Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 26 Μάρτη

1827 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

1940 Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα. Το ΚΚΕ είχε καταγγείλει τη Συνθήκη στον λαό ως εργαλείο που διευκόλυνε το έργο της ευρω-καταστολής.

Κυριακή 27 Μάρτη

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μάρτη και συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί τον λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1958 Στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ ο Νικολάι Μπουλγκάνιν καθαιρείται από Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, ενώ στη συνέχεια καθαιρείται και από την ΚΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς, ένας από τους πρώτους Ελληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα.

1961 Συνάντηση Κένεντι - Γκρομίκο στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Λάος, στο οποίο μάχονταν από το 1954 οι κομμουνιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων του βασιλείου του Λάος.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου, με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1977 Στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών, 562 άτομα - μεταξύ τους και ένας Ελληνας - χάνουν τη ζωή τους όταν ένα «Μπόινγκ 747» της ολλανδικής «KLM» συγκρούεται κατά την απογείωσή του με αεροσκάφος του ιδίου τύπου της αμερικανικής «Παναμέρικαν», που τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.

1980 Εκατό άτομα βρίσκουν τον θάνατο στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας όταν ανατρέπεται το «πλωτό ξενοδοχείο», δηλαδή η πλατφόρμα στην οποία κατοικούσαν οι εργαζόμενοι των συνεργείων γεωτρήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ