Από παρεμβάσεις σχετικές με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
MotionTeam |
Ο Θοδωρής Βαριδάκης, εργαζόμενος στη συντήρηση και την επισκευή τρένων στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, που αντέδρασαν στη μεταφορά προσωπικού στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα αναλάμβανε «ΝΑΤΟικά - πολεμικά καθήκοντα».
Οπως είπε, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολλοί εργαζόμενοι του χώρου, που ήταν ενάντια στον πόλεμο, που δεν διάλεγαν πλευρά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, έθεταν το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ από τη Θεσσαλονίκη;».
Και συνεχίζοντας, εξήγησε ότι «η απάντηση ήρθε όταν η εταιρεία, στην οποία έχει πωληθεί ο ΟΣΕ, έδωσε εντολή στα τμήματά μας να μεταβούμε στην Αλεξανδρούπολη για να συνδράμουμε αμαξοστοιχίες με μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού, συμφερόντων ΝΑΤΟ. Η δική μας απάντηση ήταν ξεκάθαρη! Πλάτες σε φονιάδες και απέναντι σε λαούς δεν βάζουμε! Μαζέψαμε υπογραφές και ενημερώσαμε την εταιρεία ότι δεν δεχόμαστε την αποστολή». Η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πάνε, «πως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι δρομολόγια θα κάνουν τα τρένα που φτιάχνουμε και πως με την άρνησή μας πάμε κόντρα στη σύμβαση που υπογράψαμε, πως αρνούμαστε και καλά να τελειώσουμε την εργασία μας. Μας απείλησε με απολύσεις, αλλά ξέραμε ήδη ότι οι πλάτες μας είναι πια μεγαλύτερες από την αλληλεγγύη και τη στήριξη που δεχτήκαμε από μεγάλο κομμάτι εργαζομένων και του λαού, γιατί τελικά είχαμε επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!». «Είμαστε υπερήφανοι γιατί αυτή η Επιτροπή των εργατών κράτησε κόντρα σε έναν δύσκολο μηχανισμό της εργοδοσίας και των ανθρώπων της», πρόσθεσε ο εργαζόμενος.
Ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι «καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή, χωρίς όμως να βάλουμε τελεία, γιατί οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας - Κίνας, με θύματα τους λαούς και στην προκειμένη περίπτωση τους ναυτεργάτες».
Πρόσθεσε ότι «επιβεβαιώθηκαν όλες οι ανησυχίες που έχουμε εκφράσει για την ασφάλεια των ναυτεργατών. Το θαλάσσιο εμπόριο σε εμπόλεμες περιοχές δεν έχει σταματήσει και τα εμπορικά πλοία γίνονται στόχος της πολεμικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται. Οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση φέρουν ατόφια την ευθύνη για τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που είναι δεμένη στο άρμα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, προσπαθώντας να προετοιμάσουμε τους συναδέλφους μας για να κρατήσουν στάση απειθαρχίας στην εμπλοκή εμπορικού πλοίου στα σχέδια του ΝΑΤΟ».
Σταθερά το ΠΑΜΕ στο πλευρό του πιο άγρια εκμεταλλευόμενου τμήματος της εργατικής τάξης
Από το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα |
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, στον αγώνα των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, ο οποίος μαζικοποιείται τους τελευταίους μήνες, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια πρωτοφανής διαδήλωση στην περιοχή, με καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.
Οπως είπε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, «παρά τον εκφοβισμό της εργοδοσίας οι μετανάστες εργάτες γης παλεύουν μαζί μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Συναντήθηκα μαζί τους το 2008 στη Νέα Μανωλάδα, ως πρωτοεκλεγείσα πρόεδρος στο ΕΚ, και ήταν η αφορμή για να συναντηθώ με το ΠΑΜΕ. Από τότε δίνουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα σε αντίξοες συνθήκες.
Με τη συνεργασία των δύο Εργατικών Κέντρων (Αμαλιάδας και Πάτρας), των συναδέλφων από την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών και της Επιτροπής των μεταναστών εργατών γης, απαιτούμε και παλεύουμε για να έχουν τα αδέρφια μας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προσωρινό ΑΜΚΑ ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν με ταχείς ρυθμούς».
Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει γι' αυτό το ζήτημα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία που έγινε στις 4 Ιούνη: «Ξεκίνησε με 1.000 περίπου συναδέλφους από τη Νέα Μανωλάδα και κατέληξε με 2.000 περίπου στη Βάρδα, αφού στη διαδρομή έμπαιναν οι συνάδελφοι που σχολούσαν από τα χωράφια. Μια πορεία 3 χιλιομέτρων, που όμως έκανε μεγάλο θόρυβο. Να είναι σίγουροι οι μεγαλοφραουλάδες πως η επόμενη που ετοιμάζεται θα τους κάνει να λουφάξουν (...) Κάθε επόμενη κίνησή μας από εδώ και πέρα θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι σε αυτούς τους μεγαλοκαλλιεργητές, που αναγκάζουν περίπου 10.000 ανθρώπους να ζουν σε θερμοκήπια, δίπλα σε στάσιμα νερά».
Στη μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών εργατών στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στάθηκε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, σημειώνοντας ότι εργάζονται στον κλάδο χιλιάδες που προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας, όπως Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Το Συνδικάτο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πλατιά δουλειά, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και στα μέρη όπου ζουν, και «έχουμε εντάξει τους συναδέλφους στη δύναμή του». Τον Ιούνη του 2020 με συγκεκριμένο σχεδιασμό στήθηκαν Επιτροπές μεταναστών εργατών γης και σε άλλες περιοχές. Ακόμα, έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Μιλώντας για κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από τους μετανάστες, στάθηκε σε αυτή που πραγματοποιήθηκε στον Μαραθώνα το καλοκαίρι του 2021, όπου ξεκίνησαν μόνοι τους απεργία και με τη βοήθεια του Συνδικάτου κέρδισαν αύξηση στο μεροκάματο. Αυτή η μάχη εκφράστηκε και στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου το 2020, όταν ψήφισαν περίπου 1.000 εργάτες γης. Είναι μια πείρα που έχει αξιοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εκτός Αττικής, σημείωσε.
Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, μιλώντας για την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και τα θετικά παραδείγματα από αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είπε πως ένα από αυτά «είναι η ενότητα, η συνεργασία και ο συντονισμός πάλης που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις συνταξιουχικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), συσπειρώνοντας σε αυτή το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας». Η ΣΕΑ, είπε, ξεκίνησε με τρεις συνταξιουχικές οργανώσεις και σήμερα είναι δέκα «εκπροσωπώντας 300 συνταξιουχικά σωματεία σε όλη τη χώρα από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η βάση της συνεργασίας στηρίζεται στις αρχές της ισοτιμίας, του σεβασμού και της αυτοτέλειας της κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στη ΣΕΑ.
Επίσης η συμμετοχή των συνταξιουχικών οργανώσεων στη ΣΕΑ δεν προϋποθέτει ιδεολογική ή πολιτική ή άλλη ταύτιση των συμμετεχόντων. Υπάρχει η συμφωνία ότι οι ανάγκες και η ζωή των συνταξιούχων δεν μπορούν να χωρέσουν στο πλαίσιο των αναγκών του κεφαλαίου, που οι κυβερνήσεις του οριοθετούν».
Ο Πολύβιος Τσίρκας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), επισήμανε ότι ο ίδιος ως συνταξιούχος μαζί με άλλους συναδέλφους πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ με τη συμβολή του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, προκειμένου «να συσπειρώσουμε τις αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις και να εκφραζόμαστε συλλογικά και θεσμικά». Το εγχείρημα πέτυχε, παρόλο που στον χώρο υπάρχει μεγάλη διάσπαση με την ύπαρξη πολλών σωματείων και εργαζομένων και συνταξιούχων. Ξεκινήσανε, είπε, 100-200 μέλη και σήμερα έχουν φτάσει τα 6.000 και πλέον μέλη, «είμαστε το μεγαλύτερο σωματείο στον χώρο του συνταξιουχικού κινήματος της ΔΕΗ, στον χώρο της Ομοσπονδίας και ευρύτερα στον πανελλαδικό χώρο».