Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελληνες μισθοφόροι στην Ουκρανία;

Το «χταπόδι» της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει πολλά πλοκάμια, που το κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνο για τον λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες που ειδικεύονται στη «φύλαξη πλοίων» από «τρομοκράτες» και πειρατές, στρατολογούν κόσμο από τη χώρα μας, για να τους στείλουν ως μισθοφόρους στρατιώτες στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Η «δεξαμενή» τους είναι κατά βάση απόστρατοι των Ειδικών Δυνάμεων και άλλοι πρώην στρατιωτικοί, που γνωρίζουν από ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις. Η προώθησή τους στην Ουκρανία γίνεται μέσω Πολωνίας, με την κάλυψη μάλιστα του Ερυθρού Σταυρού, που τους παρουσιάζει ως προσωπικό για τη μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων. Τι γνωρίζει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Είναι σε γνώση της η στρατολόγηση μισθοφόρων από τη χώρα μας, και αν ναι, τι κάνει γι' αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη; 'Η μήπως η «σιγή ασυρμάτου» και η συγκάλυψη των άθλιων στρατολόγων, που όπως όλα δείχνουν έχουν στενές σχέσεις με τον ΝΑΤΟικό μηχανισμό, είναι κι αυτή μέρος των ...«συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ;

Ενα τσιγάρο δρόμος

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση δύο Ουκρανών υπηκόων για να πάρουν μέρος στον πόλεμο, ενώ είχαν κατηγορηθεί και φυλακιστεί για εμπορία ανθρώπων. Επίσης, δικαστήριο στη Λισαβόνα έδωσε ανάλογη άδεια σε γνωστό νεοναζί που κρατούνταν με κατηγορίες για ρατσιστική βία, ενώ παλιότερα είχε συλληφθεί για εγκληματικές πράξεις. Θυμίζουμε ότι και ο ίδιος ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση ποινικών από τις φυλακές της Ουκρανίας για να πάρουν μέρος στον πόλεμο, με το σκεπτικό μάλιστα ότι είναι πιο έμπειροι στον χειρισμό των όπλων! Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες: Την ώρα που τέτοια κατακάθια και νεοναζί αφήνονται ελεύθεροι, στο όνομα της υπεράσπισης των «δυτικών αξιών», η κυβέρνηση Ζελένσκι, που στηρίζουν και οι φασίστες, φυλακίζει κομμουνιστές, όπως τα στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, και άλλους αγωνιστές. Αυτές οι «αξίες» που υπερασπίζονται επιβεβαιώνουν ότι από τη «δημοκρατία» της καπιταλιστικής Δύσης μέχρι τον «αυταρχισμό» της καπιταλιστικής Ρωσίας δεν μεσολαβεί ούτε ένα τσιγάρο δρόμος.

Με την οκά

Αντιρωσική υστερία «με την οκά» προκαλεί η προσπάθεια να στοιχηθούν οι λαοί πίσω από την αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, να διαλέξουν το ένα στρατόπεδο ιμπεριαλιστών απέναντι στο άλλο. Ορισμένοι μάλιστα ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας, όπως το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που αφαίρεσε το όνομα του Καρλ Μαρξ από αίθουσα του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Για δικαιολογία βρήκε τις κυρώσεις των Δυτικών, που εξαπολύουν «κυνήγι μαγισσών» ενάντια σε Ρώσους καλλιτέχνες, αθλητές, επιστήμονες, ακόμα και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ρωσική κουλτούρα. Η σχέση όμως του Μαρξ με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι ίδια μ' αυτήν του ...Φάντη με το ρετσινόλαδο. Χώρια που δείχνει αθεράπευτη βλακεία να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τα κότερα και τις καταθέσεις των Ρώσων καπιταλιστών με τις επαναστατικές ιδέες που είναι ο νεκροθάφτης τους... Σε μια άλλη περίπτωση, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός στις ΗΠΑ, που ονομάζεται «Ιδρυμα του Διαστήματος», άλλαξε τον τίτλο μιας εκδήλωσης που προετοίμαζε προς τιμήν του Γιούρι Γκαγκάριν! Βέβαια, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης δεν έπαψε μετά απ' αυτό να είναι ο πρώτος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ούτε πρόκειται μ' αυτές τις γελοιότητες να κολλήσουν τη ρετσινιά της καπιταλιστικής Ρωσίας στη Σοβιετική Ενωση και στα μεγάλα επιτεύγματά της, όπως η πρώτη πτήση στο Διάστημα... Τέτοιου είδους μονοπάτια όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Η αντιρωσική υστερία, που συνοδεύεται με τόνους αντικομμουνισμού, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί. Ο,τι έγραψε η Ιστορία δεν σβήνει και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται!

Κινητήρας

Αλλη μια πλευρά της κάλπικης ευαισθησίας του κεφαλαίου για το περιβάλλον αποκαλύπτουν οι εξελίξεις στην Ενέργεια, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ο στόχος που επιταχύνεται, για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναχρησιμοποίηση του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και την ενίσχυση του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης με το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Θυμίζουμε ότι το φυσικό αέριο έχει επιλεγεί από την ΕΕ ως «μεταβατικό καύσιμο» στην «πράσινη ανάπτυξη», αντικαθιστώντας και τον λιγνίτη, επειδή θεωρείται ρυπογόνος. Πρόσφατα, μάλιστα, το φυσικό αέριο εντάχθηκε στη «λίστα ταξινομίας» της ΕΕ, που σημαίνει ότι η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή και συνολικότερα στην οικονομία θα επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορώντας του πράσινο μανδύα. Το αποκορύφωμα όμως είναι το σχιστολιθικό αέριο: Η εξόρυξή του γίνεται με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), που απελευθερώνει μεθάνιο και προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα μάλιστα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, «αν λάβει κανείς υπόψη τις εκπομπές αερίων από την παραγωγή και τις μεταφορές, τότε το LNG είναι σχεδόν το ίδιο επιβλαβές για το κλίμα όσο ο λιθάνθρακας». Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν εμποδίζει την ΕΕ και τα μονοπώλιά της να επανασχεδιάζουν την ενεργειακή πολιτική, αυξάνοντας τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ. Γιατί να χολοσκάνε άλλωστε; Τα κέρδη και οι ανταγωνισμοί τους είναι ο «κινητήρας» της «πράσινης ανάπτυξης» και τους είναι αδιάφορο τι καύσιμο θα καίει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 26 Μάρτη

1827 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

1940 Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα. Το ΚΚΕ είχε καταγγείλει τη Συνθήκη στον λαό ως εργαλείο που διευκόλυνε το έργο της ευρω-καταστολής.

Κυριακή 27 Μάρτη

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μάρτη και συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί τον λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1958 Στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ ο Νικολάι Μπουλγκάνιν καθαιρείται από Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, ενώ στη συνέχεια καθαιρείται και από την ΚΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς, ένας από τους πρώτους Ελληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα.

1961 Συνάντηση Κένεντι - Γκρομίκο στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Λάος, στο οποίο μάχονταν από το 1954 οι κομμουνιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων του βασιλείου του Λάος.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου, με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1977 Στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών, 562 άτομα - μεταξύ τους και ένας Ελληνας - χάνουν τη ζωή τους όταν ένα «Μπόινγκ 747» της ολλανδικής «KLM» συγκρούεται κατά την απογείωσή του με αεροσκάφος του ιδίου τύπου της αμερικανικής «Παναμέρικαν», που τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.

1980 Εκατό άτομα βρίσκουν τον θάνατο στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας όταν ανατρέπεται το «πλωτό ξενοδοχείο», δηλαδή η πλατφόρμα στην οποία κατοικούσαν οι εργαζόμενοι των συνεργείων γεωτρήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ