Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ

Σε νέες βαλλιστικές δοκιμές προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) στο Τόκιο και αφού ολοκλήρωσε επίσημες επαφές σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Νότιας Κορέας, τουλάχιστον 3 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Σουνάν, προάστιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, προς τη Θάλασσα της Κορέας (ή Ιαπωνίας).

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος εκτιμάται από τη Σεούλ ότι ήταν ICBM και ότι κάλυψε απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων, με μέγιστο υψόμετρο 540 χλμ. Ο δεύτερος πύραυλος «εξερράγη» σε υψόμετρο 20 χλμ., ενώ ο τρίτος, που πιστεύεται ότι ήταν βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, κάλυψε απόσταση περίπου 760 χλμ. και έφτασε σε υψόμετρο περίπου 60 χλμ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ο ένας από τους πυραύλους είχε «ασυνήθιστη» τροχιά.

Στη Νότια Κορέα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η εκτόξευση των τριών πυραύλων αποτελεί «παράνομη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μάλιστα η Σεούλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, η οποία προέβλεπε την εκτόξευση «πυραύλων εδάφους - εδάφους» και την κινητοποίηση αεροσκαφών σε αντίδραση στις «προκλήσεις» της Πιονγιάνγκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του «καταδίκασε τις πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων» από τη Βόρεια Κορέα, την οποία κάλεσε «να απόσχει από νέες προκλήσεις και να αρχίσει εποικοδομητικό διάλογο σε βάθος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ