ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πανωπροίκια για τους μνηστήρες

Με την απόφαση της κυβέρνησης για την ανάθεση κατασκευής 2 ακόμη κανονιοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό, το ναυπηγείο γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό για τους μνηστήρες

Απροσδιόριστες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σχεδόν ένα μήνα πριν το ξεπούλημα του ναυπηγείου, η κυβέρνηση, μετά από σχετική απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμύνης και Ανάπτυξης Α. Τζοχατζόπουλου και Ν. Χριστοδουλάκη, αναθέτει στον υπό ιδιωτικοποίηση Σκαραμαγκά την κατασκευή 2 κανονιοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, ως ενεργοποίηση του «δικαιώματος προτίμησης» (option), που εκπορεύεται από την κατασκευή 4 κανονιοφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιπλέον προίκα συνοδεύτηκε και από την απόφαση για παράταση κατά σχεδόν ένα μήνα του χρόνου που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου. Δηλαδή, από τα μέσα Ιούνη που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται για το πρώτο 10ήμερο του Ιούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές αξίωσαν η διαδικασία να ολοκληρωθεί με το τέλος του καλοκαιριού, (για τους δικούς τους, βέβαια, λόγους) ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το σκάνδαλο μέσα στο καλοκαίρι.

Το ότι η πώληση του Σκαραμαγκά είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Ομως, οι νέες πτυχές ξεδιπλώνονται, καταδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να απαλλαγεί από το ναυπηγείο και εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, ουσιαστικά θέτει σε ομηρία τον ελληνικό λαό. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, αφού οι όροι που θα θέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές του ναυπηγείου, προβλέπονται... ανεκδιήγητοι. Πέραν τούτου, είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο που αφορά τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά 600 άτομα το οποίο θα στοιχίσει στο δημόσιο 25 δισεκατομμύρια δραχμές!

Με τη νέα ανάθεση, το ναυπηγείο Σκαραμαγκά μετατρέπεται στην «πολύφερνη νύφη», δελεαστικότατη για κάθε μνηστήρα. Ηδη τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δραχμές. Ηδη υπάρχουν αναθέσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ κ.ο.κ. που αγγίζουν το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές για τα επόμενα χρόνια. Τώρα προστίθεται και η απροκάλυπτη νέα ανάθεση που θα πέσει απ' ευθείας στις τσέπες του ιδιώτη.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά προκύπτει σε υπερθετικό βαθμό το ερώτημα, γιατί πρέπει να πουληθεί το τελευταίο δημόσιο ναυπηγείο της χώρας. Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα με το πρόσχημα της προσέλκυσης επενδυτών. Εν προκειμένω, τα ποσά αυτά ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Ακρως αποκαλυπτικό για το μέγεθος του σκανδάλου είναι ένα απόσπασμα από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, που λέει: «... συζητήσαμε (με τον υπουργό Ανάπτυξης) για μέτρα και ρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία προώθησης της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ετσι ώστε να μπορέσει να μπει στη νέα φάση εξέλιξης ένα Ναυπηγείο, στο οποίο, όπως γνωρίζετε, το Πολεμικό Ναυτικό τουλάχιστον έχει επενδύσει σημαντικά προγράμματα. Τόσο τα υποβρύχια νέου τύπου, που έχουμε παραγγείλει και γίνονται σε συμπαραγωγή με γερμανική εταιρία, όσο και την κατασκευή των κανονιοφόρων, ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και θα επεκταθεί. Αυτά είναι τα βασικά αντικείμενα από την πλευρά μας, πέρα, βέβαια, από τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών και την ολοκλήρωση των αντίστοιχων παλαιοτέρων προγραμμάτων φρεγατών, τα οποία με επιτυχία το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά πραγματοποίησε». Βέβαια δεν ανέφερε τη χτεσινή νέα ανάθεση!

Η ΠΑΣΕΓΕΣ των εκκοκκιστών!

Πρασινογάλαζο ξεπούλημα των βαμβακοπαραγωγών, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κυβερνητικών εντολών

Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας μετά από την ψήφιση του ολέθριου κανονισμού στο βαμβάκι, για να βγάλει και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ μια ανακοίνωση... της ντροπής! Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ η πρώτη επισήμανση που γίνεται είναι ότι οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, επειδή έπεσε η τιμή στο εκκοκκισμένο βαμβάκι! Και μιας οι ίδιοι οι ιδιώτες εκκοκκιστές δεν έβγαλαν κάποια σχετική ανακοίνωση Τύπου, φρόντισε η νέα διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να το κάνει για λογαριασμό τους!

Οσο για το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε στο βαμβάκι η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, επιχειρεί στην ανακοίνωσή της να υποβαθμίσει όσο περνάει από το χέρι της, το όλο θέμα. Ετσι ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας που συνήλθε στις 24 Μάη έκρινε... πως αυτό που συνέβη ήταν το αποτέλεσμα μιας «κακής διαπραγμάτευσης» και «έλλειψης στρατηγικής από την πλευρά της πολιτείας». Δηλαδή, κατά τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η πολιτεία φταίει για ό,τι αποφασίστηκε στο βαμβάκι;

Η κοροϊδία βέβαια δε σταματάει στα παραπάνω. Στην ανακοίνωση αναφέρεται για λόγους καθαρά δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων πως πρέπει να ανασταλεί φέτος η απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Και η κοροϊδία στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ γίνεται μεγαλύτερη, με αναφορές του Τύπου ότι ο υπουργός Γεωργίας -και όχι η πολιτεία- «θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πίεσης για να διαμορφωθεί ο εφαρμοστικός κανονισμός με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς». Δηλαδή τι θέλει να υπονοήσει η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι η ψήφιση του νέου κανονισμού επιτρέπει και περιθώρια βελτίωσής του. Ποιον δουλεύει;

Ομως για την ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ το δούλεμα δεν έχει τελειωμό: Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «η μικρή προκαταβολή που θα λάβουν οι παραγωγοί ως αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων θα πρέπει να αυξηθεί όσο είναι δυνατόν». Τι εννοεί εδώ η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ; Μήπως θέλει να πει ότι πρέπει να δοθεί κανένα νέο «σαραντάρι» στην πετσοκομμένη προκαταβολή και μετά να κρατηθεί από την εξόφληση, μπας και «κουκουλωθούν» προσωρινώς οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου κανονισμού στο βαμβάκι. Για τη μικρή εξόφληση που θα πάρουν το χρόνου το καλοκαίρι οι βαμβακοπαραγωγοί, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει να πει τίποτα; Και αλήθεια, τι εννοεί η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ανακοίνωσή της, όταν λέει, για διαμόρφωση σύννομων προτάσεων με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς; Τόσο πολύ κόπτεται για τη στήριξη της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης στο βαμβάκι και θα βγάλει και σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί;

Οι βαμβακοπαραγωγοί, πάντως, απαιτούν να μην ισχύσει ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι και ετοιμάζονται να αγωνιστούν ώστε να τον καταργήσουν στην πράξη. Εχει καμία πρόταση επ' αυτού η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ή ενδιαφέρεται μόνο πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εκκοκκιστών και τις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και της κυβέρνησης;

Μεσογειακή... «βιτρίνα»

Να εμφανίσει ως σημαντικό γεγονός στους Ελληνες αγρότες την 3η Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας των Μεσογειακών Χωρών, που συμμετέχουν στο Διεθνές Κέντρο των Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM) επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου. Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου στην Αθήνα και θα μεταφερθούν στις 2 και 3 Ιουνίου στα Χανιά της Κρήτης.

Τα θέματα που ο υπουργός Γεωργίας θέλησε να εμφανίσει ως σημαντικά για τους αγρότες, αλλά ουσιαστικά αφορούν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των βιομηχάνων της Μεσογείου και των πολυεθνικών στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και του ΠΟΕ, είναι: Η μεσογειακή συνεργασία για βιώσιμη γεωργία και ανάπτυξη της μεσογειακής διατροφής. Οι γεωργικές σχέσεις στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης και των πολυμερών γεωργικών διαπραγματεύσεων. Ενα πολιτικό πρόγραμμα δράσης για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, τύπου μεσογειακού Leader και η ίδρυση Μεσογειακού Παρατηρητηρίου για πολιτικές συνεργασίας.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Ελευθέρας... στο γενενετικά τροποποιημένο

Ανοίγει σύντομα ο δρόμος, όπως φαίνεται, για την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού στην ΕΕ και στη χώρα μας.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος προεξόφλησε εμμέσως πλην σαφώς ότι η ΕΕ θα εγκρίνει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, προσθέτοντας πως σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας δε θα μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η όλη υπόθεση αποκτά διαστάσεις υποκρισίας και κοροϊδίας τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε χτες στα λόγια ως υπέρμαχος της συμβατικής γεωργίας, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο στα μεταλλαγμένα προϊόντα, επικαλούμενος την επιστήμη και την πρόοδο. Συγκεκριμένα, για το βαμβάκι είπε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε για την απαγόρευση των πειραματικών καλλιεργειών μεταλλαγμένων προϊόντων, αλλά στην περίπτωση αυτή η Ισπανία δεν το έπραξε. Επιπλέον ειπώθηκε πως η πειραματική καλλιέργεια ποικιλιών βαμβακιού στην Ισπανία έγινε με τη στήριξη της αμερικανικής πολυεθνικής «Μονσάντο».

Ακολούθως ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως η Ισπανία έχει ζητήσει - προ τεσσάρων χρόνων - από την Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ να εγκριθούν δύο μεταλλαγμένες ποικιλίες βαμβακιού, οι οποίες - όπως διευκρίνισε - αφορούν την αντιμετώπιση του εντόμου «Λεπιδόπτερου» και δε θα χρειάζονται πλέον εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα για την αντιμετώπισή του. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ έδωσε τον Ιούλη του 1998 θετική γνωμοδότηση, αλλά το θέμα μπλοκαρίστηκε προσωρινώς. Τώρα φαίνεται ότι η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση ανοίγουν το δρόμο και ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί να τηρήσει τα προσχήματα, για να μην ταυτιστεί με τα συμφέροντα που ήδη υπηρετεί με την πολιτική του. Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας μίλησε και για προάσπιση της ποιότητας... και εξαπέλυσε κατηγορίες και χαρακτηρισμούς σε όσους καταπιάστηκαν με το θέμα του μεταλλαγμένου βαμβακιού και των μεταλλαγμένων τροφίμων.

«Χρυσώνουν» το χάπι των μεταλλαγμένων

«Αγγελος προστάτης» των επιχειρήσεων που τροφοδοτούν την αγορά με μεταλλαγμένα τρόφιμα - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία - εμφανίστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Αναλαμβάνοντας υπό την προστασία του τις βιομηχανίες τροφίμων (ντόπιες και ξένες) που επεξεργάζονται και διακινούν μεταλλαγμένα τρόφιμα, ο ΣΕΒΤ με χτεσινή ανακοίνωσή του επιχειρεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία της «Greenpeace». Στα πλαίσια αυτά, οι βιομήχανοι τροφίμων υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία της «Greenpeace» σχετικά με προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν ή δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι αποτέλεσμα «αμφισβητούμενων μεθοδολογιών και πρακτικών και οδηγούν σε συμπεράσματα που παραπλανούν τον καταναλωτή».

Στο διά ταύτα, πάντως, και παρά τη «διαβεβαίωση» ότι «η βιομηχανία σέβεται τις επιλογές των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη διατροφική αλυσίδα», ο ΣΕΒΤ παραδέχεται ότι γενετικά τροποποιημένα (δηλαδή μεταλλαγμένα) τρόφιμα κυκλοφορούν στην αγορά. Σπεύδει, δε, να διευκρινίσει, αυτά είναι εγκεκριμένα από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της ΕΕ και ότι «κατά συνέπεια» θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση. Επιπλέον, αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως «οι βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν επιλέξει την αποφυγή χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα προϊόντα τους», ο Σύνδεσμος «εφαρμόζει την υπάρχουσα ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία». Μια νομοθεσία, η οποία, θα πρέπει να σημειώσουμε, στην πράξη αφήνει τους καταναλωτές σε «μαύρα μεσάνυχτα» όσον αφορά την περιεκτικότητα σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς όταν αυτή είναι κάτω από 1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ