ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι» στο νομοσχέδιο από τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ

  • Για δεύτερη μέρα απήργησαν χτες και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
  • Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ

Για δεύτερη μέρα χτες οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ συνέχισαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» παραδίδει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας στην αγορά και τη διοίκησή του στα χέρια των ιδιωτών μάνατζερ.

Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική για τον ΕΦΚΑ και συνολικά για την Κοινωνική Ασφάλιση, που διαχρονικά δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, από όλες τις κυβερνήσεις.

Το νομοσχέδιο «θα ανατραπεί στον δρόμο με τους αγώνες των εργαζομένων», σημείωσε στην ομιλία της η Γιώτα Κίτσου, γενική γραμματέας της ΠΟΠΟΚΠ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί «να φορτώσει στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, με συκοφαντίες και κατηγορίες, τις ευθύνες των διοικήσεων και των κυβερνητικών πολιτικών για την χρόνια αποψίλωση του Οργανισμού, τις τεράστιες καθυστερήσεις στη δημιουργία λογισμικών, τα ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, την εκπαίδευση των εργαζομένων, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων». Οπως εξήγησε, «στον κατ' επίφαση ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ χρειάζεται να χρησιμοποιούμε οι υπάλληλοι χαρτάκια με σειρά προτεραιότητας προκειμένου να στείλουμε email, αφού σε αρκετά υποκαταστήματα υπάρχει μόνο ένας ηλεκτρονικής υπολογιστής με ίντερνετ». Και πρόσθεσε ότι «είναι προκλητικό να οδηγούν την τεράστια περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργήθηκε με το αίμα και των ιδρώτα γενιών και γενιών εργαζομένων, στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των μεγαλοξενοδόχων κ.λπ.».

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Αν. Κουρούκλης, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, η Μ. Τσαμούρη, πρόεδρος του ΣΥΑΤ, ο Δ. Μπράτης, προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, και άλλοι συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου. Την αλληλεγγύη του μετέφερε και ο Γ. Δασκαλάκης από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Στους απεργούς μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες τους. Επίσης παρευρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου.

Μετατρέπουν τον ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, που δίνουν τη μάχη απέναντι σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιδιώκει τη μετατροπή του σε ασφαλιστική εταιρεία και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Και αναδεικνύοντας το επικίνδυνο περιεχόμενό του τονίζει:

«Η κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει τον ΕΦΚΑ στους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πετσοκόψει συντάξεις και κοινωνικές παροχές, σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που θέλουν να απαλλάξουν κράτος και εργοδοσία από την Κοινωνική Ασφάλιση και τις κατακτημένες με αιματηρούς αγώνες παροχές.

Επιχειρούν να παραδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους εκτός των άλλων, όπως πρόσφατα, την επικουρική ασφάλιση και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ με διώξεις, γιατί θέλουν να τους κάνουν πειθήνια όργανα για την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων αλλά και της ιδιωτικοποίησής του.

Δεν θα σταματήσουν αν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα δεν δυναμώσουμε τους αγώνες ενάντια στο διαρκές έγκλημα. Απέναντι σε όλα αυτά ο δρόμος της κλιμάκωσης του αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι μονόδρομος, για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων και να μπούμε μπροστά για τη διεκδίκηση σύγχρονων ασφαλιστικών και κοινωνικών παροχών».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ
Ψηφίστηκε η μετατροπή του σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για να καταδείξει το διαρκές έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης από όλες τις κυβερνήσεις, αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ανώνυμη - ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Το νομοσχέδιο έφερε τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση». Οπου εκσυγχρονισμός, για την κυβέρνηση είναι, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό σηματοδοτείται από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως:

Η παράδοση ολόκληρης της τεράστιας περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που προέρχεται από τις θυσίες των εργαζομένων και αποτελεί εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων, στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων προς ...«αξιοποίηση» για την ενίσχυση των επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας ανώνυμης εταιρείας με μέτοχο τον ΕΦΚΑ, ο οποίος όμως δεν θα έχει λόγο στη διοίκησή της, όπου και εκεί το πρώτο λόγο θα τον έχουν οι μάνατζερ.

Η τρομοκρατία και αστυνομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με τη στοχοποίησή τους και την καλλιέργεια «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος τους, με τη δημιουργία μονάδας εσωτερικών υποθέσεων και τη λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τους δείξει ως υπεύθυνους για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Η πρόσληψη υψηλόμισθων (αποδοχές άνω των 8.000 ευρώ) μάνατζερ στις θέσεις των διευθυντών και γενικών διευθυντών, με ειδίκευση στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, η οποία θα πιστοποιείται και με σχετική συνέντευξη για τις ικανότητές τους.

Η κοινή τους στρατηγική δεν κρύβεται

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα στήθηκε «στα σημεία», ενώ αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι όποιος «σωτήρας» και αν κερδίσει στη μεταξύ τους «σκυταλοδρομία», οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός θα είναι χαμένοι από χέρι.

Για παράδειγμα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί εμφάνισαν τον διορισμό των «golden boys» σε φορείς του δημόσιου τομέα, τράπεζες κ.ο.κ., και αυτούς που «τα έφαγαν», ως την κύρια αιτία για όλα τα δεινά και τα βάσανα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Τσακώθηκαν ποιος διόρισε τους περισσότερους, αν οι ιδιωτικοποιήσεις που έκαναν όλοι - όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των λιμανιών, της ΔΕΗ κ.ο.κ. - έγιναν για να εξυπηρετηθούν «ημέτεροι» και «κολλητοί», για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ επέσπευσε την απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που την προωθούσε ...με σχέδιο. Αυτό είπε ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας, σε μια παραδοχή της κοινής τους στρατηγικής και στον τομέα της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με τις οδυνηρές συνέπειες που ζουν στο πετσί τους τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αποκαλυπτικός ήταν και ο καβγάς που έστησαν όχι για το αν αλλά για το πώς θα γίνει η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση συστήνει την ανώνυμη εταιρεία, με τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου να αναφέρει ότι «η έλλειψή» της «έχει ως συνέπεια τη μη επίτευξη ικανοποιητικών οικονομικών αποδόσεων»...

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 έχει προβλέψει την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων με εκχώρηση σε τράπεζες και εταιρείες real estate, μέσω της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων που είχε συγκροτήσει. Γι' αυτό και ο βουλευτής του, Δ. Καλαματιανός, «απόρησε» για την κατάργησή της ενώ «έχει κάνει έργο για την αξιοποίηση των ακινήτων, και εσείς αρνείστε να την αξιοποιήσετε αυτήν τη δουλειά». Εξάλλου δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή έκανε «γαργάρα» τις ρυθμίσεις για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων.

Απειθαρχία και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική

Αυτήν τη στρατηγική ταύτιση ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι με τις αντιπαραθέσεις τους συγκαλύπτουν ότι όλοι υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν αυτήν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «η οποία έχει οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια, πριν την ακρίβεια, το 30% του ελληνικού λαού».

Απάντηση έδωσε στην προσπάθεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων και να κάνουν πλειοδοσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων κ.ο.κ. «Μια δεκαετία μετά ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2012. Και χαίρεστε γι' αυτήν την πολιτική όσοι κυβερνάτε σήμερα και όσοι κυβερνήσατε χτες;», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι συντάξεις έχουν τσακιστεί από τους αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους, μεταξύ αυτών και τον νόμο Κατρούγκαλου, που μεταξύ άλλων έβαλε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οσο γι' αυτά που λέει τώρα η κυβέρνηση, ότι με το σημερινό νομοσχέδιο την ενδιαφέρει τάχα να μην ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι και να βγαίνουν γρήγορα οι συντάξεις, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «αυτός που φταίει για την καθυστέρηση των συντάξεων είναι ο ίδιος που ευθύνεται για το γεγονός ότι κάθε φορά που βρέχει πνίγεται ο κόσμος, κάθε φορά που χιονίζει εγκλωβίζεται και κάθε φορά που πιάνει φωτιά καίγεται. Είναι το αστικό κράτος, το κράτος σας, που είναι ένα κράτος εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του. Είναι επιλεκτικά πολύ ικανό να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική». Πρόσθεσε πως «αυτήν τη διαχρονική ευθύνη θέλετε να καλύψετε, με την αντιπαράθεση εστιασμένη απλά και μόνο στον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και στον ρυθμό διεκπεραίωσης», τονίζοντας ότι είναι ντροπή αυτή η εικόνα με τις εκκρεμείς συντάξεις, «να περιμένει ο άλλος τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρει σύνταξη την εποχή της ψηφιακής μετάβασης, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης». Και κάλεσε τους εργαζόμενους σε απειθαρχία και σύγκρουση με αυτήν την αντιλαϊκή, ταξική πολιτική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ταχύτερο βήμα προς τον στόχο ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της μετατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης σε χρηματοοικονομικό προϊόν, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος και την εργοδοσία από την Κοινωνική Ασφάλιση». Τόνισε ότι ο λαός οδηγείται στα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης, που σημαίνει ασφάλιση σύμφωνα με το μέγεθος της τσέπης του καθενός. Αυτή η απαξίωση στοιχειωδών παροχών, συμπλήρωσε, δείχνει ότι τα όρια αυτού του σάπιου συστήματος έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση και με κατασχέσεις - πλειστηριασμούς

Στο «σφυρί» ξαναβγαίνουν, έπειτα από περίπου δύο χρόνια, ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία δεν είχε σταματήσει ποτέ, αλλά είχαν μειωθεί οι ρυθμοί κατασχέσεων και πλειστηριασμών και λόγω πανδημίας, τώρα ξεκινά εκ νέου μια μαζική επίθεση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Θυμίζουμε, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας -που οι εκκρεμμότητες της θα ενσωματωθούν στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης- βασικό ζήτημα αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και οι «καθυστερήσεις» στη συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με τις υπερχρεωμένες οικογένειες να γίνονται στη συνέχεια - στην «καλύτερη» περίπτωση - νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Παράλληλα, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν και νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων λειτουργεί και ως «μαστίγιο» ώστε λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φορολεηλασία να εντάξουν τα χρέη τους στην ειδική ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 43.000, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι θα έκαναν χρήση της ρύθμισης περισσότεροι από 150.000 υπόχρεοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ