ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Να «κοκκινίσει» το Σύνταγμα την Παρασκευή 1η Απρίλη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Παρασκευή 1 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ΚΟ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τον λαό της Αττικής στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ για να ακουστεί δυνατά:

-- Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας.

-- Δεν δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου, την ακρίβεια και τη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια που εξανεμίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον είναι:

-- Να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

-- Ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας, στον δρόμο για να ξεμπερδεύουμε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Στο μεταξύ οι Κομματικές Οργανώσεις αξιοποιούν τις πρόσθετες μέρες από τη μετάθεση του συλλαλητηρίου για να πλατύνουν ακόμα παραπάνω το κάλεσμά τους, η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στολίζουν εκ νέου με πανό, αφίσες και άλλο προπαγανδιστικό υλικό κεντρικούς δρόμους, πάρκα και γειτονιές, ενώ συνεχίζουν το πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα επιτυχημένο συλλαλητήριο, που και μόνο στην ιδέα του διάφορες δημοσιογραφικές πένες και αστικά επιτελεία όλες αυτές τις μέρες βγάζουν φλύκταινες.

Συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, με εκδηλώσεις και συσκέψεις οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα εντείνουν την ενημέρωση, τη συζήτηση και την παρακίνηση για δράση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στη Ρόδο, η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στα Μέγαρα, στις 7 μ.μ. στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (απέναντι από το Κέντρο Υγείας Μεγάρων) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ.

-- Σύσκεψη - συζήτηση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας. Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

-- Η ΚΟΒ Ξηρόμερου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει σύσκεψη στη Χρυσοβίτσα, στο καφέ «Χαρίση» στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κομπλίτσης, μέλος της ΤΕ.

  • Αύριο Πέμπτη, στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Χαλκίδα διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.
  • Το Σάββατο 26 Μάρτη, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Κάρυστο στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Την Κυριακή 27 Μάρτη η Τομεακή Επιτροπή Χανίων καλεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 28 Μάρτη στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Alpha Bank καλεί σε σύσκεψη - εκδήλωση στον πολυχώρο «Εκστάν» (Καυταντζόγλου 5, Πατήσια) με ομιλητή τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο.
  • Την Τρίτη 29 Μάρτη οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλούν στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ.
«Νιώθουμε περήφανοι για το Κόμμα μας και τη στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

Μέλη και φίλοι της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ προσφέρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής συγκέντρωσαν και προσφέρουν 1.000 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα.

Αναφέρουν:

«Νιώθουμε περήφανοι για το Κόμμα μας και τη στάση που κράτησε απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουκρανία. Αντιλαμβανόμενοι τα νέα και αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν για το Κόμμα μας σε αυτές τις συνθήκες για να διεξαγάγει απρόσκοπτα την πολιτική του δραστηριότητα, τη δουλειά διαφώτισης μέσα στον λαό και τη διεθνιστική του δράση, αποφασίσαμε να προσφέρουμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ως πρώτη δόση καταβάλλουμε το ποσό των 1.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος, καθώς και άλλων λαϊκών ανθρώπων που εκτιμούν το ΚΚΕ, και θα ανακοινωθεί η δεύτερη δόση οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματός μας».

ΧΑΝΙΑ
Μεγάλες αντιδράσεις ενάντια στην απελευθέρωση των Αμερικανών τραμπούκων

Με το καθεστώς ατιμωρησίας της «ετεροδικίας» που έχουν εξασφαλίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική απελευθέρωση των δύο Αμερικανών τραμπούκων, μελών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου «Χ. Τρούμαν», που το βράδυ της περασμένης Κυριακής μπούκαραν στο δωμάτιο ξενοδοχείου στα Χανιά και κατατρομοκράτησαν 14χρονη που διέμενε εκεί με μέλη της οικογένειας, που εκείνη τη στιγμή απουσίαζαν. Αρχικά συνελήφθησαν, στη συνέχεια όμως με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί όπως ειπώθηκε «η περίπτωσή τους αφορά ιδιαίτερη δωσιδικία και σε αυτές τις περιπτώσεις παραλαμβάνονται από Αμερικανό - σύνδεσμο της βάσης στη Σούδα». Πρόκειται για την ατιμωρησία με το καθεστώς «ετεροδικίας» που έχουν εξασφαλίσει όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στα τραμπούκικα ΝΑΤΟικά πληρώματα.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους να απαιτούν να διωχθούν οι ΝΑΤΟικοί τραμπούκοι. Σε αποφάσεις των ΔΣ τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ενιαίου ΠΚ, ΜΗΧΟΠ, ΗΜΜΥ, ΑΡΧΜΗΧ, ΕΛΜΕΠΑ και Εστίας ΠΚ της πόλης των Χανίων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να βλέπουμε τον τόπο μας να μετατρέπεται σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών, ούτε σε σύγχρονη Τρούμπα. Εξω οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες των λαών από τα Χανιά! Τα Χανιά δεν είναι ούτε θα γίνουν τσιφλίκι του 6ου στόλου των ΗΠΑ!». Απαιτούν να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου, να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι ΝΑΤΟικοί που ευθύνονται για την εισβολή και την τρομοκράτηση της 14χρονης μαθήτριας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά για τις «άνωθεν» εντολές και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης είναι και τα όσα κατήγγειλε ο Μ. Παπαδομανωλάκης, συνήγορος της οικογένειας της 14χρονης μαθήτριας, η οποία βέβαια ζητάει την τιμωρία των ΝΑΤΟικών. Οπως τόνισε, «κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η δίκη, για μια πράξη που τεκμηριώνεται από τις καταθέσεις (σ.σ. των γονέων και της 14χρονης). Η εισαγγελέας μάς επεσήμανε ότι αυτήν την πληροφόρηση είχε από το αστυνομικό τμήμα. Ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση μετέφερε στην αρμόδια εισαγγελέα διαφορετικά τα γεγονότα από αυτά που περιλαμβάνει η δικογραφία που συνέταξαν αρμόδιοι αστυνομικοί. Είπαμε στην εισαγγελέα ότι είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά. Δεν ισχύει το καθεστώς της ετεροδικίας. Ακόμα και αν ίσχυε το καθεστώς της ετεροδικίας, αυτό θα πρέπει να κρίνεται από το δικαστήριο, όχι από κανέναν προανακριτικό υπάλληλο. Παραβίασαν δύο πόρτες, εξώθυρα και πόρτα δωματίου. Αναρωτιέμαι τι θα κάνατε αν ήταν το δικό σας παιδί, η δική σας αδελφή, η δική σας μάνα. Πρέπει να δοθεί απάντηση και από την κοινωνία, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το Μάαστριχτ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων, διαρκούς επίθεσης ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Η απάντηση του ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μάρτη, έναρξη στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (λεωφ. Ηρακλείου 145, Περισσός).

ΥΠΕΞ
Μελετά μεταφορά βοήθειας στη Μαριούπολη

Πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Μαριούπολης θα αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος δήλωσε πως προτίθεται να την συνοδεύσει αυτοπροσώπως στην ουκρανική πόλη, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Εξάλλου, το ΥΠΕΞ ζητά, με διπλωματική νότα, από την ουκρανική πλευρά να διευκολύνει την αποστολή, και από τη ρωσική πλευρά, με άλλη νότα, να μην την παρακωλύσει.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση μιας ομάδας συντονισμού και υποδοχής ομογενών στο Βουκουρέστι, υπό τη διεύθυνση υψηλόβαθμων διπλωματών. «Η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε σχετικά ο Ν. Δένδιας, αν και η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο μόνο αυτό δεν εξυπηρετεί, αφού ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη, Μ. Ανδρουλάκη, ενημερώνοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τον παρασημοφορήσει, μαζί με τους Φρ. Κωστελλένο και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ