ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Ρελάνς με «ενιαίο φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού» επιχειρεί η Ουάσιγκτον

Απέναντι στη νέα στρατιωτική συμφωνία του Πεκίνου με τις Νήσους Σολομώντα

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους προκαλεί η συμφωνία της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας στο Πεκίνο)

Copyright 2022 The Associated

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους προκαλεί η συμφωνία της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας στο Πεκίνο)
Νέα επεισόδια προστίθενται συνεχώς στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στον Ειρηνικό, με την Ουάσιγκτον να επιχειρεί μέσα από αλλεπάλληλες κινήσεις να ενισχύσει συμμαχίες της στην περιοχή, απαντώντας ταυτόχρονα σε ανταγωνιστικές κινήσεις του Πεκίνου, όπως η νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Νήσους Σολομώντα.

«Να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στην περιοχή (του Ινδο-Ειρηνικού) για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, από τη θαλάσσια ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη μέχρι την κλιματική κρίση και την πανδημία», δεσμεύτηκαν οι ΗΠΑ, με αφορμή αυτήν τη φορά συνάντηση που είχε στη Χαβάη ο αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλεια σε Ασία - Ειρηνικό, Κ. Κάμπελ, με τον διοικητή Ινδο-Ειρηνικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τζον Ακιλίνο, και ανώτατους αξιωματούχους από Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία.

Η συνάντηση έγινε με θέμα τις «εξελίξεις στα νησιά του Ειρηνικού», ενώ και η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ ανέφερε ότι «οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη μακρά και κοινή αφοσίωση των 4 χωρών στα νησιά του Ειρηνικού».

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρεται σε «ενιαίο Φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού» που θα επιδιώξουν οι 4 χώρες να αξιοποιήσουν και «μαζί με χώρες με παρόμοιες απόψεις, εντός αλλά και εκτός περιοχής, περιλαμβανομένης της Ευρώπης», αναδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση παλιών συμμαχιών και τη δημιουργία νέων, με το βλέμμα τους βασικά στραμμένο στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι αξιωματούχοι των 4 χωρών «μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους» για τη νέα «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα, εκτιμώντας ότι αυτή συνιστά «σοβαρούς κινδύνους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Θυμίζουμε ότι τις επόμενες μέρες ο Κάμπελ, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ανατολική Ασία και Ειρηνικό, Ντ. Κρίτενμπρινκ, αναμένεται σε νησιά Φίτζι, Παπούα - Νέα Γουινέα αλλά και Νήσους Σολομώντα.

Κίνα: «Οι ΗΠΑ βλέπουν τα νησιά του Ειρηνικού ως εξαρτώμενούς τους»

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε νέες ερωτήσεις για τις «ανησυχίες» όσων επικρίνουν τη συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα, είπε ότι η διμερής τους συνεργασία «δεν στρέφεται ενάντια σε κάποιο τρίτο μέρος» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «βλέπουν τα νησιά του Ειρηνικού ως εξαρτώμενούς τους» και επιχειρούν «να τα ελέγχουν».

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα γύρω από τη νέα συμφωνία είναι αρκετά, όπως και η φάση στην οποία βρίσκεται η έγκρισή της. Το Πεκίνο επιμένει ότι αυτή υπογράφτηκε ήδη από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμα επίσημες πληροφορίες για το περιεχόμενο ή το μέρος και τον χρόνο υπογραφής της.

«Προβληματισμό» εξέφρασε και η ΥΠΕΞ της Νέας Ζηλανδίας (που διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ), Νανάια Μαχούτα, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «μη καλοδεχούμενη και αχρείαστη» και εξέφρασε «λύπη» επειδή «οι Νήσοι Σολομώντα διάλεξαν μια συμφωνία ασφάλειας με δύναμη εκτός περιοχής». Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ξεκαθαρίσαμε και στις Νήσους και στην Κίνα τις σοβαρές μας ανησυχίες για την πιθανότητα της συμφωνίας να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στον Ειρηνικό».

Η δε ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» και έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας, μιλώντας κι αυτή για πιθανότητες «υπονόμευσης της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Συνομιλία των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Κίνας με την Ταϊβάν στο επίκεντρο

Την ίδια ώρα, σταθερά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας μένει και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, δήλωσε χτες ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Γουέι Φενγκέ, στον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου.

«Εάν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις κινεζο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Γουέι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά του Πενταγώνου σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για «διμερείς αμυντικές σχέσεις, ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας» και για την «απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Χαρακτηριστική παρέμβαση στο θέμα της Ταϊβάν είχε ωστόσο χτες και η Ρωσία, αναδεικνύοντας αναλογίες με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την τακτική της Δύσης απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο.

Οι δυτικές παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν αντιγράφουν στην πραγματικότητα την τακτική που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γκ. Ζινόβιεφ, διευθυντής του πρώτου Ασιατικού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας σε επιτροπή της Δούμας για τις σχέσεις με την Κίνα, ανέφερε ότι «αυτό που γίνεται στην Ουκρανία μεθοδολογικά φαίνεται πολύ όμοιο με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν, η οποία λαμβάνει προμήθειες βαρέων όπλων».

«Η μέθοδος της Δύσης είναι η ίδια», πρόσθεσε, «χρησιμοποιεί την Ταϊβάν ενάντια στην Κίνα και την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία».

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία αύριο σε μια σειρά κλάδους

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Ιταλίας και στο συνδικάτο USB, που αύριο Παρασκευή προχωρούν σε απεργία σε μια σειρά κλάδους, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Η USB έχει καλέσει απεργία στους κλάδους των Μεταφορών, του Εφοδιασμού (Logistics), του Εμπορίου και της Παραγωγής, και σε μεγάλο συλλαλητήριο την ίδια μέρα στη Ρώμη. Οι εργαζόμενοι στην Ιταλία απεργούν διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών. Απαιτούν επίσης κατάργηση των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλουν συνθήκες σύγχρονης δουλείας, καθώς και νομοθέτηση κυρώσεων στους εργοδότες για τους θανάτους εργατών, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.

Με σύνθημα «Ανεβάστε τους μισθούς - Κατεβάστε τα όπλα», η USB καταγγέλλει τη συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που πληρώνει και ο ιταλικός λαός.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ιταλίας και στον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και στη Φινλανδία

Απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Φινλανδία, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αιτήματα για αυξήσεις μισθών, μέτρα για το αυξημένο κόστος διαβίωσης κ.ά.

Ξεχωρίζει η απεργία στον κλάδο του Χάρτου, η οποία διαρκεί ήδη 104 μέρες και έχει εξαγγελθεί ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Μάη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απεργία έχει προκαλέσει ελλείψεις σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις εφημερίδες.

Η εταιρεία UPM, που διατηρεί δώδεκα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού, επιχείρησε να υπογράψει ατομικές συμβάσεις για κάθε επιχειρηματικό τμήμα «με βάση την κατάσταση της αγοράς», ωστόσο τα σχέδια αυτά απορρίφθηκαν από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

Σε απεργία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι μετά τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς μέσα στην πανδημία διεκδικούν αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν. Χαρακτηριστικά, στατιστικές δείχνουν ότι οι Φινλανδοί νοσηλευτές κερδίζουν 600 ευρώ τον μήνα λιγότερα σε σύγκριση με τους νοσηλευτές στις γειτονικές Σουηδία και Νορβηγία. Οι Φινλανδοί υγειονομικοί διεκδικούν ετήσιες αυξήσεις κατά 3,6% επί πέντε χρόνια και πραγματοποιούν απεργία από την 1η Απρίλη.

Να σημειωθεί τέλος ότι περίπου 81.000 δημοτικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, προσανατολίζονται να απεργήσουν στις 3 Μάη, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για μια νέα μισθολογική συμφωνία.

ΗΠΑ
Διεργασίες για την ίδρυση του πρώτου συνδικάτου στην «Apple»

Διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου δρομολογούν εργαζόμενοι σε κατάστημα λιανικής της «Apple», στον σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, κατοχύρωση δικαιωμάτων και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αν τα καταφέρουν, θα είναι το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων του εν λόγω μονοπωλιακού κολοσσού στις ΗΠΑ.

Ομάδα εργαζομένων έχει αρχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών, με στόχο τη συγκέντρωση του 30% των υπαλλήλων του καταστήματος, για να ζητήσουν επισήμως τη διοργάνωση ψηφοφορίας με θέμα την ίδρυση συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι που πήραν την πρωτοβουλία συνδέονται με τη συνδικαλιστική οργάνωση Workers United, που εκπροσωπεί εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδους, στην οποία οργανώθηκαν τους τελευταίους μήνες και πολλοί υπάλληλοι καταστημάτων «Starbucks».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της «Apple» απαιτούν αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 30 δολάρια για όλους (από 17 έως 30 δολάρια που είναι σήμερα για διάφορες «κατηγορίες» συν κάποιες μετοχές της «Apple»), περισσότερα εργασιακά επιδόματα, περισσότερο χρόνο διακοπών, καλύτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα και επιλογές Ασφάλισης, βελτίωση συνθηκών εργασίας, καθώς δουλεύουν σε έναν μεγάλο χώρο με σημαντική ηχορύπανση, σκόνη και μεγάλο συνωστισμό.

Η εργοδοσία επιστρατεύει πιέσεις και προσπάθειες εκφοβισμού για να εμποδίσει τη δημιουργία του Συνδικάτου, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», υπάλληλοι σε τουλάχιστον άλλα τρία καταστήματα της «Apple» στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου.

Επαναπρόσληψη διεκδικεί απολυμένος συνδικαλιστής της «Amazon»

Στο μεταξύ, προχτές, υπό την πίεση της εντεινόμενης δυσαρέσκειας στους εργαζόμενους των ΗΠΑ και των αυξανόμενων προσπαθειών για συνδικαλιστική οργάνωση σε μονοπώλια - γκέτο, αμερικανικό δικαστήριο απαίτησε από την «Amazon» να επαναπροσλάβει τον συνδικαλιστή εργαζόμενο Τζέραλντ Μπράισον, που πρωταγωνιστούσε στην αρχή της πανδημίας στους αγώνες προστασίας των συναδέλφων του στην τεράστια αποθήκη της εταιρείας στο Στέιτν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, ζητώντας αυτονόητα μέτρα υγειονομικής θωράκισής τους από την πανδημία. Η δικαστική απόφαση έρχεται μετά και από ανάλογη του Εθνικού Φορέα Εργασιακών Σχέσεων ΗΠΑ.

Ο δικαστής Μπέντζαμιν Γκριν ζήτησε από την «Amazon» όχι μόνο να επαναπροσλάβει τον Μπράισον, αλλά και να του καταβάλει τους χαμένους μισθούς και επιδόματα. Εκπρόσωπος της «Amazon» αρνήθηκε να συμμορφωθεί, ξεκαθαρίζοντας πως θα ασκήσει έφεση.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νεκρός διαδηλωτής στις αντικυβερνητικές πορείες

Απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε εφαρμογή χτες στην κεντρική Σρι Λάνκα, όπου στις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις προχτές έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής στην περιοχή Ραμπουκάνα.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε βυτιοφόρο που μετέφερε ντίζελ και αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους, λέγοντας ότι επιδίωκαν να το πυρπολήσουν. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες για «υπερβολική βία» της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε βασικά είδη για τη λαϊκή οικογένεια και των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Στις 12 Απρίλη η χώρα ανακοίνωσε στάση πληρωμών στους διεθνείς πιστωτές της, ενώ το εξωτερικό χρέος ανέρχεται στα 51 δισ. δολάρια.

Αρκετές δυτικές πρεσβείες, όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά κ.ά., εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινές σφαίρες και κάλεσαν όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ