ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρωθυπουργικός εμπαιγμός αγροτών - καταναλωτών

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ανάλογα... για τα μεταλλαγμένα και κάλεσε τους αγρότες να βρούνε άλλη δουλιά!

Σε νέες δηλώσεις κοροϊδίας των αγροτών και των καταναλωτών προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Με αφορμή την 3η Σύνοδο των υπουργών και υφυπουργών των Μεσογειακών Κρατών, που μετέχουν στο Κέντρο Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών - η σύνοδος ξεκίνησε χτες στην Αθήνα και θα συνεχιστεί σήμερα στα Χανιά της Κρήτης - ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκρύψει, ανεπιτυχώς, με τα λεγόμενά του την ένοχη κυβερνητική πολιτική στο θέμα των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός ανέφερε - επιτυχώς - ότι οι αγρότες πρέπει να βρουν άλλες δουλιές προκειμένου να επιβιώσουν!

Οσον αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μεταλλαγμένα προϊόντα, ο πρωθυπουργός - απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την πολιτική της κυβέρνησης - είπε πως «η Ελλάδα δε θέλει προϊόντα που έχουν αβεβαιότητα»... Ανέφερε επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει και πρόσθεσε πως «υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνονται συζητήσεις και ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε επί της ουσίας για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στο θέμα των μεταλλαγμένων. Ισως και να... «ντράπηκε» να αναφέρει ευθέως πως η Ελλάδα δε θέλει μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως και να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει η κυβέρνηση στα κοινοτικά όργανα, καθώς οι δηλώσεις του κινήθηκαν στον αστερισμό της λογικής τού «βλέποντας και κάνοντας».

Το βέβαιο, είναι, πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν το θάρρος να πει ούτε ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε όσα μεθοδεύουν τα επιτελεία των Βρυξελλών κατ' εντολή των πολυεθνικών. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το μέρος της δήλωσής του «ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Τόσο δύσκολο του ήταν να δηλώσει ότι η θέση της Ελλάδα στα όργανα της ΕΕ θα είναι αρνητική ή μήπως θέλησε έτσι να κρύψει το μέγεθος της υποτέλειας της κυβέρνησης και του ίδιου στις εντολές της ΕΕ και των πολυεθνικών; Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι το όλο πρόβλημα των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενών τους εστιάζεται στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Γεωργίας. Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Ανωμερίτης, απλά, φιλοτιμήθηκε να προετοιμάσει το έδαφος και να υπερασπίσει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική λέγοντας το ένα εκατοστό της αλήθειας: Οτι, δηλαδή, αν από την ΕΕ εγκριθεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί.

Η πρωθυπουργική κοροϊδία συνεχίστηκε και σε άλλα θέματα, Ο Κ. Σημίτης ανέφερε για παράδειγμα ότι «το εισόδημα του αγρότη δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη γεωργική ασχολία, αφού υπάρχει ο αγροτουρισμός και οι υπηρεσίες». Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού θυμίζει κάτι από τη ρήση της Μ. Αντουανέτας, «αφού δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι»! Και μια και ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι και αγρότες θα ξεκληριστούν και να πάνε ψάξουν να βρουν αλλού δουλιά, έριξε κι ένα κεράκι στο παντεσπάνι: «Ο αγρότης - είπε - χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση, ώστε να έχει προϊόντα με προσιτές τιμές προς όφελος του καταναλωτή και του ίδιου». Και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι: Τι χρειάζεται τελικά ο αγρότης κατά τον πρωθυπουργό, στήριξη και ενίσχυση ή να ψάξει για άλλη δουλιά;

Και μια που ο πρωθυπουργός έκανε χτες δηλώσεις με αφορμή το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της Μεσογείου, έριξε και την εξής υποκριτική κορόνα: «Εχουμε ανάγκη από τρόφιμα ασφαλή, που παράγονται με έλεγχο των φυτοφαρμάκων και προσοχή του περιβάλλοντος. Ενισχύουμε τη μεσογειακή παραγωγή, όπως το λάδι, το οποίο έχει στοιχεία πολιτισμού και υγείας». Αλήθεια, πώς συνδέεται το τελευταίο με όλα τα παραπάνω που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός; Και μια Ο Κ. Σημίτης έκανε ειδική μνεία για το λάδι, δε ρωτάει τους ελαιοπαραγωγούς πόσο το πουλάνε και τους καταναλωτές πόσο το αγοράζουν;


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δε θέλουν την εκτροπή του Αχελώου

«Για μας έκλεισε ο Αχελώος», απάντησε λακωνικά ο υπεύθυνος της ΕΕ στα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που με διάβημά τους στις Βρυξέλλες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου

«Για μας έκλεισε ο Αχελώος». Αυτή την απάντηση πήραν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου από τον υπεύθυνο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γ. Νυχά, στη συνάντηση που είχαν μαζί του χτες στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Νυχάς χαρακτήρισε το έργο «φάκελο κλειστό» και πρόσθεσε ότι «είναι μάλλον απίθανο να προστεθεί η υλοποίηση του έργου» αναφερόμενος στις κυβερνητικές προθέσεις. Οσον αφορά στις πιθανότητες χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, είπε ότι αυτές είναι μία στο εκατομμύριο!

Οι απαντήσεις που έλαβαν τα μέλη της ΠΑΣΕ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ανοίξει το «φάκελο» για την υλοποίηση του έργου, καταδικάζοντας σε ερημοποίηση τη Θεσσαλία. Στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ΠΑΣΕ με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΕ, συμμετείχε και ο Θ. Χρηστίδης, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Γεωργίας. Υπενθυμίζουμε ότι η επίσκεψη της ΠΑΣΕ στις Βρυξέλλες έγινε ύστερα από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στις συναντήσεις που είχαν, τα μέλη της ΠΑΣΕ ανέδειξαν με ακριβή στοιχεία και επιστημονική αρτιότητα το χαρακτήρα της πολλαπλούς σκοπιμότητας του έργου του Αχελώου σε περιβαλλοντική και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο των επαφών που είχαν συναντήθηκαν με την Ελληνίδα Επίτροπο Α. Διαμαντοπούλου, η οποία (για πολλά χρόνια συμμετείχε στην κυβέρνηση και σήμερα είναι στη θέση του Επιτρόπου):

  • Ούτε λίγο - ούτε πολύ έκανε την ανήξερη για το χαρακτήρα του έργου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προεκλογικούς λόγους!
  • Στο αίτημα των μελών της ΠΑΣΕ να ενταχθεί το έργο στο Γ' ΚΠΣ στο πλαίσιο της αναθεώρησής του, είπε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ο προστάτης... των καπνοπαραγωγών

Η οργή και η αγανάκτηση των καπνοπαραγωγών για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί σταδιακής κατάργησης της επιδότησης καπνού από το 2002 στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ανησύχησε όπως φαίνεται τον υπουργό Γεωργίας. Ετσι χτες έβγαλε μια μεσοβέζικη ανακοίνωση, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των καπνοπαραγωγών και της καπνοκαλλιέργειας και να πει πως «η κατάργηση των ενισχύσεων στον καπνό για την εξασφάλιση αειφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια "ψευδεπίγραφη" προσπάθεια να συσχετίσει πράγματα που δε συσχετίζονται». Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να κατανοήσει ότι «η εξασφάλιση εναλλακτικών εισοδηματικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές» καθώς και το «πρόβλημα των ενισχύσεων στην καπνοκαλλιέργεια» δεν είναι απλό θέμα.

Θα ήταν πιο τίμιο για τον υπουργό Γεωργίας αν ενημέρωνε τους καπνοπαραγωγούς εδώ και βδομάδες γιατί ήταν από τους πρώτους που έμαθε τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ομως, ο κύριος υπουργός έβγαλε τώρα την ανακοίνωση, αφού προηγήθηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για να κατευνάσει την οργή των καπνοπαραγωγών και κυρίως να εμφανίσει αθώα την κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστό ότι οι κυβερνώντες στηρίζουν την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ψηφίζουν οι ίδιοι στα κοινοτικά όργανα και εφαρμόζουν τις ολέθριες εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών.

Το δυστύχημα για τους καπνοπαραγωγούς είναι ότι στην υποκρισία της ΕΕ έρχεται να προστεθεί η υποκρισία της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας, που, μπρος στα σκούρα, φόρεσε χτες τη φιλοαγροτική του μάσκα. Αλλά είναι σίγουρο ότι οι αγρότες δεν πείθονται με τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια υποκρισίας και κοροϊδίας γιατί έχουν καταλάβει για τα καλά «τι καπνό φουμάρουν» ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση Σημίτη.


ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Εκτελέστηκε η «παραγγελία» της ΑΤΕ για απολύσεις και ξεπούλημα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Στις αξιώσεις και τους αποικιοκρατικούς όρους της Αγροτικής Τράπεζας, που έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης και την πληρωμή των παραγωγών, υπέκυψε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, με ομόφωνη απόφασή του και ενάντια στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Η παραπάνω απόφαση, όπως καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, σημαίνει την απόλυση έξι εργαζόμενων στην Ενωση μέχρι τον Ιούνη του 2002, το σταδιακό ξεπούλημα της περιουσίας της, καθώς και τη μη εξαγγελία τιμών και πληρωμής των παραγωγών, όταν θα πουληθεί το προϊόν.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ θεωρεί ότι οι άσχημες εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λήμνου και τους αγρότες του νησιού είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της κυβέρνησης και των οπαδών της ολοκληρωμένης Ευρώπης που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας και στην ιδιωτικοποίηση και χειραγώγηση των αγροτικών Ενώσεων. Προσθέτει δε ότι «είναι αποτέλεσμα των υπέρογκων, ληστρικών επιτοκίων δανεισμού που επέβαλε για πολλά χρόνια η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, στην ΕΑΣ Λήμνου. Γιατί, ακόμα και αν εφαρμοστούν οι όροι της Αγροτικής Τράπεζας δεν εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική.

Καταγγέλλει δε στους εργαζόμενους της Ενωσης και τον αγροτικό κόσμο του νησιού τις αποφάσεις αυτές της Αγροτικής Τράπεζας και ΔΣ της ΕΑΣ Λήμνου και καλεί τους εργαζόμενους και τους αγρότες να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους και τους συνεταιριστικούς τους συλλόγους και την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, για πραγματική ρύθμιση των χρεών της Ενωσης, ενάντια στις απολύσεις και το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΑΣ.

Απαιτεί άμεση άρση των αποικιοκρατικών όρων της ΑΤΕ, άμεση δανειοδότηση της ΕΑΣ Λήμνου χωρίς όρους, χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από την ΑΤΕ στους αγρότες, να παραμείνει στο δημόσιο η ΑΤΕ, φτηνά γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες, κατοχύρωση των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού (καλαθάκι, κρασί), αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Ζητεί επίσης, ένα άλλο αγωνιστικό, συνεταιριστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, αλλά και δημόσια, καθολική, δωρεάν, Κοινωνική Ασφάλιση.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λήμνου και στους παραγωγούς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ