Copyright 2023 The Associated |
Το περασμένο 24ωρο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε (στη διάρκεια ομιλίας της στο ετήσιο συμπόσιο του Οργανισμού Αμερικανών Τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον) ότι μετά τις πτωχεύσεις των τραπεζών SVB και Signature Bank το σύστημα «παραμένει σταθερό» και ότι παρέχεται ρευστότητα στις τράπεζες.
Στις 16 Μαρτίου η Fed είχε ανακοινώσει πως δάνεισε σε λίγες μέρες περίπου 12 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο του μηχανισμού της 12ης Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα αναλήψεων των πελατών τους.
Παρ' όλα αυτά, αμερικανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν μεγαλύτερη και ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών από τις αρχές Μαρτίου, όταν καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους. Η ανησυχία τους εντείνεται καθώς και μία τέταρτη τράπεζα, η First Republic Bank, βλέπει τις μετοχές της να υποχωρούν σημαντικά.
Στο φόντο των διαβεβαιώσεων της Γέλεν για σταθεροποίηση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, η δυσπιστία μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων αξιολόγησης απέναντι στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS συνεχίστηκε. Ενα 24ωρο μετά την υποβάθμιση της UBS από τον οίκο αξιολόγησης «Standard and Poor's», σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε χτες και η «Moody's», υποβαθμίζοντας τις προοπτικές της UBS σε αρνητικές.
Χτες η ΕΕ κατέθεσε έναν «οδικό χάρτη» που θα καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα λεγόμενα «πράσινα καύσιμα» θα μπορούσαν να θεωρούνται ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να άρει η Γερμανία τις αντιρρήσεις της για την απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.
Σε σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται η πρόταση για τη δημιουργία ενός «προσχεδίου ορισμένων γενικών μεταβατικών αρχών, αναγκαίων προκειμένου τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ηλεκτροκαύσιμα να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και μετά το 2035». Το σχετικό έγγραφο επικαλέστηκε χτες το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», αναφέροντας ότι οι προωθούμενοι κανόνες σχετικά με τα αυτοκίνητα τα οποία λειτουργούν με e-fuels (λεγόμενα «ηλεκτροκαύσιμα», όπως η e-κηροζίνη, το e-μεθάνιο ή η e-μεθανόλη, που παράγονται συνθέτοντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχουν «αιχμαλωτιστεί» από τον αέρα και υδρογόνο που παράγεται μέσω της χρήσης ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προτείνεται να τεθούν σε συζήτηση προς έγκριση μόνο αφού τα κράτη - μέλη εγκρίνουν την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με βενζίνη και ντίζελ.
Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις ενάντια στις πρόσφατες ρατσιστικές δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπετζαλέλ Σμότριτς, ότι δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός και ότι αυτό «είναι εφεύρεση του 20ού αιώνα», παράλληλα με την εμφάνισή του σε εκδήλωση οργάνωσης που είχε ως «έμβλημα» τον χάρτη του λεγόμενου «Μεγάλου Ισραήλ», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ιορδανία, πέρα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε προχτές το βράδυ για εξηγήσεις τον πρέσβη του Ισραήλ στο Αμμάν, παίρνοντας διαβεβαιώσεις ότι οι δηλώσεις του Σμότριτς δεν είναι η επίσημη θέση της χώρας, καθώς επίσης ότι το Ισραήλ σέβεται τα σύνορα της Ιορδανίας και την «ειρηνευτική συμφωνία» του 1994 ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε στη συνέχεια να εκδώσει ανακοίνωση όπου διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση του κράτους του Ισραήλ, που αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Χασεμιτικού Βασιλείου», δηλαδή της Ιορδανίας.
Ο Αχμεντ Αμπού Ζαΐντ, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Σμότριτς «αρνούνται γεγονότα της Ιστορίας και δεδομένα της γεωγραφίας (...) και υποβαθμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Προηγήθηκαν τη Δευτέρα οι έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στις ρατσιστικές δηλώσεις του Σμότριτς, ότι παρουσιάζονται δήθεν σαν «παραφωνία» στην κυβέρνηση συνεργασίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώ στην ουσία ο Σμότριτς λέει απροκάλυπτα αυτά που κάνουν στην πράξη εδώ και χρόνια οι κατοχικές δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Στο μεταξύ, χτες ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο σταμάτησαν οι επιχειρήσεις της εταιρείας «Marcel» στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, εταιρείας η οποία παρείχε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στον παλαιστινιακό ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», που είναι επίσημος δίαυλος της Παλαιστινιακής Αρχής. Παράλληλα κλήθηκαν για ανάκριση πέντε Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που δουλεύουν στον σταθμό.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ισχυρός σεισμός 6,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε αργά χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Χίντου Κους του Αφγανιστάν, με εστιακό βάθος 194 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Πακιστάν, Ινδία αλλά και Τατζικιστάν. Το CNN μετέδωσε αργά το βράδυ ότι υπήρχαν τουλάχιστον 5 νεκροί.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διαδηλώσεις και κλείσιμο κεντρικών δρόμων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές, μετά τη νέα υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας και τη διαμόρφωση της ισοτιμίας της σε 1 δολάριο προς 140.000 λίρες, από 1 δολάριο προς 100.000 λίρες που ήταν πριν μια βδομάδα.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον ένας νεαρός έχασε τη ζωή του στην Κένυα, στην πόλη Κισούμου, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ακρίβειας, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, κυρίως στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος, Ράιλα Οντίγκα, κατηγορεί την κυβέρνηση του Προέδρου Γουίλιαμ Ρούτου για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει βαριά τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
ΙΝΤΙΑΝΑ.-- Το πολιτειακό Κοινοβούλιο της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, αποφάσισε την επιβολή θανατικής ποινής διά τουφεκισμού από εκτελεστικό απόσπασμα σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η θανάτωση με χημικές ενέσιμες ουσίες. Η απόφαση αλά «Φαρ Ουέστ» εγκρίθηκε με 24 ψήφους έναντι 11 και μένει να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη της Πολιτείας.
ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Σχεδόν ένα σχολείο στα τέσσερα έχει κλείσει στην Μπουρκίνα Φάσο εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστών, που μαστίζουν τη χώρα από το 2015 και τους τελευταίους μήνες εντείνονται, καταγράφει σε έκθεσή του το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC). Τον Φλεβάρη 6.134 σχολεία είχαν κλείσει, δηλαδή ο αριθμός τους αυξήθηκε πάνω από 40% από τον Μάη του 2022, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν πληγεί από το κλείσιμο των σχολείων.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι στην Υεμένη, που έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, και ανώτερα στελέχη των αντικυβερνητικών ενόπλων Χούθι που φέρεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν και που ελέγχουν κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας, κατέληξαν σε συμφωνία στη Βέρνη της Ελβετίας για την ανταλλαγή άνω των 880 κρατουμένων. Παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές, που βρίσκονται σε πόλεμο από το 2014, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία.
Η συμφωνία κατέστη εφικτή στο φόντο της συμφωνίας εξομάλυνσης σχέσεων και ανταλλαγής πρεσβευτών που υπέγραψαν στις 10 Μάρτη στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν με τη μεσολάβηση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εκπρόσωποι των δύο εμπόλεμων πλευρών συμφώνησαν πάντως να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Μάη για να συζητήσουν μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων.
Στις ΗΠΑ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρέτισε την εξέλιξη ως «ένα σημαντικό βήμα». Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Υεμένης και των ανταρτών Χούθι, που ξεκίνησε στις 11 Μάρτη στη Βέρνη, είναι η έβδομη που πραγματοποιείται με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ανταλλαγές κρατουμένων, που υπογράφηκε στα τέλη του 2018 στη Στοκχόλμη.
Μέχρι στιγμής, βάσει της συμφωνίας αυτής, έχουν αφεθεί ελεύθεροι περισσότεροι από 1.050 κρατούμενοι.
Οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα στις αρχές του 2015. Τον Μάρτη του ίδιου έτους επενέβη στη χώρα ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία για να στηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης. Εκτοτε από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η χώρα έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά ότι το 2022 πέθαναν εξαιτίας της λειψυδρίας και της ξηρασίας στη Σομαλία τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά.
Πρόκειται για τον πρώτο επίσημο απολογισμό της ξηρασίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια εκτενείς περιοχές στο Κέρας της (ανατολικής) Αφρικής. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση προβλέπεται ότι η κρίση ξηρασίας στη Σομαλία δεν αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα και ότι τουλάχιστον 18.000 άτομα αναμένεται να πεθάνουν πριν από το τέλος του ερχόμενου Ιούνη. Χαρακτηρίζει την κατάσταση «εξαιρετικά κρίσιμη» επισημαίνοντας πως αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στη Σομαλία. Αναφέρει επίσης πως έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω λειψυδρίας πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες.
Μακελειό προκάλεσαν προχθές το βράδυ, σε χωριό της συριακής επαρχίας Χαλέπι Σύροι, τουρκόφιλοι μισθοφόροι της οργάνωσης «Αχράρ ας Σαρκίγια», σκοτώνοντας εν ψυχρώ 4 μέλη μίας οικογένειας Κούρδων και τραυματίζοντας άλλους 3, επειδή είχαν ανάψει φωτιά για να γιορτάσουν το νέο περσικό έτος κατά τη γιορτή του Νορούζ.
Το επεισόδιο καταγράφηκε σε χωριό που υπέστη βαρύ χτύπημα από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Η σφαγή των Κούρδων προκάλεσε οργή στον τοπικό πληθυσμό, μετατρέποντας την κηδεία των θυμάτων σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.
Χιλιάδες Κούρδοι συμμετείχαν στις κηδείες των θυμάτων, κρατώντας κουρδικές σημαίες. Οι συμμετέχοντες στις κηδείες, στην πόλη Ιντίρες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αποδοκίμασαν τις προσκείμενες στην Τουρκία οργανώσεις, που ελέγχουν τη συγκεκριμένη περιοχή.