ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Σκιαμαχίες πάνω στη φρίκη που γεννά η πολιτική τους

Αλλη μια δικομματική κοκορομαχία έστησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά πάνω στη βαρβαρότητα και τη φρίκη που έζησαν ξεριζωμένοι πρόσφυγες, εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και την απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού, αποτέλεσμα όλα της πολιτικής που από κοινού συνυπογράφουν και με την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τους κάνει «μπαλάκι» και για τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τ. Γαϊτάνης μιλώντας στο «MEGA» είπε ότι στην κυβέρνηση δεν δέχονται «μαθήματα ανθρωπισμού από εκείνους που δημιούργησαν το κολαστήριο της Μόριας», με αφορμή ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των μεταναστών στον Εβρο, αποσιωπώντας ότι οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και σήμερα στις τέτοιες, λεγόμενες κλειστές δομές, όπου κατά περιόδους στους «φιλοξενούμενους» εκεί λείπει και το νερό ακόμα.

Παραπέρα, επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ισχυρίστηκε ότι από την αρχή του συμβάντος, η κυβέρνηση «προσπάθησε να προσδιορίσει την ύπαρξη ανθρώπων», ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού «επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας». Τότε οι ελληνικές αρχές έστειλαν σήμα στην Τουρκία για να παρέμβει, είπε και πρόσθεσε ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους απώθησε να μετακινηθούν εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποιεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, όπως την κατηγόρησε, «για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Μια τοποθέτηση που βασικά επιβεβαιώνει ότι οι κατατρεγμένοι γίνονται πιόνια στη σκακιέρα γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με βάση και την απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ στο Προσφυγικό και την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε «κιχ».

Αλλωστε, επτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον πρ. υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, περιορίζονται βασικά στο να ζητήσουν «διευκρινίσεις» για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Εβρο όπου διαδραματίστηκε το δράμα με τους πρόσφυγες. Βάζουν, δε, θέμα ότι παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης η εν λόγω νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.

Καθώς το θέμα αγγίζει και τα Ελληνοτουρκικά και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τα μερίδια της λείας από τη Θράκη έως την Ανατ. Μεσόγειο, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει την «προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Εβρου» ως «μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα». «Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», καλεί βασικά η κυβέρνηση σε στοίχιση με τους άκρως επικίνδυνους σχεδιασμούς της, εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, για τη συνοχή του οποίου και την διατήρηση εκεί της Τουρκίας ...ράβονται «ανταλλάγματα» σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αλλωστε, η Αγκυρα συνεχίζει να βάζει τις αξιώσεις της επί του πεδίου αδιάκοπα. Ενδεικτικά, χτες σημειώθηκε άλλη μια υπέρπτηση, καθώς τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) πέταξε πάνω από την Κίναρο. Συνολικά χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (38 από το UAV και άλλες 7 από μαχητικά της).

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βασικό σενάριο η ύφεση

Προς ύφεση οδηγείται η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα οποία ανακοίνωσε χτες η Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτω και από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση 0,7%. Θυμίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ.

Σε ετήσια βάση η οικονομία αναπτύχθηκε 3,9%, από 4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο το ποσοστό αυξήθηκε 0,6%.

Την ίδια ώρα μια σειρά οικονομολόγοι, με τελευταίους εκείνους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του «Bloomberg», σημειώνουν ότι η ύφεση είναι πλέον το «βασικό σενάριο» για την Ευρωζώνη, σε ποσοστό πάνω από 60%, από 45% σε προηγούμενη έρευνα.

Σύμφωνα με το «Bloomberg» η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα ψηλότερα τον πληθωρισμό - ρεκόρ, που αναμένεται να φτάσει στο 8% σε ετήσια βάση, περίπου τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και στο 4% το 2023.

Εξ ου και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει παραπέρα τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβρη, όπως έκανε τον Ιούλη, με τους λαούς να πληρώνουν ξανά τον λογαριασμό της πιο «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής, όπως είχαν πληρώσει και την «επεκτατική» διαχείριση της προηγούμενης κρίσης.

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η Γερμανία, που είναι από τις πιο εκτεθειμένες χώρες από τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεσίνας ο Δ. Κουτσούμπας

RIZOSPASTIS

Σε μια όμορφη, ζεστή βραδιά, στην 9η Γιορτή Καλοκαιριού «Γιορτή Παραδοσιακής Πίτας», που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Θεολόγου, παρευρέθηκε χτες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλεσμένος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεσίνας.

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το «παρών» οι Θωμάς Καραντράτος και Χρήστος Λυγδής, δημοτικοί σύμβουλοι Λοκρών εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο ηθοποιός Σταμάτης Τζελέπης, δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με παραδοσιακό τραγούδι με τους Αλ. Αρκαδόπουλο στο κλαρίνο, Κ. Μερετάκη στα κρουστά, Αλ. Σωτήρχο στο λαούτο, Γ. Παυλόπουλο στο βιολί, Αρη Ντίνα και Κωνσταντίνα Πάτση στο τραγούδι, τους χορούς από τα Χορευτικά Τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, καλό κρασί και παρέα, η όμορφη βραδιά κράτησε μέχρι αργά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Παρουσίαση του βιβλίου «Αστική Δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης»

Το βιβλίο «Αστική Δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης» του Γιώργου Ρούση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στον «Κήπο του Λαού», στην πόλη της Κέρκυρας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Μάνος Ράπτης, δικηγόρος.

Γιώργος Ρούσης, συγγραφέας, πανεπιστημιακός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ