ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στήριγμα και καμάρι του αγρότη!

Η ίδρυση της ΠΑΣΥ «ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα» στο αγροτικό κίνημα, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων της αγροτιάς

H ΠΑΣΥ είναι πια μια πραγματικότητα. Σε σύσκεψη εκατοντάδων εκπροσώπων του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, καθώς και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή 27 Μάη, στη Λάρισα, ιδρύθηκε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Η ΙΔΡΥΣΗ της ΠΑΣΥ - ως ανάγκη των καιρών και προσταγή του μέλλοντος - «ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα» στο αγροτικό κίνημα της χώρας μας, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις και θέτει τις βάσεις για να είναι αποτελεσματικοί και να έχουν προοπτική οι αγροτικοί αγώνες. Γι' αυτό και γεμίζει με ελπίδα κι αισιοδοξία την αγροτιά της πατρίδας μας. Γι' αυτό και προκαλεί αγωνία κι ανησυχία στους διαμορφωτές, τους εκάστοτε διαχειριστές και στους λογής - λογής υποστηρικτές της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

ΜΕ ΤΗΝ ίδρυση και δραστηριοποίηση της ΠΑΣΥ, ο μικρομεσαίος αγρότης βρίσκει το στέρεο, αγωνιστικό στήριγμά του. Τώρα ξέρει πως, βγαίνοντας στο δρόμο της πάλης για την επίλυση των προβλημάτων του και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα, θα μπορεί να στηρίζεται στην ΠΑΣΥ, για την καλή οργάνωση, τον αποτελεσματικό συντονισμό και την προοπτική των κινητοποιήσεων, καθώς και για τη σωστή ιεράρχηση, προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων του.


ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ, επίσης, να δίνει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιχείρησης τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, στην οποία καταφεύγουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, μέσω των κρατικών και δικαστικών μηχανισμών, αλλά και των προσπαθειών για την υπονόμευση της αγωνιστικής ενότητας της αγροτιάς, στις οποίες επιδίδονται, κάθε φορά, οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Η ΠΑΣΥ, ως πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγώνων της αγροτιάς, δεν είναι απλώς μια άλλη αγροτική οργάνωση. Είναι το «κάτι άλλο». Είναι η ελπίδα και η απαντοχή του Ελληνα αγρότη. Είναι «το καύχημα και το καμάρι» του ξωμάχου, στον αγώνα που δίνει για να μην ξεριζωθεί από τη γη του, για ένα καλύτερο αύριο της αγροτιάς και της Ελλάδας...


Π.Ρ.


Ξεκίνημα ελπίδας και ανάτασης!

Πάνω από 1.000 αγωνιστές της αγροτιάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας πήραν μέρος στην ιδρυτική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα

Αγρότες από κάθε γωνιά της ελληνικής γης - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη κι από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τα Εφτάνησα του Ιονίου - πήραν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη για την ίδρυση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή στη Λάρισα. Πάνω από 1.000 ξωμάχοι - αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, που τα τελευταία χρόνια δίνει σκληρές μάχες στους δρόμους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μείνει ο αγρότης στο χωριό του, και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του - «πλημμύρισαν» με την αγωνιστική παρουσία τους τη μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας. Εκεί συζήτησαν - ανοιχτά και διεξοδικά, γόνιμα και ουσιαστικά - και συν-αποφάσισαν την ίδρυση της ΠΑΣΥ, συν-διακηρύσσοντας τους στόχους της και συν-ορίζοντας τα όργανά της.

Το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη δείχνει ότι οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία της δημιουργίας της ΠΑΣΥ, για το παρόν και το μέλλον. Αυτό απέδειξε η σοβαρότητα των ομιλιών που έγιναν και οι οποίες στάθηκαν στην ουσία των πραγμάτων και, ιδιαιτέρως, στην προοπτική που ανοίγει στο αγροτικό κίνημα η ίδρυση και η λειτουργία της ΠΑΣΥ. Εκδηλη, βεβαίως, ήταν και η χαρά και η αισιοδοξία των συμμετεχόντων, καθώς, επιβεβαιωνόταν και στη σύσκεψη η μεγάλη απήχηση που βρίσκει η ΠΑΣΥ στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, όπως, άλλωστε, συνάγεται και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής εκατοντάδες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Συνεταιρισμών, Αγροτικοί Σύλλογοι και συνεταιρισμοί,.καθώς και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα από όλη την Ελλάδα, δήλωσαν συμμετοχή στην ΠΑΣΥ.


Ταυτόχρονα, όμως, ο καθένας από τους συμμετέχοντες και συνιδρυτές έδειχνε να έχει αντιληφθεί το βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνει η ΠΑΣΥ - δηλαδή όλοι μαζί - για το συντονισμό των αγώνων της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, για τη σωστή ιεράρχηση και διεκδίκηση των αγροτικών αιτημάτων, για να δοθεί προοπτική στο αγροτικό κίνημα, στα πλαίσια της συνεργασίας του με τα κινήματα των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού και προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός Λαϊκού Αγωνιστικού Μετώπου που χρειάζεται ο λαός μας και έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Για την αναζωογόνηση του κινήματος

«Η σημερινή παρουσία μας εδώ - τόνισε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που παρουσίασε στην κεντρική εισήγηση στην ιδρυτική σύσκεψη της ΠΑΣΥ - θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο αγροτικό κίνημα. Θα βάλει στο περιθώριο τις ξεπουλημένες ηγεσίες και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναζωογονηθεί συνολικά στο αγροτικό κίνημα, έστι ώστε να παίζει το ρόλο του και να προστατεύει τους αγρότες από την επίθεση των πολυεθνικών και των εμπορομεσαζόντων. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη αυτό, αρκεί να δραστηριοποιήσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τις επιτροπές αγώνα, αρκεί να λειτουργήσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, βγάζοντάς τους από την αδράνεια που έχουν πέσει. Τώρα μπορούμε, έχουμε το εργαλείο που λέγεται ΠΑΣΥ, να δράσουμε ενωτικά και αγωνιστικά».

Ο Β. Μπούτας έκανε έκκληση σε όλους τους αγρότες, τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις «να συμβάλλουν με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη συμμετοχή τους στο δυνάμωμα αυτής της συσπείρωσης, που θα χαράξει μια νέα πορεία και θα διεκδικεί λύσεις, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών, της κοινωνίας ολόκληρης και όχι μιας χούφτας που μας εκμεταλλεύεται. Θα συμπαραστέκεται αγωνιστικά με τους άλλους εργαζόμενους στην πόλη και στο χωριό για τα κοινά προβλήματα». Ως βάση αυτής της συσπείρωσης τίθεται το αγωνιστικό πλαίσιο που προτείνεται και, όπως ανέφερε και ανέλυσε ο Β. Μπούτας, αφορά:

  • στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού.
  • στις ανθρώπινες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο.
  • στο αντιπάλεμα στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της έρευνας στους ιδιώτες κερδοσκόπους.
  • στην αλλαγή του προσανατολισμού του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε κάθε δήμο, επαρχία και νομό

Για τα οργανωτικά ζητήματα την εισήγηση έκανε ο Θανάσης Τσαλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας, ο οποίος τόνισε ότι «στόχος της ΠΑΣΥ είναι σε κάθε χώρο που ζουν και δουλεύουν οι αγρότες να δημιουργηθούν επιτροπές στήριξης της ΠΑΣΥ, που θ' αποτελούνται από τις τοπικές αγροτικές οργανώσεις, τις τοπικές συντονιστικές επιτροπές αγώνα, αλλά και αγρότες που θέλουν με την πάλη τους να συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων τους. Τέτοιες Επιτροπές μπορούν να συγκροτούνται σε επίπεδο δήμου, επαρχίας και νομού. Οι Επιτροπές αυτές, μέσα από συσκέψεις, επεξεργάζονται τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή τους, διαμορφώνουν τα αιτήματα, οργανώνουν και συντονίζουν την πάλη των αγροτών και των οργανώσεών τους, για την προώθηση και λύση των προβλημάτων τους. Εξυπακούεται ότι για την καλύτερη λειτουργία τους, αυτές οι Επιτροπές θα έχουν μια Γραμματεία, η οποία θα παίζει συντονιστικό ρόλο».

Τη διαδικασία για τον ορισμό των μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής και της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, συντόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Με αισιοδοξία στις νέες μάχες

Την αισιοδοξία τους για «καλύτερες μέρες», που έρχονται για το αγροτικό κίνημα με την ίδρυση της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη αγωνιστές της αγροτιάς από όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο Σταύρος Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας, επισήμανε: «Αυτός ο ρημαδιασμένος τόπος αποδεικνύει ότι υπάρχει πάντοτε μια Ελλάδα που θέλει και έρχεται η ώρα να σταθεί στα πόδια της.... Οι αγρότες έχουμε αξιοπρέπεια και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας την προσβάλει και να την ποδοπατήσει».

Ο Τάσος Χαρτομαζίδης, από τη Ροδόπη σημείωσε: «Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της ΠΑΣΥ έχει θορυβήσει τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Αυτό πρέπει να το εκλάβουμε σαν μήνυμα ότι κάτι τρίζει στα θεμέλιά τους».

Ο Νίκος Χρηστάκης, πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Κύρου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Κιλκίς, τόνισε: «Μέχρι τώρα οι αγώνες ήταν σπασμωδικοί και κατά τόπους. Εχουμε να κάνουμε, όμως, με μια συνολική πολιτική, την οποία πρέπει να ανατρέψουμε συνολικά, παλεύοντας μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Ο Τάσος Πασχαλούδης, από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Αποδεικνύεται ότι οι αγρότες και συνείδηση και θέληση και ευαισθησία έχουν. Εμείς είμαστε χαρούμενοι γιατί πετυχαίνουμε αυτή τη συσπείρωση, κάποιοι άλλοι, όμως, πικραίνονται τρομερά. Αυτό που προέχει είναι να μείνουμε συσπειρωμένοι και είναι σίγουρο ότι θα επιβάλουμε λύσεις».

Ο Δημήτρης Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων υπογράμμισε: «Το ΔΣ της Ενωσής μας, αποφάσισε την ένταξή της στην ΠΑΣΥ. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να πετύχουμε τους στόχους μας... Η ανάγκη μάς έκανε να προχωρήσουμε στην ίδρυση της ΠΑΣΥ, καθώς είναι γνωστό τι είναι, τι θέλουν και τι κάνουν η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ».

Ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γεράνειας Ελασσόνας, τόνισε: Μεταφέρω την αγανάκτηση και την οργή του αγροτικού κόσμου γι' αυτούς που κάνουν τους κουφούς και δήθεν δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την οξύτητα των προβλημάτων μας. Την οργή μας γι' αυτούς που μας κυβερνάν και θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Μόνο ο ενωμένος αγώνας μας, μέσα από την ΠΑΣΥ, θα φέρει αποτελέσματα».

Ο Νίκος Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις αγωνιστικές φωνές μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, όχι μόνο για το ασφαλιστικό που "καίει" και μας, αλλά για όλα τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται».

Ο Σήφης Γείτονας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, υπογράμμισε: «Η σημερινή σύσκεψη είναι ένα πάλης ξεκίνημα κι αισθάνομαι ένα φτερούγισμα χαράς κι αγωνιστικής αισιοδοξίας. Ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής θα ενταθεί και θα φέρει αποτελέσματα».

Ο Βασίλης Αρμενιάκος, δήμαρχος Θυναλίων Κέρκυρας, επισήμανε: «Είμαι εδώ και ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγωνίζεται κόντρα στην κυβέρνηση, να κρατήσει τα λαϊκά χαρακτηριστικά της. Και στην Κέρκυκα ερημώνουν χωριά, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια πλήττεται, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται».

Ο Θανάσης Χειλάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιγιαλείας, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη και τελική δικαίωση των στόχων μας. Υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, αλλά είμαστε αισιόδοξοι».

Ο Χαρίλαος Αρχοντής, υπογράμμισε: «Η ΠΑΣΥ δεν ήρθε ως "κεραυνός εν αιθρία". Είναι η έλλειψη ουσιαστικής, ταξικής εκπροσώπησης των εργαζομένων αγροτών που μας έφερε εδώ... Ο αγώνας που κάνουμε σε τοπικό επίπεδο είναι ανάγκη να πάρει πανελλαδική και, γιατί όχι, πανευρωπαϊκή διεθνή διάσταση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ