ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προκλητική υπεράσπιση της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ

Απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Την πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ υπερασπίζεται προκλητικά η Κομισιόν σε απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου M. Vestager σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Η Κομισιόν παραδέχεται ότι διατηρούνται σε ισχύ και εν εξελίξει τα σχέδια για απολύσεις των εργαζομένων, απαξίωση και πώληση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας κάλυψη στις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κι όλα αυτά ενώ την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση του νικελίου που διαθέτει και επεξεργάζεται η ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο λόγω της ευρείας εφαρμογής του στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και την ηλεκτροκίνηση αλλά και λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με δεδομένο και ότι η Ρωσία και η Ουκρανία, χώρες παραγωγοί νικελίου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαγωγής του.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αναπαρήγαγε επίσης τους χιλιοειπωμένους και χρεοκοπημένους ισχυρισμούς περί δήθεν «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να δικαιολογήσει τα απαράδεκτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ως εργαλείο για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Απαιτεί απροκάλυπτα την υλοποίηση της απόφασης που υποχρεώνει την Ελλάδα να ανακτήσει, όπως αναφέρεται, την «ενίσχυση ύψους 135 εκατ. ευρώ (συν τους τόκους) η οποία χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008-2010». Με πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ έχει πρόστιμο για «κρατικές ενισχύσεις» έμεινε χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια. Το γεγονός αυτό την έφερε πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή της. Και όλα αυτά όταν η ΕΕ με τις αποφάσεις της, τα προγράμματά της, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, έχει «μπουκώσει» με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τα funds, μέσω επιδοτήσεων, κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων, φοροαπαλλαγών, εξασφαλίζοντάς τους εγγυημένη κερδοφορία.

Η απάντηση της Κομισιόν είναι χειροπιαστή απόδειξη για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό μας ότι η πολιτική της ΕΕ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έχουν μόνιμα θύματα τους ίδιους για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Με την ενίσχυση του μεγαλειώδους αγώνα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη του λαού μπορεί να εμποδιστεί το σχεδιασμένο έγκλημα απαξίωσης και απόλυσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπως αναδεικνύουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καλώντας σε ένταση της πάλης, για να μη μείνει αναπάντητη η πρόκληση, για τη διεκδίκηση:

-- Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

-- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

-- Να υπάρξουν σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό της κερδοφορίας!

Τον θάνατο βρήκε 50χρονος σε καρνάγιο συντήρησης σκαφών στην Αμαλιάπολη του Αλμυρού

Εμφανείς οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Εμφανείς οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Τη θλίψη του για τον μεταλλεργάτη, μέλος του Συνδικάτου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη Αλμυρού, την προηγούμενη Πέμπτη, εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Το Συνδικάτο απαιτεί να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Την Παρασκευή, κλιμάκιο της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου επισκέφθηκε τον χώρο του δυστυχήματος, όπου διαπίστωσε για μια ακόμη φορά τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις της εργοδοσίας σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται για την εκτέλεση πάσης φύσεως ναυπηγικών εργασιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, ο 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής εκτελούσε εργασίες στο κατάστρωμα του πλοίου και έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων από μεγάλο άνοιγμα στα πλευρικά του πλοίου, στην προσπάθειά του να μοντάρει τις λαμαρίνες. Είναι ενδεικτικό ότι περιμετρικά του πλοίου δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα είτε στηθαία για την αποφυγή της πτώσης. Η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη όταν οι εργασίες γίνονται σε ύψος, να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέτρα συλλογικής προστασίας για την πρόληψη της πτώσης καθώς και να χορηγεί μέτρα ατομικής προστασίας για την αποφυγή τραυματισμού π.χ. ολόσωμες ζώνες ασφαλείας, δίχτυα ασφαλείας, κράνη. Οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας αποτυπώνονται και σε φωτογραφία που έδωσε το Συνδικάτο στη δημοσιότητα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» θυμίζει ότι αντίστοιχο εργοδοτικό έγκλημα είχε συμβεί και το 2014, όταν εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, από βαρύ μεταλλικό εξάρτημα. Αλλωστε, το Συνδικάτο εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο εν λόγω ναυπηγείο. Αναδεικνύοντας τις αιτίες των συχνών εργατικών ατυχημάτων, σημειώνει μεταξύ άλλων την απαξίωση του ΣΕΠΕ, που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τον νόμο Χατζηδάκη και τονίζει ότι «τα μέτρα προστασίας έχουν γίνει και αυτά ατομική ευθύνη».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζομένους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να δημιουργήσουν με δική τους πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να εφαρμοστεί η ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου στο νομό Μαγνησίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα άνεργη για ανεξόφλητο ποσό 149 ευρώ...

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα άφησαν άνεργη η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ για ανεξόφλητο ποσό 149 ευρώ... Το γεγονός γνωστοποίησε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στο οποίο κατέφυγε η άνεργη για να ζητήσει στήριξη.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Ιωαννίνων αναφέρει ότι η διακοπή της παροχής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ έγινε την Παρασκευή 3/6 και αφορούσε λογαριασμό κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ αξίας 152 ευρώ, που ενσωματώνει προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό αξίας 149 ευρώ!

«Η διακοπή του ρεύματος πραγματοποιήθηκε ημέρα Παρασκευή, για να τιμωρηθεί η άνεργη μένοντας όλο το Σαββατοκύριακο χωρίς ρεύμα και χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας και διακανονισμού με τη ΔΕΗ», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί: «Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, καθώς «η αναμονή των όποιων κυβερνητικών μέτρων για την "ανακούφιση" του λαού από τη μια καλλιεργεί τη λογική πόσα θα χάσουμε και από την άλλη μας γυρίζει κυριολεκτικά δεκαετίες πίσω, στο "σκοτάδι", παρά τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 24 Ιούνη κατεβαίνουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα

Πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με πανελλαδική κινητοποίηση στις 24 Ιούνη, που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη τους. Η πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Οι συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις τους, επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, και απορρίπτουν τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Ειδικότερα, απαιτούν μεταξύ άλλων «να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επίσης απαιτούμε κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων και να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Συσκέψεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ. στο Αγρίνιο (Εργατικό Κέντρο) καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, μαζί με τα συνταξιουχικά σωματεία του νομού και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Αύριο Τετάρτη στην Πάτρα τα συνταξιουχικά σωματεία της πόλης, του Πύργου, της Αμαλιάδας, του Αιγίου και των Καλαβρύτων οργανώνουν σύσκεψη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Την Παρασκευή 10 Ιούνη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί σε σύσκεψη για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Τη συμμετοχή του αποφάσισε και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα».

Εκλογές στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας

Ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Καβάλας και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 10 Ιούνη. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία του Σωματείου (δημοτική αγορά Καβάλας, 1ος όροφος, από 9 π.μ. μέχρι 1 μ.μ.).

Στη Θάσο οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Ιούνη στην Ποταμιά (5 μ.μ. - 7 μ.μ.) και στην Παναγιά (7 μ.μ. - 9 μ.μ.), και την Παρασκευή 10 Ιούνη στα Λιμενάρια (5 μ.μ. - 7 μ.μ.).

Ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τη χτεσινή χαλαζόπτωση

Χιλιάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών έπληξε η ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι το απόγευμα της Δευτέρας σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας.

Οι αγρότες για μια ακόμα φορά είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Μεταξύ των περιοχών όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές είναι το Αμύνταιο Φλώρινας, όπου το χαλάζι ισοπέδωσε τους κόπους μιας χρονιάς, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα σιτηρά και στο ροδάκινο.

Ανάλογες ζημιές σημειώθηκαν σε πράσινες καλλιέργειες στα χωριά Πλατύκαμπος, Μελία και Χάλκη του δήμου Κιλελέρ του νομού Λάρισας.

Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων βρέθηκαν χτες σε πολλές πληγείσες περιοχές, ενώ και σήμερα θα βρεθούν σε χωριά που επλήγησαν. Με δεδομένο ότι πολλοί αγρότες θα μείνουν χωρίς εισόδημα ενώ έχουν κάνει τα καλλιεργητικά έξοδα, καλούν τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις για την άμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση, την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Δικαστικές μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Σε επαγρύπνηση καλεί η εκλεγμένη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ τους συνταξιούχους μηχανικούς μετά τη μαζική αγωνιστική παράσταση χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, αφού «διορίστηκαν» με προσωρινή διαταγή - «μνημείο» παρέμβασης της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα - αυτή τη φορά «εξάντλησαν» τις μεθοδεύσεις.

Επικαλέστηκαν τη «μη έγκαιρη» πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του περασμένου Μάη που είχε προκηρύξει εντός των καταστατικών προβλέψεων η νόμιμη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και τις οποίες οι ίδιοι εμπόδισαν με έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής.

Ουσιαστικά επιχειρούν να ελέγξουν δικαστικά την ΕΣΤΑΜΕΔΕ προκειμένου να την «κλείσουν». Εχουν ήδη αναγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εικονική διαδικτυακή «Γενική Συνέλευση» και εκλογές με την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» της νοθείας, των εκβιασμών και του φακελώματος που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργατικά σωματεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ