Η συμμετοχή ασιατικών χωρών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αναδεικνύει μια σχέση που διευρύνεται
Από την πρόσφατη λήξη των γυμνασίων Κίνας - Πακιστάν «Sea Guardian 2» |
Οπως σχολίασε, «θυμάμαι πολύ έντονα, μια δεκαετία πριν, να προσπαθώ να μιλήσω σε Ευρωπαίους συμμάχους για τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού και να δυσκολεύομαι να τους κάνω να προσέξουν ιδιαίτερα. Αυτό άλλαξε εντελώς». Εσπευσε να εξηγήσει ότι «η βάση της προσέγγισής μας απέναντι στην Κίνα ... (μας) ευθυγραμμίζει με εταίρους και συμμάχους».
Ακόμα, ο Τσόλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι Ουάσιγκτον - Σεούλ - Τόκιο θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, παρά τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας (που συν τοις άλλοις διαφιλονικούν και για περιοχές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα), ενώ έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί και σε συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν μετά και από την πρόσφατη δολοφονία του (πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας) Σίνζο Αμπε. Μίλησε για μια «τρομερή τραγωδία» αλλά και για ένα «όραμα - κληρονομιά» (του Αμπε) για τον Ινδο-Ειρηνικό που θα μπορούσε να προσφέρει νέα ενέργεια στις «τριμερείς προσπάθειες». Επέμεινε ότι «υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί (οι τρεις χώρες), είτε πρόκειται για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είτε για συνεργασία σε ζητήματα για την παγκόσμια υγεία».
Σημειωτέον, εκτός από τον Τσόλετ, αυτήν την περίοδο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν σειρά επαφών σε Ασία - Ειρηνικό. Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, χτες, βρέθηκε στην Ιαπωνία για να συναντήσει τον ομόλογό της, Σουνίτσι Σουζούκι, με ατζέντα τις επιπτώσεις που έχει για την παγκόσμια οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακόμα, στο Τόκιο αναμένεται και ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ, αρμόδιος για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, που στις 11/7 ξεκίνησε επαφές στον Ινδο-Ειρηνικό, με πρώτο σταθμό την Καμπότζη. Στο σχετικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι «η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό και η εκτενής μας συνεργασία στάθηκε απαραίτητη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, περιλαμβανομένου του βάναυσου και παράνομου πολέμου ενάντια στην Ουκρανία».
Στο μεταξύ, η Κίνα εξέφρασε διαμαρτυρία τόσο προς την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο όσο και προς το ιαπωνικό ΥΠΕΞ για την παρουσία του αντιπροέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε στην κηδεία του Αμπε, προχτές. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατηγόρησε την Ταϊπέι ότι «βρήκε την ευκαιρία για πολιτικούς χειρισμούς» και σημείωσε ότι «το πολιτικό της σχέδιο δεν θα πετύχει ποτέ».
Θυμίζουμε ότι ο Αμπε υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της Ταϊβάν και μόλις τον περασμένο Μάρτη είχε καλέσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν την τακτική της... «στρατηγικής ασάφειας» (ως προς τη στάση που θα κρατήσουν αν η Ταϊπέι δεχτεί στρατιωτική επίθεση από την Κίνα), αναφέροντας ότι «ο λαός της Ταϊβάν μοιράζεται τις οικουμενικές μας αξίες, άρα νομίζω ότι οι ΗΠΑ πρέπει σθεναρά να εγκαταλείψουν αυτήν την ασάφεια».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κίνα ολοκλήρωσε την Κυριακή 4ήμερες κοινές ασκήσεις με το Πακιστάν. Τα γυμνάσια, με τον κωδικό «Sea Guardians-2», ολοκληρώθηκαν στο κινεζικό λιμάνι της Σαγκάης και γίνονται σε ετήσια βάση.
Ο εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, Λιου Γουένσενγκ, δήλωσε ότι στόχος τους ήταν να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και να αναπτυχθεί η παντός καιρού στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών.
Με το επιχείρημα ότι θέλουν «εποικοδομητική» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση καταψήφισαν την πρόταση η κοινοβουλευτική ομάδα της Λεπέν, αλλά και βουλευτές δυνάμεων που συμμετείχαν στον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών - οπορτουνιστών
Η πρόταση μομφής που υπέβαλαν βουλευτές από τη NUPES («Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενωση», όπου πρωτοστατεί η οπορτουνιστική «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν) κατά της κυβέρνησης Μπορν δεν συγκέντρωσε τελικά τις απαιτούμενες 289 ψήφους στην προχτεσινή ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Την πρόταση υπέβαλαν τα κόμματα της NUPES μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός «Μαζί!», που στηρίζει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, ανατροφοδοτώντας μεταξύ άλλων τις ενδοαστικές διεργασίες που φουντώνουν εδώ και καιρό, με φόντο την ώθηση που δίνει και η συνεχιζόμενη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Την πρόταση υπερψήφισαν 146 βουλευτές: 145 από τα κόμματα της NUPES - στην οποία εκτός από την FI συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ (PCF) και οι Οικολόγοι (EΕLV) - και ο ηγέτης του ακροδεξιού «Debout la France», Νικολά Ντιπόν - Ενιάν.
Δεν στήριξαν την πρόταση 6 βουλευτές του PS, εκ των οποίων όμως αρκετοί είχαν υπογράψει για την κατάθεσή της, όπως δήλωσε και ο γραμματέας του PS, Ολιβιέ Φορ. Ενδεικτικές των διεργασιών είναι οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ένας από τους 6, ο Ερβέ Σολινιάκ, αναγγέλλοντας την απόφασή του να καταψηφίσει την πρόταση μομφής της NUPES: «Δεν κατανοώ τι προσφέρει σε αυτήν τη φάση μία μομφή (...) Καταθέτουμε μομφή για μια μεταρρύθμιση που έχει γίνει γνωστή. Σε αυτήν τη φάση, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να κατατεθεί πρόταση μομφής». Και πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι μου δεν με εξέλεξαν για να μπλοκάρω τα πάντα. Μου ζήτησαν να είμαι υπεύθυνος. Και θα είμαι. Και αν η κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση που συνδέεται και με τα προσωπικά μου οράματα, θα αναλάβω τις ευθύνες μου». Γαλλικά δημοσιεύματα σχολίαζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σολινιάκ διαφοροποιείται. Κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει ότι «εγώ είμαι σοσιαλιστής, όχι "ανυπότακτος"», απορρίπτοντας προτάσεις για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60.
Εξίσου χρήσιμη για συμπεράσματα είναι και η επιχειρηματολογία με την οποία η ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής καταψήφισε την πρόταση μομφής. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN), Μαρίν Λεπέν, εδώ και μέρες ανέλυσε σε ΜΜΕ γιατί δεν επρόκειτο να στηρίξει την πρόταση της NUPES, την οποία κατηγορούσε ότι «στοχεύει να ανατινάξει τους θεσμούς και την 5η Γαλλική Δημοκρατία». Ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι «έχουμε εκλεγεί για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Γάλλων. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτόν τον σκοπό». Σημειώνοντας ότι επιδιώκει μια «εποικοδομητική προσέγγιση», πρόσθεσε ότι αν υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής τώρα «η συζήτηση πάνω στα νομοσχέδια για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων» (τα οποία, με βάση τις αυταπάτες που καλλιεργεί και η RN, υπηρετούν τον λαό...) θα αναβληθεί για τέλη Σεπτέμβρη στην καλύτερη περίπτωση... Πιστεύετε ότι οι Γάλλοι έχουν χρόνο να περιμένουν;».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κατηγόρησε τη NUPES για «χαμένο κοινοβουλευτικό χρόνο». Η δε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, επικρίνοντας την κατάθεση της πρότασης, δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να ενεργούμε για τους Γάλλους» αλλά «αντ' αυτού συζητάμε μια πρόταση μομφής ραμμένη με μια δίκη προθέσεων που εμποδίζει το κοινοβουλευτικό έργο (...) Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί τους στείρους διαλόγους και τον νόμο των στάσεων».
Τα εγκλήματα των Βρετανών ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τη διαρροή αναφορών της SAS (της βρετανικής CIA) από το 2010 - 2011, τότε που Βρετανοί και ΝΑΤΟικοί φονιάδες πουλούσαν στον κόσμο την ...απελευθέρωση της πολύπαθης αυτής χώρας. Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC παρουσίασε τη δράση των πρακτόρων της SAS και αναφέρεται στις δολοφονίες τουλάχιστον 54 άοπλων ανθρώπων, που στη συνέχεια για να τις δικαιολογήσουν, τους «φύτευαν» δίπλα «Καλάσνικοφ» και χειροβομβίδες. Οι πρακτικές αυτές δεν είναι μόνο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως και από άλλους εγκληματίες των λαών.
Οι πληροφορίες του BBC αναφέρουν πως είχε ενημερωθεί για τα εγκλήματα αυτά ο τότε αρχηγός των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατηγός Μαρκ Κάρλτον Σμιθ, επιλέγοντας να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία στη βασιλική στρατονομία. Ο στρατηγός Σμιθ, που ανέλαβε αργότερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του βρετανικού στρατού έως ότου παραιτήθηκε πριν ενάμιση μήνα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.
Τα στοιχεία που βγήκαν στη φόρα αναφέρονται σε μαρτυρίες πρώην πρακτόρων και σε αναλυτικές αναφορές για νυχτερινές επιχειρήσεις στην περιοχή της Χελμάντ ειδικά το 2011, όπου δεν είχαν αναφερθεί ποτέ τραυματισμοί Βρετανών. Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονταν με πίεση για να υπάρχουν αποτελέσματα και συχνά στην επιλεγμένη λίστα καταζητούμενων έμπαιναν και άνθρωποι που μετά έπρεπε να δικαιολογηθεί ότι ήταν επικίνδυνοι και γι' αυτό τους «φύτευαν» τα όπλα. Στην πραγματικότητα ο αριθμός τέτοιων δολοφονιών υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 54 καταγεγραμμένες περιπτώσεις.
Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει στην Αυστραλία για τη δράση των Ειδικών Δυνάμεων και την περίπτωση 39 δολοφονιών αμάχων που τους «φύτεψαν» επίσης όπλα.