Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Πέραμα |
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των εργαζομένων του κλάδου, που απεργούν με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, βρίσκονται όσα αφορούν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), τους μισθούς και το δικαίωμα στην εργασία.
Τα δύο συνδικάτα επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα που μεγαλώνει η δραστηριότητα στον κλάδο, με εφοπλιστές και εργολάβους να βγάζουν εκατομμύρια στις πλάτες των εργαζομένων, οι τελευταίοι μπορούν να καλύψουν όλο και λιγότερες ανάγκες με τα χρήματα που παίρνουν, η πίεση για παραπάνω δουλειά μεγαλώνει, γεγονός που οδηγεί «σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και στα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα». Ωστόσο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει καταργήσει στην ουσία κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς.
Χτες το πρωί, τα συνδικάτα οργάνωσαν συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας. Τα αιτήματα για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και για μέτρα υγείας και ασφάλειας υπενθύμισε ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά. Παράλληλα, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι πενταμελείς επιτροπές, που αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων, βρίσκονται «υπό διάλυση» με ευθύνη της κυβέρνησης.
Τα προεκλογικά «παραμύθια» του πρωθυπουργού για «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τα οποία επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του σε ναυπηγείο, σχολίασε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Οπως σημείωσε, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη δεν έκαναν ούτε καν το στοιχειώδες: Δεν κήρυξαν υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.
Στο μεταξύ, τα συνδικάτα αναδεικνύουν στην ανακοίνωσή τους την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων μετά την παράδοση των ναυπηγείων στους «σωτήρες» επενδυτές από την κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι θέσεις εργασίας και η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων είναι στον «αέρα», ενώ επίθεση δέχεται και η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και βασικά δικαιώματα, όπως Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόληση κ.λπ. Προωθούν, με λίγα λόγια, την επέκταση του μοντέλου Σύρου σε όλη τη ναυπηγοεπισκευή, που σημαίνει δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί, με ένα ξερό ωρομίσθιο 10 - 12 ευρώ και όλα περασμένα μέσα. Μάλιστα, η διοίκηση, βάζοντας μπροστά εργολάβους («Hellenic», «St. Nicolas» και «Dynamic»), σχεδιάζει να φέρει εργαζόμενους από τη Ρουμανία «και να τους έχουν να δουλεύουν καθημερινά 12ωρα, χωρίς κανένας να γνωρίζει πώς πληρώνονται και πώς ασφαλίζονται, με στόχο το χτύπημα της Σύμβασης Εργασίας που με τους αγώνες μας έχουμε υπογράψει με την Ενωση των εργοδοτών».
Ιδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα ναυπηγεία, όπως του Ομίλου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, όπου αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθό 800 ευρώ.
Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, διεκδικώντας:
-- Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
-- Αμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.
-- Ιση αμοιβή για ίδια εργασία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής.
-- Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αμεση εφαρμογή όλων των Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδικής και επιχειρησιακών (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας), άμεση υπογραφή ΣΣΕ με τα ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου.
-- Ναυπηγεία ανοιχτά με όλες τους τις δραστηριότητες, μόνιμη και σταθερή δουλειά, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά τη βομβιστική επίθεση, την άμεση επαναλειτουργία της απαιτούν οι εργαζόμενοι
Εικόνες καταστροφής από την εμπρηστική επίθεση |
Τα παραπάνω διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά, που επισκέφτηκε τα γραφεία την Παρασκευή 12 Μάη. Ας σημειωθεί ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επίθεση και απαίτησε να βρεθούν οι δράστες. Επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας και τη δραματική επιδείνωσή της μετά τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή με τον νόμο Χατζηδάκη.
Ο χώρος υποδοχής του κοινού, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τα κλιματιστικά είναι κατεστραμμένα, ενώ υπάρχουν σοβαρές φθορές στην ψευδοροφή. Η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι αποπνικτική, καθώς ο καπνός από τη φωτιά έχει μαυρίσει τα πάντα. Επίσης δεν υπάρχει φύλαξη στο κτίριο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας. Δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες επισκευές ενώ η έρευνα της Αστυνομίας δεν έχει οδηγήσει στη σύλληψη των δύο φυσικών αυτουργών, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί πως επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και είχαν ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους, συνεπώς έχουν καταγραφεί σε πολλά βίντεο από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στα μαγαζιά της περιοχής.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τμήματος, που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους είτε από τα σπίτια τους είτε από γραφεία που τους παραχωρούν άλλα τμήματα της Επιθεώρησης. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τόνισε πως όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους θα βρουν απέναντί τους το ΚΚΕ και το οργανωμένο ταξικό κίνημα.
Τονίστηκε η θέση του Κόμματος για άμεση επαναλειτουργία της Υπηρεσίας στα Ανω Λιόσια, σε μια βιομηχανική περιοχή που δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, και ότι αποτελεί «αιτία πολέμου» κάθε σενάριο κατάργησής της ή συγχώνευσής της με άλλα τμήματα, ενώ μετέφεραν τη δέσμευσή τους για περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα.
Υπάλληλοι του τμήματος επεσήμαναν πως, όσο η Υπηρεσία παραμένει κλειστή, οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, καθώς τα πλησιέστερα τμήματα της Επιθεώρησης βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά. «Οσο η υπηρεσία παραμένει κλειστή, είναι σαν να πέτυχαν τον σκοπό τους οι δράστες της επίθεσης» είπαν, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε σενάριο μεταφοράς της έδρας της Υπηρεσίας σε άλλη περιοχή.
Ο Γιώργος Κρητικός κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη. Τόνισε μεταξύ άλλων πως το πραγματικό πρόγραμμα των άλλων κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφορές, είναι τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Συνεπώς το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι αν θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή δυνατός ο λαός για να την αντιμετωπίσει.
Απαράδεκτη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει συνέλευση των εργαζομένων που αποφάσισε μέτρα για ασφαλείς πτήσεις
Σε ανυποχώρητο αγώνα με κριτήριο την ασφάλεια των πτήσεων και την ανθρώπινη ζωή καλεί η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζόμενων ελεγκτών.
Η ΕΣΚ αποκαλύπτει ότι μια βδομάδα πριν τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει «την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που αποφάσισαν να τηρήσουν την ασφαλή χωρητικότητα στην εναέρια κυκλοφορία». Επισημαίνεται ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης, που αποτελεί συνέχεια εκείνης την οποία τηρούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέτει σε αυξημένους κινδύνους την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων στις αερομεταφορές. Πρόκειται για προσπάθεια που γίνεται κατ' απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις αερομεταφορές, με την αξιοποίηση του μηχανισμού του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).
Η ΕΣΚ προβάλλει τα αιτήματα: Πάνω απ' όλα η ασφάλεια των πτήσεων. Να αποσυνδεθούν οι αποδοχές των εργαζομένων από τη μείωση των καθυστερήσεων των πτήσεων. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις και να δοθεί ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Να μην περάσει η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μέσω της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Οχι στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στη λογική κόστους - οφέλους, που εξοικονομεί για τις αεροπορικές εταιρείες και υποβαθμίζει το έργο της ΥΠΑ.