ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στόχευση η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

INTIME NEWS

Με το γνωστό κάλπικο αφήγημα των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών που τάχα θωρακίζουν την άμυνα της χώρας προσπάθησε να καμουφλάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις πραγματικές στοχεύσεις της σύμβασης αγοράς νέων φρεγατών και αεροσκαφών, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ταυτόχρονα, έκανε για άλλη μια φορά καθαρή τη στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς κόντρα σε Ρωσία και άλλα κέντρα, με σοβαρότατους κινδύνους για τον λαό.

Πολύ σύντομα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, οι «μάσκες έπεσαν» και αναδείχθηκαν οι πραγματικοί στόχοι των τέτοιων αγορών, που μόνο την άμυνα της χώρας δεν αφορούν, αλλά την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Β. Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα. Φάνηκε επίσης ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στις περιοχές αυτές, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την αιματοβαμμένη λεία.

Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συγκυρία που έρχεται αυτή η σύμβαση, εννοώντας την εύφλεκτη κατάσταση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, υπερτονίζοντας τη συνεισφορά που θα έχουν τα νέα αυτά οπλικά συστήματα τόσο στην «ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία» όσο και στο «ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας κυνικά τη βαθιά εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά πολεμοκάπηλα σχέδια. Μάλιστα, πήρε σαφή θέση στην εξελισσόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, λέγοντας ότι «σωστά όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα».

Στη δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπηρετεί πιστότερα τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης και τις μπίζνες της, έψεξε την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν ψήφισε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία κ.λπ.

Για να θολώσει, εξάλλου, τα νερά, ως προς τον χαρακτήρα και τους κινδύνους των τέτοιων συμφωνιών, κατέφυγε σε ειρωνείες, για να ισχυριστεί ότι δεν θα πάνε Ελληνες στρατιώτες στην Υποσαχάρια Αφρική, όταν η Συμφωνία με τη Γαλλία στο άρθρο 18 προβλέπει, ακριβώς και συγκεκριμένα, μια τέτοια ανάπτυξη ειδικά για τη ζώνη του Σαχέλ ή και αλλού.

Ακόμα, ενέταξε τις συμφωνίες με τους Γάλλους στην προσπάθεια «για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», που σημαίνει ενίσχυση των ευρωενωσιακών δυνατοτήτων για πόλεμο, ώστε να υπερασπίζονται τις θέσεις των επιχειρηματικών τους ομίλων όπου Γης. «Με τέτοιου είδους συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη ενδεχομένως στην αρχή θα είναι ένα υποσύνολο των μελών της ΕΕ, μπορούν να συνεργάζονται αμυντικά έτσι ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ΕΕ, όταν η Ευρώπη κρίνει μόνη της ότι θέλει ή πρέπει να παρέμβει κάπου όπου το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ δεν θέλουν ή δεν μπορούν να παρέμβουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα στον ανταγωνισμό με την Τουρκία ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο «επιλέγει την Ελλάδα ως τον στρατηγικό αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο», για τον ρόλο του ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Την ίδια ώρα χαρακτήριζε «αντίφαση» να απειλείται η Ελλάδα από την Τουρκία, η οποία εξοπλίζεται με ρωσικά οπλικά συστήματα, αποκρύβοντας βέβαια τον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ που δίνει «φτερά» στις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, προκειμένου να κρατήσει τη γείτονα αγκιστρωμένη στο «ευρωατλαντικό» στρατόπεδο, στόχος άλλωστε που τον έχει περιγράψει πολλάκις ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ενώ σχολιάζοντας υποτίθεται τις «ενστάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που ο ίδιος ως κυβέρνηση προετοίμασε, μίλησε για «εθνική παραφωνία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα», «απόντες από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης», ζητώντας π.χ. στήριξη στο γεγονός ότι «οι Αμερικανοί έχουν μία ισχυρή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη», παρουσιάζοντάς την ως «πλεονέκτημα για τη χώρα» κοκ.

Αναφορές που φυσικά καμία σχέση δεν είχαν με το βροντερό «παρών» που έδωσε ξανά χτες μέσω του προέδρου του ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχεδιασμό της εμπλοκής με ενστάσεις περί των «ανταλλαγμάτων» που έχει λαμβάνει η αστική τάξη, αλλά ξεκάθαρα απευθύνονταν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για να σημάνει «σιωπητήριο»

Σχετικά, τέλος, με το κόστος αγοράς των γαλλικών φρεγατών και των αεροσκαφών «Rafale», «διαφήμισε» ότι αγοράστηκαν από το ελληνικό κράτος σε ευνοϊκές τιμές, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά «στενάζουν» από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, και οι δημοσιονομικοί «κόφτες» τσεκουρώνουν τις λαϊκές ανάγκες για να εξασφαλίζονται πακέτα στους ομίλους και τα «χρυσά μετάλλια» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στείλτε Ελληνες στρατιώτες σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά... με ταμπέλα ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Eurokinissi

Στείλτε Ελληνες στρατιώτες σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά... με ταμπέλα ΝΑΤΟ - ΕΕ! Αυτά και άλλα παρόμοια παρουσίασε ως «διαχωριστική γραμμή» με τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του στη Βουλή, δηλώνοντας και από τη θέση της αντιπολίτευσης ένα βροντερό «παρών» στις ΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτές.

«Η γεωγραφία και η Ιστορία μας επιβάλλουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, και στο ίδιο πνεύμα έφτασε να λέει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «για εμάς, για την προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην επ' αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για εσάς εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γην και ύδωρ (...) να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά "F-16" και "Rafale" επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας».

Αυτά από τον ίδιο που ως πρωθυπουργός εγκαινίασε τον «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ και τις συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, για να έρθει η σημερινή κυβέρνηση να βάλει τις τελικές τζίφρες στην επικίνδυνη για τον λαό Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, προωθώντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, αυτά που υπηρέτησε και υπηρετεί και η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ψήφισε η κυβέρνηση του και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλωστε έβγαλε μάτι η αποστροφή του - κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξασφάλισε «επαρκή ανταλλάγματα» για την αστική τάξη - πως «ναι, ήταν πάγια θέση μας η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας (...) και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα»!

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, σημείωσε ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει για τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», παρουσιάζοντας ως τέτοια την προμήθεια των «Belharra», που «εμείς προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε», αλλά ότι τάχα δεν δίνει «λευκή επιταγή για αμυντικές δαπάνες εκτός των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών, χωρίς διαφάνεια», παρουσιάζοντας ως τέτοια την προμήθεια των 6 «Rafale». Ενώ παρουσίασε πως το κόμμα του λέει «να προχωρήσουμε λελογισμένα σε αναγκαίους εξοπλισμούς προκειμένου να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, λελογισμένα και τα δύο». «Ηχηρή» ήταν δηλαδή και εδώ η προσπάθεια να αποσιωπήσει ότι οι εξοπλισμοί αυτοί εντάσσονται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στις δεσμεύσεις και την προσπάθεια της αστικής τάξης να «αναβαθμιστεί» σε αυτούς, γι' αυτό και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ξεζουμίζοντας από τον λαό πάνω από 4 δισ. κάθε χρόνο.

Τα άλλα αστικά κόμματα

Η «εθνική ομοψυχία» που πρέπει να επιδείξει ο λαός για να προωθηθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, που φλέγεται από τους ανταγωνισμούς, αλλά με διάφορες παραλλαγές, ήταν αυτό που κυριάρχησε και στα όσα ανέφεραν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης έκανε ξανά σαφή τη θέση του κόμματός του να υπερψηφίσει το εξοπλιστικό πακέτο, «γιατί η συγκεκριμένη προμήθεια μεταβάλλει άρδην τις επιχειρησιακές δυνατότητες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της εξ ανατολών σταθερής και πολυετούς απειλής». Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία εμφάνισε ως θεματοφύλακα της ειρήνης και της ασφάλειας την ΕΕ, λέγοντας πως «αποδεικνύεται και σ' αυτήν την κρίση πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει αλλά και να εμβαθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να έχουμε μια κοινή και ισχυρή πολιτική άμυνας και ασφάλειας», ενώ αντίστοιχα όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά εμφάνισε το ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ειρήνης, κάνοντας λόγο «για τη διαμόρφωση και την άσκηση μίας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με πρωτοβουλίες και πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ζήτησε «εθνική συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» και «ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, που θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό» κ.ο.κ.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος επίσης συμφώνησε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, και από κει και πέρα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δώσατε την Αλεξανδρούπολη, δώσατε τη Σούδα με την αορίστου χρόνου συμφωνία» στους Αμερικανούς και «τι πήρατε; Δεν πήραμε τίποτα». Οσο για το ΜέΡΑ25, καταψήφισε το εξοπλιστικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης ανταλλαγμάτων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ