ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλη απεργία «παρέλυσε» τα τρένα στη Γαλλία

Από προηγούμενη απεργία των σιδηροδρομικών στη Γαλλία
Από προηγούμενη απεργία των σιδηροδρομικών στη Γαλλία
Σε απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF), απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία «παρέλυσαν» δρομολόγια σε όλη τη χώρα.

Καθώς τα ιδιωτικά και κρατικά καπιταλιστικά μονοπώλια θησαυρίζουν, την ώρα που εντείνονται τα αδιέξοδα για τον λαό και στη Γαλλία, η CGT Σιδηροδρομικών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τα καθαρά αποτελέσματα για την εταιρεία των σιδηροδρόμων το 2021 ήταν 862 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της κρατικής εταιρείας ωστόσο κατέθεσε χτες στους εργαζόμενους πρόταση για «αυξήσεις» 2,2% - 3,7%, την ώρα που ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήδη τον Ιούνη «έτρεχε» με 6,5%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 8%...

Συνδικάτα και εργαζόμενοι του κλάδου αναμένεται να αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Η χτεσινή απεργία στα τρένα ακολούθησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια καθώς και την απεργία στην Ενέργεια, την περασμένη Δευτέρα, με αιτήματα για αύξηση μισθών στους εργαζόμενους του κλάδου κ.λπ., αλλά και για αποφασιστική μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια κ.ά.

Νορβηγία: Επέμβαση της κυβέρνησης για τον τερματισμό της απεργίας στην Ενέργεια

Απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γενικεύονται σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις ανατρέχουν στο τεράστιο αντιαπεργιακό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει, ειδικά όταν οι απεργίες «χτυπούν» στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Γ. Στέρε, επέβαλε τον τερματισμό της απεργίας που ξεκίνησαν προχτές οι εργαζόμενοι στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραπέμποντάς τους σε τριμερείς διαβουλεύσεις με τον «ανεξάρτητο» θεσμό μεσολάβησης. Η νορβηγική αντιαπεργιακή νομοθεσία επιβάλλει στα συνδικάτα να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του «ανεξάρτητου» μεσολαβητή.

«Η αναγγελθείσα επιδείνωση της κινητοποίησης ήταν πολύ ανησυχητική στη σημερινή κατάσταση, με την κρίση της Ενέργειας και με τη γεωπολιτική κατάσταση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος στην Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εργασίας, Μάρτε Μιες Πέρσεν.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοτική ένωση NOG (Norsk Olje og Gass) προειδοποιούσε ότι η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι θα μείωνε ως το Σάββατο τις ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 56%. Την ίδια ώρα, βέβαια, η εργοδοσία, που αποκομίζει τεράστια κέρδη από τις μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των υδρογονανθράκων, πρότεινε στους εργαζόμενους «αυξήσεις» αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό...

Ολλανδία: «Προειδοποιητικά» πυρά σε κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων

Κινητοποιήσεις παράλληλα συνεχίζουν σε χώρες της Ευρώπης και άλλοι κλάδοι, όπως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ολλανδία που διαδηλώνουν ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τα κυβερνητικά μέτρα με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη».

Οι Ολλανδοί αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους και με συγκεντρώσεις εδώ και περίπου έναν μήνα, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια που στρέφονται εναντίον τους, στο όνομα της μείωσης των εκπομπών αζώτου. Για τις μεγάλες εκπομπές αζώτου της χώρας κατηγορούνται μεταξύ άλλων τα πολλά κοπάδια που βόσκουν στις πεδιάδες της. Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το σχέδιο αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 40% και περίπου 30% λιγότερα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ. Οι αγρότες με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο, την ίδια ώρα που ρυπαίνουν ανενόχλητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια της βιομηχανίας.

Προχτές βράδυ η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έριξε «προειδοποιητικά» πυρά εναντίον αγροτικής κινητοποίησης, χωρίς να προκληθούν θύματα, αλλά πλήττοντας ένα τρακτέρ, στο Χέρενφεεν στα βόρεια, ενώ επίσης συνέλαβε τρεις διαδηλωτές, με το πρόσχημα ότι «οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τουρισμός, οι δύο όψεις

Μπορεί η ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, η πανδημία να αναζωπυρώνεται και τα μαντάτα από την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας να προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους, ο τουρισμός όμως στη χώρα μας γνωρίζει μεγάλες δόξες! Μεγαλύτερες και από το 2019, τη «χρονιά των ρεκόρ», όπως την είχαν χαρακτηρίσει κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι, πανηγυρίζοντας για τα εκατομμύρια των αφίξεων και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων. Τώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία και τις προβλέψεις τους, τα έσοδα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα, σε μια «ολική επαναφορά» του εισαγόμενου τουρισμού, ο οποίος ελέγχεται, όπως είναι γνωστό, από μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια.

Πάνω από 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν φέτος τουριστικοί όμιλοι, «τουρ οπερέιτορ», αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, όταν το 2019 τα αντίστοιχα έσοδα ήταν της τάξης των 18,2 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός εξάλλου ότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το 2019, η πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων εδράζεται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες ξοδεύουν περίπου 20% περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι, που σημαίνει ότι η Ελλάδα προσελκύει τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων από το εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων είναι ψηλότερα στη λίστα των προτιμήσεων όσων επισκέπτονται τη χώρα μας.

* * *

Αυτή είναι η «λαμπερή» πλευρά του «τουριστικού θαύματος», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Την άλλη πλευρά, αυτήν που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, μας την αποκαλύπτει μια έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) για το λεγόμενο «καταναλωτικό κλίμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 48% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε πως δεν θα κάνει φέτος ούτε μια μέρα διακοπές και το 22% ότι θα κάνει «πιο περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι». Δηλαδή, 7 στα 10 λαϊκά νοικοκυριά είτε δεν θα ξεπορτίσουν καθόλου φέτος το καλοκαίρι από το σπίτι τους είτε θα αναζητήσουν για λιγότερες μέρες μια ανάσα ξεκούρασης μακριά από την έδρα τους. Μόλις ένα στα δέκα νοικοκυριά αναφέρει ότι θα κάνει τις ίδιες διακοπές με πέρυσι, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει πόσες μέρες έλειψε, πού πήγε και με τι προϋπολογισμό. Απ' όσους πάντως σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές, ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα μειώσει τις δαπάνες του κατά 35%. Εννοείται ότι το μειωμένο εισόδημα παίζει τον πρώτο ρόλο στην «κλεισούρα» του φετινού καλοκαιριού, με το 63% να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των αναγκαίων για την επιβίωση αγαθών και το 50% ότι θα μείνει σπίτι εξαιτίας του υψηλού κόστους στην Ενέργεια και στα καύσιμα. Αλλο ένα 52% δηλώνει πως δεν μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος των μεταφορικών (ας όψονται η βενζίνη των 2,5 ευρώ/λίτρο και η τέταρτη μέσα σε λίγους μήνες αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων), ενώ ανασταλτικός παράγοντας για το 23% είναι το κόστος διαμονής.

* * *

Με λίγα λόγια, το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού είναι για λίγους και εκλεκτούς από το εξωτερικό, σίγουρα όχι όμως για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που θα φάει και φέτος την κάψα με το κουτάλι, αφού και οι μικρές, κοντινές αποδράσεις είναι πλέον απαγορευτικές, στη σκιά του επιβαρυμένου από την ακρίβεια προϋπολογισμού και του μεγάλου κόστους της μετακίνησης. «Τουλάχιστον θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού», θα σκεφτεί κανείς, και η απάντηση έρχεται σχεδόν αυτόματα: Παρά την ανάκαμψη του κλάδου στα επίπεδα του 2019, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι «λείπουν» από τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, ακόμα και από τα αεροδρόμια, επειδή οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο είναι απωθητικές.

Χιλιάδες νέοι και νέες, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, που τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσαν εισόδημα στον τουρισμό, φέτος δεν πλησιάζουν ούτε σε απόσταση ασφαλείας από τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις άλλες επιχειρήσεις, μην μπορώντας να αντέξουν τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και τα αστεία μεροκάματα, που απέχουν έτη φωτός από το να χαρακτηριστούν «αξιοπρεπή» για τις συνθήκες που επικρατούν στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Βέβαια, οι άθλιες αυτές εργασιακές συνθήκες δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι το αποτέλεσμα νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, για να θωρακίσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και να κάνουν δελεαστική την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, με φτηνότερες τιμές για τους τουρίστες, εξαιτίας και του χαμηλότερου «κόστους εργασίας» στις γαλέρες των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του κλάδου.

* * *

Αυτές είναι λοιπόν οι δυο όψεις του τουρισμού στη χώρα μας: Από τη μια τα ρεκόρ των εισπράξεων και των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να κάνουν διακοπές, αλλά και η εκμετάλλευση που χτυπάει «κόκκινο» για τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι οποίοι, συν τοις άλλοις, είναι εκτεθειμένοι και στην «εξωστρέφεια» του τουρισμού, που τον κάνει πιο «ευάλωτο» στις διακυμάνσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, η οποία οδεύει προς νέα κρίση.

Ο καπιταλισμός, το κυνήγι του κέρδους, στερεί από τον λαό το δικαίωμα και την ανάγκη των διακοπών, όπως ακριβώς στερεί από τους εργαζόμενους του κλάδου τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με αξιοπρεπείς αμοιβές. Τίποτα απ' αυτά όμως δεν πρέπει να χαριστεί στο κεφάλαιο και στα κόμματά του. Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα και συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, η διεκδίκηση μέτρων ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος και ουσιαστικής προστασίας από την ακρίβεια, το αίτημα για φτηνές και ποιοτικές διακοπές για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν είναι μόνο απαραίτητα για να πάρει ο λαός ανάσα αλλά φωτίζουν και τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει, για να πάψουν οι ανάγκες του να θεωρούνται «πολυτέλεια» και να συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.


Κ. Μ.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Προτάσσουν την ανάπτυξη «περιεκτικών» σχέσεων

Ξεκινά σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας η συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20

«Κίνα και Ρωσία θα συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα για το καλό μιας αδιάκοπης ανάπτυξης των περιεκτικών εταιρικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, κατά την τακτική ενημέρωση συντακτών και με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία.

Ο Ζάο είπε τα παραπάνω απαντώντας σε ερώτημα για το αν ισχύουν σενάρια περί απόρριψης, από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, πρότασης να επισκεφτεί τη Μόσχα, τα οποία αναπαρήγαγαν μια σειρά ασιατικά ΜΜΕ. «Κίνα και Ρωσία διεξάγουν αποτελεσματικό διάλογο σε όλες τις κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας», είπε.

Στη δε Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «εντελώς αναληθή σενάρια» και υποστήριξε ότι «όταν το επιτρέψουν οι χαλαρώσεις των περιορισμών λόγω COVID, όλες οι επισκέψεις θα γίνουν (...) Ο Σι Τζινπίνγκ έχει έγκυρη πρόταση να επισκεφτεί τη Ρωσία, όπως και ο Πούτιν να επισκεφτεί την Κίνα».

Στο μεταξύ, σήμερα διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας η συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Νοέμβρη.

Με αφορμή τη συνάντηση των ΥΠΕΞ, μια σειρά επαφές των επικεφαλής διπλωματών Κίνας, Ρωσίας, ΗΠΑ κ.ά. «έτρεξαν» όλες αυτές τις μέρες στη Νοτιοανατολική Ασία. Χαρακτηριστικές ήταν οι επαφές του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο Βιετνάμ, μία μέρα μετά την επίσκεψή του στη Μογγολία. Από το Ανόι δήλωσε ότι «παρά τις παράνομες κυρώσεις» της Δύσης, «πέρυσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 25% και αυτή η τάση συνεχίζεται σθεναρά τους πρώτους μήνες της χρονιάς». Υποστήριξε ακόμα ότι «οι εταιρείες του Βιετνάμ αντιλαμβάνονται καθαρά την αξία και το ενδιαφέρον των ενισχυόμενων οικονομικών και επενδυτικών δεσμών με τη Ρωσία», ενώ, ξεχωρίζοντας τον ενεργειακό τομέα, μίλησε για «πολύ στενή και δομημένη συνεργασία».

Από τη μεριά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει επαφές, εκτός από την Ινδονησία, και στην Ταϊλάνδη.

Ο δε Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι συνέχιζε και χτες τη 14ήμερη περιοδεία του η οποία περιλάμβανε συναντήσεις σε Φιλιππίνες, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Μαλαισία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ