ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ σε νησιά του Ειρηνικού

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής και των αποφάσεων του σχήματος Quad

Στον απόηχο της περιοδείας Μπάιντεν σε Ιαπωνία - Ν. Κορέα και της Συνόδου Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία) που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ξεκινά σήμερα πολυήμερη περιοδεία σε νησιά του Ειρηνικού (μέχρι τις 4 Ιούνη), καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να προωθήσει τους δικούς του ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή.

Με μπούσουλα την ισχυροποίηση συνεργασιών όπως αυτή με τις Νήσους Σολομώντα (για την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας σε όλο τον Ειρηνικό), ο Κινέζος ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων θα έχει επαφές στις ίδιες τις Νήσους Σολομώντα, αλλά και μια σειρά άλλες νησιωτικές χώρες των οποίων η θέση στην καρδιά του Ειρηνικού έχει στρατηγική σημασία για την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Ο Γι θα επισκεφθεί επίσης τις Νήσους Κιριμπάτι, Σαμόα, Φίτζι, Τόγκα, Βανουάτου, Παπούα Νέα Γουινέα και Ανατολικό Τιμόρ, ενώ θα έχει διαδικτυακές επαφές και με την ηγεσία της Μικρονησίας και των νήσων Κουκ και Νιουε. Τέλος, θα προεδρεύσει και της 2ης συνάντησης των ΥΠΕΞ Κίνας - Νήσων Ειρηνικού, στα Φίτζι.

Κινεζική «προειδοποίηση» στις ΗΠΑ με ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν

Ολα αυτά ελάχιστα 24ωρα μετά τη Σύνοδο της Quad στο Τόκιο, όπου οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως επενδύουν στην παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας τους με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία (παρά τις διαφοροποιήσεις της τελευταίας ως προς την αντιμετώπιση της Ρωσίας), όπως και ότι ιεραρχούν την αντιμετώπιση της προσέγγισης Κίνας - Ρωσίας, με μια σειρά «προειδοποιήσεις» κατά του Πεκίνου, φτάνοντας μέχρι και σε υποσχέσεις «στρατιωτικής στήριξης» της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, η Κίνα «απαντά» εντείνοντας και τις στρατιωτικές κινήσεις της, με τον εκπρόσωπο της διοίκησης Ανατολικών Επιχειρήσεων του κινεζικού στρατού Σι Γι να δηλώνει ότι πρόσφατα έγιναν περιπολία και γυμνάσια στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν, αναφέροντας ότι αυτά ήταν «μια σοβαρή προειδοποίηση εναντίον της πρόσφατης συμπαιγνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν». Πρόσθεσε δε ότι «είναι υποκριτικό και ανώφελο για τις ΗΠΑ να λένε ένα πράγμα και να κάνουν κάτι άλλο στο θέμα της Ταϊβάν».

Ινδία: Βλέπει «προσθήκη βάθους και ορμής» στις σχέσεις με ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ, Αρ. Μπαγκτσί, δήλωσε αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ν. Μόντι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Τόκιο ότι «συζητήθηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας σε εμπόριο, επενδύσεις, τεχνολογία, άμυνα» και «προέκυψαν ουσιαστικά αποτελέσματα που πρόσθεσαν βάθος και ορμή στη διμερή σχέση».

Τα ινδικά ΜΜΕ φιλοξένησαν αναλυτικά ρεπορτάζ τόσο για τη διμερή συνάντηση όσο και για τη Σύνοδο των Quad όπου επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες του Νέου Δελχί με προσεγγίσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ απέναντι στη Ρωσία, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον για αναβάθμιση σχέσεων, αναδεικνύοντας και πόσο περιπλέκονται τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια. Εκτενώς αναμεταδόθηκε και η δήλωση του Μπάιντεν ότι στόχος του είναι να κάνει την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ινδίας «μία από τις στενότερες που έχουν οι ΗΠΑ στη Γη».

Νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας γύρω από τη Σιντζιάνγκ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ύψωσαν πάλι τους τόνους κατά της Κίνας, αυτήν τη φορά με αφορμή την 6ήμερη επίσκεψη που κάνει στην Κίνα η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία αναμενόταν να βρεθεί στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο δέχεται καταγγελίες από τη Δύση για συστηματική καταπίεση της εκεί μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, με φόντο τη δράση αυτονομιστικών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Πράις χαρακτήρισε «λάθος» την επίσκεψη Μπατσελέτ, εκτιμώντας ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα επιτρέψουν πρόσβαση στις απαραίτητες πηγές, κάνοντας λόγο για «ωμότητες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» αλλά και «γενοκτονία». Σημειωτέον ότι κοινοπραξία 14 ξένων μέσων ενημέρωσης δημοσίευσε την Τρίτη σχετικό θέμα, με τα εν λόγω ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ντοκουμέντα από χακάρισμα υπολογιστών της αστυνομίας της Σιντζιάνγκ, που δείχνουν τι επικρατεί στα λεγόμενα «κέντρα κράτησης».

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «τα ζητήματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να πολιτικοποιούνται, να εργαλειοποιούνται ή να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Κίνα: Υποχώρηση οικονομικών δεικτών αλλά και προβλέψεις για «ικανοποιητική ανάπτυξη»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της Κίνας είπε ότι η χώρα θα επιδιώξει «ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη» το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί μείωση του αριθμού των ανέργων, αν και αναγνώρισε ότι οι οικονομικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τον Μάρτη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι οικονομικές δυσκολίες σε κάποιους κλάδους είναι ακόμα μεγαλύτερες από ό,τι το 2020 (όταν πρωτοξέσπασε η πανδημία).

Σημειώνεται ότι επίδραση ασκεί η εισαγωγή νέων αυστηρών lockdown σε κινεζικές πόλεις, ιδιαίτερα στη Σαγκάη, οικονομικό κέντρο τεράστιας σημασίας για την Κίνα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ
Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για απεργία

Με τεράστια συμμετοχή και συντριπτική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Βρετανίας τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του κλαδικού συνδικάτου τους για πανεθνική απεργία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για τουλάχιστον 2.500 απολύσεις.

Οπως ανακοίνωσε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT), στη σχετική ψηφοφορία που κράτησε σχεδόν έναν μήνα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, το 89% των εργαζομένων ψήφισε υπέρ της απεργίας, ενώ η συμμετοχή έφτασε στο 71% των 40.000 μελών του Συνδικάτου.

Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι απάντησαν στις απειλές και τις πιέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ υπερκέρασαν και την αντιαπεργιακή νομοθεσία που απαιτεί να συμμετέχει στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των μελών των συνδικάτων και να ψηφίσει υπέρ της απεργίας τουλάχιστον το 40% του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδικάτου RMT θα συνεδριάσει για να συζητήσει το χρόνο πραγματοποίησης της απεργίας, που προσδιορίζεται στα μέσα Ιούνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ελπίζει ειλικρινά ότι οι υπουργοί θα προτρέψουν τους εργοδότες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σφυρηλατήσουν μία λογική διευθέτηση με το RMT»...

Η βρετανική κυβέρνηση, βέβαια, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, προωθεί νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο που θα καθιστά παράνομες τις απεργίες σε περίπτωση που δεν διασφαλίζουν το λεγόμενο «ελάχιστο επίπεδο εγγυημένης υπηρεσίας». Ο Σαπς δηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «θα βάλει προτεραιότητα τον εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα, αγαθά και Ενέργεια», ενώ το κλίμα για τα νέα αντιαπεργιακά μέτρα σιγοντάρει μπαράζ δημοσιευμάτων για το «χάος» και τις μεγάλες ελλείψεις που θα προκαλέσει στα σούπερ μάρκετ κ.α. η πανεθνική απεργία των σιδηροδρομικών...

  • Το ίδιο 24ωρο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, παρέλαβε την έκθεση της έρευνας για τα «κορονοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων επανέλαβε τη «συγγνώμη» του και ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε ξανά την παραίτησή του.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαδηλώσεις και καταστολή με φόντο ενδοαστικές αντιθέσεις

Σε διαδήλωση για την άμεση προκήρυξη εκλογών καλούσε χτες στο Ισλαμαμπάντ ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, σε βάρος του οποίου πρόσφατα εγκρίθηκε πρόταση μομφής, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης αλλά και δυνάμεων που μέχρι πρόσφατα συνεργάζονταν με το κόμμα του.

Η νέα κυβέρνηση από τη μεριά της είχε εκδώσει απαγόρευση για τη χτεσινή διαδήλωση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ρ. Σαναουλάχ δήλωσε ότι ο Καν θα συλληφθεί αν γίνει η διαδήλωση. Διεθνή δίκτυα μεταδίδουν εικόνες έντονης καταστολής εναντίον οπαδών του Καν που αψήφησαν την απαγόρευση, με δακρυγόνα και επιθέσεις σε διαδηλωτές και οχήματα. Το κόμμα του Καν (PTI) ανέφερε ότι συνελήφθησαν πάνω από 1.000 μέλη του το προηγούμενο βράδυ, σε αστυνομικές επιδρομές που στόχο είχαν να εμποδίσουν τη διαδήλωση.

Εδώ και μέρες συνεχίζονται δεκάδες συλλήψεις οπαδών του Καν, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινές. Ο ίδιος ο Καν (που κατά τη διακυβέρνησή του ιεράρχησε και την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα) σε ανάρτησή του για τη χτεσινή διαδήλωση έγραψε: «Το μήνυμά μου για το έθνος: Ολοι πρέπει να διαρρήξουν τη λαβή του φόβου για να πετύχουν ελευθερία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Καν έχει καταγγείλει εδώ και καιρό παρέμβαση ξένων κέντρων, εμπλέκοντας ευθέως και τις ΗΠΑ στην ανατροπή της κυβέρνησής του (και την επιστροφή στην εξουσία δυνάμεων που προέκριναν πολύ πιο ξεκάθαρα την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον), ενώ μετά την απομάκρυνσή του έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι κινδυνεύει.

Συνεχίζονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στη Σρι Λάνκα

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στη Σρι Λάνκα, όπου επίσης συνεχίζονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας αρνείται να παραιτηθεί.

Τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από τις ελλείψεις βασικών αγαθών. Τεράστια είναι τα προβλήματα στα νοσοκομεία, όπου γιατροί καταγγέλλουν ότι ακυρώνονται ή αναβάλλονται επεμβάσεις καθημερινά, επειδή λείπουν στοιχειώδη υλικά. Η χώρα εισάγει πάνω από το 80% των αναγκών της σε φάρμακα και η εξάντληση των αποθεματικών σε ξένο συνάλλαγμα μεγαλώνει τα αδιέξοδα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ

Σε νέες βαλλιστικές δοκιμές προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) στο Τόκιο και αφού ολοκλήρωσε επίσημες επαφές σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Νότιας Κορέας, τουλάχιστον 3 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Σουνάν, προάστιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, προς τη Θάλασσα της Κορέας (ή Ιαπωνίας).

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος εκτιμάται από τη Σεούλ ότι ήταν ICBM και ότι κάλυψε απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων, με μέγιστο υψόμετρο 540 χλμ. Ο δεύτερος πύραυλος «εξερράγη» σε υψόμετρο 20 χλμ., ενώ ο τρίτος, που πιστεύεται ότι ήταν βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, κάλυψε απόσταση περίπου 760 χλμ. και έφτασε σε υψόμετρο περίπου 60 χλμ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ο ένας από τους πυραύλους είχε «ασυνήθιστη» τροχιά.

Στη Νότια Κορέα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η εκτόξευση των τριών πυραύλων αποτελεί «παράνομη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μάλιστα η Σεούλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, η οποία προέβλεπε την εκτόξευση «πυραύλων εδάφους - εδάφους» και την κινητοποίηση αεροσκαφών σε αντίδραση στις «προκλήσεις» της Πιονγιάνγκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του «καταδίκασε τις πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων» από τη Βόρεια Κορέα, την οποία κάλεσε «να απόσχει από νέες προκλήσεις και να αρχίσει εποικοδομητικό διάλογο σε βάθος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ