πήγαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής, για προληπτικούς λόγους.
Αργότερα, η «Hellenic Train» ανακοίνωσε ότι κινητοποιήθηκαν μηχανές εφεδρείας που έφυγαν από το Λιανοκλάδι «προκειμένου να μεταφέρουν την αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό».
Ακόμα η εταιρεία ανέφερε ότι «λόγω πτώσης παντογράφου, υπήρξε απώλεια κλιματισμού και φωτισμού για λίγη ώρα», λειτουργίες που αποκαταστάθηκαν όταν οι μηχανές εφεδρείας έκαναν ζεύξη με την ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης κάτοικοι της περιοχής, απαιτώντας να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα έργα και οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, να κηρυχθούν οι πλημμυροπαθείς περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στο ύψος των αναγκών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής, που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών Δήμου Παύλου Μελά, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δήμος, Περιφέρεια και κυβέρνηση, να αναλάβουν αναλογικά το μερίδιο ευθύνης τους. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 4 Ιούλη στις 12.30 μ.μ. προγραμματίζουν παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών διαμήνυσαν ότι δεν θα καθίσουν να παρακολουθούν εν έτει 2023 να γεμίζουν με νερά τα σπίτια τους, να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους, να απειλείται η ίδια η ζωή τους εξαιτίας της παντελούς έλλειψης έργων πολιτικής προστασίας στην περιοχή και της πολύχρονης καθυστέρησης στην υλοποίηση έργων που εκκρεμούν από το 2002. Κατήγγειλαν ότι ακραία δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, αλλά σε «ακραίο φαινόμενο» έχει εξελιχθεί η συνειδητή αδιαφορία του κράτους, στο πλαίσιο της εγκληματικής λογικής που λογαριάζει σαν «κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σύμφωνα με το νέο «masterplan» για τον δήμο Παύλου Μελά, υπάρχουν 5 διαθέσιμες μελέτες και 3 προγραμματιζόμενα έργα τα οποία έχουν αναφορά στην περιοχή και βρίσκονται στα συρτάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μελέτη διευθέτησης των ρεμάτων της Πολίχνης που έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ, από το 2002!
Επίσης, μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων εντάχθηκε η υλοποίηση υδραυλικής μελέτης για μια πλημμυροπαθή περιοχή στην Πολίχνη (Αγίας Μαρίνης) στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2023.
Διοίκηση του δήμου και αντιπολίτευση περιορίστηκαν σε ευχολόγια και «διαβεβαιώσεις» ότι προσπαθούν για την ένταξη και υλοποίηση των έργων.
Στην τοποθέτησή του ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε ότι για το ΚΚΕ το ζήτημα της πολιτικής προστασίας ιεραρχείται ψηλά και, επίσης, ότι στηρίζει της διεκδικήσεις του λαού.
Ανέδειξε ότι σήμερα δεν ιεραρχείται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ζωή των πολλών, των κατοίκων, των εργαζομένων, αλλά ιεραρχούνται άλλα έργα και υποδομές, τα οποία αυτήν τη στιγμή καθορίζονται με βάση τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ευθύνη και στη διοίκηση και στις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τη μη υλοποίηση της μελέτης που υπήρχε στην Πολίχνη από το 2002, καθώς και για μια σειρά άλλες μελέτες και έργα, που έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Μέτρα και μέσα προστασίας για τις ανάγκες της δουλειάς, ειδικά με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, διεκδικεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Φωτορεπόρτερ.
Οπως σημειώνει: «Σχεδόν κάθε μέρα στο πλαίσιο της δουλειάς μας καταγράφουμε περιστατικά που αφορούν νεκρούς εργαζόμενους και πολλά "ατυχήματα" σε χώρους δουλειάς, δηλαδή στην πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα, που αιτία τους είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων και μέσων προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, τους νεκρούς και βαριά τραυματισμένους εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, μέχρι και οποιοδήποτε άλλο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αναδεικνύεται πως η ίδια μας η ζωή, η σωματική μας ακεραιότητα, η υγεία μας μπαίνουν στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους".
Με αφορμή και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η "Αγωνιστική Συσπείρωση" Φωτορεπόρτερ καλεί όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να διεκδικήσουν στους χώρους δουλειάς τους την παροχή μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας που χρειάζονται ως μέσα, με σκοπό να δουλέψουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες.
Διεκδικούμε για όλους την παροχή: Κράνους. Μάσκας και ανταλλακτικών όποτε χρειάζεται από την εταιρεία, κατάλληλο αντιπυρικό ρουχισμό (τζάκετ, παπούτσια). Μέριμνα για τη μετακίνησή μας σε μέτωπα φυσικών καταστροφών με μέσο της εταιρείας (μισθωμένο όχημα ή άλλη μέριμνα).
Οι ζωές και οι ανάγκες μας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κόστος. Πρέπει κοινά να ανοίξει μέτωπο διεκδικήσεων σε κάθε χώρο δουλειάς, για να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ως εδώ, δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι, παλεύουμε συλλογικά, παλεύουμε ταξικά για την ικανοποίηση των αναγκών μας».
«Αστυνομικοί πρωτοστατούν για ακόμη μια φορά σε ρατσιστικές επιθέσεις σε ανάπηρο μετανάστη από τη Νιγηρία», καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στον Ουτσέ Οκομπα, που χτες αναμενόταν να εκδικαστεί η υπόθεσή του, ωστόσο πήρε αναβολή για τις 4/4/2024.
«Ο Ουτσέ Οκομπα είχε συλληφθεί αυθαίρετα, είχε προαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και παραπέμφθηκε για απείθεια, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει κατάθεση που δεν γνώριζε τι περιέχει και ζητούσε να του την διαβάσει δικός του άνθρωπος ή ο δικηγόρος του, αφού έχει πρόβλημα όρασης», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.
Το αποτέλεσμα: «Ο συνάδελφος δικάστηκε ερήμην, γιατί "δεν βρέθηκε η κατοικία του", όταν μένει για 20 χρόνια νόμιμα στην ίδια διεύθυνση - εδώ τρέχουν όλα γρήγορα βλέπετε - και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή, με τρία χρόνια αναστολή.
Ο Ουτσέ Οκομπα και πολλοί άλλοι μετανάστες έχουν πέσει θύμα, πολλές φορές, της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.
Ο Ουτσέ Οκομπα, που είναι 36 χρόνων, μουσικός από τη Νιγηρία, με πρόβλημα όρασης, είχε κάνει μήνυση για αυτό που όλως τυχαίως είχε μπει στο αρχείο», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή και απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη στον Ουτσέ Οκομπα, να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματά του μετά από 20 χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 310.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος της τραγωδίας στο Μάτι τον Ιούλη 2018, το οποίο απεβίωσε όχι λόγω της φονικής πυρκαγιάς αλλά λόγω πνιγμού.
Η συγκεκριμένη απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με 104 νεκρούς, χαρακτηρίζεται σημαντική καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνα, εκτός από τις ευθύνες άλλων φορέων του Δημοσίου, που οδήγησαν στον θάνατο της συγγενούς τους.
Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι «η συγγενής τους, στην προσπάθειά της να σωθεί από τη φονική πυρκαγιά, κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη. Από τον θάνατό της οι ενάγοντες προβάλλουν ότι υπέστησαν ψυχική οδύνη, για τη χρηματική ικανοποίηση της οποίας ασκούν την κρινόμενη αγωγή».
Ισχυρίζονται δε ότι «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παρανομιών των οργάνων των εναγόμενων και της προκληθείσας σε αυτούς ψυχικής οδύνης και δεν συντρέχει γεγονός ανωτέρας βίας, δεδομένου ότι τα αρμόδια όργανα των εναγόμενων δεν έπραξαν ό,τι ήταν αντικειμενικά δυνατόν για να αποτρέψουν τον θάνατο της συγγενούς τους».
Οπως επισημαίνεται, «οι παράνομες παραλείψεις των οργάνων των εναγομένων της μη έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφόρησης των ως άνω κατοίκων, σχετικά με τον επικείμενο και πραγματικό κίνδυνο που διέτρεχαν, με ταυτόχρονη παροχή εξειδικευμένων οδηγιών αυτοπροστασίας από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά και της μη έγκαιρης ενημέρωσης του Λιμενικού Σώματος, δεν αφορούν στην αποτροπή και στην κατάσβεση της επίμαχης πυρκαγιάς».
Κατά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών «ομοίως, απορριπτέος είναι και ο ισχυρισμός του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου, με τον οποίο προβάλλεται διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου, λόγω της ενέργειας της ίδιας της θανούσας να αποχωρήσει αυτοβούλως από την οικία της, η οποία, εν τέλει, παρέμεινε αλώβητη, οπότε, εάν αυτή είχε παραμείνει εντός αυτής, θα ήταν ασφαλής. Και τούτο διότι, εν προκειμένω, ενόψει του κινδύνου που η θανούσα διέτρεχε από την εξελισσόμενη πυρκαγιά, η αποχώρηση από την οικία της αποτελεί ενέργεια αναμενόμενη, ιδίως εφόσον δεν είχε ειδική και επαρκή πληροφόρηση για τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούσαν και τον βαθμό του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται (πρβλ. ΣτΕ 3839/2012 7μ.). Για τον ίδιο λόγο είναι απορριπτέα και η προβαλλόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο ένσταση περί συντρέχοντος πταίσματος, σε ποσοστό 95%, του θύματος εξαιτίας της αποχώρησής της από την οικία της αυτοβούλως, παρά τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στις γενικές οδηγίες που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ σε περίπτωση πυρκαγιάς, συνιστάμενες στη μη εγκατάλειψη της οικίας, εκτός εάν η διαφυγή είναι πλήρως εξασφαλισμένη».
Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στον Γιάννη Κράλλη, για τον θάνατο του αδελφού του, Θανάση.