ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Στο τραπέζι προτάσεις «συμβιβασμού» και τμηματικών «ανταμοιβών»

...καθώς η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προσθέτει εμπόδια στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Σλοβένου πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Σλοβένου πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι ενδοαστικές αντιθέσεις στη Βόρεια Μακεδονία γύρω από την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού» Σκοπίων - Σόφιας, για να επιταχυνθεί η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, σε ένα βασικό κομμάτι του παζλ των ανταγωνισμών που οξύνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Προχτές το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) τάχθηκε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η Γαλλία στο διάστημα που είχε την προεδρία της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση «συμβιβασμού», που στηρίζεται από ΕΕ και ΗΠΑ, προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα που θα αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις άλλες μειονότητες στη χώρα κ.λπ., με αντάλλαγμα την άρση του σχετικού βέτο της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (που με τη σειρά της είναι συνδεδεμένη με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας).

Η κυβέρνηση του Ντ. Κοβάτσεφσκι (όπου πλειοψηφεί το SDSM σε συνεργασία με κόμματα της αλβανικής μειονότητας) έχει αποστείλει την πρόταση στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, προς εξέταση και ψηφοφορία, και έχει αναφέρει ότι θα πράξει ανάλογα με την απόφαση του κοινοβουλίου.

Η συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα αναμένεται τις επόμενες μέρες. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πρόταση «συμβιβασμού» αναμένεται σε πρώτη φάση να εγκριθεί, αφού για κάτι τέτοιο αρκεί απλή πλειοψηφία, και σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ των Σκοπίων εκτιμάται ότι θα την υπερψηφίσουν περίπου 70 βουλευτές από το SDSM και από όλα τα αλβανικά κόμματα (το σύνολο της Βουλής αριθμεί 120 έδρες).

Η εφαρμογή της πρότασης ωστόσο απαιτεί συνταγματικές αλλαγές, άρα και πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, κάτι που στην παρούσα φάση δεν διαθέτουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την πρόταση.

Στην άλλη πλευρά των ενδοαστικών αντιθέσεων στη χώρα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, συνεχίζει να καταγγέλλει ως «βουλγαροποίηση» την προωθούμενη «συμβιβαστική» πρόταση της ΕΕ και να πρωτοστατεί σε διαδηλώσεις που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κάθε βράδυ τις τελευταίες δέκα μέρες στα Σκόπια.

Ο αρχηγός του VMRO - DPMNΕ, Χρ. Μίτσκοσκι, κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος SDSM «να ακούσουν τη φωνή του λαού» και να ταχθούν κατά της πρότασης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σε περίπτωση που τα Σκόπια αποδεχτούν την πρόταση, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία θα αποφασιστεί ότι Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Βάσει της πρότασης, όμως, τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων αυτών σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία θα ανοίξουν αφού πρώτα η χώρα προχωρήσει στις σχετικές τροποποιήσεις του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλγαρία η Βουλή έχει αποδεχτεί την άρση του βέτο της χώρας για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και την έναρξη συνομιλιών με βάση την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού». Και εκεί όμως τα επόμενα βήματα παραμένουν αμφίβολα, καθώς μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν καρπούς τα παζάρια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Κ. Πετκόφ.

Πρόταση για τμηματικές «ανταμοιβές» από την ΕΕ

Σε καθιέρωση τμηματικών «ανταμοιβών» της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων - δηλαδή προς τα μονοπώλιά τους - για τις προόδους τους στην ενταξιακή πορεία, προκειμένου να καλλιεργηθούν «κίνητρα» να συνεχίσουν να κυνηγούν έναν «μακρινό στόχο» (την πλήρη ένταξη στην ΕΕ), προέτρεψε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Ρ. Γκολόμπ, από το Βερολίνο όπου βρισκόταν για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Ο. Σολτς.

Με φόντο την πολυετή αναμονή των χωρών της περιοχής που έχουν πάρει καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, την ίδια ώρα που «τρέχουν» μια σειρά «δελεαστικές» συμφωνίες και προτάσεις από τη Ρωσία και την Κίνα (σε υποδομές, στρατιωτικούς εξοπλισμούς κ.λπ.), ο Γκολόμπ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Ενέργειας. Οπως είπε, θα μπορούσε π.χ. να επιτραπεί στη Βόρεια Μακεδονία να συμμετέχει σε ευρωενωσιακά ενεργειακά σχέδια μόλις εφαρμόσει πλήρως τους ενεργειακούς κανονισμούς της ΕΕ.

«Το πρόβλημα τώρα είναι ότι έχεις μόνο έναν στόχο, που είναι πολύ μακρινός στο μέλλον (σ.σ. την ένταξη στην ΕΕ), επομένως πρέπει να κάνεις ένα τεράστιο βήμα προτού σημειώσεις οποιαδήποτε επιτυχία. Αυτό δεν δίνει μεγάλο κίνητρο», ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός στο «Reuters».

«Αν μπορούμε να το "κόψουμε" αυτό σε μικρά βήματα και να αφήσουμε κάθε χώρα να δει ότι υπάρχει κάτι σε αυτό (σ.σ. κάτι να κερδίσει γι' αυτά τα βήματα), τότε θα είναι πολύ εύκολο να πείσουμε κι άλλες χώρες να κάνουν τα ίδια βήματα», πρόσθεσε.

Εγκρίθηκε η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη από 1η Γενάρη 2023 ενέκρινε χτες το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ακολούθησε η σχετική τελετή υπογραφής στις Βρυξέλλες.

Η Κροατία γίνεται η 20ή ευρωπαϊκή χώρα που εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ, ενώ το τελευταίο μέλος που είχε ενταχθεί ήταν η Λιθουανία το 2015. Η Κροατία στοχεύει επίσης να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε χτες τις τρεις τελευταίες απαιτούμενες νομικές πράξεις, μία εκ των οποίων ορίζει την ισοτιμία μετατροπής μεταξύ του ευρώ και του κροατικού kuna στα 7,53450 κούνα ανά 1 ευρώ.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προβλέψεις για ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη

«Αυτός ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος», ανέφερε χτες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΑΕ), Φ. Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι «προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», σε άλλη μια τοποθέτηση που αναδεικνύει στην πραγματικότητα το γεγονός ότι οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα το μάρμαρο από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Μπιρόλ προειδοποίησε πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον χειρότερο χειμώνα που είχε ποτέ, επειδή «ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της».

Τόνισε πως ολόκληρο το διεθνές ενεργειακό σύστημα βρίσκεται «σε αναταραχή» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε πως οι αυξανόμενες τιμές ανεβάζουν το κόστος θέρμανσης για νοικοκυριά και λειτουργίας για βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν κρίσεις και πολύνεκρες διαμαρτυρίες από την Αφρική ως τη Σρι Λάνκα. Δεν απέκλεισε από την άλλη την πιθανότητα να επιταχυνθεί σε πολλές χώρες η υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών για τη μετάβαση σε καθαρότερη Ενέργεια.

Στο ίδιο φόρουμ έκανε παρέμβαση και η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, που ενθάρρυνε τις χώρες να προχωρήσουν προς καθαρή Ενέργεια γιατί τάχα αυτό θα μπορούσε «να είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης από όλα». Δεν παρέλειψε αιχμές κατά των Ρωσίας και Κίνας λέγοντας ότι τα κράτη θα πρέπει να προφυλαχθούν από την αλλαγή της εξάρτησης από έναν κυρίαρχο προμηθευτή Ενέργειας, τη Ρωσία. Πρόσθεσε με νόημα πως «η Κίνα έχει κατακτήσει πολλές από τις αλυσίδες τεχνολογίας και εφοδιασμού και αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να μας κάνει ευάλωτους αν δεν αναπτύξουμε τις δικές μας αλυσίδες εφοδιασμού».

Η ανησυχία του Σολτς και οι εξελίξεις στη Ρωσία

Το ίδιο 24ωρο, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έκανε έκκληση «ενότητας» στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία αποκλείοντας το ενδεχόμενο «ανεξάρτητης διαδρομής» της χώρας του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως θα κρατήσει «πολύ καιρό» η ακρίβεια στην Ενέργεια.

Παράλληλα, χτες, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, σε συνέντευξή του υποστήριξε ανεπιφύλακτα την πρόταση της «Gazprom» να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και σε ό,τι αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Ο Σιλουάνοφ είπε στην εφημερίδα «Βεντόμαστι» ότι την πρόταση για πληρωμή του LNG σε ρούβλια «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο». Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία βδομάδα ότι η διοίκηση της «Gazprom» εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο LNG.

Πάντως χτες εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου «Novatek» δήλωσε πως επί του παρόντος τα προϊόντα LNG εξαιρούνται από την υποχρεωτική πώλησή τους σε ρωσικό νόμισμα.

Στο μεταξύ, η εκτόξευση των διεθνών τιμών Ενέργειας στα ύψη αυγατίζει τα κέρδη για τα ρωσικά μονοπώλια του είδους αλλά και τα πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταγράφουν ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους έφθασε τα 70,1 δισ. δολάρια που είναι το υψηλότερο από το 1994. Σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2022 το πλεόνασμα έφθασε τα 138,5 δισ. δολάρια.

Βεβαίως το ίδιο διάστημα μπορεί να αυξήθηκε το πλεόνασμα χάρη στις εξαγωγές Ενέργειας αλλά μειώθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές ακριβώς λόγω του εμπάργκο δυτικών χωρών.

Η πρόβλεψη για 140 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου

Συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό της Σουνίτσι Σουζούκι είχε προγραμματίσει χτες στο Τόκιο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν με κεντρικό ζήτημα την επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις του ρωσικού πετρελαίου. Στόχος ενός τέτοιου σχεδίου είναι να τεθεί η τιμή του πετρελαίου σε επίπεδο που θα καλύπτει το οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας ώστε να μειωθούν τα κίνητρα της Μόσχας για τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» ή τουλάχιστον να μην έχει τέτοια κέρδη που θα της επιτρέπουν τη συνέχιση χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι φαίνονται δεκτικοί στην πρόταση για πλαφόν αν και εκφράζουν ανησυχίες πως το προτεινόμενο όριο «είναι πολύ χαμηλό».

Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλέστηκε χτες το «Ρόιτερς» προέβλεψε εκτίναξη της διεθνούς τιμής πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι εάν δεν υιοθετηθεί το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ