Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!

Σταθερά το ΠΑΜΕ στο πλευρό του πιο άγρια εκμεταλλευόμενου τμήματος της εργατικής τάξης

Από το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα
Από το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα
Σημαντική ήταν η παρουσία και μεταναστών εργατών στην Πανελλαδική Σύσκεψη, ειδικά από κλάδους στους οποίους το μεταναστευτικό στοιχείο είναι πιο έντονο (οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, εργάτες γης κ.λπ.). Καθώς γι' αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης είναι ακόμα μεγαλύτερες οι δυσκολίες για να οργανωθεί και να παλέψει μέσα από τα συνδικάτα, κάθε τέτοια παρουσία μετανάστη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, στον αγώνα των αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, ο οποίος μαζικοποιείται τους τελευταίους μήνες, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια πρωτοφανής διαδήλωση στην περιοχή, με καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.

Οπως είπε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, «παρά τον εκφοβισμό της εργοδοσίας οι μετανάστες εργάτες γης παλεύουν μαζί μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Συναντήθηκα μαζί τους το 2008 στη Νέα Μανωλάδα, ως πρωτοεκλεγείσα πρόεδρος στο ΕΚ, και ήταν η αφορμή για να συναντηθώ με το ΠΑΜΕ. Από τότε δίνουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα σε αντίξοες συνθήκες.

Με τη συνεργασία των δύο Εργατικών Κέντρων (Αμαλιάδας και Πάτρας), των συναδέλφων από την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών και της Επιτροπής των μεταναστών εργατών γης, απαιτούμε και παλεύουμε για να έχουν τα αδέρφια μας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προσωρινό ΑΜΚΑ ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν με ταχείς ρυθμούς».

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει γι' αυτό το ζήτημα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία που έγινε στις 4 Ιούνη: «Ξεκίνησε με 1.000 περίπου συναδέλφους από τη Νέα Μανωλάδα και κατέληξε με 2.000 περίπου στη Βάρδα, αφού στη διαδρομή έμπαιναν οι συνάδελφοι που σχολούσαν από τα χωράφια. Μια πορεία 3 χιλιομέτρων, που όμως έκανε μεγάλο θόρυβο. Να είναι σίγουροι οι μεγαλοφραουλάδες πως η επόμενη που ετοιμάζεται θα τους κάνει να λουφάξουν (...) Κάθε επόμενη κίνησή μας από εδώ και πέρα θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι σε αυτούς τους μεγαλοκαλλιεργητές, που αναγκάζουν περίπου 10.000 ανθρώπους να ζουν σε θερμοκήπια, δίπλα σε στάσιμα νερά».

Στη μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών εργατών στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στάθηκε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, σημειώνοντας ότι εργάζονται στον κλάδο χιλιάδες που προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας, όπως Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Το Συνδικάτο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πλατιά δουλειά, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και στα μέρη όπου ζουν, και «έχουμε εντάξει τους συναδέλφους στη δύναμή του». Τον Ιούνη του 2020 με συγκεκριμένο σχεδιασμό στήθηκαν Επιτροπές μεταναστών εργατών γης και σε άλλες περιοχές. Ακόμα, έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Μιλώντας για κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από τους μετανάστες, στάθηκε σε αυτή που πραγματοποιήθηκε στον Μαραθώνα το καλοκαίρι του 2021, όπου ξεκίνησαν μόνοι τους απεργία και με τη βοήθεια του Συνδικάτου κέρδισαν αύξηση στο μεροκάματο. Αυτή η μάχη εκφράστηκε και στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου το 2020, όταν ψήφισαν περίπου 1.000 εργάτες γης. Είναι μια πείρα που έχει αξιοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εκτός Αττικής, σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ