Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ
Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για απεργία

Με τεράστια συμμετοχή και συντριπτική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Βρετανίας τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του κλαδικού συνδικάτου τους για πανεθνική απεργία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για τουλάχιστον 2.500 απολύσεις.

Οπως ανακοίνωσε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT), στη σχετική ψηφοφορία που κράτησε σχεδόν έναν μήνα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, το 89% των εργαζομένων ψήφισε υπέρ της απεργίας, ενώ η συμμετοχή έφτασε στο 71% των 40.000 μελών του Συνδικάτου.

Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι απάντησαν στις απειλές και τις πιέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ υπερκέρασαν και την αντιαπεργιακή νομοθεσία που απαιτεί να συμμετέχει στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των μελών των συνδικάτων και να ψηφίσει υπέρ της απεργίας τουλάχιστον το 40% του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδικάτου RMT θα συνεδριάσει για να συζητήσει το χρόνο πραγματοποίησης της απεργίας, που προσδιορίζεται στα μέσα Ιούνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ελπίζει ειλικρινά ότι οι υπουργοί θα προτρέψουν τους εργοδότες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σφυρηλατήσουν μία λογική διευθέτηση με το RMT»...

Η βρετανική κυβέρνηση, βέβαια, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, προωθεί νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο που θα καθιστά παράνομες τις απεργίες σε περίπτωση που δεν διασφαλίζουν το λεγόμενο «ελάχιστο επίπεδο εγγυημένης υπηρεσίας». Ο Σαπς δηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «θα βάλει προτεραιότητα τον εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα, αγαθά και Ενέργεια», ενώ το κλίμα για τα νέα αντιαπεργιακά μέτρα σιγοντάρει μπαράζ δημοσιευμάτων για το «χάος» και τις μεγάλες ελλείψεις που θα προκαλέσει στα σούπερ μάρκετ κ.α. η πανεθνική απεργία των σιδηροδρομικών...

  • Το ίδιο 24ωρο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, παρέλαβε την έκθεση της έρευνας για τα «κορονοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων επανέλαβε τη «συγγνώμη» του και ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε ξανά την παραίτησή του.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ