ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Γελάνε και τα ντουβάρια» των νοσοκομείων με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Για «ανακαινίσεις» χωρίς προσωπικό δεσμεύεται η κυβέρνηση, αλλά με ένταση της επιχειρηματικής δράσης

Από την πυρκαγιά που κατέκαψε την Πνευμονολογική του «Παπανικολάου» τον Απρίλη του 2022
Από την πυρκαγιά που κατέκαψε την Πνευμονολογική του «Παπανικολάου» τον Απρίλη του 2022
Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων και ανακαινίσεις κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

«Γελούν και τα ντουβάρια των νοσοκομείων στο άκουσμα της κυβέρνησης ότι θα ανακαινιστούν!», αναφέρει η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας και καλεί τον λαό να συγκρουστεί με την πολιτική που μετατρέπει το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα, να δυναμώσει και να ενισχύσει παντού το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση και δίνει προοπτική με την πρότασή του για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια και ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα, είναι έργα ανακαινίσεων και εκσυγχρονισμού εξοπλισμού των νοσοκομείων, που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ (ανακατασκευή της Πνευμονολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» - η οποία κάηκε τον περασμένο Απρίλη του 2022 - και επέκταση του Αιματολογικού Κέντρου, κατασκευή νέας πτέρυγας στο «Αγιος Παύλος», επέκταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ), και μέσω ιδιωτών δωρητών και ιδρυμάτων προγραμματίζεται η ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου και παιδιατρικού νοσοκομείου.

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας μεταφέρει τα στοιχεία που «φανερώνουν την πραγματικότητα: Τη δεκαετία που πέρασε, δύο νοσοκομεία της πόλης έκλεισαν ("Παναγία" και Λοιμωδών). Την ίδια περίοδο αρκετές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας "έσβησαν" από τον χάρτη. Στα εναπομείναντα νοσοκομεία η επιβάρυνση ήταν τεράστια, αφού η βαθιά υποστελέχωση που μαστίζει το ΕΣΥ δεν κρύβεται. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, οι οποίες αγγίζουν τις 8 ώρες. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία, είτε είναι παλιά είτε νεότερα και κατασκευασμένα με σύγχρονες υποδομές. Αλλωστε η αναμονή δεν δημιουργείται μόνο από την έλλειψη χώρων. Οι χώροι και τα ιατρεία δεν μπορούν να εξετάσουν και να θεραπεύσουν αυτόματα τους ασθενείς, χρειάζονται προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου υπήρχαν τέτοιες κτιριακές βελτιώσεις, αλλά πάντα ήταν μικρότερες από αυτές που χρειάζονται...

Οι ατελείωτες λίστες χειρουργείων (πάνω από 5.000 στο "Παπανικολάου" και πάνω από 10.000 στο "Παπαγεωργίου") δεν οφείλονται μόνο σε ελλείψεις χειρουργικών αιθουσών, αλλά πρωτίστως στην τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστική ήταν η ακύρωση χειρουργείου μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ακόμα πιο υποκριτικό είναι ότι στις ίδιες χειρουργικές αίθουσες θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το ήδη εξαντλημένο και λιγοστό προσωπικό να επεκτείνει κι άλλο το ωράριό του, με το "τυράκι" της αύξησης τάχα του εισοδήματος...

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας σε βάρος της δωρεάν προκαλεί αντιφάσεις και δυστοκίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναζήτηση ογκολογικού ραντεβού σε πρωινό ιατρείο οδηγεί σε αδιέξοδο, το οποίο αυτόματα λύνεται όταν η αναζήτηση στραφεί σε απογευματινό. Την ίδια ώρα, η αναμονή για ογκολογικό χειρουργείο σε ουρολογικά περιστατικά αγγίζει τον έναν χρόνο και τα γυναικολογικά ογκολογικά κάποιους μήνες. Ούτε οι αναμονές για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία δεν είναι θέμα κτιριακής υποδομής, αλλά απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Ιατρεία στις γειτονιές)».

Οπως σχολιάζει η Οργάνωση του Κόμματος, «αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ": Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Με νοσοκομεία - επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τους νόμους της αγοράς, όπου ό,τι κοστίζει δεν θα προτιμάται και όταν θα υπάρχει η ανάγκη για να αξιοποιείται, θα χρυσοπληρώνεται από τους ασθενείς, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει χαμηλό κόστος, για να μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν κερδοφορία και να αυτοχρηματοδοτούνται, όπως ορίζουν οι πολιτικές της ΕΕ. Απαιτεί λιγότερο και κακοπληρωμένο προσωπικό, με ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης, απαιτεί χρηματοδότηση όταν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα και τότε εμφανίζονται ως "μεσσίες" οι διάφοροι δωρητές, οι οποίοι καθαγιάζονται στα νερά της "φιλευσπλαχνίας" ενώ στην πραγματικότητα επιστρέφουν ένα ελάχιστο τμήμα από τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία τους έχουν χαρίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ετσι θα χτιστούν και τα νέα νοσοκομεία που αδιαμφισβήτητα έχει ανάγκη ο λαός και η περιοχή: Με συγχρηματοδοτήσεις και όρους επιχειρηματικότητας. Ο τρόπος λειτουργίας θα βάζει φραγμό στην ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών, αφού ο στόχος δεν θα είναι να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες αλλά να υποτάσσονται στον στόχο της κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματιών. Βασική στόχευση των κυβερνώντων και όλων όσων υπηρετούν αυτήν την πολιτική είναι να απεμπλέκεται όλο και περισσότερο ο κρατικός κορβανάς από τη χρηματοδότηση της Υγείας, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφόρο για αυτούς, την Υγεία».

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει ότι ο λαός έχει πληρώσει ήδη πολλές φορές τα νοσοκομεία. «Εχει πληρώσει και για εκατοντάδες δομές και για χιλιάδες υγειονομικούς, αλλά μόνο στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας δεν πάνε τα λεφτά του. Ο μόνος δρόμος είναι οι εργαζόμενοι με τον οργανωμένο αγώνα τους να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις από τη στρατηγική που υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων. Η λύση βρίσκεται στη σύγκρουση με την πολιτική που μετατρέπει το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια δυναμώνοντας και ενισχύοντας παντού το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση σε αυτόν τον δρόμο και δίνει προοπτική με την πρότασή του για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια και ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, που θα οδηγήσει στην πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Να μπει τέρμα στον αυταρχισμό και τις προσπάθειες εκφοβισμού των υγειονομικών

Να μπει τέρμα στον αυταρχισμό και τις προσπάθειες εκφοβισμού της διοίκησης απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ και καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Για τη συμμετοχή στη συνέλευση το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (8 - 10 π.μ.).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διοίκηση του ιδρύματος, σε μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, έστειλε τον γιατρό Εργασίας και μια επισκέπτρια Υγείας να κάνουν κατ' οίκον επισκέψεις σε τρεις αναισθησιολόγους που ασθενούσαν για να ...επιβεβαιώσει ότι πράγματι νοσούσαν από κορονοϊό!

Αυτή η προσβλητική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ίδιων των γιατρών έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αυταρχικές συμπεριφορές της διοίκησης που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα: Η «απαγόρευση» δηλώσεων στα Μέσα Ενημέρωσης, η προσπάθεια φίμωσης εκλεγμένων μελών του Σωματείου και της τριμελούς επιτροπής γιατρών, τα συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις, η ανάκληση κανονικών αδειών, η αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών τμημάτων, είναι μερικές από τις ενέργειες που υπενθυμίζει το Σωματείο. «Στόχος της αυταρχικής συμπεριφοράς της διοίκησης είναι να επιβάλουν τη σιγή σε όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις», τονίζει. «Αντιπαλεύουμε την τρομοκράτηση και τον αυταρχισμό των διοικήσεων. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τους ενόχους, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στην προσπάθεια αποδυνάμωσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων», ξεκαθαρίζει.

Στο πρόσωπο της διοίκησης και της απαράδεκτης ενέργειάς της καταδικάζουν «τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και υπηρετούν η παρούσα αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων». «Αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων που διεκδικούν. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική ικανοποίηση των αναγκών», καταλήγουν οι τρεις γιατροί στην κοινή τους δήλωση.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Δεδομένα το Φάρμακο - εμπόρευμα και οι ανατιμήσεις

Για «διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων» έκανε ξανά λόγο σε καθησυχαστικές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, την ίδια στιγμή που τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει ακόμα και από τα πιο στοιχειώδη αναλγητικά φάρμακα και σιρόπια για παιδιά. Η κυβέρνηση μάλιστα από τη μία καμαρώνει για τους Ελληνες φαρμακοβιομήχανους, που τάχα διασφαλίζουν την «ομαλή τροφοδοσία», και από την άλλη επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος των ελλείψεων σε σκευάσματα. Ταυτόχρονα εντείνει τους εκβιασμούς στον λαό για να αποδεχθεί τις αυξημένες τιμές στα φάρμακα προτάσσοντας τα συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων. Μάλιστα, στο κρεσέντο των εκβιασμών η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν μερικές «μικρές ανατιμήσεις», θα αποσυρθούν φάρμακα και θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ ακριβότερα.

Στο μεταξύ, με αφορμή την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται και με χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν, χτες στήθηκε ένα ακόμα επεισόδιο δικομματικού καβγά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο μεταξύ άλλων τις «παράλληλες εξαγωγές» και τους «ελέγχους στην αγορά».

Και ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό φαρμακεμπόρων και βιομηχάνων απορρίπτουν τη διά παντός απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» για όλα τα σκευάσματα, ανταλλάσουν δηλώσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί η «ομαλότητα» στην παραγωγή και διακίνηση του Φαρμάκου - εμπορεύματος.

«Η πρόσβαση στο Φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς», ανέφερε χτες ο Αλ. Τσίπρας.

Δηλαδή, ναι μεν Φάρμακο - εμπόρευμα, αλλά με «παρεμβάσεις» του αστικού κράτους προκειμένου να «ξαναμοιράζει την τράπουλα» ανάμεσα στους ομίλους και να διασφαλίζει από άλλο δρόμο τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, με επιδοτήσεις, «κίνητρα» και άλλα που θα πληρώνει και πάλι ο λαός, από την άλλη τσέπη.

Δεν πάνε άλλωστε παρά ελάχιστες μέρες από όταν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται», δικαιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής των φαρμάκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ