ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Σε εξέλιξη η σταδιακή διάλυση του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας

Να γίνει κριτήριο ψήφου η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, κάλεσε ο Ηλ. Σιώρας στην περιοδεία του

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το «έγκλημα» της σταδιακής διάλυσης του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας, του «Μεταξά». Η υποστελέχωση σε όλες τις κλινικές έχει χτυπήσει πια «κόκκινο» και το εξουθενωμένο προσωπικό προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ίδια τη ζωή των καρκινοπαθών. Από πάνω προσωπικό και ασθενείς ταλαιπωρούνται και από τα εκρηκτικά προβλήματα που προκαλεί η παλαιότητα και η υποσυντήρηση του κτιρίου, σε σημείο που να βγαίνουν σκουριές από τις βρύσες των νιπτήρων «όταν ανοίγουμε το ζεστό νερό να καθαρίσουμε ασθενή και οι γάζες να βάφονται καφέ», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Τα όσα ανέδειξε η περιοδεία που έγινε την Τετάρτη στο νοσοκομείο από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος Ηλία Σιώρα, ήταν αποκαλυπτικά. Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, που διαρκώς οξύνεται όσο εναλλάσσουν τη σκυτάλη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, προσφέροντας χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοφορούν σε βάρος της υγείας του λαού, διαμορφώνει μία ζοφερή κατάσταση:

Οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει τις 146. Ο μαγνητικός τομογράφος, αν και βρίσκεται κοντά 2 χρόνια στο νοσοκομείο, παραμένει στην «κούτα», αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τον λειτουργήσει! Το φαρμακείο του νοσοκομείου, παρά την αποφασιστική του σημασία για την υγεία και την ίδια τη ζωή των ασθενών, συνεχίζει να έχει έναν και μόνιμο φαρμακοποιό, που σημαίνει ότι η λειτουργία του ανά πάσα στιγμή θα τιναχτεί ξανά στον αέρα, όπως έγινε πριν περίπου δύο μήνες, όταν ο φαρμακοποιός αρρώστησε με κορονοϊό, με αποτέλεσμα την αναστολή χημειοθεραπειών.

Στο ακτινολογικό τμήμα πριν από 10 χρόνια καλυπτόταν από 14 γιατρούς, τώρα έχουν απομείνει μόνο 6! «Δουλεύουμε 9ωρα. Εχουμε ξεπεράσει τα όριά μας», ήταν η φράση που κυριαρχούσε ανάμεσα στους εργαζόμενους. Στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, το ένα μηχάνημα είναι 20ετίας, το δεύτερο που θεωρείται σύγχρονο 7ετίας, ωστόσο κάθε τόσο παρουσιάζουν βλάβη (τελευταία στο «καινούργιο» καταγράφηκε στις 23 Μάρτη), αφού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά τους, με ακτινοθεραπείες να αναβάλλονται, με ό,τι σημαίνει και αυτό για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Στα χειρουργεία είναι 8 οι αναισθησιολόγοι, με 4 από αυτούς γυναίκες που είναι πάνω από 62 ετών και «εξακολουθούμε να δουλεύουμε χωρίς ανάσα. Αυτός που μεγαλώνει έχει προβλήματα και το ανθρώπινο λάθος καραδοκεί σε βάρος των ασθενών. Δηλαδή το να δουλεύουμε ακόμα και με τέτοιους ρυθμούς δεν είναι ασφαλές. Μια επικίνδυνη αμαξοστοιχία είμαστε και εμείς εδώ», ανέφερε μία από τις αναισθησιολόγους. Και όχι μόνο αυτό. Για κάθε χειρουργική αίθουσα αντιστοιχεί διπλάσιος αριθμός αναισθησιολόγων συν 2. Δηλαδή για τις 4 χειρουργικές αίθουσες - από 6 που ήταν πριν λίγα χρόνια - του «Μεταξά», θα έπρεπε να ήταν το λιγότερο 16 οι αναισθησιολόγοι.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν ως «κερασάκι» οι καθημερινές άθλιες εικόνες, με τους καρκινοπαθείς να είναι ώρες όρθιοι σε ουρές επί ώρες στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, για να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους. `Η έξω στην πύλη του νοσοκομείου, περιμένοντας για rapid test.

Ο Ηλ. Σιώρας συνομιλώντας με τους εργαζόμενους τόνισε ότι την ίδια ώρα γύρω από το «Μεταξά», όπως και σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, «αυξάνονται και ανθούν» ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Επισήμανε πως τα όσα αντιμετωπίζουν εκεί μέσα, όλα αυτά τα χρόνια, από την εμπορευματοποίηση και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και της δημόσιας Υγείας, που υποστηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που ήταν και η αιτία για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, να γίνουν κριτήριο ψήφου. «Να κοκκινίσετε την κάλπη», τόνισε και αναδεικνύοντας τι έχουν να κερδίσουν συνολικά οι εργαζόμενοι, ο λαός με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, έδειξε πώς λειτούργησε καταλυτικά τόσο στην ανάδειξη των αιτιών του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και των μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν από τη μία άκρη της χώρας έως την άλλη, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων δύο ταχυτήτων

Κάθε μέρα που περνάει, μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που συνειδητοποιούν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντά τους. Μεγαλώνει ο αριθμός που οργίζεται και αγανακτεί. Συνειδητοποιούν πλέον ότι η πολιτική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση για τις ανάγκες του λαού, δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε αυτοδύναμες, είτε ως συγκυβερνήτες τα κόμματα που τις σχημάτισαν. Είναι μια αντιλαϊκή πολιτική. Συνειδητοποιούν πλέον ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τελικά ακολούθησαν την ίδια πολιτική που κινήθηκε στις ίδιες ράγες, με παραπλάνηση και ψέματα. Με την πολιτική τους αυτή αυτό που κατάφεραν είναι το μεγάλωμα του κέρδους των λίγων σε βάρος των πολλών, με τον μόχθο αυτών των πολλών. Είναι η πολιτική του κέρδους των λίγων και εκλεκτών. Η πολιτική του κεφαλαίου.

Η επικαιρότητα είναι πλούσια από γεγονότα, τα οποία προσπαθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να εργαλειοποιήσουν, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού στις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές, οπότε και διαφημίζονται ως οι «σωτήρες» των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Γίνεται αυτό; «Εμ...» δεν γίνεται. Δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε εκατοντάδες χιλιάδες λαού, που μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη ξεχύθηκαν επί μέρες στους δρόμους, διεκδικώντας το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί. Και θα το κάνουμε. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Πριν το έγκλημα στα Τέμπη τι μονοπωλούσε την επικαιρότητα; Θυμάστε; Οι καλλιτέχνες. Οι εργαζόμενοι στα θεάματα, οι μουσικοί, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές κ.λπ. Γιατί; Γιατί αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ, υποβάθμισε τα χρόνια των σπουδών τους. Λυκειακές σπουδές, τους είπε, κάνατε. Τι κι αν τελειώσατε λύκειο και σπουδάσατε την τέχνη σας για τρία και περισσότερα χρόνια; Για εμάς, για την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι σαν να τελειώσατε το λύκειο. Ακούτε; Το λύκειο. Και για να το πιστέψετε, πάρτε και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Η κυβέρνηση των «αρίστων». Αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της αέναης εκπαίδευσης.

Αυτό, όσο κι αν δεν θέλετε να το πιστέψετε, δεν συμβαίνει μόνο στους καλλιτέχνες. Δεν θα πιστέψετε πού αλλού συμβαίνει. Συμβαίνει και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ναι, καλά ακούσατε. Στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν παραγωγικές σχολές στις Ενοπλες Δυνάμεις, αυτές από τις οποίες αποφοιτούν οι Υπαξιωματικοί, τα στελέχη που χειρίζονται πανάκριβα, με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού αγορασμένα, οπλικά συστήματα, τους οποίους (Υπαξιωματικούς) η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως αποφοίτους λυκείου.

Ναι, καλά ακούσατε. Η κυβέρνηση της ΝΔ τους αντιμετωπίζει ως αποφοίτους λυκείου. Πώς τους αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Μην αυταπατάστε και μην διερωτάστε. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ως αποφοίτους λυκείου. Πώς τους αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα; Μην αυταπατάστε και μην διερωτάστε, επίσης. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ως αποφοίτους λυκείου. Ναι, καλά ακούσατε. Ως αποφοίτους λυκείου!

Δεν το ήξεραν οι κυβερνήσεις; Το ήξεραν. Το φώναζαν δυνατά τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών. Γιατί δεν άλλαξαν τότε το status; Γιατί δεν αναβάθμισαν τα πτυχία των αποφοίτων ΑΣΣΥ και να τα αναγνωρίσουν ως πτυχία αποφοίτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικού Τομέα;

Γιατί; Η απάντηση είναι μία και είναι απλή. Γιατί δεν ήθελαν. Αυτοί είναι βλέπετε οι «άριστοι», όχι οι Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι κι αν εισήλθαν στις παραγωγικές Σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Τι κι αν οι βάσεις των Σχολών αυτών ξεπερνούν ακόμη και πολυζήτητες σχολές Πανεπιστημιακού Τομέα; Για τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το ζήτημα αυτό, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Αυτή είναι η πολιτική μιας άλλης ψευδεπίγραφης «άριστης» παιδείας που διατυμπανίζουν όλοι μαζί. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν. Θέλουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ομηρία. Να έχουν ανάγκη κάθε φορά τους κυβερνώντες.

Οχι όμως. Δεν θα τους περάσει. Η οργή των Υπαξιωματικών/Αξιωματικών αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) είναι μεγάλη. Εχουν αντιληφθεί ότι κανένας «σωτήρας» από τα κόμματα που διακυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη χώρα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είτε «αυτοδύναμα», είτε με στηρίγματα) δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους. Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα για την επιβίωσή τους. Πρέπει μόνοι τους να παλέψουν, να διεκδικήσουν, να κερδίσουν. Και θα κερδίσουν.

Το ΚΚΕ στεκόταν, στέκεται και θα στέκεται στο πλευρό τους, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και εκτός. Το αίτημά τους για αναβάθμιση των πτυχίων τους είναι δίκαιο και αρμόζει με τις σπουδές τους και πρέπει να γίνει δεκτό. Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Γι' αυτό στις ερχόμενες εκλογές η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με ανάδειξη περισσότερων βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα δυναμώσει τη φωνή τους, θα ασκήσει περισσότερη «πίεση» μέχρι τη δικαίωση.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) εν αποστρατεία, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά

Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Βάσο Παναγιωτίδη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης έγινε η κηδεία του συντρόφου Βάσου Παναγιωτίδη, από τον Στίβο Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους του Κόμματος τον σύντροφο Βάσο αποχαιρέτησε ο Γ. Καραμπίνος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λαγκαδά του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Βάσος γεννήθηκε στον Στίβο το 1940, από γονείς πρόσφυγες από τον Καύκασο, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε συνθήκες Κατοχής και Εμφυλίου, αλλά και ανάτασης με το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και τον δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ, όπου ο Στίβος είχε τη δική του ξεχωριστή συμμετοχή. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ιάκωβος, για την αντιστασιακή του δράση «ανταμείφθηκε» με αρκετά χρόνια εξορίας στα ξερονήσια.

Ασχολήθηκε με μεράκι με την κτηνοτροφία, ενώ από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του συμμετείχε στους αγώνες της αγροτιάς και στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Μέλος της ΕΔΑ προδικτατορικά και του ΚΚΕ αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, συνέβαλε στη συγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στην περιοχή.

Διακρινόταν πάντα για τη συνέπειά του, τη σταθερότητα και την πραότητα του χαρακτήρα του. Κράτησε αταλάντευτη στάση απέναντι στην απόπειρα διάλυσης του Κόμματος το 1989 - 1991.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ