ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Χιλιάδες στους δρόμους απαιτώντας ζωή με δικαιώματα

Η τεράστια διαδήλωση μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς προμηνύει τη συνέχεια του αγώνα

Και οι «σύγχρονοι σκλάβοι» ξεσηκώνονται. Αυτό το μήνυμα στέλνουν η μεγάλη μεγάλη συγκέντρωση και η μαχητική πορεία του περασμένου Σαββάτου, από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα, που πραγματοποίησαν οι μετανάστες εργάτες γης της περιοχής, αποφασισμένοι να ορθώσουν πια ανάστημα στην άγρια εκμετάλλευση, στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής που θυμίζουν μεσαίωνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν για μια ακόμα φορά αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Τροφίμων, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα που οι ίδιοι έχουν συγκροτήσει, αλλά και εργαζόμενοι από τις γύρω περιοχές και την Πάτρα.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μάλιστα από τη μεγάλη κινητοποίηση, που αποτυπώνουν τη μαζικότητα, τις διεκδικήσεις αλλά και την οργή των εργατών που δεν αντέχουν να ζουν άλλο σαν τα ποντίκια, ταξιδεύουν μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, και στις πατρίδες τους.

Στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, και Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος.

Ζωντάνεψε ξανά η πλατεία

Πλημμύρισαν τους δρόμους οι μετανάστες εργάτες γης
Πλημμύρισαν τους δρόμους οι μετανάστες εργάτες γης
Η πλατεία της Νέας Μανωλάδας γέμισε με χιλιάδες εργαζόμενους απ' τα φραουλοχώραφα και τις άλλες καλλιέργειες, που μόλις σχολούσαν απ' τη δουλειά κατέφθαναν στον χώρο. «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα, γραμμένο στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και τις γλώσσες των μεταναστών εργατών στο πανό με το οποίο διαδήλωσαν. Με τους ήχους μουσικών και τραγουδιών απ' τις πατρίδες τους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απ' αυτές και τις οικογένειές τους, ενώθηκαν με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, των Εργατικών Κέντρων και των συνδικάτων, ορισμένοι φορώντας και παραδοσιακές στολές των χωρών τους, έστειλαν μήνυμα ότι μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται. Η πλατεία ζωντάνεψε ξανά απ' τα τραγούδια των εργατών στις γλώσσες των μεταναστών και στα Ελληνικά. Εδειξαν ότι τους εργάτες δεν τους χωρίζουν γλώσσες, χρώμα, θρησκεία, ήθη και έθιμα. Εχουν κοινά προβλήματα και συμφέροντα, παλεύουν «τ' όνειρο ζωή να γίνει».

Μαζί στον αγώνα

Η συγκέντρωση άνοιξε με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του ΕΚ Αμαλιάδας, που σημείωσε ότι ο συνδικαλιστικός φορέας θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε ο αγώνας των μεταναστών εργατών γης να είναι νικηφόρος.

Ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, σημείωσε πως δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά άλλο τα ψέματα, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί, η νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών γης, η διαμονή τους σε ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες.

Στον αγώνα που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία Τροφίμων με τους μετανάστες εργάτες γης στον Μαραθώνα, ώστε να πραγματοποιηθεί κι εκεί αντίστοιχη κινητοποίηση, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.

Από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα των μεταναστών εργατών γης ο εκπρόσωπός τους ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς που ενισχύουν τον αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι θα έχει συνέχεια.

Ακούστηκαν σε όλο τον ηλειακό κάμπο

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε η μεγάλη πορεία στη Βάρδα. Με τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης που ξεκίνησαν, ενώνονταν και άλλοι που σχολούσαν απ' τα φραουλοχώραφα, παράγοντας τον «κόκκινο χρυσό» για μια χούφτα καπιταλιστές μεταποιητές και μεγαλεμπόρους. Τα συνθήματά τους ακούστηκαν σε όλο τον ηλειακό κάμπο. Φώναξαν για καλύτερη ζωή, νομιμοποίηση - παραμονή, αλλά και «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», όλοι σαν μια γροθιά.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών φορέων και της Επιτροπής Αγώνα παρέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον δήμαρχο, Γιάννη Λέντζα, καλώντας τον άμεσα να πραγματοποιηθεί συνάντηση, να ικανοποιηθούν γρήγορα τα αιτήματά τους. Θύμισαν ότι μέχρι σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων δεν έχει προχωρήσει κάτι.

Κλείνοντας η Νατάσα Παναγιωτάρα αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, τονίζοντας ότι τίποτα δεν χαρίζεται για τους εργαζόμενους, όλα με οργανωμένο αγώνα κατακτιούνται.

ΠΑΜΕ: Ο κοινός βηματισμός Ελλήνων και μεταναστών δείχνει τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης

Τη μεγάλη συγκέντρωση χαιρέτισε η ΕΓ του ΠΑΜΕ, που με ανακοίνωσή της τόνισε: «Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει το μεγάλο ποτάμι αγώνα και διεκδίκησης, ζωής και επιβίωσης μεταναστών εργατών γης, που κατά χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα, δίπλα - δίπλα με τους Ελληνες εργαζόμενους, διεκδικώντας:

- Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

- Αμεσα να ξεκινήσει πάλι ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες.

- Εξασφάλιση σε όλους τους μετανάστες αριθμού ασφάλισης και της απρόσκοπτης, με ευθύνη του κράτους, πρόσβασης και κάλυψής τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής.

- Να δοθεί λύση τώρα για τη διαμονή όλων των μεταναστών εργατών γης με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας - Πάτρας, το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων Ν. Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης Νέας Μανωλάδας.

Αυτή η τεράστια διαδήλωση, ο κοινός βηματισμός Ελλήνων και μεταναστών δείχνει τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Οι μετανάστες εργάτες έστειλαν μήνυμα ότι μαζί με τους Ελληνες εργάτες δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Πλατύ κάλεσμα για σύσκεψη ενάντια στην ακρίβεια και τις τιμές στην Eνέργεια

Την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στις Εργατικές Κατοικίες της Ταραμπούρα

Με κεντρικό σύνθημα «Κανένας μόνος απέναντι στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα», το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρά σε σύσκεψη εργατικών και λαϊκών φορέων την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στις Εργατικές Κατοικίες της Ταραμπούρα, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής.

«Εδώ και μήνες εξελίσσεται ένα ράλι αυξήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που ροκανίζουν όλο και περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, αλλά και των μικρών επαγγελματιών που πνίγονται από τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος των εφοδίων», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να τη δεχθούμε αδιαμαρτύρητα!».

Ηδη, πραγματοποιείται μεγάλο άνοιγμα στην περιοχή, με την Αννα Πελεκούδα, μέλος της dιοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα και πρόεδρο του νότιου Δημοτικού Διαμερίσματος, να σημειώνει: «Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Προσπαθούμε να φτάσουμε σε όλες τις φτωχογειτονιές της Νότιας Πάτρας. Θέλουμε η σύσκεψη να αποτελέσει σταθμό στην οργάνωση του αγώνα».

Στο κάλεσμα του ΕΚΠ έχουν ήδη ανταποκριθεί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κυψέλης, Λεύκας, Εργατικών Κατοικιών 8, Τέρψης και Ταραμπούρα, ενώ ορισμένοι όπως της Τέρψης θα δώσουν το «παρών» και με τα χορευτικά τους τμήματα. Αντίστοιχη παρουσία θα έχει και το παράρτημα Ταραμπούρα του χορευτικού συγκροτήματος του δήμου Πατρέων. Ανοιγμα γίνεται και στα αθλητικά σωματεία, με την Αννα Πελεκούδα να προσθέτει: «Επιδιώκουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, να του δώσουμε έστω και για λίγο και με αυτή την πρωτοβουλία μια νότα χαράς και αγωνιστικής αισιοδοξίας».

Τώρα είναι «η ώρα να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά», υπογραμμίζεται στο κάλεσμα, που περιλαμβάνει μια σειρά από διεκδικήσεις προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν θα το επιτρέψουμε άλλο άνθρωποι να ζουν σαν τα ποντίκια!

Εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων χαιρετισμό στη συγκέντρωση των μεταναστών εργατών γης απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενημερώνοντας ότι άμεσα το ΚΚΕ θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τα αρμόδια υπουργεία, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης για τις συνθήκες εργασίας, ασφάλισης, αλλά και διαμονής τους.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες, άνθρωποι, εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα να ζούνε σαν τα ποντίκια», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι επείγει και η έκδοση των εγγράφων διαμονής. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να σας κυνηγάνε εργοδοσία, μηχανισμοί του κράτους, των πρεσβειών και η αστυνομία», συμπλήρωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή άλλο αυτή η κατάσταση, κατέληξε: «Εμείς έχουμε το δίκιο, εμείς θα νικήσουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ