Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βασικό σενάριο η ύφεση

Προς ύφεση οδηγείται η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα οποία ανακοίνωσε χτες η Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτω και από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση 0,7%. Θυμίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ.

Σε ετήσια βάση η οικονομία αναπτύχθηκε 3,9%, από 4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο το ποσοστό αυξήθηκε 0,6%.

Την ίδια ώρα μια σειρά οικονομολόγοι, με τελευταίους εκείνους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του «Bloomberg», σημειώνουν ότι η ύφεση είναι πλέον το «βασικό σενάριο» για την Ευρωζώνη, σε ποσοστό πάνω από 60%, από 45% σε προηγούμενη έρευνα.

Σύμφωνα με το «Bloomberg» η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα ψηλότερα τον πληθωρισμό - ρεκόρ, που αναμένεται να φτάσει στο 8% σε ετήσια βάση, περίπου τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και στο 4% το 2023.

Εξ ου και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει παραπέρα τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβρη, όπως έκανε τον Ιούλη, με τους λαούς να πληρώνουν ξανά τον λογαριασμό της πιο «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής, όπως είχαν πληρώσει και την «επεκτατική» διαχείριση της προηγούμενης κρίσης.

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η Γερμανία, που είναι από τις πιο εκτεθειμένες χώρες από τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ