ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2023
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Να συναντηθούμε και στην κάλπη, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

RIZOSPASTIS

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε και πρέπει να συναντηθούμε και στην κάλπη! Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σφιχτά στο χέρι και με το χαμόγελο στα χείλη. Με όλους και όλες που έχουμε συναντηθεί στις απεργίες, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των υγειονομικών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των βιοπαλαιστών αγροτών - κτηνοτρόφων, των γυναικών, της νέας γενιάς, των φοιτητών, των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Να συναντηθούμε με όλους και όλες που ανταμώσαμε στη μεγάλη προσπάθεια για ανατροπή των συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οποίο από Κέντρο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μετατράπηκε σε Εργατικό Κέντρο πρωτοπόρο και οργανωτή της ταξικής πάλης, για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Να συναντηθούμε με όλους και όλες, τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας της Πάτρας, οι οποίοι στηρίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό της δημοτικής αρχής, της "Λαϊκής Συσπείρωσης", αποδεικνύοντας ότι οι κομμουνιστές τιμούν με όλες τους τις δυνάμεις την όποια ευθύνη τούς χρεώνει με την επιλογή του ο λαός.

Να συναντηθούμε με όλους και όλες που πρόσφατα συναντηθήκαμε στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών, που και εδώ στην Πάτρα ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική" σε πρώτη δύναμη, ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά, αυξάνοντας τη διαφορά από τη δεύτερη ΔΑΠ.

Να συναντηθούμε με όλους και όλες που η καρδιά τους εξακολουθεί να χτυπά στα ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με λογισμό και συναίσθημα. Με τα λαϊκά στρώματα που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξακολουθούν να εμπνέονται από τα ιδανικά και τα οράματα της πρώτης τους νιότης. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, παρά τις όποιες διαφωνίες ή πικρίες, γιατί η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα για ρήξεις και ανατροπές, γιατί μας ενώνει το μεγάλο, η απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της καταπίεσης.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις πέντε μέρες που μένουν έως το κλείσιμο της κάλπης, πρέπει και μπορούμε να στολίσουμε τον νομό Αχαΐας με τα χρώματα και τα μηνύματα της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της αισιοδοξίας, με τις αφίσες και τα πανό του ΚΚΕ, δημιουργώντας ένα κλίμα υπεροχής.

Να πάμε παντού, σε κάθε σπίτι, όχι μόνο των γνωστών και φίλων, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε εργασιακό χώρο, διαδίδοντας πλατιά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Να κάνουμε τη νύχτα μέρα, για να ρίξουμε κόκκινο στη νύχτα, για να γίνουνε τα σκοτάδια φως, βγάζοντας ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ από τις κάλπες των εκλογών.

Για να γίνουν τα όνειρά μας οι εφιάλτες τους και οι φόβοι τους πραγματικότητα.

Γεια και χαρά, καλό βόλι».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σηκώστε ανάστημα, απομονώστε τους, ψηφίστε μαζικά ΚΚΕ!

RIZOSPASTIS

Στον χαιρετισμό της η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου σημείωσε:

«Από το βήμα της σημερινής συγκέντρωσης χαιρετίζω ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες.

Προεκλογικά ακούμε πολλά για την "ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας". Ολα τα αστικά κόμματα, τα κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος, υπόσχονται "πολλές και καλές" νέες δουλειές. Κάνουν πανηγυρικές διακηρύξεις για "εξειδικευμένα και στοχευμένα" προγράμματα για τη μείωση της γυναικείας ανεργίας.

Η κατεύθυνση όμως την οποία δείχνει η πυξίδα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η μεγαλύτερη ένταξη των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και παράλληλα η διαμόρφωση μιας "αγοράς εργασίας" με γενίκευση των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, με σπαστά ωράρια και ημιαπασχόληση.

Αυτή η επιθετική πολιτική που κομματιάζει την κοινωνική ζωή της γυναίκας δεν είναι κάποια παρέκκλιση της κυβέρνησης της ΝΔ από την "ευρωπαϊκή κανονικότητα". Είναι οι "σύγχρονοι" αντιδραστικοί κανόνες δουλειάς και ζωής που επιβάλλονται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ και όχι μόνο.

Λένε ότι κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τα νέα ζευγάρια. Αλήθεια, πόσο ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για την ήρεμη οικογενειακή μας ζωή, όταν βάζουν τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν Κυριακές και με ευέλικτα ωράρια; Ποιοι τα ψήφισαν όλα αυτά; Εχουν ονοματεπώνυμο εδώ στην πόλη μας και κυκλοφορούν στην Αχαΐα και ζητάνε πάλι την ψήφο του λαού. Είναι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των άλλων κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Σηκώστε ανάστημα, απομονώστε τους, συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, ψηφίστε μαζικά το ΚΚΕ την Κυριακή. Μόνο έτσι θα γίνουμε πιο δυνατοί.

Σήμερα, σύντροφοι και φίλοι, είναι ώριμο, σύγχρονο και τεχνολογικά εφικτό να εργαζόμαστε λιγότερο, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, να υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Ενα εμπόδιο υπάρχει μόνο. Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Εκεί που η ένταση της εκμετάλλευσης χτυπάει κόκκινο, στην "τουριστική βιομηχανία", οι καμαριέρες, οι εργαζόμενες στα πολυτελή εστιατόρια βιώνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς με συνέπειες στην επιβάρυνση του γυναικείου οργανισμού. Σε όλους τους κλάδους όπως στις βιομηχανίες του Φαρμάκου, της Χημικής Βιομηχανίας, οι εργαζόμενες αναγκάζονται να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας λόγω της εργασιακής ανασφάλειας. Τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να κάνουν οικογένεια. Επίσης, είναι φαινόμενο αυτού του σάπιου συστήματος, πολλά ζευγάρια να μένουν με τους γονείς τους γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πανάκριβα ενοίκια.

Είναι τόσο ανθρώπινο το σύστημα που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι υπηρετούν. Ευχαριστούμε πολύ! Δεν θα πάρουμε. Η νεολαία σάς γυρίζει την πλάτη.

Γιατί στον αντίποδα της σημερινής πραγματικότητας, το δικαίωμα των γυναικών, των νέων ανθρώπων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, στο σταθερό ωράριο και τον ελεύθερο χρόνο, στις δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας βρίσκεται στον δρόμο της σύγκρουσης με το σύνολο των αντεργατικών νόμων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Οι θέσεις του ΚΚΕ αυτόν τον δρόμο υπηρετούν, γι' αυτό και αποτελεί εγγύηση στον καθημερινό αγώνα για κάθε πρόβλημα των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, για την ισοτιμία της γυναίκας. Γι' αυτό και χρειάζεται ένα ΚΚΕ πιο δυνατό στους αγώνες και στις εκλογές.

Γεια σας! Ολοι στον αγώνα!».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ
Να ξεπληρώσουμε το χρέος μας στο ΚΚΕ, χρέος στα παιδιά μας και το μέλλον

RIZOSPASTIS

Ο Χρήστος Πατούχας στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Οσο λιγοστεύουν οι ώρες πριν φτάσουμε στην κάλπη της Κυριακής, είναι ευκαιρία ο καθένας μας να αναλογιστεί όλη τη διαδρομή του, όλες τις εμπειρίες του, να βαδίσουμε με βεβαιότητα και σιγουριά, χωρίς κανέναn δισταγμό, χωρίς καμία ταλάντευση και την τελική μας απόφαση να την επισφραγίζει το δίκιο και η αλήθεια!

Βαδίζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου στο τέλος μιας πολύ πυκνής ιστορικής περιόδου που τα έχουμε δει όλα. Την σχεδόν 15ετή βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις, στο εισόδημα, στο δικαίωμα στη δουλειά που γνώρισε ο κάθε συνάνθρωπός μας. Το ονόμασαν οικονομική κρίση. Δεν ήταν τίποτα άλλο από τη βίαιη καταλήστευση των πολλών, από τη μαζική αφαίρεση των εργατικών και δημοκρατικών κατακτήσεων ολόκληρου του προηγούμενου αιώνα, η οργάνωση της στρατηγικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτή την πολιτική την εξυπηρέτησε το σύνολο του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Ασκησαν τη διακυβέρνηση, υπάκουσαν σε εντολές, υλοποίησαν τον σχεδιασμό, νομοθέτησαν με το ψεύδος ότι σώζουν τη χώρα, νομοθέτησαν λεηλατώντας, καταστρέφοντας, υποδουλώνοντας τους εργαζόμενους σε αμετακίνητα και ισόβια δεσμά.

Ο λαός μας δεν πρέπει πλέον να έχει καμία απορία, καμία περιέργεια. Εχει την απόλυτη γνώση, τη βεβαιότητα για αυτό που θα γίνει. Για την κατεύθυνση, τον προσανατολισμό, εν τέλει τον στρατηγικό σχεδιασμό όποιας κυβέρνησης και αν συγκροτηθεί. Με όσες διαφορές και αν παρατηρηθούν, θα υπάρχει μία βασική κοινή επιδίωξη: Το πώς θα εμποδίσουν την απελευθέρωση του εργαζόμενου και του ανθρώπου, πώς θα εμποδίσουν την ανεξαρτησία και την πρόοδο της χώρας.

Δεν χωράει λοιπόν καμία αυταπάτη για το πώς θα πρέπει να αναζητήσουμε τη διέξοδο, για το ποια πρέπει να είναι η διέξοδος. Το ΚΚΕ υπήρξε σε όλη την Ιστορία του, εξακολουθεί να παραμένει ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος του εργαζόμενου λαού, που φωτίζει με τη δράση αλλά και τις ιδέες του τον δρόμο της προόδου, τον δρόμο της αξιοπρέπειας, τον δρόμο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων.

Ας γνωρίζουν οι κάθε λογής παραχαράκτες της Ιστορίας ότι σε όλες τις δύσκολες ιστορικές στιγμές της χώρας και του λαού της, οι κομμουνιστές ήταν εκεί. Για να μπουν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της πατρίδας, των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για να τροφοδοτούν διαρκώς τη νέα γενιά με στόχους, ιδανικά και οράματα, να απορρίπτουν τον κυνισμό και τη χυδαιότητα του συμβιβασμού, της ξενοδουλίας, της διαρκούς ηττοπάθειας, της ταξικής υποταγής. Δεν προσκύνησαν ποτέ ούτε βασιλιάδες ούτε δικτάτορες, αγωνίστηκαν για να διώξουν ξένους και ντόπιους αγύρτες και δυνάστες.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ανήκω σε μια γενιά πλουσιότατη από κοινωνικές και πολιτικές εμπειρίες. Τα μικρά παιδικά μας χρόνια ήταν η μετεμφυλιακή δεκαετία της παρανομίας και των διώξεων, της σκληρής και ανελέητης δεξιάς του ροπάλου και της αδίστακτης εξουσίας του χωροφύλακα, ενός διαρκούς πολιτικού φόβου και συμβουλών από τους μεγαλύτερους μην παρασυρθείς σε κακοτοπιές. Και αμέσως μετά η επταετής αμερικανοκίνητη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η άμεση, σχεδόν βίαιη πολιτικοποίηση, που είχε ωστόσο σαν περιεχόμενό της τη συνολική απόρριψη αυτού που γνωρίσαμε σαν πολιτικό σύστημα. Είμαστε η γενιά της έντονης ιδεολογικής αναζήτησης, αλλά και της ηρωικής αντίληψης για τους κομμουνιστές που τους πρωτογνωρίσαμε όταν έβγαιναν ή όταν έφευγαν για την εξορία. Από την μαρξιστική ιδεολογία μάθαμε να σκεπτόμαστε, από τους κομμουνιστές μάθαμε την Ιστορία του αλύγιστου αγώνα.

Καλώ όλους τους συντρόφους της γενιάς μου, αυτούς που δεν εξαργύρωσαν την ανιδιοτέλειά τους, να ξεπληρώσουμε το χρέος μας στο ΚΚΕ. Είναι το χρέος της γενιάς μας, αλλά και χρέος στα παιδιά μας και στο μέλλον.

Ετσι ακριβώς αντιλαμβάνομαι την προσωπική μου συστράτευση και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Σαν χρέος. Που ξεπληρώνει την αξιοπρέπεια της διαδρομής μου, κερδισμένη από την καθαρότητα των ιδεολογικών αρχών και των στόχων που μας δίδαξαν οι πρωτοπόροι μαχητές των κοινωνικών αγώνων. Πιστεύω βαθύτατα ότι όλοι οι αγωνιστές της ζωής και του καθημερινού αγώνα χρωστάμε στο ΚΚΕ ότι δεν μάθαμε να περπατάμε σκυφτοί, μάθαμε να 'μαστε περήφανοι στον δρόμο των ιδανικών και των ονείρων.

Είναι λοιπόν ο καιρός να ανταποδώσουμε το χρέος. Να κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη. Να δημιουργήσουμε και με την ψήφο μας το ρεύμα της μεγάλης νίκης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι «θέλει ακόμα πολύ φως να ξημερώσει», αλλά όταν γίνει η χαραμάδα μεγάλη ρωγμή, θα αρχίσει να γλυκοχαράζει!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ