ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΣΧΟΣ ΜΕ ΝΕΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
«Στο σφυρί» σπίτι συνταξιούχων για δάνειο που σχεδόν είχαν αποπληρώσει!

«

Στο σφυρί» βγάζουν τα «κοράκια» των τραπεζών πρώτη κατοικία ανάπηρου συνταξιούχου υδραυλικού και της συζύγου του, συνταξιούχου νοσηλεύτριας, στην περιοχή Βούλγαρη της Θεσσαλονίκης, για δάνειο της «Ασπίς Πρόνοιας ΑΕΓΑ» μέσω της Eurobank, το οποίο μάλιστα σχεδόν αποπλήρωσαν λίγο πριν το 2009!

Στο πλευρό τους, δηλώνοντας ότι δεν θα το επιτρέψουν, βρίσκονται πλήθος σωματείων και η Επιτροπή κατά των πλειστηριασμών.

Το ζευγάρι το 2001 πήρε στεγαστικό δάνειο μέσω της Eurobank, σε συνεργασία με την «Ασπίς», ύψους 26.412,33 ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, πλήρωνε τους τόκους στη Eurobank και το κεφαλαίο στην «Ασπίς».

Το 2009, που έκλεισε η «Ασπίς», το ζευγάρι είχε πληρώσει σχεδόν όλο το κεφάλαιο, έχοντας μόλις 5 χιλιάδες ευρώ χρέος ενώ συνέχιζε να πληρώνει κανονικά τους τόκους στην Eurobank μέχρι το 2011, ύστερα από συνεννόηση με την τράπεζα.

Από τις αρχές του 2012, όταν πλέον είχε αποπληρωθεί το σύνολο των τόκων του δανείου, άρχισε ο Γολγοθάς του ζευγαριού. Η τράπεζα ξεκίνησε να κυνηγά το ζευγάρι, που χρωστούσε μόλις 5 χιλιάδες ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο, διότι δεν αναγνώριζε το ποσό που κατέβαλαν στην «Ασπίς».

Σήμερα η QUANT τούς ζητά 69.573 ευρώ και βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι στις 19 Ιούλη, δηλαδή για διπλάσιο ποσό και από αυτό που επικαλείται η Eurobank (38.873,70 ευρώ).

Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και το ξεσπίτωμα του 81χρονου

Στο μεταξύ, στο πλευρό της οικογένειας του 81χρονου ανάπηρου συνταξιούχου από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, που παλεύει να παραμείνει στο σπίτι του, βρέθηκε και χθες ο εργαζόμενος λαός της περιοχής, φορείς και σωματεία, πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου.

Χθες ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού που κατέθεσε ο 81χρονος, όμως η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 13 Ιούλη. Στο πλευρό του βρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελική Χριστιανού στη Χαλκιδική, Λεωνίδας Στολτίδης στη Β' Θεσσαλονίκης και Ελένη Μπακιρλή στην Α' Θεσσαλονίκης.

Πρωτοφανής ήταν η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, που κυριολεκτικά έζωσαν τα δικαστήρια αλλά και τους γύρω δρόμους.

Θυμίζουμε ότι ο 81χρονος ήταν εγγυητής σε στεγαστικό δάνειο του γιου του, ο οποίος έμεινε άνεργος και δεν μπορούσε να πληρώνει τις δόσεις. Το σπίτι του 81χρονου εκπλειστηριάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη για 150.001 ευρώ - ενώ η πραγματική του αξία είναι πολύ μεγαλύτερη - και τώρα απειλείται με έξωση από τον νέο ιδιοκτήτη.

Από τις 4 Μάη, οπότε δικαστικός επιμελητής και αστυνομία έκαναν «ντου» αξημέρωτα και πέταξαν έξω τον 80χρονο, την σύζυγό του και την άνεργη κόρη τους, που συντηρούνται με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξή του, ο συνταξιούχος παραμένει στην αυλή του σπιτιού του, αρνούμενος να το εγκαταλείψει και να παραδώσει κόπους και ιδρώτα μιας ζωής.

Ο μόνος δρόμος να σωθούν τα σπίτια του λαού είναι η οργάνωση και ο αγώνας

Γράφει ο Γ. Παληός, ελεύθερος επαγγελματίας στη Χίο που βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του

Στο σφυρί του πλειστηριασμού βγαίνει στις 7 Ιούλη το σπίτι του Γιάννη Παληού, ελεύθερου επαγγελματία στη Χίο.

Ο ίδιος σε άρθρο του αναφέρει: «Οχι κύριε Μητσοτάκη, όχι κύριε Τσίπρα! Ολοι εμείς που τίμια, με καθημερινό αγώνα, με πολλές στερήσεις και πολύ μόχθο φτιάξαμε ένα σπίτι για να στεγάσουμε την οικογένειά μας και καθημερινά ανεβαίνουμε έναν Γολγοθά για να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας, δεν είμαστε απατεώνες. Δεν είμαστε τζογαδόροι. Δεν είμαστε μπαταξήδες.

Για μπαταξήδες, ψάξτε στον μεγάλο όγκο των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των πολιτικών κομμάτων που ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία μένουν με τις πολιτικές των κυβερνήσεων "δανεικά κι αγύριστα".

Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί να υπάρχει αυτό το μένος με τους πλειστηριασμούς του λαού, τι είναι αυτό που προκαλεί τόση λύσσα και τι σκοπούς υπηρετεί;

Πριν από την οικονομική κρίση, χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δανειστήκαμε από τις τράπεζες χρήματα, έχοντας στο μυαλό μας να υλοποιήσουμε κάποια σχέδια για τις επιχειρήσεις μας. Συνήφθησαν, τότε, συμβάσεις που βασίζονταν στη βασική λεγόμενη ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ.

Πήραμε δάνεια με προτροπή των κυβερνήσεων, όταν οι κυβερνώντες και οι τράπεζες μας παρουσίαζαν ότι η οικονομία της χώρας μας πάει πάρα πολύ καλά. Οτι τα πράγματα ήταν "ιδανικά" ("Λεφτά υπάρχουν", έλεγαν). Βεβαίως απέκρυπταν ότι η ανάπτυξή τους οδηγεί αργά ή γρήγορα στην κρίση, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μάντης για να το γνωρίζει, αφού βρίσκεται μέσα στην ίδια τη λειτουργία της οικονομίας του.

Ετσι προγραμματίσαμε τη ζωή μας, τότε που είπαμε "θα τα καταφέρουμε". Ομως εσείς μας τσακίσατε το εισόδημα. Εσείς, με τους υπόλοιπους, βάλατε τη βαριά φορολογία, φέρατε τα μνημόνια, τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τόσα άλλα.

Κι όταν μας βάλατε τη θηλιά των χρεών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε, μεταξύ άλλων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και άνοιξε τον δρόμο για μαζικές κατασχέσεις, παρέδωσε με νόμο τα "κόκκινα" δάνεια στα αρπακτικά των funds. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ο πρόεδρός του ως "αριστερός" θεωρεί λίγους τους 25.000 πλειστηριασμούς επί της κυβέρνησής του και ότι σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνονται πλειστηριασμοί!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας σε αυτά, σήμερα επιχειρεί να κάνει την "έξωση", με τον απαράδεκτο νέο πτωχευτικό κώδικα και το φιάσκο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να σώσει τις τράπεζες.

Κι ύστερα τσακώνεστε ποιος θα καταργήσει ή θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό. Τσακώνεστε ποιος έχει το πιο "κοστολογημένο" αντιλαϊκό πρόγραμμα, ποιος θα δώσει ένα pass ψίχουλο για να μας επιστρέψετε 1 από τα 100 που μας πήρατε...

Κρατάμε ένα πολύτιμο πράγμα όμως: Ο μόνος δρόμος για να σωθούν τα σπίτια του λαού είναι ο δρόμος της οργάνωσης του αγώνα. Ολα αυτά τα χρόνια χιλιάδες λαού βρέθηκαν στους δρόμους και ματαιώθηκαν εκατοντάδες πλειστηριασμοί. Ετσι έγινε και σε μένα εδώ στη Χίο, αλλά και στη Μυτιλήνη. Τότε στις συγκεντρώσεις του 2019 η πάλη του κόσμου κατάφερε και τον απέτρεψαν. Ο λαός από την αρχή αντιτάχθηκε στην πολιτική των πλειστηριασμών.

Σήμερα με ευθύνη των δύο τελευταίων κυβερνήσεων που ποινικοποίησαν τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς και τώρα οδηγούνται στα δικαστήρια συνδικαλιστές και κομμουνιστές που εναντιώθηκαν στο ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών. Οδηγούνται στα δικαστήρια οι αγωνιστές εκείνοι που τους έχετε δικάσει με τους νόμους σας γιατί σταμάτησαν και σταματούν τους πλειστηριασμούς σας μαζί με τον λαό. Εσείς που καταψηφίσατε και με τα δυο χέρια, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τη δίκαιη τροπολογία του ΚΚΕ να μη γίνονται κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, γιατί είστε δεσμευμένοι στις τράπεζες και αποφασισμένοι.

Κάνουμε πράξη το σύνθημα "Ο λαός σώζει τον λαό" και ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος. Κι άλλα σπίτια σώζονται. Εκείνα που πάτε να αρπάξετε από ηλικιωμένους, ΑμεΑ και άλλους μεροκαματιάρηδες. Ξεσηκώνονται γειτονιές ολόκληρες απέναντι στους νόμους σας που είναι άδικοι και δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες.

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει!

Ο νέος πλειστηριασμός του σπιτιού μου ορίστηκε στις 7 Ιουλίου. Θα "συναντηθούμε" και πάλι λοιπόν με όλους τους αγωνιστές, με αυτούς που και την επομένη των εκλογών θα βρίσκονται "στη σωστή πλευρά της Ιστορίας". Γιατί ο βήχας σας δεν μας τρομάζει, ο βήχας είναι για να "κόβεται".

Καλούς αγώνες!».

ΠΑΜΕ
Υποδέχεται στην Αθήνα το Συνδικάτο της «Amazon» από τις ΗΠΑ

Την Τετάρτη 14 Ιούνη διεθνιστική εκδήλωση με την αντιπροσωπεία ενός σωματείου που αποτελεί παράδειγμα οργάνωσης των εργατών στις ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου «Amazon Labor Union» από τις ΗΠΑ θα υποδεχθεί το ΠΑΜΕ την επόμενη βδομάδα. Πρόκειται για το σωματείο που ιδρύθηκε κόντρα στην εργοδοσία του επιχειρηματικού κολοσσού, η οποία είχε επιστρατεύσει κάθε είδους μεθόδευση για να αποτρέψει την οργάνωση των εργαζομένων.

Κι όμως οι εργαζόμενοι, μέσα στην καρδιά των ΗΠΑ, σε έναν χώρο με χιλιάδες προσωπικού και με την εργοδοσία να δαπανά απίθανα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει την «καμπάνια» ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση, κατάφεραν να την κάνουν πράξη, σε μια πρωτοπόρα κίνηση που στέλνει διεθνές μήνυμα.

Με την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, αποτελούμενη από τα ιδρυτικά μέλη Chris Smalls, πρόεδρο, και Derrick Palmer, αντιπρόεδρο, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει διεθνιστική εκδήλωση με θέμα «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 14 Ιούνη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το «Amazon Labor Union», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κείμενο - κάλεσμα στην εκδήλωση, «είναι το πρώτο συνδικάτο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στην πολυεθνική "Amazon", σπάζοντας τις προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οργάνωσης των εργατών στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα των νέων, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και αδράνειας».

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου της «Amazon» θα συναντηθεί με τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Τρίτη 13 Ιούνη, στις 12 μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ, ενώ θα έχει και σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και φορείς.

Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες ως εξής:

-- Αύριο Παρασκευή στη Δράμα: 10 π.μ. - 11 π.μ. στην «Arivia», 12 μ. - 3 μ.μ. στο Πάρκο Κομνηνών και 3.30 μ.μ. - 7 μ.μ. στο δημαρχείο Δράμας.

-- Κυριακή 11/6 στην Καβάλα: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Αριστείδου Στάνη 1 και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Ποδοχώρι.

-- Δευτέρα 12/6 επίσης στην Καβάλα: 9.30 π.μ. - 11 π.μ. στη ΒΙΠΕ Καβάλας, 1 μ.μ - 4 μ.μ. στα Λιμενάρια Θάσου και 5 μ.μ. - 7 μ.μ. στη Νέστο.

Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων (Μεσογείων 427, Αγία Παρασκευή) σήμερα, στις 9 το πρωί, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), όπου θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση με την εταιρεία «Harbor Lab».

Η κινητοποίηση είναι προς συμπαράσταση «της συναδέλφου μας που απολύθηκε εκδικητικά όταν αρνήθηκε να δουλέψει απλήρωτο stand-by». Οπως τονίζει το ΣΕΤΗΠ, «την αδιαλλαξία της "Harbor Lab" και κάθε εργοδοσίας θα τη σπάσουμε με τους αγώνες μας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο».

Στο μεταξύ, στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στη «Vodafone» απαιτώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους. Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές τονίζει ότι «οι συνάδελφοι μέσα από τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν πως κανένας δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία» και προσθέτει ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή για όλους τους συναδέλφους συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ