ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές

Την τραγική κατάσταση αποτυπώνουν σε καταγγελίες τους μια σειρά σωματεία, απαιτώντας άμεσα μέτρα

Eurokinissi

Σε οριακή κατάσταση διαρκείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι δομές ΠΦΥ, που ενώ δεν έχουν προλάβει να πάρουν «ανάσα» από την ύφεση της πανδημίας και να βάλουν σε μια σειρά τις χιλιάδες εκκρεμότητες για τις νόσους που συσσωρεύτηκαν, τώρα βρίσκονται στις παραμονές της νέας επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία.

Ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές εκτός λειτουργίας, μπαλώματα και μετακινήσεις που ανακυκλώνουν τα προβλήματα, εργασιακή εξόντωση και χιλιάδες μέρες χρωστούμενων ρεπό είναι μερικά από όσα βιώνουν οι υγειονομικοί, με τα σωματεία στα δημόσια νοσοκομεία να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

Αδύνατη η λειτουργία του Παθολογοανατομικού στο Τζάνειο

Στα όριά του βρίσκεται το Παθολογοανατομικό Τμήμα του ΓΝΠ Τζάνειο λόγω της ακραίας υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, «από τις 10/6/2022, οπότε συνταξιοδοτήθηκε μία συνάδελφος, και μετά, στο Τμήμα παραμένει μία και μοναδική γιατρός, η διευθύντρια του Τμήματος, χωρίς κανέναν άλλο επιμελητή ή ειδικευόμενο ιατρό. Οπως γίνεται κατανοητό, για ένα Παθολογοανατομικό Τμήμα με τουλάχιστον 600 χειρουργικά παρασκευάσματα τον μήνα, η λειτουργία του με 1 γιατρό καθίσταται αδύνατη».

Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των ιστολογικών πορισμάτων, ακόμα και για σοβαρά ογκολογικά περιστατικά, έχει επιμηκυνθεί στις 6 - 8 βδομάδες τουλάχιστον, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Τμήμα μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν είναι, αφού έχουν γίνει επανειλημμένα αιτήματα για προκήρυξη μόνιμης θέσης, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια, ενώ και οι ειδικευόμενοι που εργάζονταν στο Τμήμα μέχρι πρότινος ήταν σε παράταση.

Αντίστοιχα, έχουν πέσει στο κενό οι εκκλήσεις για έστω και προσωρινή κάλυψη των κενών με επικουρικό ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα με την τραγική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, έχουν δημιουργηθεί απαγορευτικές συνθήκες εργασίας. Εκτός λειτουργίας είναι ο αγωγός απορρόφησης επικίνδυνων τοξικών - πτητικών αερίων (φορμόλη) στο παρασκευαστήριο με τα νωπά χειρουργικά παρασκευάσματα, με αποτέλεσμα η εισπνοή φορμόλης μαζί με την αφόρητη ζέστη λόγω έλλειψης κλιματισμού να προκαλεί συνθήκες δυσφορίας στους εργαζόμενους του Τμήματος», υπογραμμίζει η Ενωση, απαιτώντας κατεπείγουσα προκήρυξη και πρόσληψη των απαραίτητων μόνιμων παθολογοανατόμων γιατρών, καθώς και αποκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε «ασφυξία» το Ακτινοδιαγνωστικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Σε απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον λαό της Θεσσαλίας κατάσταση βρίσκεται το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λόγω έλλειψης τεχνολόγων, αναδεικνύουν οι σύλλογοι εργαζομένων και γιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρουν, στον οργανισμό του ΠΓΝ Λάρισας προβλέπονται 56 θέσεις, από τις οποίες είναι καλυμμένες μόνο οι 33, κι απ' αυτές μόνο 20 είναι τεχνολόγοι στο Ακτινοδιαγνωστικό. Οι υπόλοιποι 13 καλύπτουν σημαντικές θέσεις τεχνολόγων σε άλλα απαραίτητα Τμήματα που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτείται να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι υπόλοιπες 23 θέσεις.

Οι σύλλογοι των υγειονομικών επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο εμφανίζουν συμπτώματα σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Η - μέχρι στιγμής οριακή - λειτουργία του Τμήματος έχει επιτευχθεί από την περικοπή ρεπό και αδειών και από τον ηρωισμό των εργαζομένων, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πάρει τις άδειες του 2021! Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Τμήματος, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του λαού της Θεσσαλίας. Ασθενείς που χρήζουν άμεσης απεικόνισης καθυστερούν και οι εφημερίες γίνονται επικίνδυνες. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γνωστό τόσο στην τωρινή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, στις διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ, αλλά και στο υπουργείο Υγείας, από πρωτοκολλημένα έγγραφα του Εργαστηρίου, επιστολές και καταγγελίες του Σωματείου, εξώδικη καταγγελία του προσωπικού, αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας και Ερωτήσεις στη Βουλή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Με έναν ακτινολόγο, και αυτόν μετακινούμενο, μένει το Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Με έναν ακτινολόγο θα μείνει το Νοσοκομείο Λιβαδειάς σε δυο βδομάδες, λόγω της συνταξιοδότησης του ενός εκ των δύο γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας οι οποίοι εργάζονται εκεί σήμερα. Εξέλιξη που έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Λιβαδειάς υπάρχουν 5 οργανικές θέσεις ακτινολόγων αλλά σήμερα εργάζονται μόλις 2, καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο του νομού Βοιωτίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

«Τον Δεκέμβρη του 2021 δόθηκε από το υπουργείο Υγείας 6μηνη παράταση στον ακτινολόγο που είναι μπροστά στη σύνταξη, πράγμα που προκλητικά σήμερα το αρνείται, προτείνοντάς του ταυτόχρονα την παραμονή του με μπλοκάκι και δελεαστικές απολαβές!», τονίζει το Σωματείο, καταγγέλλοντας τη στάση του υπουργείου Υγείας. Αναδεικνύοντας δε το μέγεθος της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης, επισημαίνει ότι στον ηλεκτρολόγο που βγαίνει στη σύνταξη οφείλονται μέρες αδείας για πάνω από δύο χρόνια, καθώς επίσης ότι ο ακτινολόγος που παραμένει είναι μετακινούμενος εδώ και χρόνια από το ΚΥ Αλιάρτου και είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να λάβει την καλοκαιρινή του άδεια.

Για την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ακτινολογικό Τμήμα και συνολικά στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αναδεικνύει το Σωματείο: «Πρόκειται για υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, στο πλαίσιο του "νέου ΕΣΥ". Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσονται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό απορρίπτεται από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημα των υγειονομικών για στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό.

Με δεδομένη την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών, τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεων και τους υγειονομικούς εξουθενωμένους, με τεράστιο όγκο υπηρεσιών, οι παροχές Υγείας προς τους πολίτες είναι όχι μόνο υποβαθμισμένες αλλά βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία τους. Εξαναγκάζονται όλο και περισσότερο να απευθύνονται σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό και για την εξασφάλιση της 24ωρης καθημερινής λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος, το Σωματείο απαιτεί άμεση ανανέωση - παράταση της σύμβασης του ακτινολόγου, προκήρυξη όλων των θέσεων ακτινολόγων, ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, να σταματήσουν οι ΣΔΙΤ, οι καταργήσεις νοσοκομείων και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Αναγκαία η αναβάθμιση και όχι το λουκέτο στο «Καραμανδάνειο»

Μια απάντηση στα «ερωτήματα» που διατυπώνει στέλεχος της ΝΔ στην Πάτρα για το μέλλον του παιδιατρικού νοσοκομείου

Στο ερώτημα του κ. Νταβλούρου για το αν πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το «Καραμανδάνειο», η απάντηση μπορεί να είναι μόνο ΝΑΙ, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένα νοσοκομείο που έχει ζωτική σημασία για την περιοχή μας - και όχι μόνο - και γι' αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει τον αγώνα που διεξάγει σήμερα ο πατραϊκός λαός για να στελεχωθεί πλήρως και να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο κ. Περικλής Νταβλούρος, γνωστό στέλεχος της ΝΔ, με άρθρο του - παρέμβαση στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη και υποστηρίζει ότι το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο «έχει κλείσει τον κύκλο του» και πρέπει να κλείσει. Τονίζει ότι πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου.

Για άλλη μια φορά υπερασπίζεται τη διαχρονική πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χτες που έκλεισε το Νοσοκομείο Θώρακος και το 409, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ολες τους, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ και αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως εμπόρευμα, προχώρησαν και προχωρούν όλα αυτά τα χρόνια στην υποβάθμιση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο καθώς και το «Θώρακος», τόσα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, υποβαθμίστηκαν στοχευμένα προκειμένου σήμερα να τα κλείσουν ή να ιδιωτικοποιηθούν. Να τα αφήσουν αυτά που ξέρουν, ότι δήθεν τάχα κλείνουν το «Καραμανδάνειο» προκειμένου να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ (ούτε καν δεσμεύονται ότι θα γίνει) ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Και μάλιστα, επιλέγει η ΝΔ επιφανές στέλεχός της από τον χώρο της Υγείας προκειμένου να «ντύσει» το κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» με την επιστημοσύνη του!

Το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία της πόλης μας, εξυπηρετεί περιστατικά από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Σήμερα, το 2022, με τέτοια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι αναχρονιστικό να μιλάμε για κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας. Πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο, που σε συνθήκες πανδημίας, φάνηκαν τα τεράστια κενά στη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής, φάνηκαν οι τεράστιες ανάγκες του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάνηκε το τεράστιο κενό που άφησε το κλείσιμο του Νοσοκομείου Θώρακος που θα μπορούσε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς COVID περιστατικών. Το ίδιο τεράστιο κενό θα αποτελέσουν το κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου, η αναστολή των χειρουργείων που εξυπηρετούν όχι μόνο τα παιδιά της Αχαΐας αλλά πέντε νομών.

Μάλιστα, ο κ. Νταβλούρος επικαλείται την «πολυδιάσπαση υπηρεσιών», με στόχο στην ουσία να προωθηθεί ο περιορισμός των υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα για να ανοίξει νέο πεδίο κερδοφορίας από τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, όπως γίνεται γνωστό, στην Πάτρα ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύγχρονη μονάδα παίδων από μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο, ερχόμενο ουσιαστικά να καλύψει το «κενό» που αφήνει το «Καραμανδάνειο» (μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο, εκτός Αθηνών), εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους μετόχους του. Δηλαδή, οι γονείς, για άλλη μια φορά, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης, ο κ. Νταβλούρος γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, αποθεώνοντας την αγοραία λογική «κόστος - όφελος» που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, όταν επικαλείται τη «διαχείριση των προϋπολογισμών» από το υπουργείο. Ολοι ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση γίνεται η διαχείριση από το υπουργείο και γι' αυτό έχουμε φτάσει ως εδώ.

Ο νομός Αχαΐας έχει μεγάλες ανάγκες σε δημόσιες δομές Υγείας. Χρειάζεται ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο, ένα σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο, ένα σύγχρονο νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ένα σύγχρονο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, σύγχρονα Κέντρα Υγείας, που να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Τι μας λέει ο κ. Νταβλούρος; Να κλείσουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας, προκειμένου να διεκδικήσουμε σύγχρονες;

Οι φορείς όλης της πόλης, μαζί με τους εργαζόμενους του «Καραμανδάνειου», θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αναβαθμισμένη λειτουργία του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου και την πλήρη στελέχωσή του. Γιατί, σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δημόσια νοσοκομεία που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας, στην πρόληψη, στη νοσηλεία, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση. Απαιτούνται οι αναγκαίες και κατάλληλες δομές στο πλαίσιο της ενιαίας λειτουργίας των τριών επιπέδων Υγείας (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο), με πλήρη στελέχωση και επαρκή χρηματοδότηση.


Ελένη ΛΑΤΑ
Γενική Οικογενειακή Γιατρός, Επικουρική Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ