ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G8» ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ
Εντονος προβληματισμός για τις αναμενόμενες διαδηλώσεις

Αναβλήθηκε η ετήσια σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα γινόταν στη Βαρκελώνη, στις 25-27 Ιούνη, για «το φόβο των Ιουδαίων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει σε όλους τους γνωστούς κύκλους των ιθυνόντων η αντιμετώπιση όχι φυσικά των «βίαιων επεισοδίων», γιατί ως γνωστόν έχουν τη συνταγή και δεν είναι άλλη από την ωμή και φονική καταστολή, αλλά η ίδια η δυναμική αυτού του κινήματος που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα αλλά δείχνει να μορφώνεται σε ένα καθαρά «αντικαπιταλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό» κίνημα.

Ηδη, τα πρώτα «θύματα» μεταξύ των πάσης φύσης Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και άλλων Συναφών Οργανισμών και Ινστιτούτων, εκτός του ΠΟΕ που ως γνωστόν ακόμη δεν έχει βρει «ασφαλή τόπο» να συνεδριάσει, αρχίζουν να παρατάσσονται:

Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ανακοίνωσε ότι εμμένει στην απόφασή της για αναβολή των εργασιών της ετήσιας Συνόδου της, που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα από τις 25 έως τις 27 Ιούνη στη Βαρκελώνη και αντ' αυτού θα πραγματοποιήσει την ετήσια Διάσκεψη για την ανάπτυξη μέσα στο Διαδίκτυο. Οπως τόνισε σε δηλώσεις προς το BBC ο εκπρόσωπος της ΠΤ, Ζαν Κριστόφ Μπας, η αναβολή και η επιλογή της συνεδρίασης μέσα από το Ιντερνετ έγινε εξαιτίας των ανησυχιών που υπήρχαν ότι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις και κυρίως η Αντι-Σύνοδος και η Δημόσια Δίκη της ΠΤ, που ετοίμαζαν πλείστες ισπανικές και γαλλικές οργανώσεις, θα μπορούσε να εξελιχθούν σε «ταραχές» και να διακόψουν τις εργασίες της Συνόδου!

Πώς κατέληξε η ΠΤ στο παραπάνω συμπέρασμα; Ενδειξη των προθέσεων των διαδηλωτών κατά τον Μπας είναι η απόρριψη εκ μέρους των οργανώσεων αυτών της πρότασης να λάβουν μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης!! Η απάντηση των μαζικών φορέων και των οργανώσεων που συντονίστηκαν υπό την επιτροπή «Αντικαπιταλιστικός Συνασπισμός» ήταν πως παρά το γεγονός ότι η αναβολή των Εργασιών της Συνόδου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νίκη, οι κινητοποιήσεις θα γίνουν και θα είναι μία πρόγευση για την κορύφωση αυτού του «αγωνιστικού καλοκαιριού», που περιλαμβάνει τη Γενεύη, το Γκέτεμποργκ κ.ά., που θα είναι η συνάντηση όλων όσοι αντιστέκονται στη «λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης», στη Γένοβα, από τις 20 έως τις 22 Ιούλη, κατά τις εργασίες της Συνόδου των 8 ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη («G8»).

«Πολεμικές ασκήσεις επί χάρτου»

Η δυναμική που παρουσίασαν οι κινητοποιήσεις στο Γκέτεμποργκ, καθώς και το γεγονός ότι αυτό το κίνημα διογκώνεται από γεγονός σε γεγονός, από το Σιάτλ, στην Πράγα και στη Νίκαια, έχοντας εγκατασταθεί στη Γηραιά Ηπειρο αυτή τη χρονιά, έχει σπείρει τον πανικό ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αναλογίζονται ότι τόσο η τοποθεσία - η Ιταλία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά εύκολη η μετακίνηση διαδηλωτών - και κυρίως ο τεράστιος αριθμός συνδικάτων, οργανώσεων, κομμάτων κ.ά. που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους και ήδη οργανώνονται, θα αποτελέσει «δυναμίτη κάτω από τις καρέκλες» των ηγετών των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών που θα συνευρεθούν, για να «σχεδιάσουν με περισσότερες λεπτομέρειες το μέλλον του πλανήτη».

Η συζήτηση που έχει ανάψει τόσο στους κύκλους της ΕΕ, όσο και στην ίδια την Ιταλία, που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο, είναι πλατιά και προκαλεί δυσφορία, εκατέρωθεν. Ενώ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο για το μέρος όσο και για τις ημερομηνίες, ρίχνοντας το βάρος στην προηγούμενη κυβέρνηση, που πριν δύο χρόνια αποφάσισε την εν λόγω τοποθεσία, ο δήμαρχος της πόλης, Τζιανκάρλο Μπονφάι, αντιδρώντας εν μέρει στους σχεδιασμούς, τόνισε ότι η πόλη είναι ανοιχτή στους διαδηλωτές, μόνο και μόνο εξαιτίας της προϊστορίας της Πόλης. «Στη Γένοβα και γενικότερα στην Ιταλία υπάρχει μακρά παράδοση των μαζικών κινημάτων. Τόσο του εργατικού κινήματος όσο και του φοιτητικού κινήματος, που φτάνει ως τις μέρες της ίδρυσης του πρώτου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έγινε στη Γένοβα», θα τονίσει ο Μπονφάι στο βρετανικό BBC και θα συμπληρώσει ακόμη πιο χαρακτηριστικά, «θα τιμήσουμε την ιστορία της πόλης. Η Γένοβα ήταν η μοναδική πόλη που απελευθερώθηκε από τις ανταρτικές δυνάμεις και αποτίναξε το φασιστικό ζυγό, αλλά και τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, πριν την έλευση των συμμάχων».

Εννοείται, αν και ο Μπονφάι είναι ο «άρχοντας της πόλης», ουδείς πρόκειται να τον ρωτήσει για τα μέτρα που θα λάβει η ιταλική κυβέρνηση και που είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», τα παρακάτω:

Η πόλη θα κλείσει ερμητικά τις πόρτες της δύο μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου, στις 20 Ιούλη. Περίπου 20.000 αστυνομικοί θα εφαρμόσουν το σχέδιο «πολεμικά παιχνίδια», που θα περιλαμβάνει πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κανόνια νερού που θα συνδράμουν στο έργο των αστυνομικών. Οπως και τα 15 ελικόπτερα, τα 4 αεροπλάνα, επτά πολεμικά πλοία, ειδικές δυνάμεις που θα εγκατασταθούν στις στέγες των κτιρίων, κρυφές κάμερες και κατασκοπευτικοί δορυφόροι, που θα είναι εγκαταστημένοι σε ειδικά μεταγωγικά αεροπλάνα.

Εν τω μεταξύ για να «στηθεί» αυτό το «ατσάλινο» τείχος και να μην προκαλέσει την μήνιν των Ιταλών και των υπολοίπων Ευρωπαίων, μεθοδικά χτίζονται τα αναχώματα. Ετσι, χτες η ιταλική αστυνομία ανακάλυψε κρύπτη όπλων κοντά στο Παλάτζο Ντουκάλ της Γένοβας, το χώρο όπου προγραμματίζεται να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της «G8». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από επιδρομή σε ένα σπίτι, ανακάλυψε ολόκληρο οπλοστάσιο που προοριζόταν για χρήση από ακραία στοιχεία που θα λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πηγή των μυστικών υπηρεσιών, είπε στην εφημερίδα «IL Messaggero της Ρώμης» ότι μερικοί από τους αρχηγούς των διαδηλωτών έχουν διασυνδέσεις με ομάδες οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι συνεχιστές των «Ερυθρών Ταξιαρχιών». Πολλά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι σχεδιάζεται καίριο χτύπημα στους χώρους του Παλάτζο Ντουκάλ κατά τη διάρκεια της συνόδου. Η εφημερίδα «ΙL Giornale» γράφει ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων που αποκαλούνται «Δίκτυο Αντί "G8"» και το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας έχουν εξασφαλίσει τη βοήθεια συμπαθούντων γιατρών και δικηγόρων που θα βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Απαράδεκτες οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τις αντιδράσεις των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ, καθώς, όπως σημείωσε, στρέφονταν κατά δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Στην επισήμανση αυτή, προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.

Ο Κ. Σημίτης, όταν τον ρώτησε ο Πρόεδρος πώς πήγαν οι εργασίες της συνόδου, είπε: «Η σύνοδος έδειξε πόσο μπορεί η κατάσταση στην ΕΕ να αλλάξει με τη διεύρυνση. Εδειξε όμως και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, την απόσταση από τους πολίτες και την ανάγκη δημοκρατικής οργάνωσης της ΕΕ». Στην παρατήρηση του Προέδρου ότι «τα όσα συνέβησαν στο Γκέτεμποργκ έδειξαν μια τάση, την ανησυχία του κόσμου», ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι «υπάρχει ανησυχία και ένα ερωτηματικό: Πού θα καταλήξει αυτή η εξέλιξη. Υπήρχαν και εκδηλώσεις βίας που είναι απαράδεκτες, γιατί οι κυβερνήσεις στην ΕΕ είναι δημοκρατικά εκλεγμένες. Το πρόβλημα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, υπάρχει, πρέπει να επισημανθεί και να το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε μια Ευρώπη, πιο ενοποιημένη, πιο κοντά στους πολίτες της».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις του κόσμου στο Γκέτεμποργκ, υποστήριξε: «Καθένας μπορεί, βεβαίως, με δημοκρατικό τρόπο να διατυπώνει τις απόψεις του. Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές. Ολες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό, όμως, το οποίο δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό, είναι η χρησιμοποίηση βίαιων μέσων για την προβολή αυτών των απόψεων. Η δημιουργία, δηλαδή, μιας νέας κατάστασης, όπου η βία, η ένταση και η αντιπαράθεση με κάθε τρόπο θα πάρει πλέον τη θέση του διαλόγου και της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε δεχόμαστε».

ΚΚΕ
Μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις της Γένοβα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Αναφορικά με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Γκέτεμποργκ και ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται να γίνουν στη Γένοβα, με αφορμή τη σύνοδο των G8, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι εξελίξεις στο Γκέτεμποργκ, όπου οι μεγάλες διαδηλώσεις χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων γνώρισαν την ωμή βία και την καταστολή των κρατικών μηχανισμών της πλουτοκρατίας, και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, που τείνουν να πάρουν δραματικό χαρακτήρα, επιβάλλουν να δοθεί αντάξια απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα από τους εργαζόμενους όλων των χωρών της Ευρώπης, σε αντίθεση και με την πολιτική των κυβερνήσεών τους.

Αυτή η απάντηση, που πρέπει να δυναμώσει σε κάθε χώρα χωριστά, είναι αναγκαίο να εκφραστεί μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις της Γένοβα (20 - 22 Ιούλη 2001). Υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης και της μεσαίας αγροτιάς, καθώς και άλλες μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων και των ΕΒΕ, οι οικονομικοί μετανάστες, οι γυναίκες, η νεολαία, πρέπει να δώσουν μαζικά το αγωνιστικό τους "παρών".

Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ, μετά και τη μαζική παρουσία των κομμουνιστών στη Γενεύη, όπου διαδήλωσαν μαζί με άλλους αγωνιστές του ΠΑΜΕ, θα δυναμώσει τις μέχρι τώρα προσπάθειές του. Καλεί τους εργαζόμενους όλης της χώρας να δηλώσουν συμμετοχή στις τοπικές οργανώσεις του Κόμματος, απ' όπου και θα παρέχονται και όλες οι σχετικές πληροφορίες μετακίνησης.

Η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ