ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Απαράδεκτο «ξέπλυμα» του ναζιστή εγκληματία Λαγού

Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του Ευρωκοινοβουλίου, που καλύπτει με «κοινοβουλευτική» ασυλία τη φασιστική δράση του καταδικασμένου και εκλεγμένου με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή Λαγού.

Οπως σημειώνει, αποτελεί πρόκληση για τον λαό μας η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, που εισηγείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να αρνηθεί την άρση της ασυλίας του, όπως ζήτησαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, ώστε να δικαστεί κατηγορούμενος για το ρατσιστικό του παραλήρημα εναντίον των κατατρεγμένων προσφύγων - μεταναστών του κολαστηρίου της Μόριας.

Η έκθεση, με εισηγητή τον Βούλγαρο ομοϊδεάτη του Λαγού, Angel Dzhambazki, αρνείται την άρση της ασυλίας του με το άθλιο «επιχείρημα» ότι ο ρατσιστικός οχετός του Λαγού, χαρακτηριστικός της φασιστικής εγκληματικής ιδεολογίας, «τελέστηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ευρωβουλευτή»!

Η απαράδεκτη αυτή έκθεση - επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή ομόφωνα από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για το αποτέλεσμα της επικείμενης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων την ψήφισε και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής M. Aubry, του κόμματος του Μελανσόν, συμπρόεδρος της ομάδας της «Αριστεράς» (όπως έχει μετονομαστεί η GUE), στην οποία συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο παρέχει κάλυψη στον ναζιστή Λαγό. Το ίδιο είχε κάνει και παλιότερα, όταν είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας του για παρόμοιο ρατσιστικό παραλήρημα, σε τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποκαλύπτονται η αστική "δημοκρατία" και οι "αξίες" της ΕΕ σε όλο τους το αντιδραστικό μεγαλείο.

Η φασιστική προπαγάνδα, το ρατσιστικό δηλητήριο που προετοιμάζουν τα εγκλήματα των φασιστικών μορφωμάτων και ταγμάτων εφόδου είναι "νόμιμα" και "αποδεκτά" όταν διακηρύσσονται από το βήμα και τα μικρόφωνα του Ευρωκοινοβουλίου! Επιβεβαιώνεται η τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ ότι ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, που αποτελούν επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, είναι οι ζεστές "φτερούγες" κάτω από τις οποίες εκκολάπτεται το αυγό του φασιστικού "φιδιού" στην Ευρώπη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Να δοθεί άσυλο στον πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά

Η αντιμετώπιση από το κράτος του Σαϊντού Καμαρά, μαθητή του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, με καταγωγή από τη Γουινέα, που απειλείται με απέλαση την Τετάρτη 30 Μάρτη, έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των συμμαθητών του, γονέων και κατοίκων της περιοχής.

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται «υπερευαίσθητη» με το δράμα των προσφύγων από την Ουκρανία, αυτό το προσφυγόπουλο από την Αφρική, επειδή ενηλικιώνεται (είναι μαθητής της Γ' Λυκείου) απειλείται να επιστρέψει στους κινδύνους από τους οποίους προσπάθησε να ξεφύγει πριν από τρία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας.

Η περίπτωσή του έγινε ευρύτερα γνωστή όταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου παρέλασε με το σχολείο του. Ο Σαϊντού σε ηλικία 16 χρόνων έφτασε στην Ελλάδα μετά από ένα μακρύ ταξίδι που περιελάμβανε τη Σενεγάλη, την Τουρκία και το επικίνδυνο πέρασμα με βάρκα που ναυάγησε στην Κάλυμνο. Με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου, φιλοξενήθηκε σε δομές και ταυτόχρονα παρακολούθησε με μεγάλη επιτυχία μαθήματα στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. Εμαθε Ελληνικά, έκανε φίλους και έχει τη στήριξη της γειτονιάς του, που είναι η νέα του οικογένεια.

Και μόνο για τον λόγο ότι είναι πλέον 18 χρόνων και η Γουινέα θεωρείται τυπικά «ασφαλής χώρα», τον Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, με το κράτος να εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα. Αυτή η άδικη απόφαση, ενόψει και της κρίσης της σε δεύτερο βαθμό στις 30 Μάρτη, πρέπει να παρθεί πίσω. Σε αυτό καλούν οι μαθητές του σχολείου του, οι εκπαιδευτικοί, η γειτονιά του, ενώ υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής.

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 'Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ»
Πάνω από 1.000 καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους

Με αμείωτο ενδιαφέρον, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού συνυπογράφουν το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και την εργαλειοποίηση της Τέχνης. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 1.142 καλλιτέχνες καθώς και πολλά Σωματεία και φορείς του Θεάματος - Ακροάματος (δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 24/3) είχαν υπογράψει το ψήφισμα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καλώντας τους ανθρώπους της Τέχνης «να σταθούμε στο πλευρό τόσο των Ουκρανών όσο και των Ρώσων καλλιτεχνών, να αντισταθούμε στις πολιτιστικές διακρίσεις, στις απαγορεύσεις και στις επικίνδυνες περιχαρακώσεις, να δυναμώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Με λίγα λόγια, στο πραγματικό δίλημμα, "Πολιτισμός ή βαρβαρότητα;", παίρνουμε το μέρος του Πολιτισμού, παίρνουμε τη θέση μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ολόκληρο το ψήφισμα του ΠΜΣ και η λίστα με τις υπογραφές καλλιτεχνών, σωματείων και φορέων βρίσκονται στη σελίδα του ΠΜΣ στο facebook (https://el-gr.facebook.com/pmu.gr/).

ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυμα Μπάιντεν για κοινή δράση «ενάντια στον αυταρχισμό»

Τη στοίχιση των ελληνικών κυβερνήσεων στα προτάγματα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού αποτυπώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου. Οπως αναφέρει, «κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων, και οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία της Ελλάδας στη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στη Σούδα στην Κρήτη». Τονίζει επίσης ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «στέκονται μαζί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής έως (...) την απώθηση ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του αυταρχισμού»...

Νεκρός Ινδός εργάτης σε ιχθυοκαλλιέργειες

Αλλος ένας νεκρός εργάτης, ο πέμπτος κατά σειρά αυτήν τη βδομάδα, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών «ατυχημάτων», στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα τρεις εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το εργοστάσιο όπου δούλευαν στα Γρεβενά τινάχτηκε στον αέρα, και την ίδια μέρα μετανάστης εργάτης σε μεταφορική εταιρεία έχασε τη ζωή του στον Ασπρόπυργο, όταν παρασύρθηκε από όχημα κατά τη διαδικασία φόρτωσης - εκφόρτωσης.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη νησίδα Οξειά της Αιτωλοακαρνανίας, στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Avramar», με Ινδό εργάτη να χάνει τη ζωή του στον αγώνα του για το μεροκάματο. Οπως κατήγγειλε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, «τα γεγονότα, δυστυχώς, έρχονται να αποδείξουν πως η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας αφορά όλα τα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα συχνά η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην κερδοφορία των εταιρειών».

Απαιτεί να διαλευκανθούν όλες οι αιτίες και οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού και να απαντηθούν ερωτήματα όπως αν ο άτυχος εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος, με ποια ειδικότητα βρισκόταν στη θάλασσα και για ποια συγκεκριμένη εργασία, καθώς επίσης αν είχαν χορηγηθεί από την εταιρεία ατομικά σωσίβια και αν είχαν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι από τον υπεύθυνο της μονάδας.

ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θρασύδειλοι βρώμισαν τον τοίχο των γραφείων

Τη θρασύδειλη επίθεση μέσα στη νύχτα αυτοαποκαλούμενων «αναρχικών» που έγραψαν συνθήματα στα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Ιωάννινα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες ενέργειες είχαν προηγηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ετερόκλητο φάσμα δυνάμεων από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, ακροδεξιοί, φασίστες και αυτοαποκαλούμενοι "αναρχικοί" ξερνάνε τον αντικομμουνισμό τους με αντιΚΚΕ επιθέσεις. Εξάλλου, όλοι παιδιά του συστήματος είναι...», τονίζεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος εκδήλωσής της δεν είναι τυχαίος αφού τώρα «εντείνεται ο αντικομμουνισμός από την κυβέρνηση και την αστική τάξη, για να συναινέσει ο λαός στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας».

Στο στόχαστρο ξανά οι καλλιτέχνες

Για άλλη μια φορά δεκάδες καλλιτέχνες που έκαναν την επιλογή να πάρουν μέρος σε μια αντιπολεμική συναυλία, όπως αυτή που γίνεται την Τρίτη, συγκεντρώνουν τα πυρά διαφόρων φαιδρών τύπων, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, που βρήκε ευκαιρία να χύσει αντικομμουνιστικό οχετό, βάζοντας μαζί σβάστικα και σφυροδρέπανο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν «φασισταριά υπεραμόρφωτους». Δίπλα στους γνωστούς γραφιάδες επιστρατεύονται και πολιτικά ρετάλια που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και περιμένουν «στη γωνία» οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν πάει «με τα νερά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ