ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ η σταθερή στάση του απέναντι στην «απελευθέρωση» των Μεταφορών

Τα «ρεκόρ» κερδών μεταφράζονται σε ελλείψεις και μεγάλους κινδύνους και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στο αεροδρόμιο
Στο αεροδρόμιο
Αλλη μια τουριστική σεζόν ξεκινάει για το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, η επιβατική κίνηση θα ξεπεράσει τον αριθμό επιβατών και πτήσεων της περυσινής σεζόν, οπότε και εξυπηρέτησε πάνω από 100 αεροπορικές εταιρείες από 34 χώρες, και πάνω από 8 εκατομμύρια επιβάτες, κατατάσσοντας το αεροδρόμιο στη 2η θέση πανελλαδικά.

Κάθε σεζόν το αεροδρόμιο Ηρακλείου σπάει το ένα ρεκόρ επιβατικής κίνησης μετά το άλλο. Ομως, οι υποδομές του αεροδρομίου, η έλλειψη προσωπικού και οι εργασιακές συνθήκες των δεκάδων εργαζομένων του συνεχώς χειροτερεύουν κάνοντας σχεδόν οριακή την ασφαλή λειτουργία του για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στην περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στο αεροδρόμιο και στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ, Β. Χατζάκη, και την γραμματέα του Συλλόγου, Αννα Μανουσάκη. Επίσης, υπήρξε συνάντηση με τον Χρ. Ρέππα, προϊστάμενο των αερολιμενικών, τον προϊστάμενο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Μ. Μανωλάκη, τον προϊστάμενο των ηλεκτρονικών του αεροδρομίου, Μ. Μέξη, και τον αερολιμενάρχη, Γ. Πλιάκα.

Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι τόνισαν πως το βασικό πρόβλημα στη λειτουργία το αεροδρομίου είναι ότι όλες οι υποδομές και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του αεροδρομίου είναι απαρχαιωμένα, βρίσκονται σε λειτουργία χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση του προσωπικού, ενώ με τη δικαιολογία της μετακόμισης του αεροδρομίου στο Καστέλι τα επόμενα χρόνια, οι υποδομές δεν εκσυγχρονίζονται. Η υποχρηματοδότηση από το κράτος είναι μεγάλη με αποτέλεσμα την έλλειψη ανταλλακτικών συστημάτων και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με τον κλιματισμό του χώρου, με συνέπεια να ξεκινήσει η σεζόν και να μην καλύπτονται επαρκώς όλες οι αίθουσες. Ενώ το ραντάρ ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου είναι παλιάς τεχνολογίας, ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία με την υπερπροσπάθεια των συντηρητών του αεροδρομίου. Ακόμα δεν έχουν διορθωθεί οι ζημιές του περιβάλλοντος χώρου από την περυσινή κακοκαιρία, που είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο αεροδιάδρομος. Μόνο η ασφαλτόστρωση της πίστας πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Στη ΔΕΗ
Στη ΔΕΗ
Η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του αεροδρομίου είναι τεράστια. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ, Β. Χατζάκης, «πριν από μερικά χρόνια ήμασταν περίπου 100 άτομα και σήμερα είμαστε 50. Μείωση σχεδόν 50% που μεταφράζεται σε κόψιμο ρεπό και την εντατικοποίηση να χτυπάει "κόκκινο" την περίοδο (high season)».

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι συνέπεια της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Οπως τόνισε, ο διαχωρισμός του έργου σε εποπτικό έλεγχο και επιχειρησιακή λειτουργία, αρμοδιότητες που ασκούσε ενιαία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της αεροναυτιλίας. Ενώ τόνισε ότι και στον κλάδο των αερομεταφορών αποδεικνύεται περίτρανα πως η πολιτική του «κόστους - οφέλους» που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού, όπως αποδείχτηκε και με το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη. «Το κράτος και οι κυβερνήσεις θυσιάζουν την ανάγκη του λαού για φθηνές και ασφαλείς Μεταφορές για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ που μέσα κι έξω από τη Βουλή στηρίζει σταθερά τα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Οι συνέπειες της «πράσινης μετάβασης» να γίνουν κριτήριο ψήφου

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη και τον Δ. Σαλούστρο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου.

Αυτό που διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά στη συζήτηση με τους εργαζόμενους είναι ότι δεν υπάρχει από το κράτος καμία μέριμνα για τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και την ασφάλεια των εργατών, ενώ το γεγονός ότι λειτουργεί οφείλεται πραγματικά στο φιλότιμο των εργαζομένων. Εντονος υπήρξε ο προβληματισμός από την πλευρά των εργαζομένων για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά στη ζωή τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις η αδιέξοδη στρατηγική πολιτική της "πράσινης" Ενέργειας, όπου τη μια την πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και από την άλλη ο λαός με την ενεργειακή φτώχεια. Η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για να στηρίζουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας. Το μοναδικό κόμμα που στάθηκε απέναντι σε αυτήν την πολιτική ήταν το ΚΚΕ», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν και αυτό κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Τουρκία για συνέχιση συνεννοήσεων

Την Τουρκία επισκέπτεται στις 4 Απρίλη ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συνεχίζοντας τις διμερείς επαφές όπως αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, από τους σεισμούς και μετά, σε διάφορα επίπεδα, δρομολογώντας διευθετήσεις για τη διανομή της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και προς την ενίσχυση της ευρωατλαντικής συνοχής στην ίδια περιοχή.

Ενδεικτικά άλλωστε και τα όσα έλεγε χτες ο πρωθυπουργός, πως οι εκλογές θα κρίνουν και το «ποιος θα σταθεί απέναντι σε έναν γείτονα ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πολύ επιθετικός μαζί μας, αλλά ποιος μπορεί και να συζητήσει με έναν γείτονα υπό τις προϋποθέσεις ότι μπορούμε πραγματικά να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο» κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, παράγοντες του υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν ότι ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Χ. Ακάρ, και, εκτός απροόπτου, θα μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα, δε, με την «Καθημερινή», η συνάντηση «αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και επιμήκυνσης της θετικής ατμόσφαιρας για τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική διάρκεια», ωστόσο σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον, δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια διαδικασία όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που «τρέχουν» σε επίπεδο στρατιωτικών στελεχών.

Εξάλλου, την επόμενη βδομάδα, 4 και 5 Απρίλη, είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η πραγματοποίηση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου, παρότι δεν έχει οριστεί, δεν αποκλείεται στο περιθώριο να οργανωθεί και ένα σύντομο «τετ α τετ» ανάμεσα στους Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, μετά από ένα παρόμοιο ραντεβού τους στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία) ανακοινώθηκε η αλληλοϋποστήριξή τους, για θέση της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και γενικού γραμματέα από την Τουρκία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Ενώ πραγματοποιήθηκε και ο 4ος γύρος της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας», στην Αγκυρα, μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, με ανασκόπηση για το πώς προχώρησαν και θα προχωρήσουν παραπέρα οι 25 θεματικές ενότητες των διμερών μπίζνες.

Στο μεταξύ, ο Ν. Δένδιας συμμετέχει σήμερα Παρασκευή στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στη Λευκωσία. Επισήμως, η τριμερής «θα εστιάσει στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής τριμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, όπως Ενέργεια, αντιμετώπιση καταστροφών και προστασία του περιβάλλοντος». Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το Ουκρανικό.

Στον ανακριτή σήμερα οι συλληφθέντες για «τρομοκρατικό δίκτυο»

Σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι δύο νεαροί Πακιστανοί που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της ανακοινωμένης από την Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «εξάρθρωσης τρομοκρατικού δικτύου», που υποτίθεται καθοδηγούνταν από το Ιράν και στόχευαν ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Στην υπόθεση τοποθετήθηκε και η ισραηλινή κυβέρνηση, που σημείωσε τη συμβολή των μυστικών υπηρεσιών της, της Μοσάντ, στην «επιχείρηση εξάρθρωσης» της «απόπειρας του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον εβραϊκών στόχων», ενώ η ιρανική πρεσβεία διέψευσε την όποια εμπλοκή της στην υπόθεση και χαρακτήρισε «αβάσιμες της κατηγορίες του Ισραήλ».

Από αυτά που παρουσιάζονται ως αποδεικτικά στοιχεία μετά από ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων των δύο συλληφθέντων, η αστυνομία αναφέρει ότι είχαν «επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας, είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης (ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή, που χρησιμοποιούνταν και ως συναγωγή), είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος, σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους».

Η όλη υπόθεση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά: Για τον χρόνο που αποκαλύφθηκε, που προφανώς αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο αφήγημα της «εμπέδωσης ασφάλειας», για τα λιγοστά στοιχεία που έχουν παρουσιασθεί, για το τι πραγματικά σημαίνει σε μια περίοδο που εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αντιτιθέμενες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Πόσο μάλλον που κυβερνητικά στελέχη, με τοποθετήσεις τους τις μέρες αυτές, παρουσιάζουν τη «στοχοποίηση» περίπου ως... «παράσημο» για την «αναβάθμιση της χώρας» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία, στον Περσικό και αλλού, ενώ αρκετοί αναλυτές στον Τύπο συνδέουν την υπόθεση με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς αυτούς αλλά και τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ