ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στη μάχη για να γίνει το συνέδριο υπόθεση των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιάννη Τζαβάρα για τη μεγάλη μάχη, για να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο

Από συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
Από συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, πρωτοπόροι συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη να φτάσει το κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» για αλλαγή σελίδας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας όσο πιο πλατιά γίνεται στους χώρους δουλειάς και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Διακινούν τη διακήρυξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» και καλούν τους εργαζόμενους και τους αντιπροσώπους να μετατρέψουν το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, το Σάββατο 25 Ιούνη (ξεκινάει στις 9 π.μ.), σε αγωνιστικό σταθμό, που δεν θα σηματοδοτήσει απλά την αλλαγή διοίκησης αλλά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή. Να γίνει με τη συμμετοχή τους μια «γιορτή» της εργατικής τάξης, ένα πραγματικό συνέδριο εργατών, όπου θα ακουστούν η δική τους φωνή, τα βάσανα που βιώνουν στους χώρους δουλειάς και την καθημερινότητά τους, αλλά και θα οργανώσουν συλλογικά τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, απέναντι στη νέα, ακόμη πιο σφοδρή επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους και η ζωή των λαϊκών οικογενειών συνολικότερα.

Να αποτελέσει το συνέδριο έναν κομβικό σταθμό για να γίνει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας αποκούμπι για όλους τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, ένα «όπλο» στα χέρια τους. Να μπει ένα τέλος στην απαξίωση και τον εκφυλισμό όπου το έχει οδηγήσει η ηγετική ομάδα της διοίκησης. Να γίνει ένα Εργατικό Κέντρο που θα παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι αυτά της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Γιάννη Τζαβάρα, μέλος της τωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πρόεδρο του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, ο οποίος συμμετέχει στην προσπάθεια για αλλαγή ρότας στο Εργατικό Κέντρο, μέσα από την «Αγωνιστική Συνεργασία».

«Η "Αγωνιστική Συνεργασία" Εργατικού Κέντρου Εύβοιας είναι ο συνδυασμός που συγκροτήθηκε με πυρήνα την "Ταξική Ενότητα" και δεκάδες ακόμα εργαζόμενους και εργαζόμενες. Εργαζόμενους και εργαζόμενες που παρά τις διαφορές μας συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς για το μεροκάματο, τις συνθήκες εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ καθώς και για τα συνολικότερα ζητήματα όπως η Υγεία, η πανδημία, η ακρίβεια, ο πόλεμος, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είμαστε εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που βράζουν από οργή και αγανάκτηση. Που αγωνιούμε για το πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας, για την ακρίβεια, για το πώς θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του ρεύματος, για τον πόλεμο πάνω από τα κεφάλια μας. Είμαστε εργαζόμενοι που βιώνουμε την εντατικοποίηση, τα μεροκάματα - ψίχουλα, τις "ελαστικές" μορφές εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και μετανάστες εργάτες, θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τη σημασία του συνεδρίου τονίζει:

«Παράλληλα με όλα αυτά, είμαστε όλοι εμείς που δεν συμβιβαστήκαμε αλλά, αντίθετα, αντιταχθήκαμε στην παράλυση, στον εκφυλισμό και την απαξίωση που έσυρε το Εργατικό Κέντρο η σημερινή ηγετική ομάδα των παρατάξεων "ΕΜΕΙΣ - Συνεργαζόμενοι" και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Και απέναντι στη διαλυτική και σάπια αυτή κατάσταση βγαίνουμε μπροστά για να αλλάξει συθέμελα το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και να γίνει ένα Εργατικό Κέντρο πραγματικό αποκούμπι για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε ολόκληρη την Εύβοια».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Πολλές ζημιές στην παραγωγή ελιάς και σταφίδας από τις χαλαζοπτώσεις

Αμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις στο 100% απαίτησε η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Αγρινίου

Την άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ελιάς καλαμών, εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών, 100% αποζημίωσή τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει συνολικά την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, απαίτησε με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες το πρωί, στο υποκατάστημα του Οργανισμού στο Αγρίνιο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Οι χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρναβιάς, «παραγωγοί να κινδυνεύουν να μείνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς εισόδημα, αφού πέρυσι χτυπήθηκαν απ' την ακαρπία, χωρίς να αποζημιωθούν, και πιο πριν η τιμή του προϊόντος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Αγρινίου και παραγωγοί από τη Λεπενού και το Αγγελόκαστρο, απαιτώντας από κοινού με την Ομοσπονδία την άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ. «Απ' την Υπηρεσία απαντήθηκε ότι στην παρούσα φάση έλεγχοι γίνονται στα τριφύλλια. Ομως, η ζημιά στην ελιά που έπεσε, που ακόμη δεν έχει ούτε κουκούτσι, τώρα φαίνεται και αν καθυστερήσουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, τότε δεν θα έχει απομείνει τίποτα στα χωράφια», σημείωσε ο Γιάννης Καρναβιάς, προσθέτοντας ότι είναι διαχρονική η ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σε άλλες περιοχές

Στο μεταξύ, ζημιές από χαλαζόπτωση έχουν σημειωθεί και σε άλλους νομούς. Παρόμοια προβλήματα καταγράφηκαν σε σειρά χωριών της Ηλείας στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή της Ηλιδας. Χτυπήθηκαν ιδιαίτερα οι καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, όπου σε ορισμένα χωριά στην Ηλιδα (Περιστέρι, Οινόη) εκτιμώνται απ' τους παραγωγούς έως και το 80%. Πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στο γεγονός της ανύπαρκτης ουσιαστικά τιμής που είχε πέρυσι το προϊόν, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη παραγωγής. Οσα κλήματα χτυπήθηκαν κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ το τελικό προϊόν θεωρείται μη «εμπορεύσιμο», με κίνδυνο να μείνουν αρκετοί ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Χατζή Μεσσηνίας αναδεικνύει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, σημειώνοντας ότι «οι παραγωγοί σταφίδας πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υποστεί μια κοροϊδία από κράτος και εμπόρους άνευ προηγούμενου, με αποτέλεσμα να έχουν δώσει το προϊόν πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, πράγμα που σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις σε εφόδια, πετρέλαιο, ΔΕΗ έκανε τη φετινή καλλιέργεια ασύμφορη».

Ο Σύλλογος στέκεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καυτηριάζοντας ότι το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς σε οργάνωση της πάλης τους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μπει τέλος στις απάνθρωπες συνθήκες για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα

Στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, στη Δυτική Αχαΐα και στην ευρύτερη περιοχή αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης, απαιτώντας άμεσα λύσεις.

«Το "θαύμα" της φράουλας στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, αλλά και της Δυτικής Αχαΐας, βασίστηκε "στο αίμα και τον ιδρώτα" χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με μισθούς πείνας, διαμένουν και διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Γίνονται αντικείμενα βάρβαρης εκμετάλλευσης από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις παραγωγής φράουλας.

Οι εργάτες αυτοί διαβιούν σαν σκλάβοι, σε συνθήκες χειρότερες από αυτές της φαβέλας, μέσα σε πρόχειρους καταυλισμούς από νάιλον, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς τουαλέτες», σημειώνεται στην Ερώτηση και προστίθεται ότι η συνολική κατάσταση «έχει διαμορφώσει συνθήκες υγειονομικής βόμβας, τόσο για τους μετανάστες εργάτες γης όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Η Νέα Μανωλάδα στην Ηλεία, ο Λάπας στην Αχαΐα βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας, με τους κατοίκους να αποκλείονται ακόμα και από την εθελοντική αιμοδοσία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις τεράστιες κρατικές ευθύνες για το ότι «εργάζονται και να διαβιούν άνθρωποι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν τα ματωμένα κέρδη των μεγαλοπαραγωγών φράουλας», και ειδικά για τα ζητήματα υγείας των μεταναστών εργατών γης υπογραμμίζουν:

«Η όποια πρόνοια σε ιατρική περίθαλψη αφορά μόνο όσους έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ, μια ισχνή μειοψηφία σε σχέση με το σύνολο όσων απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, και δεν αφορά το σύνολο των εμβολιασμών που πρέπει να πραγματοποιούνται, παρά κυρίως για τον Covid».

«Ο αγώνας των τελευταίων μηνών, όσων μεταναστών εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας, εστιάζει στη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και προστασίας της υγείας όλων των μεταναστών εργατών αλλά και των κατοίκων της περιοχής», τονίζεται στην Ερώτηση και καλείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να δοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις, και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

Επίσης, να ξαναρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό για το σύνολο των ασθενειών που επιβάλλεται, να εξασφαλιστεί σε όλους αριθμός ασφάλισης, με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Απαιτείται επιπλέον ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές, για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, αλλά και για αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και την έξοδο των περιοχών από το καθεστώς της καραντίνας. Και να δοθεί λύση, με ευθύνη του κράτους και των μεγαλοπαραγωγών φράουλας, για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης όλων των μεταναστών εργατών γης, καθώς και για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αξιοπρεπές μεροκάματο και ασφάλιση.

«ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΗΣ 2022
Παραμένουν η τεράστια «ευελιξία» και η προσωρινότητα στις συμβάσεις

«Θετικό παρέμεινε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο τον Μάιο όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ"». Με αυτό το σχόλιο το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να προβάλει τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης όσον αφορά την πολιτική της απασχόλησης. Αλλά τα δεδομένα του συστήματος «Εργάνη» μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι, αφού η σύγκριση γίνεται με τα δύο προηγούμενα έτη της πανδημίας, ενώ σε σύγκριση με τον Μάη του 2019, πριν την πανδημία, το ισοζύγιο αν και θετικό (καθώς πάντα τον συγκεκριμένο μήνα έχουμε αύξηση των προσλήψεων εξαιτίας του τουρισμού) είναι μικρότερο. Ετσι, ενώ φέτος το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι θετικό κατά 99.956 θέσεις, το 2019 ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις. Μάλιστα, η αύξησή του σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην αύξηση της απασχόλησης στα καταλύματα (46.580 θέσεις) και στην Εστίαση (29.295 θέσεις).

Πάντως, και τον φετινό Μάη μεγάλο μέρος των νέων συμβάσεων είναι με μερική απασχόληση (37,05%) και εκ περιτροπής εργασία (8,29%), ενώ με πλήρη απασχόληση είναι το 54,66%, αλλά ένα σημαντικό μέρος και αυτών είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι 4 στις 10 απολύσεις μέσα στον Μάη έγιναν εξαιτίας της λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα, στις 226.403 απολύσεις οι 94.873 ήταν από τη λήξη συμβάσεων.

Την τεράστια «ευελιξία» και την «ανακύκλωση» του εργατικού δυναμικού μαρτυρούν και οι ροές απασχόλησης κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ειδικότερα, το διάστημα Γενάρης - Μάης 2022, ενώ έγιναν 1.115.594 αναγγελίες νέων προσλήψεων, ταυτόχρονα έγιναν και 867.515 απολύσεις!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ