Copyright 2021 The Associated |
Δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα |
Την περασμένη Τετάρτη ο Κούρτι, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», δήλωσε ότι το Κόσοβο είναι «έτοιμο να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επίθεση από τη Σερβία». Δεν απέκλεισε «επιθετικές πολιτικές από το Βελιγράδι, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επίθεση κατά του Κοσσυφοπεδίου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί, διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει «σερβική επίθεση» την επόμενη βδομάδα, αλλά - υποστήριξε - θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο να αποκλείσει κάποιος την πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων και νέων συγκρούσεων».
Ο ηγέτης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου είχε αφήσει επίσης αιχμές κατά της Ρωσίας και του Προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε για «δεσποτισμό» και «πολεμοκαπηλία», και ότι έχει συμφέρον από την «ομαλοποίηση του πολέμου στην περιοχή». «Εχουμε τους θεσμούς και τα όργανα ασφάλειας και άμυνας. Το Κοσσυφοπέδιο είναι κράτος τώρα. Δεν βρισκόμαστε στο 1998», είπε ο Κούρτι, αναφερόμενος στη χρονιά έξαρσης της δράσης των Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ και των συγκρούσεων με τον σερβικό στρατό και την αστυνομία, πριν ξεσπάσει την άνοιξη του 1999 η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φλεβάρη του 2008 το Κοσσυφοπέδιο, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, καθεστώς που αναγνωρίστηκε από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λίγο μετά. Παρ' όλα αυτά, τυπικά το προτεκτοράτο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής επικράτειας της Σερβικής Δημοκρατίας». Σήμερα το ΝΑΤΟ διατηρεί στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου πάνω από 3.700 στρατιώτες, τάχα σε ρόλο «τοποτηρητή» και «εγγυητή της ειρήνης» στην περιοχή.
Στη γεωπολιτική σκακιέρα των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιείται έντονα πολλά χρόνια τώρα και η Τουρκία, την οποία επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με αφορμή τους «Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης». Στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε διαβεβαίωση ότι η Τουρκία «θα βρίσκεται στο πλευρό της Αλβανίας, ακόμα και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο».
Σε ρόλο υποτιθέμενου «ειρηνοποιού» επανεμφανίστηκε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτείνοντας τη συμφιλίωση Σύρων φιλότουρκων αντικυβερνητικών ενόπλων με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ σε λιγότερο από μία βδομάδα μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στο Βέλγιο, στο περιθώριο συνάντησης του Κινήματος Αδεσμεύτων με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊσάλ Μεκντάντ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Μίλησε για «συμφιλίωση» και «για μια βιώσιμη ειρήνη στη Συρία». Η δήλωση έγινε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Εντγκαρς Ρίνκεβικς. Ισχυρίστηκε δε ότι οι δηλώσεις του δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή των τουρκικών θέσεων έναντι της Συρίας, ωστόσο αυτές συνδυάζονται με την πρώτη (εδώ και χρόνια) δημόσια συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση στις 5 Αυγούστου του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει (για τους δικούς του λόγους) την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας και περίπου ένα μήνα μετά την τριμερή σύνοδο Ρωσίας - Τουρκίας και Ιράν στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας Αστάνα» για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εναντιώθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιοποίηση δικαστικού εγγράφου που θεωρείται πως μπορεί να διαλευκάνει τους λόγους που η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε άνευ προηγουμένου έρευνα σε σπίτι του Ρεπουμπλικάνου πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη βδομάδα. Σε σχετική ανακοίνωση ισχυρίστηκε πως η δημοσιοποίηση των λόγων «θα έπληττε ανεπανόρθωτα την ποινική έρευνα σε εξέλιξη».
ΡΑΜΠΑΤ.-- Τρεις Μαροκινοί πυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στην προσπάθειά τους να σβήσουν μια μεγάλη δασική πυρκαγιά στο βόρειο Μαρόκο, η οποία, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, προήλθε από ανθρώπινο χέρι. Οι πέντε πυροσβέστες επέβαιναν σε ένα όχημα το οποίο έπεσε σε χαράδρα. Στην περιοχή συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες, ύποπτοι για εμπρησμό.
ΜΕΜΦΙΣ.-- Εξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο έφηβοι, τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα από πυρά έξω από ένα νοσοκομείο στην περιοχή του Μέμφις, στο Τενεσί. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στη 1.00, τοπική ώρα, έξω από το νοσοκομείο Μέθοντιστ Νορθ στο Ράλεϊ, μια κοινότητα 31.000 κατοίκων στα βορειοδυτικά του Μέμφις.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τον πνιγμό τουλάχιστον 52 ανθρώπων, μεγάλο αριθμό αγνοούμενων και ζημιές σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές του Σουδάν.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σχετική ηρεμία επικρατούσε χτες στο μεγαλύτερο μέρος της Κένυας, μετά τις προχτεσινές διαδηλώσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που έδωσαν οριακά τη νίκη στον απερχόμενο αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο με 50,5%. Ο κυριότερος αντίπαλός του, Ράιλα Οντίνγκα, πήρε περίπου 49% και κατήγγειλε αργότερα χτες το απόγευμα ως «παρωδία» το εκλογικό αποτέλεσμα ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει σε εκλογοδικείο.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αμερικανοί δικηγόροι του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», του Τζούλιαν Ασάνζ, κατέθεσαν τη Δευτέρα μήνυση εναντίον της CIA και του πρώην διευθυντή της, Μάικ Πομπέο, με την κατηγορία πως υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους και αντέγραφαν τα περιεχόμενα των κινητών τηλεφώνων τους και των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, μετά την έναρξη αιματηρών λαϊκών διαδηλώσεων την περασμένη Τετάρτη με αιτία την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού που έχει κάνει απλησίαστα τρόφιμα, βασικά είδη και καύσιμα στην πρωτεύουσα Φριτάουν και στις πόλεις Μακένι και Μαγκμπουρούκα.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζούλιους Μάαντα Μπίο, που είναι στην εξουσία από το 2018, ήρε τη Δευτέρα κάποια από τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά την (επί του παρόντος...) εκτόνωση του κύματος διαδηλώσεων, στο περιθώριο των οποίων ξέσπασαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο από αστυνομικά πυρά πάνω από 20 ατόμων και τον τραυματισμό και τις συλλήψεις αρκετών δεκάδων διαδηλωτών.
Τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στη Σιέρα Λεόνε προκάλεσαν αντιδράσεις στο εξωτερικό.
Ο Μπαμπατούντε Αχόνσι, συντονιστής του ΟΗΕ στη χώρα, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και διάλογο». Η ΕΕ και η Βρετανία έκαναν έκκληση σε «όλα τα μέρη να απόσχουν από τη χρήση βίας και να παραμείνουν ήρεμα». Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) «καταδίκασε σθεναρά τη βία που είχε αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών», κάλεσε «στην τήρηση του νόμου» και «στην ταυτοποίηση των δραστών ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Η Σιέρα Λεόνε είναι πρώην βρετανική αποικία με 7,5 εκατ. κατοίκους, που τη δεκαετία 1991-2002 βίωσε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που πυροδότησαν οι ανταγωνισμοί μεταξύ πολυεθνικών εταιρειών εκμετάλλευσης των διαμαντιών και άλλου μεγάλου μέρους του ορυκτού πλούτου της χώρας. Νέα δοκιμασία πέρασε η μικρή δυτικοαφρικανική χώρα και στα μέσα της περασμένης δεκαετίας (2014-2016), όταν χτυπήθηκε από επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα και το 2020-21 με την πανδημία του κορονοϊού και φέτος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που αύξησε περαιτέρω τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Η μεγάλη άνοδος των τιμών προϊόντων τόσο βασικών όσο το ρύζι, το μαγειρικό λάδι και τα καύσιμα, είναι ακόμα πιο σκληρή για όσους ζουν με εισόδημα μικρότερο από 1,9 δολάριο τη μέρα, όπως το 43% των πολιτών της Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Πρόεδρος Μπίο λάνσαρε την 1η Ιούλη νέα κέρματα και χαρτονομίσματα στη χώρα της δυτικής Αφρικής, με τρία λιγότερα μηδενικά από τα προηγούμενα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό.
Σε βραχυκύκλωμα απέδωσαν οι αιγυπτιακές αρχές την εκδήλωση καταστροφικής πυρκαγιάς στον χριστιανικό κοπτικό ναό «Αμπού Σεφεΐν» στο Κάιρο, στο προάστιο Ιμπάμπα της Γκίζας, το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα τον θάνατο 41 ανθρώπων - μεταξύ τους και 15 παιδιών - και τον τραυματισμό άλλων 14.